Διεθνή

Ουκρανία: Σε 2 μέρες πάνω από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις τους

Τρεις νεκροί μετά από βομβαρδισμό κοντά στο Ζιτόμιρ – Ανάμεσά τους δύο Λευκορώσοι φορτηγατζήδες - όλες οι εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-σε-2-μέρες-πάνω-από-80-000-άνθρωποι-893101
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση.

Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε άλλο βίντεο, επίσης στο Telegram ότι στις χθεσινές εκκενώσεις των πολιορκημένων πόλεων απομακρύνθηκαν 60.000 Ουκρανοί.

Η Βέρεστσουκ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα για να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και να εφοδιαστούν οι πόλεις με φάρμακα, τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.

Τρεις νεκροί μετά από βομβαρδισμό κοντά στο Ζιτόμιρ – Ανάμεσά τους δύο Λευκορώσοι φορτηγατζήδες

Άλλοι τρεις νεκροί στην Ουκρανία, εξαιτίας βομβαρδισμού. Σύμφωνα με αναφορές σε ουκρανικά και όχι μόνο ΜΜΕ, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν μετά από επιθέσεις με ρουκέτες στο Κορόστεν, κοντά στο Ζιτόμιρ και βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ανάμεσα στους νεκρούς πολίτες είναι και δύο Λευκορώσοι φορτηγατζήδες. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λευκορωσία, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος της πόλης, Βλαντίμιρ Μοσκαλένκο.

Άλλοι τρεις νεκροί στην Ουκρανία, εξαιτίας βομβαρδισμού. Σύμφωνα με αναφορές σε ουκρανικά και όχι μόνο ΜΜΕ, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν μετά από επιθέσεις με ρουκέτες στο Κορόστεν, κοντά στο Ζιτόμιρ και βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ανάμεσα στους νεκρούς πολίτες είναι και δύο Λευκορώσοι φορτηγατζήδες. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λευκορωσία, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος της πόλης, Βλαντίμιρ Μοσκαλένκο.

Στη Βέλικα Ντιμέρκα, 5 χιλιόμετρα από το Κίεβο, στρατιώτες και κάτοικοι ζουν υπό διαρκή βομβαρδισμό

Αψηφώντας τον παγωμένο άνεμο, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες, εξοπλισμένοι με έναν αντιαρματικό πύραυλο Javelin, φυλούν την είσοδο της Βέλικα Ντιμέρκα, στο τελευταίο οδόφραγμα που χωρίζει το βορειοανατολικό άκρο του Κιέβου από τα ρωσικά τεθωρακισμένα.

Ξαφνικά, μια βροχή πυραύλων Grad πέφτει σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τους στρατιώτες που τρέμουν από το κρύο, σηκώνοντας ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.

Λίγα μέτρα πιο κει, ο Βασίλ Ποπόφ βγάζει το κεφάλι του από τη μισάνοιχτη πόρτα ενός μίνι-μάρκετ. Αναστενάζει με την ιδέα ότι ο πόλεμος έφτασε στην πόλη του. «Οι Ρώσοι ήταν εδώ χθες τη νύχτα, πυροβολούσαν», λέει ο 38χρονος, με τα μάτια δακρυσμένα από το κρύο. «Δεν κοιμάμαι καθόλου. Μόλις ακουστεί ο παραμικρός θόρυβος τρέχω στο παράθυρο για να δω τι συνέβη, αν κάποιος ετοιμάζεται να μπει» στο σπίτι, λέει.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, οι Ρώσοι έφτασαν προ των πυλών του Κιέβου.

Στη βορειοδυτική πλευρά της πρωτεύουσας, οι σφοδροί βομβαρδισμοί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα έχουν καταστρέψει ολόκληρες συνοικίες σε ορισμένες κοινότητες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τα σχεδόν αδιάκοπα πυρά του πυροβολικού για να φύγουν από τις εργατουπόλεις –όπως την Μπούτσα και το Ιρπίν– και να φτάσουν στην πρωτεύουσα, όπου η κατάσταση ήταν πιο ήσυχη.

– Νέο μέτωπο –

Μέχρι πρόσφατα, τα βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου είχαν γλιτώσει.

Η Βέλικα Ντιμέρκα απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Όχι μακριά από εκεί, περνά ο αυτοκινητόδρομος που επιχειρούν να ακολουθήσουν οι Ρώσοι για να διεισδύσουν στην πόλη.

Την Τρίτη, οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης, καταστρέφοντάς την εν μέρει. Όμως οι Ρώσοι δεν απομακρύνθηκαν πολύ.

Τοποθετημένος κάτω από ένα δέντρο, κοντά στο οδόφραγμα, ο αμερικανικός αντιαρματικός πύραυλος είναι το έσχατο όπλο που διαθέτουν οι Ουκρανοί στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά στρατεύματα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αύξησαν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

Όμως η στήριξη αυτή δεν πείθει τους κατοίκους.

«Γιατί, αν το ΝΑΤΟ είναι τόσο ισχυρό, δεν κλείνει τον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία;» ρωτάει, με απελπισία, ο Γκριγκόρι Κούσκα.

«Γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τη νύχτα; Γιατί η οικογένειά μου, η εγγονή μου, τα παιδιά μου, γιατί τρέχουμε από υπόγειο σε υπόγειο», ρωτάει ο συνταξιούχος άνδρας, κοντά σε μια ομάδα στρατιωτών που προσπαθούν να ζεστάνουν τα χέρια τους σε μια φωτιά.

Το ΝΑΤΟ αρνείται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, φοβούμενο ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

– Αντίσταση –

«Την περασμένη νύχτα έπεσαν πύραυλοι Grad εδώ», αφηγείται ο Σέρχιι, ένας από τους στρατιώτες στο οδόφραγμα της Βέλικα Ντιμέρκα. «Προσπαθούμε να απομακρύνουμε τις γιαγιάδες. Αλλά δεν θέλουν να φύγουν», λέει.

Όσοι δεν έφυγαν περνούν τον χρόνο τους πίσω από τους φράχτες των ξύλινων σπιτιών τους. «Δεν φοβάμαι να πεθάνω. Φοβάμαι για τα παιδιά και τα εγγόνια μου», λέει η 75χρονη Βαλεντίνα Ρουτ, ταΐζοντας τις κότες της.

«Αν μπουν στο Κίεβο, τι θα κάνουν; Πώς θα καταφέρουν να κρατηθούν στην εξουσία;» διερωτάται ο Ρομάν Ταρανένκο, 47 ετών. «Οι άνθρωποι θα τους πυροβολούν απ’ όλα τα σπίτια, θα καίνε τα αυτοκίνητά τους. Δεν θα μείνουν ποτέ στην εξουσία, ακόμη και με τα όπλα».

Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί με χημικά λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία. «Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους», είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News.

«Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς… Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία».

Επιστολή

Σημειώνεται ότι ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον διακυβερνητικό Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων απέστειλε την Τρίτη επιστολή προς τον ίδιο τον οργανισμό «OPCW» προειδοποιώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο κατεχόμενο Ντόνετσκ ενδέχεται να κάνουν χρήση χημικών όπλων για να προελάσει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωρινά κατεχόμενο Ντόνετσκ οι κατακτητές μοιράζουν μάσκες αερίων στους ντόπιους αγωνιστές και τον ρωσικό στρατό. Υπάρχει πιθανότητα προβοκάτσιας, όπως η ανατίναξη βιομηχανικών δεξαμενών με χημικά», έγραψε ο Maksym Kononenko, εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον οργανισμό OPCW σε επιστολή που δημοσίευσε η «Jerusalem Post».

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι στο πλευρό των Ουκρανών συναδέλφων τους

Στη δίνη του πολέμου, οι Έλληνες δημοσιογράφοι στέκονται έμπρακτα στο πλευρό των Ουκρανών συναδέλφων τους. Ύστερα από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, σχεδόν ένας τόνος ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ παραδόθηκε στους επικεφαλής της τοπικής ένωσης δημοσιογράφων στο Λβιβ της Ουκρανίας, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στην ανθρωπιστική βοήθεια, είναι απαραίτητος προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι, να συνεχίσουν να καλύπτουν την ειδησεογραφία και τις κρίσιμες εξελίξεις, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις έδρες τους και εργάζονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Η αποστολή, με επικεφαλής την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, τον Β’ αντιπρόεδρο της Ένωσης Γιώργο Γαβαλά, την ειδική γραμματέα Μάχη Νικολάρα και το μέλος του ΔΣ Γιώργο Βότσκαρη, αφού πέρασαν τα πολωνικά σύνορα, μετέφεραν επίσης 87 πακέτα ιατροφαρμακευτικού υλικού, δωρεά του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς οι ελλείψεις που παρατηρούνται πλέον σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας είναι σημαντικές.

«Η υπέροχη και ειρηνική χώρα μας δέχθηκε μία βίαιη επίθεση από τον ρωσικό στρατό. Μετράμε θύματα πολιτών την ώρα που οι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε εξαιρετική ανάγκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Σέργκι Τιμολένκο, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ουκρανίας.

Όπως τόνισε: «Η Ουκρανική Ένωση εργάζεται ασταμάτητα καθ΄ όλο το εικοσιτετράωρο, προκειμένου να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τις περιοχές, που βομβαρδίζονται από τη ρωσική αεροπορία. Οργανώνουμε ειδικά σεμινάρια για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, διανέμουμε kits πρώτων βοηθειών, και ανταποκρινόμαστε σε ένα μεγάλο όγκο κρίσιμων αιτημάτων των συναδέλφων μας».

«Εκτιμούμε απεριόριστα την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Έλληνες συνάδελφοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τιμολένκο, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που δήλωσε την στήριξή της προς τον λαό μας».

Όπως ανέφερε σχετικά με την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας από τους Έλληνες συναδέλφους του: «Σήμερα είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στην Ουκρανία τους αγαπητούς Έλληνες φίλους μας, που συνόδευσαν τη σημαντικό αυτό ανθρωπιστικό φορτίο για τους Ουκρανούς συναδέλφους, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας». 

«Θεωρήσαμε χρέος της ΕΣΗΕΑ να ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα των Ουκρανών συναδέλφων. Όπως έχουμε πράξει και κατά το παρελθόν με την αδελφή Ένωση των Κυπρίων, με τους Σέρβους, τους Ρουμάνους συναδέλφους μας, αλλά και όπου αλλού μας ζητήθηκε βοήθεια σε οδυνηρές καταστάσεις, έτσι και σήμερα δίνουμε το παρών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

«Τα μέλη μας, στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το Ταμείο Αλληλοβοηθείας, μέσω του οποίου μπορούμε και βοηθάμε τους δημοσιογράφους, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό», είπε.

Κλείνοντας, η κα Αντωνιάδου επεσήμανε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εταιρείες στις οποίες απευθυνθήκαμε για να προμηθευτούμε τα απαραίτητα και αμέσως προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν δωρεάν σημαντικό τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, είναι σημαντική η προσφορά των εθελοντών οδηγών, που κατέστησαν εφικτή την μεταφορά των αγαθών στο ουκρανικό έδαφος».

Η Ρωσία απαγορεύει τις εξαγωγές αυτοκινήτων, αεροσκαφών έως το τέλος του 2022

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έως το τέλος του τρέχοντος έτους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία σε απάντηση των δυτικών κυρώσεων σε σχέση με την εισβολή της στην Ουκρανία, απαγόρευσε τις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και γεωργικών προϊόντων.

Η Ρωσία θα πληρώνει το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια αν οι λογαριασμοί της στο εξωτερικό παραμείνουν μπλοκαρισμένοι

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό σε ρούβλια, αν οι λογαριασμοί συναλλάγματος που διαθέτει στο εξωτερικό η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση παραμείνουν μπλοκαρισμένοι λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Οι δεσμεύσεις της Ρωσίας προς τους ξένους επενδυτές θα τηρηθούν σε κάθε περίπτωση δήλωσε ο Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το TASS.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα