Top

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας- Οι άμαχοι εγκαταλείπουν το Ιρπίν

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ

Parallaxi
σε-εξέλιξη-οι-διαπραγματεύσεις-ρωσία-892091
Parallaxi

Η Ρωσία και η Ουκρανία άρχισαν τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έφτασαν πριν από μισή ώρα περίπου στην Λευκορωσία για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μετέδωσε πριν το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με Ουκρανούς διαπραγματευτές, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλέστηκε την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης πτήσεων αεροσκαφών Flightradar.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπονται στον χώρο όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, και η περιοχή φυλάσσεται από τον λευκορωσικό στρατό.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν, στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο προς το παρόν αυτό δεν έχει συμβεί, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το κεντρικό αεροδρόμιο στη νότια περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, οι Ουκρανοί είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν σήμερα το Ιρπίν χωρίς να δέχονται πυρά

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν σήμερα την πόλη Ιρπίν που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, χωρίς να δέχονται πυρά, μία ημέρα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ζαχάροβα: Η Δύση να σταματήσει «πλημμυρίζει» απερίσκεπτα το Κίεβο με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα

«Βολές» κατά της Δύσης εκτοξεύει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή την παραχώρηση στην Ουκρανία στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σε δήλωσή της, η οποία δημοσιεύεται στη σελίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, η κ. Ζαχάροβα σημειώνει ότι «οι δυτικές χώρες έχουν αρχίσει μαζικές παραδόσεις στην Ουκρανία των φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger (προσβάλλουν στόχους εδάφους και επιφάνειας σε απόσταση έως 8 χλμ. και σε ύψος έως 3,5 χλμ.), άλλων φορητών συστημάτων, καθώς και των Javelin, NLAW και Carl Gustaf, τα οποία είναι χωρίς υπερβολή μεταξύ των πιο ευαίσθητων τύπων όπλων».

Επισημαίνει, δε, ότι «οι υπεύθυνοι των παραδόσεων αυτών δεν μπορεί παρά να έχουν επίγνωση της αυξανόμενης απειλής να πέσουν αυτά τα όπλα ακριβείας στα χέρια τρομοκρατικών στοιχείων και συμμοριών, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι θέμα χρόνου να περάσουν αυτά τα είδη όπλων στην παραοικονομία και στα χέρια τρομοκρατικών δικτύων».

Σημειώνει επιπλέον ότι «μια σειρά διεθνών συμφωνιών που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου του να περιέλθουν τα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα (MANPAD) στα χέρια τρομοκρατών και εγκληματιών έχουν αγνοηθεί κατάφωρα από τις δυτικές πρωτεύουσες».

Καταλήγοντας, τονίζει: «Προφανώς, τα μαθήματα του παρελθόντος δεν έχουν γίνει μαθήματα. Η τρέχουσα πολιτική συγκυρία, σε συνδυασμό με τον απροκάλυπτο αυταρχισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει προκαλέσει θεμελιώδεις αλλαγές στις βασικές αρχές του ελέγχου της μη διάδοσης των εξαιρετικά ευαίσθητων όπλων, που προωθούνται εδώ και πολλά χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνεχή υποστήριξη ομοϊδεατών χωρών από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική όχι μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. Από την άποψη αυτή, μπορούμε να πούμε ότι η «Συλλογική Δύση» έχει ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας “διάδοση” των πιο επικίνδυνων οπλικών συστημάτων στον κόσμο. Για άλλη μια φορά καλούμε τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να “πλημμυρίζουν” απερίσκεπτα το μη βιώσιμο καθεστώς του Κιέβου με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα, προκειμένου να αποφευχθούν τεράστιοι κίνδυνοι για τη διεθνή πολιτική αεροπορία και άλλες επικοινωνίες μεταφορών όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και πέρα από τα σύνορά της.

Έφυγε από την Ουκρανία ο Βρετανός πρέσβης

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ουκρανία έφυγε από την Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Ο Πούτιν προτρέπει την ΕΕ να κάνει το Κίεβο να «σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο» στις συνομιλίες με τον Μισέλ

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε την ΕΕ να πιέσει τις αρχές στο Κίεβο να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σήμερα.

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι συζητήθηκαν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μισέλ για τις συνομιλίες της Ρωσίας με τους Ουκρανούς εκπροσώπους.

Στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής πλευράς για αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, αναφέρε ότι ο Μισέλ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι.

Όπως ανέφερε σε μήνυμά του ο Μισέλ, στο twitter, κατά τη συνομιλία, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος

Κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών.

Στο τηλεφώνημά του με τον Ζελένσκι, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειες να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας και να διασφαλίσει την πυρηνική ασφάλεια. «Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα συζητήσουμε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Μισέλ, με μήνυμά του στο twitter.

Η ΕΕ θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ (Σαρλ Μισέλ)

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι αταλάντευτες. Θα συζητήσουμε το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας μέσα τις επόμενες ημέρες”, είπε.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη.

Και η Levi Strauss & Co σταματά τις δραστηριότητές της στην Ρωσία

Η Levi Strauss & Co αναστέλλει προσωρινά τις εμπορικές δραστηριότητές της στη Ρωσία, προσχωρώντας στη λίστα των δυτικών εμπορικών σημάτων που έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους στη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

«Το 2021, περίπου το 4% των συνολικών καθαρών εσόδων της εταιρείας προέρχονταν από την Ανατολική Ευρώπη, το ήμισυ των οποίων αφορούσε τη Ρωσία» ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Την Κυριακή, το Netflix, η KPMG, η EY και η PricewaterhouseCoopers (PwC), όπως και η American Express διέκοψαν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία.

Η γαλλική εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού Danone, η οποία πραγματοποιεί περίπου το 6% των πωλήσεών της στη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε τις επενδύσεις στη Ρωσία και ότι ένα από τα δύο εργοστάσιά της έκλεισε στην Ουκρανία.

Η Nissan αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη

Η Nissan Motor Co ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Νωρίτερα, η Nissan ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία και ότι αναμένει “περαιτέρω προκλήσεις” να οδηγήσουν σε διακοπές και αναστολές της τοπικής παραγωγής της.

Ουκρανία: «26χρονη μετέφερε τροφή σε καταφύγιο σκύλων και σκοτώθηκε από πυρά»

Την περασμένη Παρασκευή, η 26χρονη Anastasiia Yalanskaya παρέδιδε φαγητό σε καταφύγιο σκύλων στην Bucha, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μαζί με δύο ακόμα εθελοντές, σύμφωνα με το καναδικό μέσο Global News. Η Yalanskaya μετέφερε τροφή στο καταφύγιο σκύλων που είχε ξεμείνει από προμήθειες για τρεις ημέρες. Το προάστιο είχε πληγεί από την εισβολή. Στην τελευταία της ανάρτηση στο Instagram, κάθεται στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου και χαμογελά, δίπλα σε σακούλες με σκυλοτροφή.

Η πιο στενή φίλη της Yalanskaya, η Anastasiia Hryshchenko, που είχε εκκενώσει την περιοχή πηγαίνοντας στην Βινίτσια, 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ήταν η πρώτη που ανησύχησε, όταν μεσολάβησαν αρκετές ώρες χωρίς να έχει νέα από την φίλη της.

Κάλεσε τον πατέρα ενός εκ των δύο ανδρών που ήταν μαζί με την 26χρονη. Οι τρεις τους θα επέστρεφαν στο σπίτι του μετά το ταξίδι τους. Ο πατέρας της απάντησε πως βρήκαν το αυτοκίνητό τους γαζωμένο από σφαίρες σε μικρή απόσταση. Τα ίχνη έδειχναν επίθεση από κοντινή απόσταση με βαρύ οπλισμό, σύμφωνα με την Hryshchenko.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη αναγνώριση, η Yalanskaya είχε μαζί της το δίπλωμα οδήγησης και τα χαρακτηριστικά τατουάζ της στάθηκαν αρκετά για να την αναγνωρίσουν οι φίλοι της. Το πτώμα της βρέθηκε κοντά σε αυτά των δύο ανδρών. Οι φίλοι και η οικογένεια της νέας γυναίκας κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για τους θανάτους, λέγοντας πως η Yalanskaya δολοφονήθηκε από κοντινή απόσταση από εισβολείς (σ.σ το Global News δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου της.)

Μαζεύουν υπογραφές για να ανακληθούν ακαδημαϊκοί τίτλοι που χορηγήθηκαν στον Βλ. Πούτιν στην Ελλάδα

Με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, Καθηγητή Παν/μίου Πελοποννήσου, πρ. Πρύτανη και πρ. Υφ. Παιδείας, συγκεντρώνονται υπογραφές ώστε να ανακληθούν οι ακαδημαϊκοί τίτλοι που έχουν χορηγηθεί από ελληνικά πανεπιστήμια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο secure.avaaz.org/community_petitions, όπου συλλέγονται οι σχετικές υπογραφές, αφορμή στάθηκε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η παράνομη στρατιωτική εισβολή του Βλ. Πούτιν στην Ουκρανία συνιστά μια ωμή προσβολή της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο πόλεμος του Βλ. Πούτιν έχει προκαλέσει, σε μόλις λίγες μέρες, εκατόμβες θυμάτων, μεταξύ αυτών είναι και χιλιάδες άμαχοι, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και πρόσφυγες. Τα προηγούμενα χρόνια, ορισμένα ελληνικά Πανεπιστήμια είχαν αναγορεύσει τον Βλ. Πούτιν σε Επίτιμο Διδάκτορα Τμημάτων και Σχολών τους. Σήμερα, ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στον αγώνα του ουκρανικού λαού, στην ανεξαρτησία και στην αυτοδιάθεση των ελεύθερων Λαών και Κρατών, με προσήλωση στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Ασφάλειας και του Κράτους Δικαίου, εμείς, πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, άνδρες και γυναίκες, πανεπιστημιακοί και μη, ΖΗΤΑΜΕ την ανάκληση των τιμητικών ακαδημαϊκών τίτλων που έχουν χορηγήσει ελληνικά Πανεπιστήμια στον Βλ. Πούτιν. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών καταδικάζει τον πόλεμο και απομονώνει αυτόν που φέρνει τον όλεθρο του θανάτου και την καταστροφή στην Ευρώπη».

Γ.Πλακιωτάκης: Συνολικά 10 Έλληνες ναυτικοί επαναπατρίστηκαν με ασφάλεια από την Ουκρανία

“Ακόμη έξι ναυτικοί μας που ήταν στην Ουκρανία, έφτασαν πριν λίγο στη Μολδαβία, με την επιχείρηση Νόστος 5 που οργάνωσε με επιτυχία το Υπουργείο Εξωτερικών” αναφέρει σε δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα έχει αύριο επικοινωνία ο Μακρόν και ο Σολτς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 17:30 ώρα Ελλάδας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Οι Μακρόν και Σολτς θα έχουν επίσης αύριο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Global News, Iefimerida, Lifo

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα