Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ
Σε νέα καταγγελία για βομβαρδισμό μη στρατιωτικής σημασίας στόχου προχώρησε το Κίεβο
Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν δεν επισκευαζόταν μια γραμμή ρεύματος υψηλής τάσης.
Το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η παροχή ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει αποκατασταθεί, κάτι που σημαίνει ότι τα συστήματα ψύξης θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά χωρίς εφεδρική τροφοδοσία.
Το υπουργείο προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση διαδικτυακά. Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν δεν επισκευαζόταν μια γραμμή ρεύματος υψηλής τάσης προς το εργοστάσιο, η οποία είχε καταστραφεί σε μάχες.
Το Κίεβο κατηγορεί ότι η Ρωσία βομβάρδισε λύκειο
Σε νέα καταγγελία για βομβαρδισμό μη στρατιωτικής σημασίας στόχου προχώρησε το Κίεβο, κατηγορώντας την Ρωσία ότι οι δυνάμεις της βομβάρδισαν λύκειο στο Μικολάιβ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Οδυσσό.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας βομβάρδισαν ένα λύκειο», αναφέρει μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Το βίντεο δείχνει τις αρχές να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που καίει ακόμη ένα κατεστραμμένο κτήριο.
Russiaʼs Armed Forces shelled a high school.
📍Mykolaiv#StopRussianAggression pic.twitter.com/L2zeQScmQG
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) March 13, 2022
180 «ξένους μισθοφόρους» ισχυρίζεται πως έπληξε στο Λβιβ η Ρωσία
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική βάση στο Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας κοντά στο Λβιβ, όπως μεταδίδει o Guardian.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ, στη βάση Γιαβορίβ υπήρχε στρατιωτικός εξοπλισμός που είχε παραδοθεί από ξένα έθνη. Ο ίδιος τόνισε ότι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση 180 «ξένοι μισθοφόροι» και εξουδετερώθηκε «μεγάλος αριθμός» οπλισμού.
«Η εξουδετέρωση ξένων μισθοφόρων που φτάνουν στην Ουκρανία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Τι είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Ουκρανική πλευρά
Νωρίτερα από την ουκρανική πλευρά ανακοινώθηκε πως 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την αεροπορική επίθεση στη στρατιωτική βάση κοντά στο Λβιβ.
Ο κυβερνήτης του Λβιβ είπε ότι 35 άνθρωποι έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ως νεκροί μετά την επίθεση με ρωσικούς πυραύλους στη βάση του Διεθνούς Κέντρου Ειρήνης και Ασφάλειας το πρωί της Κυριακής. Σε μια ενημέρωση, ο Maksym Kozytskyy είπε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 9 σε 35 και ότι 134 τραυματίστηκαν μετά τις αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις στο Γιαβορίβ. Δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν την Κυριακή στη βάση στο Γιαβορίβ, μια πόλη φρουράς μόλις 12 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα. Η επίθεση με ρουκέτα έγινε στις 5.45 π.μ. Kozytskyi, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ στη βάση Γιαβορίβ.
Η εγκατάσταση έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ξένους στρατιωτικούς εκπαιδευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλά δεν είναι σαφές αν κάποιοι βρίσκονταν ακόμα στη βάση.
Η Ουκρανία πραγματοποίησε τις περισσότερες από τις ασκήσεις της με χώρες του ΝΑΤΟ εκεί πριν από την εισβολή με τις τελευταίες μεγάλες ασκήσεις να γίνονται τον Σεπτέμβριο.
Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τις γραμμές του μετώπου
Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ σε συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση.
Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τραυματίες μαχητές σε στρατιωτικό νοσοκομείο
Στρατιωτικό νοσοκομείο που φροντίζει μαχητές της Ουκρανίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.
Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρέχονται υπηρεσίες στον ουκρανικό στρατό που έχει πάσης φύσεως τραύματα κατά τη διάρκεια μαχών που διεξάγονται στην περιοχή του Κιέβου.
Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τους τραυματίες, συνομίλησε μαζί τους αλλά και με τους γιατρούς τους, ενώ τους έδωσε και βραβεία.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιεί για το “χειρότερο σενάριο” στη Μαριούπολη
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε σήμερα για το “χειρότερο σενάριο” στη Μαριούπολη, μια πολιορκημένη πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εάν οι εμπόλεμοι “δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία”.
“Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των πλευρών για αυτά τα ανθρωπιστικά θέματα”, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.
“Ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
“Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις μάχες να δώσουν προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές επιταγές”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πίτερ Μάουρερ σε ανακοίνωση, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν παγιδευτεί στην πόλη-λιμάνι και βομβαρδίζεται ασταμάτητα από ρωσικές δυνάμεις.
“Ο ανθρώπινος πόνος είναι τεράστιος”, τονίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι ο πληθυσμός — συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΔΕΕΣ — αναγκάζονται να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια χωρίς θέρμανση και πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους κατά τις σύντομες εξόδους για να αναζητήσουν τροφή και νερό.
“Ο θόρυβος του πολέμου είναι συνεχής”, δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της ΔΕΕΣ στην πόλη, Σάσα Βολκόφ.
Η ΔΕΕΣ ζητεί να υπάρξει “ακριβής, λειτουργική συμφωνία και άμεσα, ώστε οι άμαχοι που θέλουν να φύγουν να μπορούν με ασφάλεια και ώστε η ζωτικής σημασίας βοήθεια να φθάσει σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν”, επιμένει η ΔΕΕΣ.
Για να λειτουργήσουν αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, επισημαίνει η ΔΕΕΣ, οι εμπόλεμοι πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους, τις ώρες και τις ακριβείς τοποθεσίες και πρέπει οι μαχητές να έχουν τον χρόνο να ειδοποιηθούν σε όλη την αλυσίδα διοίκησης αλλά και μεταξύ των αμάχων, καθώς οι επικοινωνίες είναι συχνά δύσκολες.
“Είναι επίσης σημαντικό οι πλευρές να καθαρίσουν τις διόδους διέλευσης από κάθε εμπόδιο”, τονίζει ακόμη η ΔΕΕΣ, η οποία είχε κάνει λόγο για νάρκες πριν από λίγες μέρες σε δρόμο που επρόκειτο να λειτουργήσει ως οδός διαφυγής.
Κραυγή αγωνίας της προέδρου των Ελλήνων της Ουκρανίας Αλεξάνδρας Προτσένκο από το καταφύγιό της στη Μαριούπολη: «…Σώστε μας, αποτρέψτε τη γενοκτονία»
Αγωνιώδη έκκληση προς τους ανά τον πλανήτη Έλληνες να κινητοποιηθούν ώστε να αποτραπεί ο επαπειλούμενός αφανισμός της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, απηύθυνε, μέσα από υπόγειο καταφύγιο της βομβαρδιζόμενης από τα ρωσικά στρατεύματα Μαριούπολης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο.
Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά επιστολή προς τους Έλληνες και την παγκόσμια κοινότητα, αφού καταγγέλλει «τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού και των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη ρωσική ομοσπονδία» και παραθέτει πλήθος συγκεκριμένων στοιχείων για δολοφονίες ομογενών και καταστροφές σε ελληνικά χωριά, ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα και τους Έλληνες όλου του κόσμου, να πιέσουν για τη διοργάνωση ενός «πράσινου διαδρόμου» για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς «που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, συμπατριώτες», γράφει η Προτσένκο και συνεχίζει:
«Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες του κόσμου, αλλά κυρίως στους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα για να μάθετε την αλήθεια από μια άμεση πηγή.
»Όχι όμως την αλήθεια που ακούτε από τη ρωσική προπαγάνδα που έχει τόσο ευγενείς προθέσεις, που κρύβονται πίσω από το όνομα του “απελευθερωτικού κινήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, αλλά την αλήθεια ως έχει, δηλαδή τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού, τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
»Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους λοιπόν- πρόκειται για απροκάλυπτη και φανερή τρομοκρατία.
»Σήμερα η Ουκρανία και οι Έλληνες της Ουκρανίας περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε το 2014 και κλιμακώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, απειλεί τη μοναδική κουλτούρα των Ελλήνων της Αζοφικής και τις γλώσσες των ουρούμ και των ρουμέϊ.
»Στην περιφέρεια του Ντόνετσκ ζουν 77,5 χιλιάδες Έλληνες ομογενείς (ρουμέϊ και ουρούμ).
»Ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών και της προσωρινής κατοχής ορισμένων εδαφών στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από το 2014, οι 13 οικισμοί της περιφέρειας του Ντόνετσκ που ιδρύθηκαν και κατοικούνται από Έλληνες της Αζοφικής βρέθηκαν υπό την κατοχική διοίκηση: Σταρομπέσεβε, Ροζντόλνε, Στίλα, Σταρολάσπα, Νοβολάσπα και άλλοι. Μετά την έναρξη της μεγάλης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα των Ελλήνων της Αζοφικής, τη Μαριούπολη, καθώς και στη Βολνοβάχα, την κωμόπολη Σαρτανά, τα χωριά Μπουγάς, Γρανίτνε, Σταρογνάτιβκα, Τσερμαλίκ, Σταρομλίνιβκα. Επί του παρόντος, αυτοί οι οικισμοί, όπου ζουν περισσότεροι από 15.000 Έλληνες ομογενείς, είναι περικυκλωμένοι από τον εχθρό χωρίς δυνατότητα εκκένωσης.
»Η Μαριούπολη βιώνει μια ανθρωπιστική καταστροφή εδώ και μια εβδομάδα. Η πόλη περιβάλλεται από ρωσικά στρατεύματα χωρίς νερό, ηλεκτρισμό, θέρμανση ή επικοινωνίες. Οι προσπάθειες εκκένωσης αμάχων, καθώς και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ματαιώθηκαν από τη ρωσική πλευρά. Στις 8 Μαρτίου, βρέθηκε ένα εξάχρονο κορίτσι, το οποίο, σε αντίθεση με τη μητέρα του, επέζησε από τον βομβαρδισμό του σπιτιού του από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά πέθανε από αφυδάτωση κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού. Στις 9 Μαρτίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν ένα μαιευτήριο και ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, σκοτώνοντας 17 άτομα, ενώ οι πληροφορίες για τα θύματα εξακολουθούν να διευκρινίζονται. Αυτά είναι μόνο τα τελευταία παραδείγματα της ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει κατακλύσει τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της, των διαφορετικών εθνοτικών ταυτοτήτων, και καταστρέφει τον μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό ρόλο της πόλης στη διατήρηση του πολιτισμού των Ελλήνων της Αζοφικής.
»Η κωμόπολη Σαρτάνα, όπου ζουν περισσότεροι από 10.000 Έλληνες Ρουμέϊ, ένα κορυφαίο κέντρο ρουμέιας γλώσσας με ένα μοναδικό μουσείο ελληνικής ιστορίας και εθνογραφίας στην περιοχή του Αζόφ, έχει πληγεί σκληρά από τις ρωσικές δυνάμεις, ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολίτες και να καταστραφεί ένα νοσοκομείο και το 90% της κατοικημένης περιοχής. Οι ντόπιοι ξύπνησαν στις 3:30 π.μ. στις 27 Φεβρουαρίου 2022 από ισχυρές επιθέσεις πυραύλων. Μέσα σε μια ώρα εκτοξεύτηκαν 8 ρουκέτες από τον επιτιθέμενο. Οι ντόπιοι έτρεξαν έξω από τα σπίτια τους με εσώρουχα και πιτζάμες – και προσπάθησαν να κρυφτούν στα υπόγεια. Όσοι διακινδύνευσαν να οδηγήσουν στο χωράφι ανατινάχτηκαν από ναρκοπέδιο. Η επικεφαλής του Συλλόγου Ελλήνων της Σαρτανά, Ναταλία Παπακίτσα, μετέφερε, δόξα τω Θεώ, τα παιδιά στη Μαριούπολη με 2 λεωφορεία. Αλλά προς το παρόν, ούτε αυτοί ούτε άλλοι κάτοικοι της Μαριούπολης δεν είναι σε θέση να απομακρυνθούν από την πόλη. Διευκρινίζονται πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες.
»Η κωμόπολη Βολνοβάχα με πληθυσμό πάνω από 21.000 κατοίκους (15.000 από τους οποίους είναι Έλληνες Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 95%. Περισσότερα από 505 άτομα (γυναίκες, παιδιά, συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία) απομακρύνθηκαν: στις 05.03 – 244 άτομα, στις 06.03 – 261 άτομα.
»Το χωριό Γρανίτνε, όπου ζουν περισσότεροι από 3.600 Έλληνες Ουρούμ, έχει καταστραφεί κατά 95%. Το χωριό Μπούγκας (1.400 Έλληνες Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 70%. Το χωριό Τσερμαλίκ (1.900 Έλληνες Ουρούμ) καταστράφηκε κατά 70%. Το χωριό Σταρογνάτιβκα (2.100 εθνικοί Έλληνες: Ουρούμ, Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 60%. Το χωριό Σταρομλίνιβκα (2.400 Έλληνες Ουρούμ) καταστράφηκε κατά 90%. Δεν είναι δυνατή η εκκένωση των κατοίκων της περιοχής, καθώς αυτοί οι οικισμοί είναι περικυκλωμένοι από τον εχθρό και υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η ρωσική πλευρά δεν διαπραγματεύεται “πράσινο διάδρομο” (για την εκκένωση των κατοίκων και την οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας).
»Η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε με την προσωρινή κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας στις 20 Φεβρουαρίου 2014 και ορισμένων εδαφών στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και κλιμακώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, μπορεί να οδηγήσει στη φυσική καταστροφή των Ελλήνων της Αζοφικής, άρα και του μοναδικού πολιτισμού με τις δικές τους γλώσσες.
»Παρακαλούμε και απευθύνουμε έκκληση σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, σε όλους τους Έλληνες του κόσμου να αντιδράσουν. Ζητάμε τη βοήθειά Σας για τη διοργάνωση ενός “πράσινου διαδρόμου” για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
»Πιστεύουμε ότι η υποστήριξή Σας θα βοηθήσει να σωθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί που περικυκλώνονται από τον εχθρό, θα μας δώσουν όλη τη δύναμη να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τη νίκη.
Ζήτω η Ουκρανία!
Ζήτω η Ελλάδα!
Με εκτίμηση,
Οι Έλληνες της Ουκρανίας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, Newsbomb.gr, Skai
Δείτε επίσης:
Σφυροκοπά η Ρωσία τη Μαριούπολη- Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ