Όσα γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη του ιού και πόσο επικίνδυνη είναι

Όσα γνωρίζουμε για την νέα μετάλλαξη.

Parallaxi
όσα-γνωρίζουμε-για-τη-νέα-μετάλλαξη-το-676194
Parallaxi

coronavirus

Ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού εντοπίστηκε το προηγούμενο διάστημα στην Βρετανία, δημιουργώντας ανησυχίες στους επιστήμονες. Αποτελεί σήμερα την πρώτη είδηση σε όλη την Ευρώπη προκαλώντας μεγάλα ερωτηματικά, ανησυχία και έκτακτα μέτρα στις μετακινήσεις. Παρακάτω ακολουθούν όσα ξέρουμε για την νέα μετάλλαξη:

Που εμφανίστηκε και τι μέτρα ελήφθησαν;

Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, εμφανίστηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ και είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και στο 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία, έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλα τμήματα της νοτιοανατολικής Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, βρίσκονται τώρα κάτω από ένα νέο, αυστηρότερο επίπεδο περιορισμών σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Στην ύπαρξη του νέου στελέχους αποδίδει η κυβέρνηση της Βρετανίας το νέο, τρίτο, lockdown προσπαθώντας να τα περιορίσει τις αντιδράσεις που είναι έντονες.

Ποιες χώρες σταμάτησαν τις πτήσεις τους;

Η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τις πτήσεις τους από τη Βρετανία, υπό τον φόβο ότι αυτή η μετάλλαξη θα εξαπλωθεί με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο των πρώτων μέτρων προστασίας που λαμβάνει, καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης.

Την αρχή έκανε η ολλανδική κυβέρνηση η οποία ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους από τη Βρετανία και ακολούθησε το Βέλγιο αναστέλλοντας πτήσεις και δρομολόγια τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας). Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάϊο ανακοίνωσε ότι η Ιταλία αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Βρετανία.

Η Γερμανία θα διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα.

To Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο ανθρώπων που προέρχονται από τη Βρετανία, τη Δανία και τη Νότια Αφρική. 130 επιβάτες προερχόμενοι από τη Βρετανία μπήκαν απόψε σε καραντίνα μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο Ben Gurion, κάποιοι αποφάσισαν να επιστρέψουν αμέσως στη Βρετανία, κάποιοι αρνήθηκαν να μπουν σε καραντίνα και εκλήθη η αστυνομία.

Πριν λίγο η Βουλγαρία ανακοίνωσε σταμάτησε τις πτήσεις της από τη Μεγάλη Βρετανία από απόψε μέχρις τις 31/1.

Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο», λόγω της ανίχνευσης νέου στελέχους του κορονοϊού.

Η Ιρλανδία διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών από τα μεσάνυχτα εξαιτίας της κυκλοφορίας του στελέχους του κορονοϊού που εντόπισαν οι βρετανικές αρχές και θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.

Και η Σουηδία θα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ανίχνευση του νέου στελέχους του ιού, που, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό, μετέδωσε η σουηδική ραδιοφωνία και τηλεόραση.

H Τουρκία ανακοίνωσε απόψε ότι σταματά τις πτήσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νότια Αφρική.

Το Ελ Σαλβαδόρ απαγόρευσε στους ταξιδιώτες που έχουν επισκεφτεί το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Νότια Αφρική τις τελευταίες 30 ημέρες. Ο Πρόεδρος Nayib Bukele ανακοίνωσε τη νέα απόφαση στο Twitter.

Πανικός απόψε στο Gatwick Airport όπου έφτασαν χιλιάδες ταξιδιώτες για να προλάβουν να μπουν σε αεροπλάνα κυρίως για την Ανατολική Ευρώπη και όπου αλλού έφευγαν πτήσεις πριν σταματήσουν εντελώς.

Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα;

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και στην Ολλανδία και την Αυστραλία από μια περίπτωση. Και η Ιταλία εντόπισε ασθενή που έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο αναφέρθηκε από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

Έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η νέα παραλλαγή του κοροναϊού που εντοπίστηκε  στη νοτιοανατολική Αγγλία, δεν είναι σαφές εάν είναι σε ικανή να μεταδοθεί πιο εύκολα, να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα ή να καταστήσει το εμβόλιο άχρηστο.

Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές, οι οποίες είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Μιλώντας στο BBC, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρχοφ, επεσήμανε ότι οι ειδικοί «παρακολουθούν μεταλλάξεις σε όλο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας». «Οι μεταλλάξεις του ιού εντοπίζονται συχνά» σχολίασε η ίδια υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να κατανοήσουμε «τι κάνουν αυτές οι παραλλαγές και πώς συμπεριφέρονται».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού; Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα. Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, καθώς και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. «Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν», υπογραμμίζει.

«Υπάρχουν ήδη», προσθέτει, «διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές, αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε, είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού».

O καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε  «Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο. Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.»

Έχουν ξανά υπάρξει μεταλλάξεις του ιού;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, υπήρξαν αρκετές προηγούμενες μεταλλάξεις του Covid-19. Τον περασμένο μήνα, η δανική κυβέρνηση σκότωσε εκατομμύρια βιζόν αφού ανακάλυψε ότι εκατοντάδες περιπτώσεις Covid-19 συσχετίστηκαν με παραλλαγές Sars-CoV-2 που μεταφέρθηκαν από εκτροφεία βιζόν. Και τον Οκτώβριο, οι αναλύσεις πρότειναν μια παραλλαγή κοραναϊού που προήλθε από ισπανούς εργάτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων που εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλη την Ευρώπη.

Σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε ότι αυτές οι παραλλαγές αύξησαν τη μετάδοση της νόσου. Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι αυτό δεν ισχύει για την νέα παραλλαγή.

Επηρεάζει την επίδραση του εμβολίου η νέα μετάλλαξη;

Δεν υπάρχει έως τώρα λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων λόγω του νέου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία, κυρίως στη νότια Αγγλία, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή πολιτικής της υγείας στο London School of Economics. Ακόμη κι αν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, των οποίων παραθέτει απόσπασμα της σχετικής επιστημονικής έκθεσης (με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου), «σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε από τις μεταλλάξεις του υπό εξέταση θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Ο Dr Vivek Murthy δήλωσε σήμερα πως τα νέα εμβόλια θα είναι το ίδιο επιδραστικά και στη νέα μετάλλαξη και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά του κορονοϊού παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτήν την στιγμή και έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των ειδικών των ευρωπαϊκών αρχών», το νέο στέλεχος «δεν έχει επιπτώσεις στα εμβόλια», που παραμένουν «εξ ίσου αποτελεσματικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Η Γερμανία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Έχουν δοκιμαστεί τα εμβόλια σε παραλλαγές;

Σύμφωνα με τον Ewan Birney, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και από κοινού διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στο Cambridge, τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί με πολλές παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν. «Υπάρχει λοιπόν κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν ενάντια σε αυτό το νέο στέλεχος, αν και προφανώς αυτό πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά.»

Τα σημερινά στοιχεία

326 ακόμα άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία όπου σημειώθηκαν 35, 928 νέα κρούσματα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 2,040,147.

Επείγουσα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Αύριο συγκαλείται εκτάκτως το Ε.Σ. για τη νέα μετάλλαξη στη Βρετανία.

Τι κάνει η Ελλάδα

Έκτακτα μέτρα για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με φόντο την ανακάλυψη νέου στελέχους του κορωνοϊού Sars-Cov-2 που μεταδίδεται πιο εύκολα. Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΕΘΝΟΣ/ ΣΚΑΙ/ BBC/ The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα