Όσο οι μεταλλάξεις του ιού εξαπλώνονται, η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τα καταστήματα

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας.

Parallaxi
όσο-οι-μεταλλάξεις-του-ιού-εξαπλώνοντ-652338
Parallaxi

corona

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας.

Lockdown : Γιατί η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τα καταστήματα την ώρα που η Ευρώπη «φλέγεται» – Οι δύο θετικοί δείκτες

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τα μαγαζιά δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνουν ανακοινώσεις εφόσον η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εκτιμήσει την κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και εισηγηθεί τις προτάσεις της.

Αυτό αναμένεται να συμβεί αύριο, ενώ οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν στη συνέχεια από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Ωστόσο ο κ. Ταραντίλης επέμεινε σε δύο βασικά σημεία που φανερώνουν την θετική στάση της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι κρυφό, καθώς το ίδιο είχε ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, τονίζοντας πως είναι επιθυμία του να ανοίξει η αγορά έστω και με τη μέθοδο του click away.

Πολύ καλύτερα τα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό αποδεικνύεται και από τον χάρτη που δημοσίευσε το ECDC.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης βρίσκεται στο «κόκκινο» (κατηγορία υψηλού κινδύνου που προκύπτει αν τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 κατοίκους σε συνδυασμό με 4% θετικά τεστ ή αν τα κρούσματα είναι περισσότερα των 150 ανά 100.000 κατοίκους), η Ελλάδα στην πλειοψηφία της είναι «κίτρινη», στην καταγραφή του αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, η οποία σε σε συνδυασμό με το ποσοστό των θετικών τεστ, αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης της νόσου, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.

Όπως διακρίνεται στον παραπάνω χάρτη, η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη («πράσινο») σε Ήπειρο, νησιά Ιονίου και σε νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ένωσης βρίσκονται στο «κόκκινο», η κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί και στον δείκτη θετικότητας (κρούσματα / αριθμός τεστ), που έχει πέσει κάτω από το 4%, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κοινοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό και αφορούν στην προηγούμενη εβδομάδα.

Έπεσαν οι σκληροί δείκτες σε σχέση με ένα μήνα πριν

Εκτός από την σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη , φαίνεται πως και τα «εγχώρια» επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα και σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας πριν ένα μήνα.

Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα σε σχέση με τις 14/12/2020 είναι καλύτερα από τότε που άνοιξε το click away και όλες οι άλλες δραστηριότητες.

Μάλιστα ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε και το κόστος που έχει ο ένας μήνας lockdown στην οικονομία, καθώς μας στοιχίζει περίπου 3 δις ευρώ ή και περισσότερα.

«Λένε ότι τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τις 14/12 που άνοιξε το click away είναι καλύτερα, για αυτό ακριβώς θεωρώ ότι θα μπορούσαν οι ειδικοί να εξετάσουν το click away», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταραντίλης.

Χρ. Ταραντίλης: Καλύτερη η επιδημιολογική κατάσταση από τις 14/12 – Τι θα γίνει με σχολεία, click away

Θετικοί και οι ειδικοί

Εκτός από την κυβέρνηση πάντως βλέπουμε πως και μερίδα ειδικών είναι υπέρ του ανοίγματος των μαγαζιών υπό αυστηρά πάντα μέτρα, καθώς τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, τους επιτρέπουν να δώσουν το πράσινο φως.

Άλλωστε τόσο κυβέρνηση όσο και ειδικοί συμφωνούν πως οι μικρές επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο απ΄όλους κατά το δεύτερο κύμα, με αποτέλεσμα ήδη πολλοί επιχειρηματίες να έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Δερμιτζάκης: Άνοιγμα της εστίασης σε τρεις εβδομάδες

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης σε διάστημα τριών εβδομάδων από τώρα.

Ωστόσο, τόνισε πως θα πρέπει να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι.

«Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως» είπε, χαρακτηριστικά, στον ΣΚΑΪ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται λοιπόν, σε κάθε περίπτωση όμως οι μετακινήσεις των πολιτών θα συνεχίσουν να γίνονται με αυστηρούς περιορισμούς και ύστερα από SMS στο 13033.

Λινού: Το απλό λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει

Για το άνοιγμα της αγοράς, των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, την πορεία του κοροναϊού αλλά και το αποτύπωμα των εορτών μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξης την Πέμπτη (14/1) η Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών χαρακτήρισε «θέμα πολιτικό και οικονομικό» το άνοιγμα των καταστημάτων σημειώνοντας ότι θα πρέπει να το εξετάσουν προσεκτικά οι υπεύθυνοι και «να δουν για κάθε αλλαγή τι μέτρα επιπλέον μπορούμε να πάρουμε ώστε ό,τι πρόβλημα προκληθεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέτρο».

Δεν έχουμε δει το αποτύπωμα των εορτών

Η μείωση που παρατηρείται σε διασωληνωμένους και θανάτους δεν αντικατοπτρίζει την περίοδο των εορτών, υπογράμμισε η καθηγήτρια και σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή σε ενδεχόμενο άνοιγμα.

«Η μείωση στους διασωληνωμένους και στους θανάτους είναι πριν τα Χριστούγεννα».

Η κ. Λινού τόνισε ότι η χώρα «υπολείπεται στα θέματα διαφάνεια της πανδημίας» αφού κλείνουν περιοχές χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τα κρούσματα.

«Με προβληματίζει ότι κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων» είπε.

Λινού: Κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε στοιχεία των κρουσμάτων

«Ναι» στα μικρά καταστήματα, «όχι» στα εμπορικά κέντρα

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι μπορούν να ανοίξουν με κανόνες μικρά καταστήματα, της γειτονιάς, με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων.

Κατηγορηματικό είναι το όχι όσον αφορά μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα. «Το απλό λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει» είπε η Αθηνά Λινού.

Εντατικοί έλεγχοι για τα μινκ στη Δυτική Μακεδονία

Με επιπλέον εργαστηριακούς ελέγχους εντείνεται η παρακολούθηση και ο έλεγχος των εκτροφών των γουνοφόρων ζώων στη Δυτική Μακεδονία για τον ιό SARS – COV- 2.

Με δαπάνες της Περιφέρειας και σε συνεργασία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της με τον ΕΟΔΥ και το ΕΚΕΤΑ και εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιούνται εξειδικευμένες εργαστηριακές αναλύσεις ανίχνευσης του ιού SARS – COV- 2 σε δείγματα γουνοφόρων ζώων από εκτροφές και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, αναλύεται το γονιδίωμα των ιικών στελεχών που απομονώνεται από τα προσβεβλημένα ζώα, ώστε να διερευνάται η πηγή μόλυνσης των θετικών εκτροφών.

Το σύνολο των ελέγχων εντατικοποιείται με σκοπό τη στενότερη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας στα γουνοφόρα ζώα και την άμεση αντίδραση σε πιθανά ευρήματα που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Παράταση αυστηρού lockdown στο χωριό Κέλλη της Φλώρινας και στη Σητεία

Μέτιος : Θετικός στον κοροναϊό ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης

Θετικός στον κοροναϊό διαγνώστηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο κ. Μέτιος δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, ωστόσο υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ, λόγω προγραμματισμένης επέμβασης στο μάτι και το αποτέλεσμα βγήκε θετικό.

Ο Περιφερειάρχης βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, από όπου «ασκεί τα καθήκοντά του εξ’αποστάσεως με ασφάλεια».

Η ανάρτηση του κ. Μέτιου

Αναλυτικότερα, ο κ. Μέτιος αναφέρει: «Υποβλήθηκα σε μοριακό έλεγχο PCR Covid -19, λόγω προγραμματισμένης επέμβασης στο μάτι και το αποτέλεσμα βγήκε θετικό. Δεν έχω συμπτώματα και παραμένω σε απομόνωση στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών και του ΕΟΔΥ και ασκώντας τα καθήκοντά μου εξ’ αποστάσεως με ασφάλεια».

Εστίαση : Δραματική κατάσταση για εργαζόμενους και επιχειρηματίες – Πότε σχεδιάζεται να ανοίξει

Κραυγή αγωνίας, βγάζουν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης, του κλάδου που έχει πληγεί, ενδεχομένως περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, από το παρατεταμένο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, ελέω κοροναϊού.

Οι επαγγελματίες της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τα έξοδα που «τρέχουν», δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

Την ώρα που συζητείται το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, η εστίαση συνεχίζει να μαραζώνει, καθώς θα περιμένει για αρκετές μέρες ακόμη, το πράσινο φως για να επανέλθει στην κανονικότητα, με το delivery και το take away να είναι η μόνη διέξοδος.

Πριν ακόμη, εμφανιστούν οι φόβοι για ένα τρίτο κύμα κοροναϊού, το άνοιγμα της εστίασης, προσδιοριζόταν για το Φεβρουάριο, και μετά από σχολεία, λιανεμπόριο. Και όταν οι αρμόδιοι μιλούσαν για άνοιγμα της εστίασης εννοούσαν καφετέριες και εστιατόρια και σε καμία περίπτωση μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης τα οποία για να ανοίξουν πρέπει να έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όλα, εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και από τις αποφάσεις των ειδικών, που αυτή την εβδομάδα, θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως στο άνοιγμα του λιανεμπορίου την Δευτέρα.

Κατόπιν αυτού, επιστήμονες, όπως ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ήδη, έχουν αρχίσει να μιλούν για άνοιγμα της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες.

Απειλή λουκέτου για τις μισές επιχειρήσεις εστίασης

Η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

«Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο», σημείωσε, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Ήδη 10 καταστήματα εστίασης, έκλεισαν, στο κάποτε πολυσύχναστο Γκάζι, ενώ το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην Αθήνα και το κέντρο αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια.

«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης. Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε», είπε ο κ. Καββαθάς.

Στον αέρα ένα εκατ. εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, «στον αέρα», και με πολλούς να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση.

«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.

Απαισιόδοξος σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα».

Άνοιγμα της εστίασης σε τρεις εβδομάδες «βλέπει» ο Δερμιτζάκης

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, εξηγώντας ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι».

Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, την εστίασην δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε.

Ν.Νίτσας : “Να ολοκληρωθεί άμεσα ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών”

Γεραπετρίτης: Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιβαρύνθηκαν από το λιανεμπόριο

Εν αναμονή και των αυριανών σχετικών εισηγήσεων της επιτροπής των ειδικών, σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τις μεθόδους του click away και του click in shop, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε σε συνέντευξή του πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιβαρύνθηκαν από το λιανεμπόριο, όπως αυτό λειτούργησε πριν από λίγες ημέρες. «Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα» του κορονοϊού, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Alpha 9.89, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ελπίδα του για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στο εγγύς μέλλον ενώ δήλωσε βέβαιος ότι «το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα πληθυσμού έτσι ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό», επίσης ότι θα πάει καλά η τουριστική περίοδος. Ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει «αλώβητη και ακέραια την εργασία – κι αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της επόμενης ημέρας».

Ξεκινώντας από τη γενική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είπε: «Η Ελλάδα πηγαίνει σχετικά καλά, είμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, είμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρουσμάτων και ειδικώς στις τελευταίες 48 ώρες στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τα δεδομένα αυτά. Υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι η προληπτική πολιτική που ασκήσαμε, αποδίδει καρπούς. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα μήνα, έχουμε περισσότερες από 400 κλίνες ΜΕΘ κενές», σημείωσε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας.

Κάνοντας δε, την παρατήρηση ότι «στην Ευρώπη αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα τους, παλινδρομούν με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια κατάσταση που μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί», αντέτεινε το παράδειγμα της δικής μας χώρας, εδώ όπου «πηγαίνουμε σε ένα σταδιακό, μετρημένο, προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας -και αυτό θα το μετράμε κάθε βδομάδα».

Χωρίς η κυβέρνηση να παραγνωρίζει το γεγονός ότι «κάθε μήνας κλειστής οικονομίας κοστίζει 3 δισ., ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας, άρα για να έχουμε αυτήν την καλή υγειονομικά κατάσταση, ‘ματώνουμε’ ως χώρα», ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου «να υπάρξει ένα άνοιγμα όσον αφορά το λιανεμπόριο με τους όρους τους οποίους θα εισηγηθεί η επιτροπή. Στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει, ελπίζω, ένα σταδιακό άνοιγμα και των σχολείων», πολλώ μάλλον που, όπως διευκρίνισε, «οι μελέτες λένε ότι τα σχολεία δεν συνιστούν εστίες υπερμετάδοσης».

Εστιάζοντας στην αυριανή κρίσιμη εισήγηση της επιτροπής, επεσήμανε πως «το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα, άρα θα πρέπει να επαναλειτουργήσει. Από εκεί και πέρα για οποιοδήποτε άνοιγμα, θα περιμένουμε τις αποφάσεις της επιτροπής».

«Το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα πληθυσμού»

Αλλάζοντας θέμα, στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, «ως τώρα έχει εμβολιαστεί το 0,6% του γενικού πληθυσμού, αυτό είναι ένα ποσοστό αντικειμενικά μικρό, είναι όμως υπερδιπλάσιο από το ποσοστό πληθυσμού σε άλλες σημαντικές χώρες της Ευρώπης, όπως Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει ενεργοποιήσει τέτοιου τύπου ψηφιακή οργάνωση στο κομμάτι των ραντεβού για τον εμβολιασμό».

Και, σε αριθμούς, «έχουμε επιβεβαιωμένα 110.000 νέα ραντεβού ιδίως από την κατηγορία των υπερηλίκων. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 150 σημεία εμβολιασμού με 282 εμβολιαστικά κέντρα. Ο σχεδιασμός είναι να έχουμε περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα», με τη διευκρίνιση ότι «αυτό δεν είναι αναγκαίο σήμερα γιατί δεν έχουμε πολύ μεγάλη ροή προμηθειών». Όμως, μέσα στον Ιανουάριο, από την Pfizer και την Moderna, η χώρα θα έχει περίπου 450.000 δόσεις, το Φεβρουάριο περίπου 1,7 εκατ. και τον Απρίλιο περίπου 7 εκατ.

Τούτων δοθέντων, «το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα πληθυσμού έτσι ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό», με την πρόσθετη παρατήρηση ότι «ο εμβολιασμός δεν είναι τυχαίος, είναι στοχευμένος. Όταν θα έχεις φθάσει στο 50% του πληθυσμού, που είναι ένας πολύ βατός στόχος για το καλοκαίρι, και σε αυτόν τον πληθυσμό θα έχεις όλες τις ευάλωτες κατηγορίες, στην πραγματικότητα το τείχος που έχει υψώσει στον ιό, είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο αναλογικά. Είναι άλλο ο εμβολιασμός του 50% του γενικού πληθυσμού κι άλλο να έχεις κάνει 50% σε εκείνους οι οποίοι είναι απολύτως ευάλωτοι στον ιό», υπογράμμισε συγκεκριμένα ο Γ. Γεραπετρίτης και τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να έχουμε φθάσει σε κρίσιμη μάζα ανοσίας πολύ πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενιαία μεταχείριση. Είμαστε γνήσια αισιόδοξοι, ότι η τουριστική περίοδος θα είναι ανθούσα στην Ελλάδα».

Στο ερώτημα γιατί δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε νησιά με πολύ μικρή επιβάρυνση, ο υπουργός υπεραμύνθηκε του μοντέλου της ενιαίας διαχείρισης της χώρας -«μας έχει οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα»-, άλλωστε «χώρες που επέλεξαν να κάνουν γεωγραφικά διαφοροποιημένη διαχείριση, δεν πήγαν καλά». Επικαλέστηκε δε, και το παράδειγμα της Κρήτης, όπου «μια βδομάδα πριν ήταν εντελώς καθαρή, τώρα εμφανίζει σε ορισμένα σημεία να έχει μια μικρή, διαχειρίσιμη βεβαίως, έξαρση», θέλοντας έτσι να υπογραμμίζει τον ευμετάβλητο χαρακτήρα της κατάστασης.

Και συμπέρανε για το θέμα πως αν επιτραπεί «θα γίνει μετρημένο άνοιγμα παντού, οριζόντια», και μόνον εκεί που υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση, τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα. «Δεν θα μπούμε στη λογική του να ανοίξουμε ασύμμετρα ‘πράσινες’ περιοχές, το πράσινο πολύ εύκολα ‘κοκκινίζει’, ενώ το αντίθετο δεν γίνεται καθόλου εύκολα». Και έκλεισε τη σχετική αναφορά επικαλούμενος το παράδειγμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καλύμνου και πώς ένα «πράσινο» νησί, από ένα τυχαίο γεγονός έγινε «κατακόκκινο».

«Τα Rafale αλλάζουν τα επιχειρησιακά δεδομένα στην περιοχή»

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό των εξοπλισμών, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε πως «ποτέ στην Ιστορία της Ελλάδας δεν έχει υπάρξει μία περίπτωση που να υπήρξε ταχύτερη εξοπλιστική σύμβαση από αυτήν των “Rafale”, την ξεκινήσαμε Σεπτέμβριο, την τελειώσαμε Δεκέμβριο. Αυτό για τα ελληνικά δεδομένα είναι μια… μυθική διάσταση χρόνου». Χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ευφυή», τη μεικτή αγορά νέων και μεταχειρισμένων, σε άριστη κατάσταση, αεροσκαφών, ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα έχουμε τις πρώτες παραδόσεις των «Rafale» που, όπως σημείωσε εμφατικά, «αλλάζουν τα επιχειρησιακά δεδομένα στην περιοχή». Στην αγορά των αεροσκαφών συμπλήρωσε το γεγονός ότι «είμαστε ήδη σε αναζήτηση για τις φρεγάτες που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό» ενώ θα υπάρξει και «σταδιακή ενίσχυση προσωπικού στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας». Συμπερασματικά, «μια συνολική αναβάθμιση την επόμενη 5ετία».

Στο κεφάλαιο του τουρισμού και απαντώντας στις επικρίσεις που είχε δεχθεί ο Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως «υπήρχε μια διάχυτη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του υπουργού, τα δεδομένα όμως είναι τα εξής: το 2020 η Ελλάδα είχε την καλύτερη θέση μεταξύ όλων των ανταγωνιστικών χωρών της Ευρώπης, κατάφερε να διατηρήσει μια πίτα 40% του συνολικού τουρισμού στην Ευρώπη, δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες. Ήδη σχεδιάζεται η επόμενη μέρα, θα πάμε καλά και θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα». Ταυτοχρόνως, «για πρώτη φορά στον υφυπουργό Τουρισμού ανατίθεται η αρμοδιότητα του θεματικού τουρισμού. Πέρασε λίγο στα… ψιλά του ανασχηματισμού», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, «όμως αυτή η λογική των ειδικών χαρτοφυλακίων της επόμενης και μεθεπόμενης ημέρας είναι σημαντική. Όλοι εκτιμούν ότι το μέλλον του τουρισμού είναι ο θεματικός».

«Η Ελλάδα δεν έχασε θέσεις εργασίας το 2020»

Στο κεφαλαιώδες ζήτημα της εργασίας, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως «η Ελλάδα δεν έχασε θέσεις εργασίας το 2020, είχε θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απωλειών εργασίας, είναι μοναδικό εν μέσω κρίσης. Τον Δεκέμβριο έχουμε περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις εν μέσω πανδημίας. Καταφέραμε με τα καινοτόμα εργαλεία που έχουμε εισαγάγει, να διατηρήσουμε αλώβητη και ακέραια την εργασία -κι αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της επόμενης ημέρας». Αντιθέτως, πρόσθεσε, εάν είχε απορυθμιστεί η αγορά εργασίας, «με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσες να επιβιώσεις σήμερα -κι εμείς είμαστε υπερήφανοι».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο θέμα των συντάξεων αναγνώρισε πως «είναι μία από τις μεγάλες διακυβεύσεις για το 2021, έγιναν τεράστια βήματα: το γεγονός ότι οι νέες συντάξεις, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, βγαίνουν αυτόματα και ηλεκτρονικά, είναι σημαντικό. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μηχανογραφηθεί όλο το σύστημα, ελπίζουμε το μεγάλο στοκ των συντάξεων να το διεκπεραιώσουμε».

Σε ό,τι αφορά, τέλος την πρόταση να δοθεί κουπόνι στους ΑΜΕΑ και στους άνω των 85 (στους τελευταίους για τις μετακινήσεις τους να εμβολιασθούν), προκειμένου να μετακινούνται με ταξί, έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις» και δήλωσε πως θα εξετασθεί.

Εμβόλιο: Σκέψεις για κινητές μονάδες εμβολιασμού – 110.000 τα κλεισμένα ραντεβού

Την ώρα που η κυβέρνηση… κλείνει το μάτι στους λοιμωξιολόγους δείχνοντας την επιθυμία της να ανοίξει το λιανεμπόριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, για μία ακόμα φορά επανέλαβε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορονοϊού είναι πολύ καλύτερα απ’ αυτά που καταγράφουν άλλες χώρες της Ευρώπης και η αγορά είναι έτοιμη να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα επανεκκίνησης.

Σύμφωνα με τον κ.Ταραντίλη από τις 14/12 όταν πρωτοεφαρμόστηκε το click away τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, έναν μήνα μετά (14/1) είναι πολύ καλύτερα και μας κάνουν να αισιοδοξούμε συγκρατημένα. «Η πανδημία, ωστόσο, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τόνισε, ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων.

Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων- και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας». Οπως είπε «Αυτό θα γίνει και αύριο».

Εμβόλιο: Προχωρά το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό

Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο του εμβολιασμού, έως τις 20 Γενάρη αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο «Ελευθερία» κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η πλατφόρμα του εμβολιασμού έχουν κλειστεί 110.000 ραντεβού για τους πολίτες των άνω των 85 ετών. «Σε κάθε περίπτωση -λαμβάνοντας υπόψη και τα διαδραματιζόμενα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- συνεχίζουμε την άμυνα απέναντι στην πανδημία και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση, εφαρμόζοντας το σχέδιο “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό κράτος στον τομέα της Υγείας και τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 146 Νοσοκομεία και σε πολλά από αυτά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου» τόνισε σχετικά ο κ. Ταραντίλης.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί 65.005 άτομα, δηλαδή το 0,6% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων, ώστε η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι. Χθες παραλήφθηκαν οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου Moderna».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να προστεθούν τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson&Johnson.

Το σχέδιο για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη υπάρχει στα σκαριά ένα σχέδιο από την κυβέρνηση για τα εμβόλια των υπολοίπων φαρμακευτικών, που δεν χρειάζονται συντήρηση σε ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία στους -75 βαθμούς Κελσίου, όπως αυτά της Pfizer. Το σχέδιο αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κινητές μονάδες να πηγαίνουν σε ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να πάνε σε εμβολιαστικό κέντρο και να κάνουν κατ’ οίκον το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Καπραβέλος για γιατρούς: Είμαστε η “τελευταία γραμμή” άμυνας πριν τον θάνατο

Πηγή: in.gr, ethnos.gr, Mega, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα