Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Λευκορωσία αρνείται ότι σχεδιάζει συμμετοχή

Ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου.

Parallaxi
πόλεμος-στην-ουκρανία-η-λευκορωσία-αρ-894097
Parallaxi

Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

 Η Λευκορωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή

Η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, όμως στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας Βίκτορ Γκουλέβιτς.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας προειδοποίησε χθες τη Λευκορωσία να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Ουκρανία επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση προς τη Λευκορωσία παρά το γεγονός ότι η χώρα χρησιμοποιείται ως σημείο απογείωσης για τα ρωσικά αεροσκάφη.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεταφορά στρατευμάτων δεν συνδέεται επ΄ουδενί με οποιαδήποτε προετοιμασία και ειδικά όχι με τη συμμετοχή των Λευκορώσων στρατιωτών στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε ο Γκουλέβιτς.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μακρόν, Σολτς και Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επομένη της συνόδου των Βερσαλλιών, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία ξεκίνησε γύρω στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε πριν από τις 14:00 τοπική ώρα, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, προσθέτοντας πως ο Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία προηγουμένως με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν επικοινωνήσει την Πέμπτη, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη όπου η Γαλλία και η Γερμανία «αξίωσαν από τη Ρωσία να εφαρμόσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

Από τη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συμμετάσχει σε εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες, περιλαμβανομένης εκείνης της Πέμπτης, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την καταμέτρηση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Ζελένσκι ζήτησε τη βοήθεια των Μακρόν και Σολτς για τον Ουκρανό δήμαρχο που απήχθη από τους Ρώσους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης, ο οποίος απήχθη χθες από Ρώσους, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα, συνομιλούμε τους εταίρους μας σχετικά με την κατάσταση του δημάρχου μας. Η αξίωσή μας είναι σαφής: πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως (…). Τηλεφώνησα ήδη στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, Μίλησα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (…), θα μιλήσω σε όσους είναι απαραίτητο για να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια ενός βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

«Αναμένουμε από ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μας δείξουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

https://www.facebook.com/100064736946785/videos/pcb.331146839053212/469283468311295

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο και το κοινοβούλιο, ο δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ απήχθη χθες από Ρώσους στρατιώτες, που έχουν καταλάβει τη Μελιτόπολη, στη νότια Ουκρανία, μεταξύ Μαριούπολης και Χερσώνας, διότι «αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό».

Σύμφωνα με το ουκρανικό κοινοβούλιο, ο δήμαρχος συνελήφθη, ενώ βρισκόταν στο κέντρο κρίσεων της πόλης, όπου ασχολείτο με θέματα εφοδιασμού.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, 2000 Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στη Μελιτόπολη εναντίον της ρωσικής εισβολής και με αίτημα την απελευθέρωση του δημάρχου τους.

«Ακούς, Μόσχα; Εάν 2000 άνθρωποι διαδηλώνουν στη Μελιτόπολη κατά της κατοχής, πώς μπορείτε στη Μόσχα να είστε κατά του πολέμου», διερωτήθηκε στο βίντεο.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η Μελιτόπολη μετρούσε λίγο πάνω από 150.000 κατοίκους.

Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα μετά τις βαριές απώλειες, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες.

Οι ελβετικές τράπεζες δίνουν ωριαίες αναφορές σχετικά με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν “παγώσει”

Οι ελβετικές τράπεζες παρέχουν επικαιροποιημένα στοιχεία κάθε ώρα σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον Ρώσων και ρωσικών εταιρειών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γκι Παρμελέν και η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει».

Η Ελβετία υιοθέτησε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος Ρώσων και ρωσικών εταιρειών, σε μια σαφή παρέκκλιση από την παραδοσιακή ουδετερότητά της, δίνοντας εντολή για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Κάθε ώρα λαμβάνουμε πολλές αναφορές από τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς μεσάζοντες, ασφαλιστικές εταιρείες και θέλουμε να ενημερώσουμε πολύ σύντομα», είπε στο Παρμελέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο SRF, προσθέτοντας πως είναι «νωρίς» να πει το ακριβές ύψος των περιουσιακών στοιχείων που έχει μέχρι στιγμής «παγώσει».

Οι Ρώσοι είχαν σχεδόν 10,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην Ελβετία το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της χώρας.

Ερωτηθείς εάν με την επιβολή κυρώσεων η Ελβετία έχασε την πολιτική ουδετερότητά της, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας απάντησε:

«Παραμένουμε ουδέτεροι».

Μαριούπολη: Η έγκυος που οι Ρώσοι κατηγόρησαν ως ηθοποιό, αγκαλιά με το μωρό της – Γιατί την ονόμασε Βερόνικα

Η φωτογραφία της κυκλοφόρησε σε όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως ξεσκεπάζοντας τα ψέματα του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.

H Μαριάνα Ποντούρσκαγια, φωτογραφήθηκε αιμόφυρτη στο πρόσωπο να βγαίνει από ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη όπου είχε βρει καταφύγιο μέχρι να γεννήσει, και έγινε παγκόσμιο θέμα. Χθες, λοιπόν έγινε γνωστή η είδηση πως έφερε τελικά στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

Ο σύζυγός της Γιούρι αγκαλιά με την νεογέννητη κόρη τους

Φορώντας τις ίδιες πιτζάμες με μαύρες κουκίδες τις οποίες είχε όταν κατέβαινε τις σκάλες του κατεστραμμένου νοσοκομείου, φωτογραφήθηκε χθες από το Associated Press ξαπλωμένη στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου κρατώντας την νεογέννητη κόρη της Βερόνικα. Σε μια άλλη φωτογραφία, κοιτάζει από το κρεβάτι τον σύζυγό της Γιούρι που κρατά το μωρό τους.

Γιατί την κατηγόρησαν για «ηθοποιό» οι Ρώσοι

Η νεαρή blogger από την Μαριούπολη βρέθηκε στο στόχαστρο μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης της Ρωσίας που την κατηγορούσε ότι τα τραύματα που είχε στο πρόσωπο ήταν φτιαγμένα με μέικ απ. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, ισχυρίστηκε σε μια σειρά από tweets την Πέμπτη πως η Ποντούρσκαγια είχε προσληφθεί ως «ηθοποιός» για να φωτογραφηθεί αιμόφυρτη.

Η φωτογραφία της με το αιμόφυρτο πρόσωπο από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στη Μαριούπολη

Η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναντίν Ντόρις, κατήγγειλε την ανάρτηση ως «fake news» και πλέον έχει αφαιρεθεί από το Twitter. Ωστόσο, η σελίδα της Μαριάννας στο Telegram έχει βομβαρδιστεί από τρολ και το Instagram της είναι γεμάτο από σκληρά σχόλια, λέγοντας αβάσιμα ότι είμαι μέρος μιας ευρείας συνωμοσίας από τη Δύση και την Ουκρανία.

Γιατί την ονόμασε Βερόνικα

Σε συνέντευξή της στην Daily Beast, η θεία της Μαριάνας Τετιάνα Λιομπτσένκο, η οποία ζει στην Τουρκία, είπε ότι ο σύζυγός της Γιούρι επικοινώνησε μαζί της. «Ο άντρας της μου τηλεφώνησε και είπε ότι η Μαριάννα γέννησε ένα κοριτσάκι. Το βάρος της είναι 3.200 γραμμάρια. Είπε ότι ήταν μαζί της σε ένα νοσοκομείο, στο καταφύγιο ενός νοσοκομείου».

Και συνέχισε: «Σχεδίαζαν αυτό το μωρό τόσο καιρό, περίμεναν τον ερχομό του. Όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περικύκλωσαν αμέσως τη Μαριούπολη και άρχισαν να τη βομβαρδίζουν. Η απομάκρυνση της Μαριάννας στη δυτική Ουκρανία ήταν πολύ επικίνδυνη. Αποφάσισε να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να περάσει εκεί τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης της, γιατί φοβόταν πως τα αυτοκίνητα και τα ασθενοφόρα δεν θα μπορούσαν να περάσουν υπό τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η θεία της Μαριάννας είπε: «Μιλήσαμε για ελάχιστα λεπτά με τον σύζυγό της. Μας είπε ότι όλα ήταν καλά και πως το κοριτσάκι τους γεννήθηκε προχθές. Την ονόμασαν Βερόνικα. Βέρο-Νίκη, από τη θεά της Νίκης. Πιστεύουμε στην νίκη της Ουκρανίας».

Πιερία: Η άφιξη εξαμελούς οικογένειας από την Ουκρανία στον Καπνικό Σταθμό 

Αποκλειστικές εικόνες από την άφιξη οικογένειας προσφύγων κατέγραψε η κάμερα του Olympusmera.gr η  οποία βρέθηκε χθες Πέμπτη, στον Καπνικό Σταθμό.

Ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ηλίας Τσολακίδης και ομάδα εθελοντών,  από τους δεκάδες που προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες, υποδέχθηκαν την εξαμελή οικογένεια.

Η μητέρα, ο πατέρας και τα τρία παιδιά της οικογένειας, ένα κορίτσι και δύο αγοριά ηλικίας 9,11 και 12 ετών μαζί με τη γιαγιά τους, ανακουφισμένοι φτάνουν στον Καπνικό Σταθμό ύστερα από ένα εξαντλητικό ταξίδι πέντε ημερών με το αυτοκίνητο.

Είναι κουρασμένοι αλλά ανακουφισμένοι που βρίσκονται μακρυά από τον πόλεμο.

Ο Ηλίας Τσολακίδης τους ξεναγεί στο χώρο και τους εξηγεί ποια είναι η φροντίδα που θα λάβουν αλλά και τα καθήκοντά τους. “Από δω και πέρα αυτό θα είναι το σπίτι σας, δεν είστε φιλοξενούμενοι”, τους λέει με τη βοήθεια της εθελόντριας Βάλιας που διερμηνεύει.

Ψήφισμα του ΙΣΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ΔΣ του ΙΣΑ καταδικάζει την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και ζητά τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και προσβάλλουν βάναυσα τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες.

Πέραν όμως της κατάφωρης παραβίασης της Διεθνούς Νομιμότητας, ταυτόχρονα προσβάλλεται το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, με τις βάναυσες επιθέσεις που εκδηλώνονται από τον στρατό εισβολής κατά αμάχων, στο σύνολο της ουκρανικής επικράτειας.

Μας προκαλεί αγανάκτηση και αποτροπιασμό ο θάνατος εκατοντάδων αμάχων και ο τραυματισμός πολλών άλλων, ιδιαίτερα όταν ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν, περιλαμβάνονται και παιδιά.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στο διάβα της Ιστορίας της έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με τις αυθαίρετες συμπεριφορές υπέρτερων και ισχυρότερων δυνάμεων και έχουμε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Είναι ιστορική κληρονομιά και συνειδητή επιλογή να υπηρετούμε με συνέπεια τις αρχές της

Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και του σεβασμού στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Είμαστε ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη ή καθεστώς, που επιχειρεί με τη βία να επαναχαράξει τα σύνορα του κόσμου.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορούν να ανεχτούν καμμίας μορφής αναθεωρητισμό, ιδιαίτερα καθώς ακόμα παραμένει ανοιχτή η πληγή της Κύπρου με την παράνομη κατοχή του 40% του εδάφους της από τους «επιτήδεια ουδέτερους» γείτονές μας, που αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, αυτές που καθορίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ο ΙΣΑ, ως κομμάτι του Ελληνισμού και τόπος στον οποίο γεννήθηκε η Δημοκρατία, στέκεται αυτή την ιστορική συγκυρία στο πλευρό του ουκρανικού λαού και συντάσσεται με τις δυνάμεις που υπηρετούν την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο ΙΣΑ πρωτοστατεί στις δράσεις για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, ενώ ήδη βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της προσπάθειας για τη φιλοξενία προσφύγων, που επέλεξαν τη χώρα μας ως ασφαλές καταφύγιο.

Ζητάμε να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος, να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο οι όποιες διαφορές και να γίνει από όλες τις πλευρές σεβαστό το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει εκείνη τους συνεργάτες και τους συμμάχους της.

Πηγές: iefimerida, olympusmera.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα