Life

Όσα πρέπει να ξέρουμε για τον (απίθανο) πρόεδρο της Ουκρανίας

Tι προηγήθηκε στη ζωή του πριν βρεθεί ως πρωταγωνιστής στο επίκεντρο ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη;

Parallaxi
όσα-πρέπει-να-ξέρουμε-για-τον-απίθανο-425661
Parallaxi

Καθώς η Ρωσία προχώρησε με την εισβολή της στην Ουκρανία , οι παγκόσμιοι ηγέτες και το κοινό έχουν στραφεί στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky για περαιτέρω πληροφορίες, αναμένοντας για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο Ουκρανός Πρόεδρος και τι προηγήθηκε στη ζωή του πριν βρεθεί στο επίκεντρο ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη;

Tι γνωρίζουμε για αυτόν;

Λιγότερο από τέσσερα χρόνια πριν, ο Volodymyr Zelensky ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τηλεοπτικούς κωμικούς της Ουκρανίας, πρωταγωνιστώντας σε μια σατιρική τηλεοπτική εκπομπή και παίζοντας σε έναν θίασο όπου έπαιζε πιάνο με το πέος του για πέντε λεπτά.

Πριν ο Ζελένσκι φτιάξει όνομα στην πολιτική, ο ρωσόφωνος διασκεδαστής βρήκε φήμη με τον κωμικό θίασο του, Kvartal 95. Πρωταγωνίστησε στο “Servant of the People”, ένα δημοφιλές sitcom για έναν καθηγητή ιστορίας που εκλέγεται πρόεδρος μετά από ένα viral βίντεο απεικονίζει την ατάκα του για τη διαφθορά.

Ο Ζελένσκι έπαιξε έναν φανταστικό χαρακτήρα, ονόματι Vasily Goloborodko, ένας 30χρονος δάσκαλος γυμνασίου που ξυπνά ένα πρωί για να μάθει ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος της χώρας με πάνω από το 60 τοις εκατό των λαϊκών ψήφων. Στην εκπομπή, ένας από τους μαθητές του ανέβασε ένα βίντεο που τον έδειχνε κατά της διαφθοράς στη χώρα στο διαδίκτυο και έγινε viral.

Τόσο ο Ζελένσκι, στις παραστάσεις του κωμικού θιάσου, όσο και στις πλοκές του «Υπηρέτη του Λαού» σατίριζε τη διαφθορά στην Ουκρανία και έδειξε επίσης πώς θα μπορούσε να είναι η χώρα αν του δοθεί μια βολή στη δημοκρατία.

Η ζωή μιμήθηκε την τέχνη, με τον Ζελένσκι να γίνεται ο πραγματικός πρόεδρος της Ουκρανίας το 2019.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του υποψηφιότητας, ο Ζελένσκι τοποθετήθηκε ως πολιτικός αουτσάιντερ, πρόθυμος να ταρακουνήσει το κατεστημένο. Η πλατφόρμα του επικεντρώθηκε κυρίως σε δύο στόχους: τη διάλυση της οικονομικής ισχύος των αδίστακτων ολιγαρχικών και τον τερματισμό του πολέμου στα ανατολικά.

Τον είχαν ρωτήσει πώς αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα. Απάντησε ότι πρώτα συζήτησε με την οικογένεια του. Είχε αποκαλύψει ότι “η 14χρονη κόρη μου έκλαιγε, από την ανησυχία της, ενώ οι γονείς μου με συμβούλευσαν να το αποφύγω, ενώ οι συνεργάτες μου μου είπαν πως θα με στηρίξουν”.

Τον ρώτησαν και αν επρόκειτο να παραιτηθεί από το σίριαλ ή αν θα πουλήσει την επιχείρηση του, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές: “Αν εκλεγώ, ενδεχομένως να δώσω τις μετοχές της εταιρίας σε αυτούς που τις αξίζουν: τους εργαζομένους. Στα του σίριαλ, δεν μπορώ να φύγω πριν γίνω 100% πολιτικός, γιατί εξαρτώνται από εμένα 300 οικογένειες. Δεν μπορώ να τους εγκαταλείψω όλους αυτούς τους ανθρώπους”.

Ο υποψήφιος που στήριζε τη δωρεάν διανομή ιατρικής κάνναβης, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, της πορνείας και του τζόγου, που αντιδρούσε στη νομιμοποίηση των όπλων, ενώ είχε ως κύριο στόχο “την αποκομμουνοποίηση” της Ουκρανίας, ανέλαβε χρέη προέδρου στις 20 Μαΐου του 2019. Λίγο αργότερα έγινε τίτλος σε media όλου του κόσμου, όταν προέκυψε η είδηση πως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον είχε πιέσει να ερευνήσει κακώς κείμενα του αντιπάλου του, στις αμερικανικές εκλογές, Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ. Ήταν το σκάνδαλο που οδήγησε στην πρώτη παραπομπή του Τραμπ, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ζελένσκι, τώρα 44 ετών, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με συντριβή το 2019, αφού ένα μεγάλο μέρος της εκστρατείας του φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από έναν από τους πλουσιότερους —και πιο διεφθαρμένους— ολιγάρχες της Ουκρανίας , τον Igor Kolomoisky.

Σε ένα σενάριο που ακόμη και οι συγγραφείς της παλιάς εκπομπής του, “Servant of the People”, δεν μπορούσαν να φανταστούν, ο Zelensky είναι τώρα ο ηγέτης στο επίκεντρο ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δολοφονηθεί καθώς η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρη ”Εισβολή κλίμακας” στη χώρα το βράδυ της Πέμπτης.

Η ζωή μιμείται την τέχνη.: Στο “Servant of the People”, ο Zelensky έπαιξε έναν δάσκαλο γυμνασίου που ξυπνάει ένα πρωί για να μάθει ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος της χώρας με πάνω από το 60 τοις εκατό των λαϊκών ψήφων./ εικόνα: nypost.com

Σε μια σύντομη ομιλία βίντεο που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ρώσοι «θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία ανατρέποντας τον αρχηγό του κράτους».

«Μένω στις κυβερνητικές συνοικίες μαζί με άλλους», είπε ο Ζελένσκι. «Ο εχθρός έχει ορίσει εμένα ως στόχο νούμερο ένα και την οικογένειά μου ως στόχο αριθμό δύο».

Παραδόξως, δεδομένου του επιπόλαιου παρελθόντος του στη showbiz, οι ειδικοί λένε ότι ο Ζελένσκι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων – παρόλο που οι παθιασμένες τηλεοπτικές του ομιλίες που απευθύνονταν τόσο στους Ρώσους όσο και στους συμπατριώτες του πριν και μετά την επίθεση δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τη στρατιωτική ισχύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τρεις ώρες πριν τα ρωσικά στρατεύματα χτυπήσουν την Ουκρανία, ο Ζελένσκι απηύθυνε το μήνυμά του στον ρωσικό λαό σε μια ισχυρή έκκληση να σταματήσει και να αμφισβητήσει τι έκανε η χώρα τους.

«Γιατί παλεύεις;» ρώτησε στη διεύθυνση, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 2 τα ξημερώματα, λίγο καιρό αφότου ο Πούτιν εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους επιτέθηκε στην Ουκρανία. «Και με ποιον;»

Όταν απευθυνόταν στους Ουκρανούς, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο διαδίκτυο, ο Ζελένσκι συγκέντρωσε τους πολίτες με προτροπές να κρατήσουν τη γραμμή κατά των Ρώσων και να πολεμήσουν για τη χώρα τους.

«Έχουμε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter νωρίς την Πέμπτη από το Κίεβο. «Για όλους εκείνους που δεν έχουν χάσει ακόμη τη συνείδησή τους στη Ρωσία, είναι καιρός να βγουν και να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο με την Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι ζήτησε στρατιωτικό νόμο και παρέμεινε προκλητικός καθώς οι ρωσικές και οι λευκορωσικές δυνάμεις έπληξαν την Ουκρανία με το είδος της χερσαίας, εναέριας και θαλάσσιας εισβολής που δεν παρατηρήθηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπλοκάροντας την πρωτεύουσα του Κιέβου καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να φύγουν.

«Η Ρωσία επιτέθηκε προδοτικά στο κράτος μας το πρωί, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Προς σοκ πολλών, ο Ζελένσκι, ο οποίος μεγάλωσε στη ρωσόφωνη νοτιοανατολική Ουκρανία, δεν ήταν κακός ηγέτης — ακόμη και πριν από την εισβολή της Πέμπτης.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν μαριονέτα του ολιγάρχη Kolomoisky. Αργότερα, ο Ζελένσκι μετονομάστηκε ως «σταυροφόρος ενάντια στους ολιγάρχες» , όπως είχε εξελιχθεί από γηγενής ρωσόφωνος που ανατράφηκε στη φιλορωσική ανατολική Ουκρανία σε περισσότερο εθνικιστή.

«Διατηρούσε μια ενοποιημένη κυβέρνηση και δεν συμβάδιζε με αυτά που ήθελαν η Ρωσία ή οι ΗΠΑ», είπε ο Russ Bellant, ένας μακροχρόνιος ερευνητής στην Ουκρανία, στην The Post Πέμπτη. «Ξέρει ότι βρίσκεται στη μέση ενός μεγαλύτερου παιχνιδιού εξουσίας μεταξύ υπερδυνάμεων και φαίνεται να ξέρει τι κάνει. Διαχειρίζεται τον εαυτό του αρκετά καλά. Είναι δικός του άνθρωπος. Ξέρει τι πραγματικά διακυβεύεται, αλλά ξέρει τι συνέβη στον Βίκτορ Γιανουκόβιτς».

Ο Γιανουκόβιτς, 71 ετών, ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της Ουκρανίας που ανατράπηκε κατά την επανάσταση του Μαϊντάν το 2014.

Λόγω της έλλειψης πολιτικής εμπειρίας και του υπόβαθρου στην ψυχαγωγία, ορισμένοι κριτικοί ονόμασαν τον Ζελένσκι Ουκρανό Ντόναλντ Τραμπ / εικόνα: nypost.com

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ωστόσο, χρησιμοποίησε μια αλεξίσφαιρη Mercedes που είχε ταξινομηθεί σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη του και του ευεργέτη του, Kolomoisky. Υπάρχει λόγος για τον οποίο ο Ζελένσκι πρόσεχε την πλάτη του όταν συνδέθηκε στενά με τον Kolomoisky, ο οποίος ίδρυσε την PrivatBank, τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στην Ουκρανία πριν εθνικοποιηθεί το 2016.

Ο Kolomoisky ήταν τόσο σκληρός, συνέτριψε Ρώσους αυτονομιστές με τις δικές του παραστρατιωτικές μονάδες, αποκάλεσε τον Πούτιν «σχιζοφρενή νάνο», φέρεται να διέταξε δολοφονίες επί πληρωμή και συχνά τάιζε έναν ζωντανό καρχαρία σε ένα τεράστιο ενυδρείο στο γραφείο του για να εκφοβίσει τους επισκέπτες.

Το FBI άρχισε να ερευνά τον Kolomoisky το 2019 για οικονομικά εγκλήματα που αφορούσαν ορισμένα από τα αμερικανικά συμφέροντά του. Οι Αμερικανοί εισαγγελείς είπαν ότι αυτός και ένας συνεργάτης του υπεξαίρεσαν και εξαπάτησαν δισεκατομμύρια από την PrivatBank και ξεπλύθηκαν μέρος των χρημάτων μέσω των αποθεμάτων τους στις ΗΠΑ. Επίσης, επιβλήθηκε επίσημα κυρώσεις από τις ΗΠΑ πέρυσι για, μεταξύ άλλων, υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ουκρανία.

«Αν και πολλοί σχολιαστές χαρακτηρίζουν τον Ζελένσκι ως Ουκρανό Ντόναλντ Τραμπ λόγω της έλλειψης πολιτικής εμπειρίας και του υπόβαθρου στην ψυχαγωγία, ο Ζελένσκι είναι στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός ηθοποιός», έγραψε η Νίνα Γιάνκοβιτς, ειδικός στην Ουκρανία στο κέντρο σκέψης Wilson στην Ουάσιγκτον, DC. το 2019 μετά από επίσκεψη στη χώρα.

Ο Zelensky, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Olena Zelenska από το 2003, έχει έναν γιο, τον Kiril, και μια κόρη, την Aleksandra.

Έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να είναι μπροστά και στο επίκεντρο ενός διεθνούς σκανδάλου. Η πρώτη παραπομπή του Τραμπ προήλθε από μια περιβόητη πλέον τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι τον Ιούλιο του 2019, κατά την οποία ο Τραμπ στηρίχτηκε πάνω του για να ερευνήσει τη διαφθορά της οικογένειας Μπάιντεν στην Ουκρανία. Η κλήση έφερε επίσης στο προσκήνιο τις ύποπτες και επικερδείς επιχειρηματικές συναλλαγές του Τζο και του Χάντερ Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί και οι φίλοι και οι συγγενείς τους ήλπιζαν για το καλύτερο από τον Ζελένσκι, ακόμη και όταν οι ρωσικές δυνάμεις ωθούνταν προς το Κίεβο την Πέμπτη.

«Η Zelensky δεν έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία», είπε μια Ουκρανή που ζει στην Ιταλία στην The Post την Πέμπτη, καθώς προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον πατέρα της, τη γιαγιά και τις αδερφές της που είχαν κολλήσει στο Κίεβο.

«Αλλά ελπίζουμε να λάβει υποστήριξη από την κυβέρνησή του και από άλλους. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη χώρα. Οι φίλοι μου κρύβονται σε καταφύγια βομβών. (Ο Πούτιν) θα σκοτώσει όλους τους Ουκρανούς».

Και πρόσθεσε: «Εάν έχετε επαφές στην κυβέρνηση, σας παρακαλώ να τους μιλήσετε. Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια καταστροφή».

Πηγές: nypost.com / latimes.com / cnn.com / news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα