Ελλάδα

Όσα ορθά επισημαίνει η Σοφία Φιλιππίδου για τα πτυχία

Μια συνέντευξη σχετικά με την υποβάθμιση των σπουδών των καλλιτεχνών με το Π.Δ.

Parallaxi
όσα-ορθά-επισημαίνει-η-σοφία-φιλιππίδ-957644
Parallaxi

Συνέντευξη στην Έφη Αλεβίζου και το in.gr παραχώρησε η Σοφία Φιλιππίδου σχετικά με την υποβάθμιση των σπουδών των καλλιτεχνών με Π.Δ.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

-Γιατί συνέβη αυτό τώρα κατά τη γνώμη σας;

Δεν ξέρω γιατί συνέβη τώρα, αλήθεια δεν ξέρω! Υπάρχει ασάφεια, θολούρα και δεν έχω όλες τις πληροφορίες. Είναι και πράγματα που βγαίνουν τώρα στο φως, άλλα που γίνονται από πίσω… Υποθέτω πως έληξαν μάλλον κάποιες προθεσμίες διευθέτησης ενός ζητήματος που ήταν εκκρεμές. Διαβάζω πως είναι θέμα Ευρωπαϊκής διαταγής, πως το δικό μας μοντέλο σπουδών δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη… πως οι ανώτερες δημόσιες σπουδές-καταργήθηκαν… χάος…

-Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά;

Προσωπικά ήξερα πως σπούδασα σε ανώτερη σχολή (κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) κάτι δηλαδή σαν «κρατικό καλλιτεχνικό ινστιτούτο»- και επειδή τέλειωσα και Πανεπιστήμιο και δεν επιθυμούσα να έχω κάποια δημόσια θέση (μάλιστα παραιτήθηκα από τα ΚΑΤΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης μόλις μονιμοποιήθηκα) ήμουν καλυμμένη με τον τίτλο σπουδών μου.

Μετά το ’90 και με την δημιουργία του τμήματος θεατρολογίας των πανεπιστήμιων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών Ναυπλίου και δεν ξέρω που αλλού και την δημιουργία καλλιτεχνικών Λυκείων αργότερα -σε συνάρτηση με την κρίση, την ανεργία και την πανδημία πρόσφατα- άρχισε ένας πόλεμος για τις θέσεις στο δημόσιο, γιατί κάποιοι ηθοποιοί -δάσκαλοι, ζήτησαν να διδάξουν στα καλλιτεχνικά λύκεια, αλλά τα διπλώματα τους δεν είχαν ισοτιμία με τα πτυχία των θεατρολόγων που διεκδικούν αποκλειστικά τις θέσεις.

Το 2003 με κάποια απόφαση, οι σπουδαστές ανώτερων θεατρικών σχολών εξομοιώθηκαν με τα ΤΕΙ (τα οποία ΤΕΙ αφού αναγνωρίστηκαν σαν Ανώτατες σχολές -αν είναι δυνατόν-έκλεισαν) και κάποιοι λίγοι ηθοποιοί -δάσκαλοι απέκτησαν πρόσβαση στα λύκεια.

Από κει και πέρα το θέμα πάλι κόλλησε (αυτά όλα τα ξέρει καλά το σωματείο μας) και τώρα φτάσαμε στο εξής παράλογο: οι σπουδές των ηθοποιών στις ανώτερες ιδιωτικές και κρατικές σχολές δεν είναι και ούτε πρέπει να λέγονται ανώτερες σπουδές…Μαλλιά κουβάρια δηλαδή.

-Τι δείχνει για ένα κράτος η υποβάθμιση του πτυχίου των παραστατικών σπουδών;

Ένα κράτος που υποβαθμίζει τις ανώτερες σπουδές ενώ έχει Ανώτερες ιδιωτικές και δημόσιες σχολές, κοροϊδεύει πρώτα τον εαυτό του και ταπεινώνει χιλιάδες καλλιτέχνες και ανθρώπους του θέατρου του χορού και της μουσικής (που σπούδασαν και σπουδάζουν πληρώνοντας για να σπουδάσουν συνήθως δουλεύοντας)

-Δώστε μου το δικό σας μήνυμα πάνω στο θέμα.

Δεν υπάρχουν πλέον μηνύματα ούτε συνθήματα. Ειπώθηκαν όλα. 50 χρόνια σε αυτό τον χώρο βλέπω να μπαίνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τώρα ξαφνικά η Πρόεδρος μας, χωρίς να το θέλει, σήκωσε το χαλί και βγήκανε από μέσα οι βρικόλακες: σκοπιμότητες, παράγκες, παραμάγαζα, θεατρολόγοι, δραματουργοί, μέντορες, αυθεντίες, συμφέροντα, πολύς ανθρώπινος πόνος… Ένα πράγμα τόσο πολύπλοκο αλλά και τόσο ανθρώπινο… Κλείνοντας (και έχοντας κακές εμπειρίες από το παρελθόν -ας θυμηθούμε τι έγινε επί Γιαν Φαμπρ-) πιστεύω πως το θέμα θα κουκουλωθεί προς το παρών και κάποιος άλλος θα πάρει την καυτή πατάτα. Εκλογές έρχονται!

Πηγή: Έφη Αλεβίζου/ in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα