Oxfam: Ο Covid δημιούργησε 20 νέους δισεκατομμυριούχους στην Ασία

Τα φαρμακευτικά προϊόντα, ο ιατρικός εξοπλισμός και οι υπηρεσίες υγείας, έκαναν τους λίγους πλουσιότερους και τους πολλούς φτωχότερους σύμφωνα με την έρευνα.

Parallaxi
oxfam-ο-covid-δημιούργησε-20-νέους-δισεκατομμυρι-670499
Parallaxi

Είκοσι νέοι «δισεκατομμυριούχοι πανδημίας» δημιουργήθηκαν στην Ασία λόγω της πανδημίας του Covid-19, ενώ 140 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την ήπειρο βυθίστηκαν στη φτώχεια καθώς χάθηκαν θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam .

Η έκθεση της οργάνωσης, αναφέρει ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα κέρδη από τα φαρμακευτικά προϊόντα, τον ιατρικό εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του Covid είχαν κάνει 20 ανθρώπους νέους δισεκατομμυριούχους, καθώς τα lockdown και η οικονομική στασιμότητα, κατέστρεψαν τα προς το ζην εκατοντάδων εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων.

Από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ , την Ινδία και την Ιαπωνία, στους νέους δισεκατομμυριούχους περιλαμβάνονται ο Li Jianquan, του οποίου η εταιρεία Winner Medical κατασκευάζει εξοπλισμό ατομικής προστασίας (PPE) για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και η Dai Lizhong, της οποίας η εταιρεία, Sansure Biotech, κάνει τεστ Covid-19 και διαγνωστικά κιτ.

Ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο από 803 άτομα τον Μάρτιο του 2020 σε 1.087 τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όπου ο συλλογικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά τα τρία τέταρτα (74%), όπως αναφέρει η έκθεση.

Στην ίδια έκθεση επίσης, σημειώνεται ότι το πλουσιότερο 1% κατείχε στο σύνολο, περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 90% στην περιοχή.

Ο Mustafa Talpur, επικεφαλής εκστρατειών στην Oxfam Asia, δήλωσε: «Είναι εξωφρενικό και άκρως απαράδεκτο ότι οι φτωχοί άνθρωποι στην Ασία αφέθηκαν στο έλεος της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους όπως η υγεία, η ανεργία, η πείνα και ωθήθηκαν στη φτώχεια, σπαταλώντας όλα τα χρήματα που μάζευαν μία ολόκληρη ζωή. Ενώ οι πλούσιοι και προνομιούχοι, αυξάνουν τις περιουσίες τους και προστατεύουν την υγεία τους, οι φτωχότεροι άνθρωποι της Ασίας, οι εργαζόμενοι με χαμηλή ειδίκευση, οι μετανάστες και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες πλήττονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Το 2020, εκτιμάται ότι εξαφανίστηκαν 81 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η απώλεια ωρών εργασίας ώθησε άλλα 22-25 εκατομμύρια ανθρώπους στην εργασιακή φτώχεια, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας . Εν τω μεταξύ, οι δισεκατομμυριούχοι της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 1,46 τρισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά για να παρέχουν μισθό σχεδόν 10.000 δολαρίων σε όλους όσους έχασαν τη δουλειά τους.

Ο Covid έχει στοιχίσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές μόνο στην Ασία και αμέτρητοι θάνατοι θα προκύψουν από την αυξημένη φτώχεια και στη δυσκολία τους για παροχές στις υπηρεσίες υγείας. Η έκθεση αναφέρει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να έχουν χάσει θέσεις εργασίας ή εισόδημα. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να εργάζονται σε ρόλους πρώτης γραμμής, θέτοντας τες σε περαιτέρω κίνδυνο. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και το 80% των νοσηλευτών.

Στη νότια Ασία, άτομα από κατώτερες κοινωνικές ομάδες, κάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών υγιεινής, συχνά χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, αντιμετωπίζοντας έτσι τη φτώχεια και τις διακρίσεις που τους εμποδίζουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η πανδημία το έχει επιδεινώσει αυτό, αναφέρει η Oxfam.

Το χάσμα πλούτου πρόκειται να αυξηθεί. Η παγκόσμια τράπεζα επενδύσεων Credit Suisse προβλέπει ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 42.000 περισσότεροι άνθρωποι με περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ασία-Ειρηνικό και 99.000 δισεκατομμυριούχοι!

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων μέχρι το 2025 προβλέπεται να είναι 15,3 εκατομμύρια, αύξηση δηλαδή του 58% σε σχέση με το 2020. Τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι ο κορωνοϊός θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας.

Ο Talpur είπε: «Το πολιτικό σύστημα προστατεύει τα συμφέροντα της μικροσκοπικής πλούσιας ελίτ. Οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν σταθερά να εργαστούν για την πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν η συγκυρία για μία παγκόσμια αλληλεγγύη, αλλά οι πλούσιες χώρες και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες γύρισαν τα πρόσωπά τους».

πηγή: Guardian

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα