Διεθνή

Ουκρανία: Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή κοντά στο Κίεβο

Για γενοκτονία μιλούν Μαδρίτη και Βαρσοβία μετά την σφαγή της Μπούτσα.

Parallaxi
ουκρανία-έως-340-πτώματα-έχουν-περισυλλ-923758
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εικόνες με πτώματα κατοίκων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, έχουν προκαλέσει διεθνή φρίκη και η Ουκρανία κατηγορεί για τη σφαγή τα ρωσικά στρατεύματα. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία. Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έκανε λόγο για «σκηνοθεσία από το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Πρόκειται επίσης να ζητηθεί η συνδρομή ξένων ερευνητών.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα για γενοκτονία.

Για γενοκτονία μιλούν Μαδρίτη και Βαρσοβία μετά την σφαγή της Μπούτσα

Για «γενοκτονία» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναφερόμενος στην σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα κατά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα περίχωρα του Κιέβου.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία».

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».

Η Μόσχα διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για την ουκρανική «προβοκάτσια» αναφορικά με θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούτσα

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη έρευνα γι’ αυτό που αποκάλεσε ουκρανική «προβοκάτσια», μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων για σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούκα.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

«Ποιοί είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» σημείωσε χθες Κυριακή σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως είπε η Ζαχάροβα, η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες αυτές με τους νεκρούς αμάχους υποδηλώνει ότι το θέμα εντάσσεται σε ένα σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας.

«Στην περίπτωση αυτή μου φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές (για τη Ρωσία) έγιναν κατά τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιός ‘παρήγγειλε’ αυτό το θέμα».

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ερευνούν την πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων εκατοντάδων ανθρώπων -κάποιοι από τους οποίους ήταν δεμένοι και είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση- τα οποία ήταν διάσπαρτα γύρω από πόλεις έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι φωτογραφίες και το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από την Μπούκα αποτελούν «πρόκληση» σχεδιασμένη για να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι εικόνες ήταν «μια ακόμη στημένη παράσταση από το καθεστώς του Κιέβου».

Οπτικό υλικό και φωτογραφίες από πτώματα αμάχων διάσπαρτα στην πόλη έχουν προκαλέσει εκκλήσεις από δυτικές χώρες για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα Δευτέρα για να συζητηθεί η «προβοκάτσια από ακραίους Ουκρανούς», όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, στην Μπούκα.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθειά της να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Μακρόν: Χρειάζονται νέες κυρώσεις μετά τις δολοφονίες στη Μπούκα

Χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας.

“Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούκα)”, δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

“Αυτό που συνέβη στην Μπούκα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα”, πρόσθεσε.

Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.

Η Ρωσία χθες, Κυριακή, αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούκα κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια ”παράσταση” για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 έπειτα από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ρωσικά στρατεύματα και μισθοφόροι της ομάδας Wagner ανασυγκροτούνται στο Ντονμπάς, λέει το Λονδίνο

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας διαπιστώνει με βάση τις πληροφορίες ασφαλείας που έχει συγκεντρώσει από την Ουκρανία ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ανασυγκροτούνται και να αναδιοργανώνονται, καθώς επικεντρώνουν πλέον τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας.

Σημειώνει επίσης ότι ρωσικά στρατεύματα, περιλαμβανομένων μισθοφόρων από την ομάδα Wagner η οποία συνδέεται με το ρωσικό κράτος, μετακινούνται προς την ίδια περιοχή.

Κατά τη νυχτερινή ενημέρωση από το βρετανικό υπουργείο σημειωνόταν πως συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη, καθώς οι Ρώσοι επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης.

«Η πόλη συνεχίζει να υπόκειται σε έντονα, αδιάκριτα πλήγματα, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν σθεναρή αντίσταση, διατηρώντας τον έλεγχο σε κεντρικές περιοχές», ανέφερε το υπουργείο.

Τόνιζε επίσης ότι η Μαριούπολη είναι βασικός στόχος των Ρώσων, καθώς η κατάληψη της πόλης θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν έναν χερσαίο διάδρομο από τη Ρωσία ως την υπό κατοχή Κριμαία.

«Βόμβα» από τον Πολωνό πρωθυπουργό: Η Γερμανία δεν θέλει αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Η Γερμανία είναι το βασικό εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία δεν εγείρει εμπόδια σε κάτι τέτοιο.

Τα σχόλιά του έγιναν αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κέρδισε χθες τις βουλευτικές εκλογές έχοντας αντιμετωπίσει κριτική για την όχι αρκετά αυστηρή στάση του απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

«Πρέπει να δούμε ότι, ανεξάρτητα από το πώς προσεγγίζουμε την Ουγγαρία, είναι η τέταρτη τέτοια νίκη και πρέπει να σεβαστούμε τις δημοκρατικές εκλογές … η Γερμανία είναι αυτή που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τις κυρώσεις. Η Ουγγαρία είναι υπέρ των κυρώσεων», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Ο ίδιος είπε ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας δεν θα εγκριθεί ακόμα από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου.

Τώρα, μια τέτοια συμφωνία είναι αδύνατη, πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι, καθώς η Πολωνία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ως τέτοιο θα καθορίσει τα όριά της.

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ζήτησε όμως ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά ήδη χάσει τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και, αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στην πόλη Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, έκανε λόγο για «τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί» και ζήτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Απέρριψε ωστόσο εκ νέου ενδεχόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αέριου, αλλά προανήγγειλε απεξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα έως το τέλος του καλοκαιριού και από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.

«Ακολουθούμε μια στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο, αλλά όχι άμεσα (…) τα επόμενα βήματα αφορούν το πώς δεν θα εκτεθεί η ενεργειακή μας υποδομή στη ρωσική αυθαιρεσία, στα χέρια των ρώσων ιδιοκτητών, όπως η Gazprom και η Rosneft.

Πρέπει αυτό να επιλυθεί, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια εφοδιασμού – και για την Πολωνία. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε. Η Γερμανία, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, έχει σημειώσει σε αυτό πρόοδο. Θέλουμε να απεξαρτηθούμε πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα. Από τον τελευταίο, προβλέπεται απεξάρτηση έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ από το πετρέλαιο έως το τέλος του 2022», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας έμμεσα στην υπουργό ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία, λόγω των φρικαλεοτήτων στην Μπούτσα, τάχθηκε υπέρ της συζήτησης ενδεχόμενου εμπάργκο εισαγωγής ρωσικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Rosneft είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτρια διυλιστηρίου στην περιοχή Σβεντ του Μεκλεμβούργου – Πομερανίας, από όπου τροφοδοτείται η ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, καθώς και η δυτική Πολωνία, με βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και κηροζίνη.

Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε πάντως να αυστηροποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με μια πέμπτη δέσμη μέτρων, για την οποία μίλησε νωρίτερα απόψε και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Οι νέες κυρώσεις πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, να έρθουν «γρήγορα, εντός της εβδομάδας» και θα περιλαμβάνουν «προσωπικές κυρώσεις εναντίον και άλλων ατόμων από το καθεστώς Πούτιν, ενώ θα αφορούν και τεχνικά αγαθά».

Αναμένεται επίσης να εξεταστούν και ενδεχόμενες κυρώσεις σχετικά με τη χρηματοπιστωτική αγορά. «Οι δολοφονίες, τα εγκλήματα πολέμου που έχουμε δει τώρα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση στον Πούτιν. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει εκεί», δήλωσε, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις. «Ο Πούτιν έχει ουσιαστικά ήδη χάσει τον πόλεμο. Αυτό οφείλεται στις κυρώσεις, στις παραδόσεις όπλων και στον ηρωικό αγώνα των Ουκρανών. Μπορεί ακόμη να κερδίζει μάχες. Αλλά η υπόθεση ότι υπηρέτησε τη Ρωσία προκειμένου να βγει από τον πόλεμο ισχυρότερη, αποκλείεται», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι θα συνεχιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα. «Θα κάνουμε τα πάντα, εκτός από το να εμπλακούμε στον πόλεμο»,

Έλληνας πρόξενος στην Οδησσό: Έχουν φύγει περίπου 100.000 άνθρωποι

«Υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι έχουν φύγει μέχρι στιγμής από την Οδησσό και εκτιμούμε ότι κάποιοι από αυτούς θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους σε κάποια άλλη χώρα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης.

Ο κ. Δόχτσης ανέφερε ότι συγκριτικά με άλλες πόλεις η Οδησσός έχει υποστεί περιορισμένες ζημιές, οι κάτοικοι προσπαθούν ήδη να επιστρέψουν σε μία κανονικότητα και επανέλαβε ότι το προξενείο θα λειτουργήσει κανονικά.

Ερωτηθείς για τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων που ζουν στην πόλη, τόνισε ότι με βάσει την τελευταία επίσημη απογραφή, 2.500 άνθρωποι δήλωσαν ότι έχουν ελληνική καταγωγή, ωστόσο οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων με εν γένει ελληνική καταγωγή ανέρχεται στους 8.000 – 10.000.

«Η επίθεση κατά μιας πόλης είναι το πιο απαράδεκτο πράγμα, είναι έγκλημα πολέμου» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε στην Οδησσό με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Συνταγματάρχη Maksym Marchenko.

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχεται η πόλη και δεσμεύθηκε να μεταφέρει «αυτά που πρέπει να μεταφερθούν» στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στάθηκε στην ιστορική σημασία που έχει για την Ελλάδα η Οδησσός, λέγοντας ότι «είναι κομμάτι της ιστορίας μας, κομμάτι του παρελθόντος μας κι ελπίζουμε ότι θα είναι κομμάτι του κοινού μας μέλλοντος».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα