Ουκρανία: Πάνω από 4,2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Περίπου το 90% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά - Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-πάνω-από-42-εκατομμύρια-οι-πρό-915400
Parallaxi

Πάνω από 4,2 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή στη χώρα που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κατέγραψε σήμερα 4.215.047 Ουκρανούς πρόσφυγες, κατά 38.646 περισσότερους σε σχέση με τη χθεσινή καταμέτρηση.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει άλλη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τέτοιου είδους εισροή προσφύγων.

Περίπου το 90% αυτών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι περίπου 205.500 μη Ουκρανοί είχαν επίσης εγκαταλείψει τη χώρα και κάποιες φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να μεταβούν στη χώρα προέλευσής τους. Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε περίπου 6,5 εκατ. τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων.

Συνολικά, πρόκειται για πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή για πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες είτε καταφεύγοντας σε άλλα σημεία της Ουκρανίας.

Πριν από τη σύγκρουση, η Ουκρανία είχε πάνω από 37 εκατ. κατοίκους σε εδάφη που ελέγχονταν από το Κίεβο – που δεν περιλαμβάνουν πλέον την Κριμαία (νότια) την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία, ούτε τις ζώνες στα ανατολικά που είναι υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.

Σύμφωνα με τη Unicef, πάνω από τα μισά των 7,5 εκατ. παιδιών που μετρά η χώρα είναι είτε εσωτερικά εκτοπισμένα ή πρόσφυγες.

– Πολωνία

Μόνο η Πολωνία υποδέχεται πάνω από το ήμισυ του συνόλου των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Σχεδόν έξι στους 10 Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Πολωνία.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.451.342 από αυτούς τους ανθρώπους έχουν μεταβεί στην Πολωνία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Και σύμφωνα με τη Unicef, περίπου τα μισά είναι παιδιά.

Συνολικά, οι Πολωνοί συνοριοφύλακες έχουν καταγράψει 2.481.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την εμπόλεμη χώρα έως χθες.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, 1,5 εκατ. από τους ανθρώπους αυτούς παραμένουν στην Πολωνία. Μεταξύ αυτών, 600.000 έχουν ήδη λάβει εθνικό αριθμό ταυτοποίησης. Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως στις σχέσεις με τις πολωνικές δημόσιες υπηρεσίες, τις υπηρεσίες υγείας, για την απόκτηση τηλεφωνικού αριθμού, για την πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες κ.λπ.

Ρουμανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 643.058 έχουν μεταβεί στη Ρουμανία έως τις 3 Απριλίου.

– Μολδαβία

Στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα 2,6 εκατ. κατοίκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αντέξει καλύτερα το οικονομικό βάρος.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, 394.740 άνθρωποι εισήλθαν στη Μολδαβία.

Η πλειονότητα αυτών συνέχισε την πορεία της, κυρίως προς τη Ρουμανία. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ξεκίνησε σε κάθε περίπτωση τη διανομή οικονομικής βοήθειας προς 100.000 πρόσφυγες και τις οικογένειες που τους φιλοξενούν στη χώρα, για να τους βοηθήσει να αντέξουν καλύτερα το σοκ σε μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία είχε υποδεχθεί έως τις 3 Απριλίου 390.302 Ουκρανούς, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Σλοβακία

Στις 3 Απριλίου, συνολικά 301.405 άνθρωποι είχαν φθάσει από την Ουκρανία από τα ην αρχή του πολέμου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

– Ρωσία

Ο αριθμός των προσφύγων στη Ρωσία διαμορφώθηκε σε 350.632 στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες σημείωσε επίσης ότι μεταξύ 21 και 23 Φεβρουαρίου, 113.000 άνθρωποι πέρασαν από τα εδάφη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέστκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσία.

– Λευκορωσία

Στις 3 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 15.281 ανθρώπους.

– Μέθοδος

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες διευκρινίζει ότι για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), τα στοιχεία που παρουσιάζονται από την Ύπατη Αρμοστεία περιλαμβάνουν αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνέχισαν τον δρόμο τους προς άλλες χώρες».

Επιπλέον, ο οργανισμός επισημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν οι άνθρωποι που προέρχονται από γειτονικές χώρες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

  • Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε σήμερα ότι πολλές ενέργειες ρωσικών δυνάμεων κατηγοριοποιούνται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η Ουκρανία σε αυτό το πλαίσιο ερευνά τις ενέργειές τους σε περιοχές στην περιφέρεια του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μπούτσα.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη Μποροντιάνκα είναι η χειρότερη στην περιφέρεια του Κιέβου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων. Η ίδια δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Ουκρανικές αρχές δήλωσαν χθες ότι ερευνούν πιθανά εγκλήματα από ρωσικές δυνάμεις αφού βρήκαν εκατοντάδες πτώματα διασκορπισμένα σε πόλεις, όπως η Μπούτσα, έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

  • Ιταλία: “Η Ιταλία δεν θα θέσει βέτο στις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού φυσικού αερίου”, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Ντι Μάιο

“H Ιταλία δεν πρόκειται να θέσει βέτο στις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού φυσικού αερίου”, δήλωσε από το Ζάγκρεμπ ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουΐτζι Ντι Μάιο.

“Η χώρα μου δεν κάνει πίσω, ούτε σε ό,τι αφορά της κυρώσεις στο φυσικό αέριο της Ρωσίας, ιδίως μετά τις θηριωδίες της Μπούτσα”, πρόσθεσε ο αρχηγός της αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

oykrania-2.jpg
  • ΕΕ-Ουκρανία-Ρωσία: Για “φρικτές δολοφονίες στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις” κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που “δεν θα μείνουν αναπάντητες”

Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την νέα επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής. Προσέθεσε ότι συμφώνησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο για «πλήρη συντονισμό» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

«Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ «η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ» καταλήγει η κ. Φον ντερ Λάιεν.

  • Ρωσία: Η Μόσχα επιβάλλει περιορισμούς στην έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε «εχθρικές χώρες»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται περιορισμοί στην έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε πολίτες χωρών που η Μόσχα χαρακτηρίζει «εχθρικές» σε απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το διάταγμα, το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, αναστέλλει το καθεστώς απλουστευμένης διαδικασίας έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε πολίτες χωρών μελών της ΕΕ, όπως και της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Δανίας και της Ισλανδίας.

Επιπροσθέτως το διάταγμα εξουσιοδοτεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλους φορείς να αποφασίζουν αν θα επιβάλουν ατομικούς περιορισμούς εισόδου στη Ρωσία σε “ξένους υπηκόους και απάτριδες που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, των πολιτών της ή των νομικών οντοτήτων της”.

Τον περασμένο μήνα η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε έναν κατάλογο εχθρικών χωρών στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, οι χώρες-μέλη της ΕΕ και η Ουκρανία, μεταξύ άλλων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το πρακτορείο Reuters αναμεταδίδει τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου TASS, στο οποίο αναφέρονται δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να τερματίσει από τις 9 Απριλίου την απαγόρευση πτήσεων προς και από 52 χώρες καθώς η χώρα συνεχίζει να αίρει περιορισμούς που σχετίζονται με την Covid-19.

Συγκεκριμένα η Ρωσία σχεδιάζει να επαναλάβει τις πτήσεις προς και από την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και άλλες “φιλικές χώρες”, δήλωσε ο Μισούστιν, αναφερόμενος σε χώρες που δεν επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα