Top

Σφυροκοπά η Ρωσία τη Μαριούπολη- Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί

Όλες οι εξελίξεις.

Parallaxi
σφυροκοπά-η-ρωσία-τη-μαριούπολη-περισ-892117
Parallaxi

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης, πόλης λιμάνι που τελεί υπό πολιορκία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.

Ρωσία και Ουκρανία διατυπώνουν τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις της προόδου που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν σήμερα τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Οι δημόσιες δηλώσεις τους δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Διατυπώθηκαν τη 18η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε όταν ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ένα τουίτ, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας. «Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

Οδησσός: Οι καλλιτέχνες της όπερας «πολεμούν» με τη μουσική τους

Οι νότες της προσευχής της Ουκρανίας αντηχούσαν από την Οδησσό, όπου καλλιτέχνες της όπερας τραγούδησαν κάτω από την ουκρανική σημαία ζητώντας υποστήριξη για την Ουκρανία και τη «μαργαριταρένια» πόλη τους.

Aπό τραγουδιστής της όπερας ο Βλαντισλάβ Γκαράι είναι πλεόν μέλος της Πολιτοφυλακής της Οδησσού, όπως και ο συνάδελφός του Στας Σαγκντέγιεφ.

Για κινεζική βοήθεια στη Ρωσία ανησυχούν οι ΗΠΑ – Ραντεβού Σάλιβαν – Τζιεσί στη Ρώμη

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα αναμένεται να συναντηθούν αύριο Δευτέρα στη Ρώμη, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο το Πεκίνο να παράσχει βοήθεια στη Μόσχα, η οποία έχει στοχοθετηθεί από κυρώσεις της Δύσης, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γιανγκ Τζιεσί, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμμματος της Κίνας για διπλωματικά θέματα.

Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», είπε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε ένα δελτίο τύπου.

«Παρακολουθούμε στενά κατά πόσο η Κίνα παράσχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλικά είτε οικονομικά, βοήθεια στη Ρωσία», είπε σήμερα στο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας πως «αυτό αποτελεί θέμα ανησυχίας για εμάς».

«Και έχουμε γνωστοποιήσει στο Πεκίνο ότι δεν θα διατηρήσουμε παθητική στάση ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποζημιώσει τις απώλειες της Ρωσίας που οφείλονται στις οικονομικές κυρώσεις», οι οποίες έχουν επιβληθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, συμπλήρωσε.

«Θα υπάρξουν οπωσδήποτε συνέπειες στην περίπτωση σημαντικών ενεργειών που θα έχουν στόχο να παρακάμψουν τις κυρώσεις», προειδοποίησε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Οι συνομιλίες που προβλέπονται για αύριο στη Ρώμη «αποτελούν μέρος των συνεχών προσπαθειών μας να διατηρήσουμε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου η Έμιλι Χορν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα