Top

Ουκρανία: 8 νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο Ιρπίν- Σκοτώθηκε τετραμελής οικογένεια

Οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν και άλλα μέσα ενημέρωσης λόγω του τρόπου με τον οποίο κάλυπταν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Parallaxi
ουκρανία-8-νεκροί-από-τους-βομβαρδισμο-891789
Parallaxi

Στους οκτώ υπολογίζονται οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Ιρπίν το μεσημέρι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Ανάμεσα τους βρίσκονται και δύο γονείς με τα δύο τους παιδιά.

Οι στιγμές ήταν τρομακτικές  όπως αναφέρει ο απεσταλμένος δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ στο Κίεβο, Μίλτος Σακελλάρης, ο οποίος με το συνεργείο του ΣΚΑΪ βρέθηκε κοντά στο σημείο των βομβαρδισμών:

«Βλέπαμε τους αμάχους να αποχωρούν  και ξαφνικά αρχίσαμε να ακούμε οβίδες.  Έπεφταν συνεχόμενα, οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να τρέχουν ενώ κρατούσαν βαλίτσες . Πολλοί γονείς έχασαν τα τα παιδιά τους και τα έψαχναν. Ήταν σοκαριστικός ο τρόπος που δέχθηκαν την επίθεση. Αμέσως μετά ακούσαμε ξανά βομβαρδισμούς μπήκαμε γρήγορα στο αυτοκίνητο κι επιστρέψαμε στο Κίεβο.»

Ρωσία: Οι αρχές μπλόκαραν τους ενημερωτικούς ιστότοπους Mediazona, Republic, Snob.ru και άλλα μέσα ενημέρωσης λόγω του τρόπου με τον οποίο κάλυπταν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediazona, μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές τον μπλόκαραν λόγω του τρόπου με τον οποίο κάλυπτε την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor «άρχισε να μπλοκάρει το Mediazona» ανέφερε στην ανακοίνωση. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ότι ο ιστότοπος έχει περιληφθεί πλέον στον επίσημο κατάλογο των «μπλοκαρισμένων» μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία.

Το μέτρο αυτό ελήφθη «επειδή καλύπτουμε έντιμα ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία και αποκαλούμε την εισβολή, εισβολή και τον πόλεμο, πόλεμο» πρόσθεσε το Mediazona, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να επιβάλει «στρατιωτική λογοκρισία» και ότι «σχεδόν δεν υπάρχουν πλέον ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη χώρα».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Roskomsvoboda ανέφερε εξάλλου ότι οι αρχές μπλόκαραν και άλλους ιστότοπους, όπως τους Republic, Snob.ru και Agentstvo, αλλά και τοπικές εφημερίδες.

«Σας ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας, η νύχτα θα περάσει», ανέφερε το Republic, εξηγώντας ότι οι αναγνώστες μπορούν να διαβάζουν το περιεχόμενό του, εάν έχουν VPN.

Δεκάδες εργαζόμενοι σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, όπως στο τηλεοπτικό κανάλι Dojd και το Mediazona έχουν χαρακτηριστεί «πράκτορες του εξωτερικού» και πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες έφυγαν από τη χώρα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρχει στη Ρωσία κανένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης, ούτε καν η έγκριτη εφημερίδα Novaïa Gazeta, ο διευθυντής της οποίας τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

Ο Mediazona ιδρύθηκε το 2014 από τα μέλη του γυναικείου συγκροτήματος Pussy Riot Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιόχινα και κάλυπτε κυρίως δικαστικές υποθέσεις πολιτικών ακτιβιστών, διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Θεοδωρικάκος: Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι πράξεις της ηγεσίας της

Τη θέση ότι δεν συκοφαντεί η Ελλάδα τη Ρωσία αλλά οι πράξεις του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στον απόηχο των κατηγοριών της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα για «αντιρωσική εκστρατεία» από πλευράς Αθήνας.

«Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα, δεν είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος σύσσωμος είναι ενάντια στην παράλογη, παράνομη και άδικη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ούτε συκοφαντεί τη Ρωσία η ελληνική κυβέρνηση. Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία είναι οι πράξεις και οι αποφάσεις της ηγεσίας της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μία εισβολή που ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί να προκαλεί καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς, ενώ και η ίδια η Ελλάδα έχει θρηνήσει θύματα από ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζοντας να σχολιάζει τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, εκτίμησε πως «αυτή η επιθετικότητα στις εκφράσεις απέναντι στη χώρα μας πως είναι προϊόν εκνευρισμού». «Η Ρωσία φαινόταν να πίστευε ότι τα πάντα στην Ουκρανία θα τελείωναν σε δύο ημέρες και οι Ουκρανοί θα κρατούσαν διαφορετική στάση» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και στηρίζει με πράξεις αλληλεγγύης τους Ουκρανούς, που δέχονται απρόκλητη και απαράδεκτη επίθεση σε βάρος της ανεξαρτησίας τους, ενώ σχολίασε και τις «κατευθύνσεις» της ρωσικής πρεσβείας για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα και οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν ειδήσεις και σχόλια από όποιο τηλεοπτικό σταθμό θέλουν».

Βαρβιτσιώτης για δήλωση Ζαχάροβα: Μας ενώνουν παναθρώπινες αξίες με τη Ρωσία

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία επιτέθηκε στην Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία. Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο OPEN, «πέρα από τον πόλεμο στο πεδίο, υπάρχει ένας πόλεμος πληροφοριών και ένας “πολιτικός” πόλεμος. Απέναντι σε αυτόν τον “πολιτικό πόλεμο” σαφέστατα η χώρα μας αποτελεί στόχο».

«Παρακολουθώντας το Twitter του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βγάζουν στο Twitter της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα» διαπίστωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «Διαρκώς επιτίθεται με διαφορετικό τρόπο και σήμερα έρχεται η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας να μας πει τι; Ότι θα διαρρήξουμε τους ιστορικούς μας δεσμούς. Η σχέση μας δεν είναι βασισμένη πάνω στην επιθετικότητα. Δεν είναι βασισμένοι οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας γιατί συμφωνούμε με την παράνομη εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα. Και δεν είναι βασισμένοι οι κοινοί μας δεσμοί πάνω στο γεγονός ότι σήμερα -από την ημέρα που ξεκίνησε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- έχουμε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που έχουμε ζήσει στην Ευρώπη με πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους – υπολογίζουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να φτάσουν τα 2,5 εκατ. Δεν είναι αυτά που μας ενώνουν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Μας ενώνουν παναθρώπινες αξίες που έχουν να κάνουν με τον Χριστιανισμό, ιστορικοί δεσμοί όταν ζητήσαμε τη συνδρομή της Ρωσίας για την ελευθερία μας πριν από 200 χρόνια. Και μας συνδέουν και δεσμοί απέναντι στο κοινό μέτωπο του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοί είναι οι ιστορικοί δεσμοί που έχουμε με τη Ρωσία», σημείωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Ποτέ και με καμία χώρα δεν θα μπορούσαμε να είμαστε ταυτισμένοι που προκαλεί τόσο μεγάλο πόνο, τόσα εκατομμύρια εκτοπισμένους και τόσο σοβαρές ζημιές απέναντι σε υποδομές αμάχων».

Η εταιρεία American Express διακόπτει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Η εταιρεία πιστωτικών καρτών American Express Co ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει κάθε δραστηριότητά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Μια παρόμοια απόφαση έλαβαν νωρίτερα οι κολοσσοί του τομέα, Visa και Mastercard, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Κίεβο θα μπορούσε να συζητήσει “ένα μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ” αλλά δεν συμβιβάζεται σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της, στις συνομιλίες της με τη Ρωσία, ωστόσο θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της, δήλωσε σήμερα ένας Ουκρανός διαπραγματευτής μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.

Η Ουκρανία επιδίωκε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη στην οποία αντιδρούσε η Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε την πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως απόδειξη της επιθετικότητας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου απέναντι στη χώρα του.

«Η απάντηση που λαμβάνουμε από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν είναι έτοιμες ούτε καν να συζητήσουν» την ένταξη της Ουκρανίας, «τουλάχιστον όχι για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», είπε ο Νταβίντ Αραχάμια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Fox News.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάποια άλλα μοντέλα, εκτός του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις από διάφορες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τέτοια πράγματα σε έναν ευρύτερο φόρουμ, όχι μόνο σε διμερείς συζητήσεις με τη Ρωσία αλλά και με άλλους εταίρους», πρόσθεσε.

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι προγραμματισμένος για αύριο, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

Ρωσία: Παραιτήθηκε ο διευθυντής και μαέστρος του Θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας

Ο Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας και από την Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, λόγω των πιέσεων που δεχόταν να «πάρει θέση» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ξέρω ότι πολλοί περίμεναν να μιλήσω και να κάνω γνωστή τη θέση μου για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή» στην Ουκρανία, γράφει στην ανακοίνωση που έστειλε ο ατζέντης του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κατ΄αρχήν, πρέπει να πω το σημαντικότερο: ουδέποτε στήριξα και θα είμαι πάντα κατά οποιασδήποτε σύρραξης, υπό οποιαδήποτε μορφή», υπογράμμισε.

Το γεγονός ότι «ορισμένοι άνθρωποι αμφισβητούν την επιθυμία μου για ειρήνη και πιστεύουν ότι εγώ, ως μουσικός, θα μπορούσα να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο πέραν της ειρήνης στον πλανήτη μας, το βρίσκω σοκαριστικό και προσβλητικό», πρόσθεσε.

Ο Σοχίεφ, που κατάγεται από την Οσετία και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους της νέας γενιάς, δηλώνει επίσης ότι «δεν μπορεί να είναι μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο οι συνάδελφοί του, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, σκηνοθέτες, απειλούνται, αντιμετωπίζονται με ασέβεια και γίνονται θύματα μιας ‘κουλτούρας ακύρωσης’».

«Μου ζητούν να επιλέξω μια πολιτιστική παράδοση και όχι μιαν άλλη (…) Σύντομα θα μου ζητήσουν να επιλέξω μεταξύ του Τσαϊκόφσκι, του Στραβίνσκι και του Σοστακόβιτς από τη μια και του Μπετόβεν, του Μπραμς και του Ντεμπισί. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Πολωνία, μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου η ρωσική μουσική είναι απαγορευμένη», σχολίασε.

«Απέναντι στην αδύνατη επιλογή, να διαλέξω ανάμεσα στους αγαπημένους μου Ρώσους και Γάλλους μουσικούς, αποφάσισα να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου του μουσικού διευθυντή του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας και της Εθνικής Ορχήστρας του Καπιτωλίου της Τουλούζης», εξήγησε.

«Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε μέσα από τη μουσική του Σοστακόβιτς τη φρίκη του πολέμου. Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε πρεσβευτές της ειρήνης. Αντί να μας χρησιμοποιήσετε, εμάς και τη μουσική μας, για να ενώσουμε τα έθνη και τους λαούς, διχαζόμαστε και εξοστρακιζόμαστε», κατέληξε.

Διαδηλωτές κατά του πολέμου στην Ουκρανία κατέκλυσαν τους δρόμους της Ευρώπης

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, καταγγέλλοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες, περίπου 5.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, κρατώντας ουκρανικές σημαίες. «Σταματήστε τον πόλεμο» και «Ευρώπη, θάρρος, δράσε τώρα» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Κάποιοι φορούσαν στο πέτο κίτρινα λουλούδια με γαλάζιες κορδέλες, τα χρώματα της Ουκρανίας.

Στην Τουλούζη, μια πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με το Κίεβο, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια τεράστια ουκρανική σημαία. Κρατούσαν επίσης πορτρέτα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με κόκκινες κηλίδες επάνω που συμβόλιζαν το αίμα. Ζήτησαν επίσης, απλώνοντας συμβολικά ένα γαλάζιο τούλι 25 τετραγωνικών μέτρων, «να κλείσει ο εναέριος χώρος» της Ουκρανίας.

Στη βόρεια Γαλλία, άλλοι 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Καέν, στο μνημείο για την Απόβαση των Συμμάχων του 1944 στη Νορμανδία. «Λαέ της Ουκρανίας, δεν θα σε εγκαταλείψουμε. Δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη», έγραφαν στο πανό που κρατούσαν.

Στην Ισπανία, διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις, με αίτημα να τερματιστεί η εισβολή. «Κλείστε τον ουρανό, όχι τα μάτια» και «ΝΑΤΟ, προστάτευσε τον ουκρανικό ουρανό» ή «Σταματήστε τον Πούτιν, σταματήστε τον πόλεμο» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι περίπου 800 συγκεντρωμένοι στη Βαρκελώνη.

«Επιτίθενται, καταστρέφουν και σκοτώνουν αμάχους χωρίς λόγο», είπε η Ναταλία Μπροντόφσκα, μια 45χρονη Ουκρανή δικηγόρος που ζει στην Ισπανία τα τελευταία οκτώ χρόνια. «Είναι φριχτό, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, ούτε να φάμε. Πιστεύω ότι όλοι οι Ουκρανοί αισθάνονται έτσι. Αλλά η κατάσταση εκείνων που βρίσκονται στην Ουκρανία είναι χειρότερη», πρόσθεσε.

Στο Βελιγράδι, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, δύο ημέρες μετά τη διαδήλωση υπέρ του Πούτιν και της εισβολής. «Θέλουμε να σώσουμε την εικόνα του Βελιγραδίου επειδή αυτό που συνέβη την Παρασκευή (σ.σ. η φιλορωσική διαδήλωση) είναι ντροπή», σχολίασε ο 46χρονος μαθηματικός Ζντράβκο Γιάνκοβιτς.

Περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης κατά του πολέμου στα Σκόπια.

Το Σάββατο, διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων έγιναν στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη, τη Ζυρίχη και άλλες πόλεις

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επικοινώνησε με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας -Τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΣΚΑΙ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα