Ουκρανία: Τουλάχιστον 364 οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Οι εξελίξεις επί του πεδίου κατά την 11η ημέρα της ρωσικής εισβολής
Στην ενδέκατη ημέρα της εισβολής τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν σήμερα ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική.
Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χαρκίβ (Χάρκοβο), παρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.
Ακολουθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται επί του πεδίου, με βάση τις πληροφορίες των δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου, των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, τις δηλώσεις Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, αναλυτών, δυτικών πηγών και διεθνών οργανισμών. Η Μόσχα δίνει ελάχιστες πληροφορίες για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών της.
Στα ανατολικά
Το Χαρκίβ, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί.
Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.
Στο Κίεβο και τον βορρά
Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων.
Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.
Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.
Στο νότο
Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, το πρωί σήμερα, «διακόπηκε», ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Kyiv Mayor @Vitaliy_Klychko: “We don’t want back to USSR. We see our future as a democratic, modern, European country, and we expect support from the whole world… we’re fighting for the whole modern world, we have to stop Putin altogether.” https://t.co/uGhfzhcLoq pic.twitter.com/2TpFO8DTVB
— ABC News (@ABC) March 6, 2022
Η κατάληψη της πόλης αυτής θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.
Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.
Στα δυτικά
Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.
Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.
Θύματα
Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της.
Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.
Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
“They have no space to hide or run.”
Animals in Kyiv’s zoo are increasingly exhibiting signs of stress. They cower from the air raid sirens and blasts that ring out throughout the day. Gunfire often can be heard at night. https://t.co/yIXSgeilra
— The Washington Post (@washingtonpost) March 6, 2022
Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Μακρόν ότι δεν θα επιτεθεί στους πυρηνικούς σταθμούς
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εξαπολύσουν επίθεση στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, που είχαν οι δύο ηγέτες το μεσημέρι, ο Μακρόν επανέλαβε την «έντονη ανησυχία» του για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, μετά τον βομβαρδισμό, στις 4 Μαρτίου, του σταθμού της Ζαπορόζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Επέμεινε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς». Δήλωσε επίσης «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την προστασία των σταθμών αυτών.
Ο Πούτιν συμφώνησε επίσης να γίνει διάλογος «μεταξύ της ΙΑΕΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα πάντα με το Παρίσι.
Αύριο Δευτέρα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ο διευθυντής της Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται ότι θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν με Μπένετ-Στο επίκεντρο οι «πρόσφατες επαφές» του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ με τον οποίο συζήτησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε «στις πρόσφατες επαφές» που είχε ο Μπένετ «με τους ηγέτες ενός αριθμού χωρών».
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Amid the bloody horror of war, a couple from Ukraine’s territorial defence forces got married, not far from a checkpoint on the outskirts of Kyivhttps://t.co/pm53Szfl0J pic.twitter.com/oOlMTHh4i9
— BBC News (UK) (@BBCNews) March 6, 2022
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιάιρ Λάπιντ θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα στη Ρίγα της Λετονίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν
Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι -Ζελένσκι – “H Ιταλία συμμερίζεται το ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια”
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολιντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με την ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε και πάλι την βαθιά αλληλεγγύη του ιταλικού, προς τον ουκρανικό λαό.
Παράλληλα, καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και των πυρηνικών υποδομών, υπογράμμισε εκ νέου τη βούληση της Ιταλίας να προσφέρει στήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον πληθυσμό της και επανέλαβε ότι η χώρα του συμμερίζεται το ότι η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μάριο Ντράγκι για την εγγύτητα και την αλληλεγγύη της Ιταλίας.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ