Ουκρανία: Βύθισαν τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού για να μην την καταλάβουν οι Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση όπλων διασποράς στη Χαρκίβ - Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-βύθισαν-τη-ναυαρχίδα-του-πολ-891143
Parallaxi

Στην απόφαση να βυθίσουν τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού τους προχώρησαν οι Ουκρανοί, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων. Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας συμμορφώθηκε με την εντολή να βυθιστεί η φρεγάτα Hetman Sagaidachny, η οποία ήταν υπό επισκευή στο λιμάνι του Μικολάιβ, για να μην πέσει στα χέρια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολη απόφαση ήταν για τους στρατιώτες και το πλήρωμα» είπε ο υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ πρόσθεσε ότι στο μέλλον, η Ουκρανία θα δημιουργήσει ένα νέο στόλο «σύγχρονο και πανίσχυρο».

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το πλοίο στο λιμάνι να έχει βυθιστεί κατά το ήμισυ και να γέρνει στο πλάι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε έκρηξη.

Γιατί ελήφθη η απόφαση να βυθιστεί η ναυαρχίδα

Αν και η φρεγάτα δεν αποτελεί σημαντική απειλή για τους Ρώσους, πρόκειται για τη ναυαρχίδα του στόλου του ουκρανικού Ναυτικού. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αν έπεφτε στα χέρια των Ρώσων θα ήταν μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τη Μόσχα, ενώ θα λειτουργούσε ως τόνωση του ηθικού για τα στρατεύματά της.

  • Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση όπλων διασποράς στη Χαρκίβ

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε στη Χαρκίβ (Χάρκοβο) όπλα διασποράς, που είναι φονικά για τον άμαχο πληθυσμό, και η χρήση των οποίων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτών “σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου”, ανέφερε η αμερικανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η HRW δηλώνει ότι ταυτοποίησε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς μέσω μιας ρουκέτας 9M55K Smerch ρωσικής κατασκευής. “Η Χαρκίβ υφίσταται αδιάκοπες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων και οι άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια για να γλιτώσουν από τις εκρήξεις και τα θραύσματα”, δηλώνει ο διευθυντής εξοπλισμών του Παρατηρητηρίου, Στιβ Γκουζ. “Η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες δείχνει μια απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή των ανθρώπων”. “Η χρήση τους όπως τεκμηριώνεται στη Χαρκίβ μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου”, εκτιμά το Παρατηρητήριο. Οι βόμβες διασποράς (BASM) αποτελούνται από έναν κύλινδρο σαν όλμο που περιέχει εκρηκτικά βλήματα μικρότερου μεγέθους. Μπορούν να πλήξουν τεράστιο πληθυσμό αμάχων. Η χρήση τους απαγορεύεται από τη συνθήκη του Όσλο του 2008 την οποία όμως δεν έχει υπογράψει η Μόσχα. “Η μαζική χρήση τους από ορισμένους στρατούς σε κατοικημένες ζώνες έχει προκαλέσει, στις εν λόγω χώρες, δυσανάλογες ανθρωπιστικές ζημιές”, σύμφωνα με μια σύνοψη της γαλλικής Γερουσίας. Τα όπλα διασποράς διασπείρονται σε πολλά μικρότερα πυρομαχικά σε μια πολύ ευρεία ζώνη. Ορισμένα δεν εκρήγνυνται και μπορούν να σκοτώσουν χρόνια μετά, όπως και οι νάρκες κατά προσωπικού.

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέλος το παράρτημα του BBC στη Ρωσία

Το BBC ανέστειλε τη λειτουργία του στην Ρωσία και αποσύρει τους δημοσιογράφους του από τη χώρα. Ποια λέξη «απαγορεύεται» να χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι της Ρωσίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέλος το παράρτημα του BBC στη Ρωσία

Το BBC ανακοίνωσε ότι απέσυρε τους δημοσιογράφους του από τη Ρωσία και ότι ανέστειλε προσωρινά τις ειδησεογραφικές δραστηριότητές του εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς αξιολογεί τις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας που υιοθέτησαν οι ρωσικές αρχές.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους εκθέσουμε στον κίνδυνο ποινικής δίωξης απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι σε ανακοίνωσή του.

«Θα ήθελα να επαινέσω όλους αυτούς, για τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και τον επαγγελματισμό τους».

Νωρίτερα σήμερα (4/3), το βρετανικό BBC είχε ανακοινώσει ότι η πρόσβαση σε σωστή πληροφόρηση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να καταστήσει τις ειδήσεις του διαθέσιμες στη Ρωσία αφού η χώρα περιόρισε την πρόσβαση στις ρωσόφωνες ιστοσελίδες του. Η Μόσχα είχε πράγματι ανακοινώσει τον εν λόγω περιορισμό.

«Η πρόσβαση σε ακριβή, ανεξάρτητη πληροφόρηση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο δεν θα πρέπει να το αρνείται κανείς στους πολίτες της Ρωσίας, εκατομμύρια εκ των οποίων βασίζονται στο BBC News κάθε εβδομάδα», ανέφερε σήμερα το BBC. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να καταστήσουμε το BBC News διαθέσιμο στη Ρωσία, και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο».

Ρωσικό «μπλόκο» σε Deutsche Welle, Radio Liberty και Meduza – Ποια λέξη «απαγορεύεται» να χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Ρωσίας προχώρησαν στον περιορισμό της πρόσβασης σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η Deutsche Welle.

Ειδικότερα, ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) «περιόρισε» τη μετάδοση στη χώρα της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, της Deutsche Welle καθώς και την πρόσβαση στο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Meduza, έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν με μια μεροληπτική και συχνά αντιρωσική άποψη τα γεγονότα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι έχει περιοριστεί η πρόσβαση στη ρωσόφωνη υπηρεσία του Radio Liberty αλλά και στον ιστότοπο Meduza.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Roskomnadzor με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2022, η ρωσόφωνη υπηρεσία του Radio Liberty διαδίδει «προφανώς ψευδείς (…) πληροφορίες για τη φερόμενη επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος».

«Αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι λάθος», μετέδωσε το Radio Liberty επικαλούμενο την επίσημη ανακοίνωση.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσίας, αφού οι ΗΠΑ επέκτειναν το ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της και στήριξαν φιλοδυτικούς ηγέτες στο Κίεβο.

Οι ρώσοι αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «εισβολή» και καταγγέλλουν ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν τη «γενοκτονία», όπως τη χαρακτηρίζουν, των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγη: ieidiseis

Επτά νεκροί από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε χωριό του Κιέβου

  • Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν γυναίκες σε κατεχόμενες πόλεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατήγγειλε ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν διαπράξει βιασμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη χώρα.

«Όταν βόμβες πέφτουν στις πόλεις σου, όταν στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες πόλεις- και έχουμε πολυάριθμες τέτοιες περιπτώσεις, δυστυχώς, για Ρώσους στρατιώτες που βιάζουν γυναίκες σε ουκρανικές πόλεις- είναι δύσκολο να μιλάμε για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς δικαίου», είπε ο Κουλέμπα, σε μήνυμά του σε εκδήλωση του Chatham House- ένα think tank στο Λονδίνο.

«Αλλά αυτό είναι το μόνο εργαλείο του πολιτισμού που έχουμε στη διάθεσή μας, για να διασφαλίσουμε ότι τελικά όλοι εκείνοι που κατέστησαν εφικτό αυτό τον πόλεμο, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε κάποιες αποδείξεις για την καταγγελία του σχετικά με τους βιασμούς, ενώ το Reuters σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές αυτή την πληροφορία.

  • Γερμανία: Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία αυξάνονται καθημερινά

Οι ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία ανέρχονται σε 18.436, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι μόλις χθες ο αριθμός ήταν 9436.

Ο πραγματικός ωστόσο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανό να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, διευκρίνισε το υπουργείο, καθώς στα σύνορα π.χ. με την Πολωνία έχουν μεν αυξηθεί οι έλεγχοι, αλλά παραμένουν μεμονωμένοι και όχι συστηματικοί.

Οι πρόσφυγες είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Περίπου 15.000 είναι ουκρανοί πολίτες, ενώ οι υπόλοιποι είναι πολίτες τρίτων χωρών που ζούσαν στην Ουκρανία μέχρι τη ρωσική εισβολή.

Χθες έφθασαν στο Βερολίνο έξι αμαξοστοιχίες οι οποίες εκτέλεσαν έκτακτα δρομολόγια από την Φρανκφούρτη του Όντερ, στα γερμανοπολωνικά σύνορα, μεταφέροντας περίπου 5000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό είχαν συγκεντρωθεί πολλοί εθελοντές, αλλά και πλήθος κόσμου που καλωσόριζε με πλακάτ τους πρόσφυγες. Πολλοί μάλιστα κρατούσαν επιγραφές με τις οποίες δήλωναν ότι μπορούν να φιλοξενήσουν κάποιους στο σπίτι τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα