Top

Ουκρανία: Τουλάχιστον 1.170 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Σύμφωνα με Ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών - Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-τουλάχιστον-1-170-άμαχοι-έχουν-σ-892920
Parallaxi

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τουλάχιστον 1.170 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη από ρωσικές δυνάμεις, τη Μαριούπολη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα μια ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, επικαλούμενη στοιχεία του αντιδημάρχου της Μαριούπολης.

«Τουλάχιστον 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο σήμερα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σέρχι Ορλόφ. «Άνθρωποι είναι χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό».

  • Θύμα γεωγραφίας το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ;

Έντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει η είδηση ότι μετά την απόκτηση του ελέγχου του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ από τον ρωσικό στρατό και της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία είναι θέμα λίγων 24ωρων να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης του εργοστασίου.

Ένα ερώτημα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι γιατί η Ρωσία να θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο μιας έρημης και με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας περιοχή και ένα πυρηνικό εργοστάσιο που δεν λειτουργεί πλέον. Η απάντηση σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές είναι η… γεωγραφία. Όπως λένε το Τσερνόμπιλ βρίσκεται πάνω στην συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο και άρα είναι αναμενόμενο ότι βρίσκεται στο δρόμο των ρωσικών στρατευμάτων.

«Είναι ο συντομότερος δρόμος από το σημείο Α στο σημείο Β» αναφέρει ο Τζέημς Άκτον στέλεχος της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace. «Το Τσερνόμπιλ δεν έχει καμία στρατιωτική σπουδαιότητα αλλά βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο που είναι ο κεντρικός στόχος της Ρωσίας στην προσπάθεια της να εκδιώξει την Ουκρανική κυβέρνηση» υποστηρίζει ο Τζακ Κιν, πρώην διοικητής του Επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ.

Ο Κιν αναφέρει ότι η διαδρομή αυτή είναι ένας από τους τέσσερις άξονες που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός για να εισβάλει στην Ουκρανία και η κατάληψη της περιοχής και του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ ήταν μέρος του σχεδίου των Ρώσων. Ίσως όμως στο σχέδιο τους δεν είχαν υπολογίσει το ενδεχόμενο της διακοπής ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο με τους τεράστιους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

  • ΕΕ: Οι πληροφορίες για εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανόν ρωσική παραπληροφόρηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών κυβερνητικών ισχυρισμών ότι ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Μόσχα έχει ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης για βιολογικά όπλα.

“Η αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από το Κρεμλίνο είναι γενικά πολύ αμφίβολη και χαμηλή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

“Η ρωσική παραπληροφόρηση έχει ένα ιστορικό προώθησης χειριστικών αφηγήσεων για βιολογικά όπλα και υποτιθέμενα ‘μυστικά εργαστήρια'”, είπε και πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε ουκρανικά εργαστήρια που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπάθησε να αναπτύξει βιολογικά όπλα. Σήμερα, το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ουάσινγκτον πρέπει να δώσει εξηγήσεις για “ουκρανικά εργαστήρια βιολογικών όπλων”.

Ουκρανός προεδρικός εκπρόσωπος δήλωσε: “η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά οποιονδήποτε τέτοιο ισχυρισμό”.

  • Το αμερικανικό Κογκρέσο αποδεσμεύει 14 δισεκατομμύρια δολάρια για την ουκρανική κρίση

Οι βουλευτές της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν αργότερα σήμερα για ένα τεράστιο πακέτο σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κρίση, το οποίο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και χορήγηση όπλων και πυρομαχικών.

Αυτά τα κονδύλια θα επιτρέψουν στο Κίεβο να προστατεύσει το ηλεκτρικό του δίκτυο, να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να εξοπλιστεί με αμυντικά όπλα. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι Ουκρανοί στερούνται τροφής, ρουχισμού, στέγης, ηλεκτρισμού και φαρμάκων», δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, καλώντας το Κογκρέσο να δράσει «πολύ γρήγορα».

Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρηματοδοτήσουν την απάντηση κατά της Μόσχας, ξεκινώντας με κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών.

Το ποσό εγγράφεται στον αμερικανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το έτος 2022, για τον οποίο οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν πριν λήξει στο τέλος της εβδομάδας.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή σήμερα, το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο προς τη Γερουσία, πριν δοθεί προς υπογραφή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν τα μέτρα — κάτι σπάνιο σε ένα πολιτικά διχασμένο Κογκρέσο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους περνούν μια επικίνδυνη περίοδο», είπε ο Ρεπουμπιλκάνος Μιτς ΜακΚόνελ, βλέποντας σε αυτή τη συμφωνία ένα «αποφασιστικό βήμα που χρειάζεται η εθνική μας ασφάλεια».

  • Κρεμλίνο: Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Σολτς για «διπλωματικές προσπάθειες» για τον πόλεμο σητν Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αυνομίλησαν σήμερα Τετάρτη για «διπλωματικές προσπάθειες» αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών για την απομάκρυνση αμάχων, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «επιλογές σχετικά με πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες» και ο Ρώσος πρόεδρος «παρείχε πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές μαχών», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

  • ΟΗΕ: Αυξάνονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αμάχων στην Ουκρανία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως έχει επιβεβαιώσει 1.424 θύματα μεταξύ των αμάχων αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες — 516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν– αλλά πιστεύει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι “αρκετά μεγαλύτεροι”.

Ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων αυξήθηκε από 1.335 χθες, Τρίτη –474 άμαχοι σκοτώθηκαν και 861 τραυματίστηκαν–, αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία. Επικαιροποιημένα στοιχεία για τα θύματα μεταξύ αμάχων από τις πόλεις Βολνοβάχα, Μαριούπολη και Ιζιούμ είναι σε διαδικασία επιβεβαίωσης εν μέσω ισχυρισμών για εκατοντάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων, πρόσθεσε.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους κατά την επίθεσή της στην Ουκρανία.

  • ΗΠΑ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενες βόμβες σε επιδρομές στην Ουκρανία,σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) – για να τονιστεί η αντίθεση με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες».

«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ρίχνουν πράγματι κάποιες ανόητες βόμβες», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος — ο οποίος δεν κατονομάζεται — συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν «εκτεταμένες καταστροφές σε αστικές υποδομές και αυξημένες απώλειες αμάχων».

Τα σχόλια έγιναν αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, ενώ η Μόσχα διαψεύδει πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων.

  • Ρωσία: Η Ρωσία κινείται προς την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από τη χώρα, ανακοινώνει το κυβερνών κόμμα      

Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας «Ενιαία Ρωσία» ανακοίνωσε σήμερα ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα για την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από την χώρα, στον απόηχο των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε σχέση με την Ουκρανία.

Το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» σε ανακοίνωσή του την οποία ανάρτησε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτει ότι η επιτροπή που ασχολείται με την νομοθετική δραστηριότητα υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία μιας νέας διοίκησης, εταιρείες στις οποίες οι ξένοι που προέρχονται από «μη φιλικές χώρες» κατέχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 25%.

«Αυτό θα αποτρέψει την χρεοκοπία και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι ξένες εταιρείες για να αποδοκιμάσουν την Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία ποικίλουν ευρέως, με μερικές εταιρείες όπως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford να κλείνουν τα εργοστάσιά τους και άλλες όπως η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP να υπόσχονται ότι θα αποχωρήσουν από την χώρα.

Η «Ενιαία Ρωσία» ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι εταιρείες που είχαν ανακοινώσει ότι θα φύγουν από την Ρωσία μπορούν να αρνηθούν να τεθούν υπό νέα διοίκηση, εάν εντός πέντε ημερών ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους η πουλήσουν τις μετοχές τους, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν.

Διαφορετικά, προστίθεται στην ανακοίνωση, δικαστήριο θα διορίσει μια προσωρινή διοίκηση για τρεις μήνες, μετά την παρέλευση των οποίων οι μετοχές της νεοσυσταθείσας οργάνωσης θα πλειστηριασθούν ενώ οι παλιές θα ρευστοποιηθούν.

  • Κυρώσεις σε άλλους 160 Ρώσους ηγέτες και ολιγάρχες από την ΕΕ

H Eυρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 160 Ρώσους ηγέτες και ολιγάρχες και περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Νέα ονόματα 160 Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών, οι οποίοι εμπλέκονται σε ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, προστίθενται στη μαύρη λίστα της ΕΕ με τα περιοριστικά μέτρα, που αποφάσισαν σήμερα οι 27 χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο νέος κατάλογος κυρώσεων περιλαμβάνει ονόματα 14 Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που εμπλέκονται σε βασικούς οικονομικούς τομείς παρέχοντας σημαντική πηγή εσόδων στη Ρωσική Ομοσπονδία -ιδίως στους κλάδους της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής βιομηχανίας, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.

Περιλαμβάνονται επίσης 146 μέλη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία επικύρωσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ισχύουν πλέον για συνολικά 862 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να υιοθετήσουν περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ως απάντηση στη συμμετοχή της στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ειδικότερα για τη Λευκορωσία τα συμφωνηθέντα μέτρα αφορούν τα εξής:

  • Περιορισμός της παροχής υπηρεσιών SWIFT στη Belagroprombank, την Bank Dabrabyt και την Τράπεζα Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, καθώς και στις θυγατρικές τους στη Λευκορωσία.
  • Απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Λευκορωσίας που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών ή περιουσιακών στοιχείων και την παροχή δημόσιας χρηματοδότησης για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Λευκορωσία.
  • Απαγόρευση της εισαγωγής στο χρηματιστήριο και της παροχής υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές κρατικών φορέων της Λευκορωσίας σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ από τις 12 Απριλίου 2022.
  • Σημαντικός περιορισμός των χρηματοοικονομικών εισροών από τη Λευκορωσία στην ΕΕ, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ από υπηκόους ή κατοίκους της Λευκορωσίας, την τήρηση λογαριασμών Λευκορώσων πελατών από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Λευκορώσους πελάτες.
  • Απαγόρευση της παροχής τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Λευκορωσία.

Για τη Ρωσία, εισάγονται νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας θαλάσσιας πλοήγησης και ραδιοεπικοινωνιών, προστίθεται το Russian Maritime Register of Shipping στον κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων που υπόκεινται σε περιορισμούς χρηματοδότησης και εισάγεται μια διάταξη προηγούμενης ανταλλαγής πληροφοριών για εξαγωγές εξοπλισμού ασφάλειας στη θάλασσα.

Επιπλέον, επεκτείνεται η απαλλαγή σχετικά με την αποδοχή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες της ΕΕ σε υπηκόους της Ελβετίας και του ΕΟΧ.

Τέλος, η ΕΕ επιβεβαίωσε την κοινή αντίληψη ότι δάνεια και πιστώσεις μπορούν να παρασχεθούν με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, καθώς και διευκρίνισε περαιτέρω την έννοια των «κινητών αξιογράφων», ώστε να συμπεριληφθούν σαφώς τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία και να διασφαλιστεί έτσι η σωστή εφαρμογή των περιορισμών που ισχύουν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα παραπάνω μέτρα διασφαλίζουν πιο αποτελεσματικά ότι οι ρωσικές κυρώσεις δεν μπορούν να παρακαμφθούν, μεταξύ άλλων μέσω της Λευκορωσίας.

Πηγη: ieidiseis

  • Ρωσία: Παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι έφεδροι πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία

Την παραδοχή ότι αρχικά στην εισβολή στην Ουκρανία πήραν μέρος και έφεδροι έκανε η Ρωσία, αν και μέχρι τώρα έλεγε το αντίθετο.Το υπουργείο Άμυνας προχώρησε στη συγκεκριμένη παραδοχή, ενώ μέχρι σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριζε ότι είχαν σταλεί στην Ουκρανία μόνο επαγγελματίες στρατιωτικοί και αξιωματικοί.

Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε, επίσης, ότι ορισμένοι από αυτούς τους φαντάρους είτε έχουν σκοτωθεί, είτε έχουν συλληφθεί, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την είδηση, όπως είναι φυσικό, μεταδίδουν και τα ουκρανικά ΜΜΕ.

Τι ζήτησε ο Πούτιν

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν διέταξε να ερευνηθεί το θέμα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Να σημειώσουμε ότι οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν μητέρες Ρώσων στρατιωτών είχαν ήδη διαμαρτυρηθεί ότι οι γιοι τους είχαν σταλεί στο μέτωπο χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση. Τέλος, οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι όλοι αυτοί οι στρατιώτες – εκτός φυσικά από τους νεκρούς και τους συλληφθέντες – έχουν πλέον επιστρέψει στα ρωσικά εδάφη.

πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα