Ελλάδα

Όσα κάνουν την Ελλάδα φέτος κορυφαίο τουριστικό προορισμό

Αισιόδοξα τα μηνύματα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας για μία χρονιά που νομίζαμε πως θα είναι δύσκολη

Γιώργος Σταυρακίδης
όσα-κάνουν-την-ελλάδα-φέτος-κορυφαίο-τ-899433
Γιώργος Σταυρακίδης

Θετικά τα μηνύματα για τον τουρισμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία αλλά και τις ενδείξεις που φανερώνουν μία σαφή προτίμηση των τουριστών στις ελληνικές διακοπές και στις υπηρεσίες που δείχνουν να εξελίσσονται τους τελευταίους μήνες παρά την όποια επίδραση από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η πρόβλεψη λέει πως αν τελειώσει σύντομα ο πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία της χώρας θα απογειωθούν και πάλι, καθώς η χώρα μας παραμένει στην κορυφή των αγορών όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξη τύπου, επισημαίνει ότι οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό των Τούρκων συναδέλφων τους, οι οποίοι ρίχνουν τον τελευταίο μήνα τις τιμές τους, τονίζοντας πως είναι εντελώς διαφορετικό το «προϊόν» που εμπορεύονται οι δύο χώρες, ενώ τόνισε πως ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, οι ελλείψεις προσωπικού αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι τα κύρια προβλήματα του ελληνικού τουρισμού.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο κ. Ρέτσος επεσήμανε πως υπήρξε μια ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική για τις κρατήσεις του 2022 στην αρχή του χρόνου, που επηρεάστηκε σίγουρα από τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές χώρες λόγω κορονοϊού, όμως και από τις κινήσεις που έγιναν εσωτερικά στη χώρα, όπως η κατάργηση του PLF και η διευκόλυνση των αγορών ΗΠΑ και Καναδά για την είσοδο των πολιτών τους με τις προϋποθέσεις των κατόχων του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.

akropoli-1dLHv.jpg

Η Ελλάδα στις κορυφαίες προτιμήσεις των τουριστών

  • Η έρευνα που πραγματοποίησε ο τουριστικός πράκτορας GRUBER-reisen, ανάμεσα σε 1.200 πελάτες του για τους προορισμούς που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν διακοπές φέτος, η Αυστρία αποτελεί την νο1 επιλογή για τους Αυστριακούς ταξιδιώτες, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα και πιο συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση, πίσω από την Κροατία και την Ιταλία, καθώς και μπροστά από την Ισπανία που βρέθηκε στην Πέμπτη θέση.
  • Άλλη έρευνα, αυτή του money.co.uk ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες τις πόλεις με τις καλύτερες αξιολογήσεις στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα νυχτερινά μαγαζιά και τα πράγματα να κάνει κανείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η Αθήνα ανακοινώθηκε ως η καλύτερη πόλη στον κόσμο καθώς το 19,7% των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των νυχτερινών μαγαζιών και των τουριστικών ατραξιόν παίρνουν άριστη αξιολόγηση. Μάλιστα, η πόλη κέρδισε την πρώτη θέση στο κριτήριο των αξιοθέατων, με το 44,1% εξ αυτών να κερδίζουν άριστες αξιολογήσεις.

Στην ίδια έρευνα, η Λισαβόνα φιγουράρει στη δεύτερη θέση με άριστες αξιολογήσεις στα αξιοθέατα της να φτάνει το 40%, ενώ στη Τρίτη θέση βρίσκεται η Φλορεντία. Καλύτερη πόλη στο κριτήριο των ξενοδοχείων βγήκε το Λος Άντζελες, ενώ η Αθήνα κατέχει τη δεύτερη θέση σε αυτή την κατηγορία που θεωρείται επίσης ιδιαίτερα σημαντική και άξια να παρακινήσει τουρίστες προς τα μέρη μας.

Το money.co.uk όμως, έψαξε και την καλύτερη διασκέδαση, ξεχωρίζοντας την Ελλάδα και πάλι, αφού πρώτη η Ρόδος και δεύτερη η Αθήνα κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό άριστων αξιολογήσεων για παμπ, μπαρ και κλαμπ.

  • Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2022, οι κρατήσεις πτήσεων για εξερχόμενα ταξίδια σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς έχουν ανακάμψει και η ζήτηση των άγγλων τουριστών για ελληνικό ήλιο, κάνει τη χώρα μας μία από τις κορυφαίες προτιμήσεις, με 51% αύξηση των κρατήσεων πτήσεων προς την Ελλάδα, με μόλις 2% λιγότερη από την αύξηση που έχει η Τουρκία.
  • Η ισπανική εταιρεία ιδιωτικών τζετ Welojets ανακοίνωσε τους κορυφαίους προορισμούς στην Μεσόγειο για αποδράσεις με ιδιωτικό τζετ το καλοκαίρι του 2022, με μαγευτικές τοποθεσίες όπως η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, η Ίμπιζα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Ακτή Αμάλφι, αλλά και δύο ελληνικά νησιά του Αιγαίου, η Μύκονο και η Σαντορίνη, που είναι «μαγνήτης για ταξίδια με ιδιωτικό τζετ», όπως επισημαίνει η Welojets.
  • Την Σαντορίνη όμως τη συναντάμε και στην παγκόσμια κατάταξη των δημοφιλέστερων ταξιδιωτικών προορισμών για τους χρήστες του TripAdvisor το 2022, όπως δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt. Σύμφωνα λοιπόν με την γερμανική εφημερίδα, η Σαντορίνη κρατάει την 10η θέση των επιλογών για αυτή τη χρονιά, ενώ αρκετά πιο ψηλά, στην 3η θέση φιγουράρει ακόμα ένα ελληνικό νησί, η Ρόδος που, όπως τονίζει η Die Welt «προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό για όσους θέλουν να νιώσουν το καλοκαίρι στην παραλία, την αίσθηση της αρχαίας Ελλάδας στην Ακρόπολη της Λίνδου και την αύρα των σταυροφόρων στην παλαιά πόλη της Ρόδου». Κορυφαία στην προτίμηση της χρονιάς, για τους χρήστες του TripAdvisor είναι η Μαγιόρκα στην Ισπανία.

Η Σαντορίνη πάντως, φαίνεται πως θα απασχολήσει πολύ αυτή τη χρονιά, αφού όλοι μιλάνε για έναν τουριστικό προορισμό που έχει καταφέρει να στρέψει τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου με εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας που μετακόμισαν στην Καλντέρα και ολοκαίνουργια ξενοδοχεία πέντε αστέρων που ανοίγουν τις πόρτες τους στο νησί.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η Αθήνα βρίσκει ξανά τον τουριστικό ρυθμό της με εντυπωσιακή επιστροφή στην κανονικότητα που επιθυμούμε ως χώρα να έχουμε. Η επανεμφάνιση τουριστικών λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας και η έντονη κινητικότητα τουριστών, τόσο στο μουσείο της Ακρόπολης όσο και στο Παναθηναϊκό Στάδιο αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία Σαββατοκύριακα, δίνει μία πρώτη γεύση των επόμενων μηνών, που αν όλα πάνε καλά, θα βρεθούμε μπροστά σε μία εκρηκτική τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Compare My Jet, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην τέταρτη θέση των κορυφαίων επιλογών για διακοπές των συνταξιούχων το 2022, πίσω από το Τόκιο, τη Λισαβόνα και το Σαντιάγο.

aeroplano1.jpeg

Με αεροπλάνα…

Το βασικό σενάριο των αεροπορικών εταιρειών, εντός κι εκτός Ελλάδας, για το φετινό καλοκαίρι περιλαμβάνει την επιστροφή της δραστηριότητας στα επίπεδα του 2019, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών της περασμένης εβδομάδας, για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, σημειώνοντας ότι, εάν κι εφόσον δεν εμφανιστεί κάποιος απρόβλεπτος εξωγενής παράγοντας κρίσης, οι επιδόσεις της φετινής τουριστικής περιόδου θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2019.

Το φετινό καλοκαίρι η αεροπορική επαναφέρει περίπου 15 δρομολόγια που είχε αναστείλει λόγω της πανδημίας από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Σε αυτά ανήκουν το Αμάν, το Μπάρι, η Βασιλεία – Μιλούζ, το Ανόβερο, η Ίμπιζα, η Τζέντα, η Πάφος, το Παλέρμο, η Ποντγκόριτσα, η Τυνησία, η Βαλένθια, το Ζάγκρεμπ, η Φλωρεντία, το Μπιλμπάο, η Κολωνία, το Κουβέιτ και το Όσλο, δίνοντας ένα δείγμα της τουριστικής δραστηριότητας που προσδοκά και προσπαθεί να πετύχει η Ελλάδα για αυτή τη χρονιά.

Αυτές οι προσδοκώμενες επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, έχουν ενισχύσει όμως και τον ανταγωνισμό, μεταξύ των ξένων αεροπορικών για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα, που διοχετεύεται, ως επί το πλείστον, προς τα νησιά, να είναι υψηλότερη κατά 7% έως 10%. Ενδεικτικά, μαθαίνουμε πως η Air Canada έχει επαναφέρει, από τα τέλη Μαρτίου, τη σύνδεση της Αθήνας με το Τορόντο, διαθέτοντας 300 χιλ. θέσεις. Η βρετανική αεροπορική Jet2.com και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Jet2holidays προσφέρουν 1,1 εκατ. θέσεις, αριθμός αυξημένος κατά 86% έναντι του 2019. Η ισπανική Volotea προσφέρει φέτος περισσότερες από 560.000 θέσεις (από 518.000 το 2019) στα 14 δρομολόγιά της από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που ξεκίνησαν από τις 2 Απριλίου.

Επίσης, φέτος είναι η χρονιά που σηματοδοτείται από αριθμό ρεκόρ απευθείας πτήσεων με τις ΗΠΑ. 9 πτήσεις καθημερινά, περισσότερες από 460.000 διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις, φέρανε τις δύο χώρες κοντά και τον τουρισμό πιο εύκολο.

ksenodokhio-1.jpeg

Ξενοδοχεία

Στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το ζητούμενο πλέον δείχνει να είναι πότε θα επιτευχθεί το rebound, πετυχαίνοντας και πάλι τα έσοδα του 2019, της καλύτερης χρονιάς για τον κλάδο και τον τουρισμό γενικότερα στην Ελλάδα κατά γενική ομολογία. Θετικές προδιαγράφονται πάντως οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα και με όλα τα παραπάνω, και μάλιστα, έντονο είναι περισσότερο από ποτέ το επενδυτικό ενδιαφέρον στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς μεγάλες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες εισέρχονται στην ελληνική τουριστική αγορά, ενώ αρκετές άλλες ενδιαφέρονται να επεκταθούν και στη χώρα μας τους επόμενους μήνες, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στον ελληνικό τουρισμό και σε όσα μπορεί να καταφέρει το επόμενο διάστημα. Η γεωπολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει προβλέπεται ότι θα επηρεάσει τις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες όμως παραδοσιακά καταλαμβάνουν μικρό μερίδιο (1,9% ήτοι 583.000 αφίξεις το 2019) στο σύνολο των τουριστικών αφίξεων της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό να είναι περιορισμένες όπως δείχνουν τα στοιχεία.

thessaloniki-lefkos-pyrghos.jpg

Θεσσαλονίκη

Η αισιόδοξη τάση του τουρισμού στην Ελλάδα φαίνεται πως επηρεάζει και τη Θεσσαλονίκη, με νέες ή ανακαινισμένες ξενοδοχειακές μονάδες να εμφανίζονται και να αποτελούν πρόταση για την διαμονή όσων επισκεφτούν την πόλη και με μία αίσθηση προετοιμασίας που δείχνει να δίνει ελπίδα για τους επόμενους μήνες. Πρόσφατα μάθαμε την είδηση πως σε 62 ανέρχονται οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έναντι 17 που ήρθαν στην πόλη πέρσι, την ίδια περίοδο. Ακόμα, οι κινηματογραφικές ταινίες που γυρίζονται τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, έχουν αποφέρει μεγάλα οικονομικά ποσά αν σκεφτούμε πως μόνο από την πρώτη ταινία, το «The Enforcer» με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ ενίσχυσαν την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης, ενώ οι «Αναλώσιμοι 4», πρόσφεραν πάνω από 10.000 διανυκτερεύσεις εργαζομένων των κινηματογραφικών συνεργείων σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως ΑirBnΒ. Από την άλλη, υπάρχει και προοπτική, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές κατά καιρούς που έχουν γυριστεί ταινίες, να διαφημιστεί και η πόλη στους κινηματογράφους του εξωτερικού, με μεγαλύτερη ελπίδα να υπάρχει στην ταινία “The Bricklayer” που γυρίζεται τώρα και είναι η πρώτη που κάνει εξωτερικά γυρίσματα και δείχνει την Θεσσαλονίκη όπως πραγματικά είναι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα