Διεθνή

Ουκρανία: Επίθεση σε διυλιστήριο- Ρουκέτες έπληξαν το Μικολάιβ

Μειώθηκαν οι εξαγωγές σιτηρών τον Μάρτιο στη χώρα.

Parallaxi
ουκρανία-επίθεση-σε-διυλιστήριο-ρουκ-903835
Parallaxi

Το διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ καταστράφηκε από ρωσική επίθεση, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Το ουκρανικό διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ κατατράφηκε ολοσχερώς έπειτα από ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ο Ντμίτρο Λουνίν, κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα.

«Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο κατασβέστηκε, όμως η εγκατάσταση καταστράφηκε εντελώς και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον», δήλωσε ο Λουνίν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή της Οδησσού, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Ρωσικές ρουκέτες έπληξαν το Μικολάιβ

Αρκετές ρωσικές ρουκέτες έπληξαν του ουκρανικό λιμάνι του Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε σήμερα ο Αντόν Γκερατσένκο, ένας βοηθός στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Γκερατσένκο ανέφερε σε μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι τοπικές αρχές ανέφεραν την επίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στα λιμάνια που βρίσκονται στα νότια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του Μικολάιβ και της Μαριούπολης, καθώς προσπαθούν να αποκόψουν την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και να οργανώσουν μία χερσαία δίοδο από τη Ρωσία στην Κριμαία.

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.

Εκρήξεις ακούστηκαν στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως ανέφεραν μάρτυρες

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως δήλωσαν δύο μάρτυρες στο Reuters, ημέρες μετά την κίνηση των ρωσικών αρχών να κατηγορήσουν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό μιας αποθήκης καυσίμων στην ίδια πόλη.

Το Κρεμλίνο ελπίζει στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης από τις διαπραγματεύσεις της Μόσχας με το Κίεβο

Η Ρωσία θα επιτύχει την εκπλήρωση όλων των στόχων της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία και ελπίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα μπορέσουν να υπογράψουν κάποιο είδος ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Inferfax.

Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών χαιρετίζει μια «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση του Κιέβου σε ό,τι αφορά ένα καθεστώς ουδετερότητας

Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Μεντίσνκι, επαίνεσε σήμερα την «πιο ρεαλιστική» θέση του Κιέβου, το οποίο είναι έτοιμο, υπό προϋποθέσεις, να δεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πράγμα που ζητάει η Μόσχα.

Η ΕΕ κατηγορεί τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη διάπραξη θηριωδιών στην πόλη Μπούτσα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την διάπραξη θηριωδιών στην περιοχή του Κιέβου, μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης Μπούτσα ότι 300 κάτοικοι της πόλης, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής που διήρκησε για ένα μήνα.

“Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου” ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η οργάνωση Human Rights Watch κατηγορεί τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη διάπραξη “προφανών εγκλημάτων πολέμου”

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία για αυτό που χαρακτηρίζει ως “προφανή εγκλήματα πολέμου” που διέπραξαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Η HRW εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει εντοπίσει “αρκετές υποθέσεις στις οποίες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν παραβιάσεις που είναι σχετικές με εγκλήματα πολέμου” σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, αλλά και γύρω από το Κίεβο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Βαρσοβία, εξεδόθη μία ημέρα μετά από τον εντοπισμό νεκρών αμάχων στους δρόμους της ουκρανικής επαρχιακής πόλης Μπούτσα, τρεις ημέρες μετά από την υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετά από τη ρωσική κατάληψη της πόλης που είχε διάρκεια ενός μηνός και βρίσκεται σε μία περιοχή απόστασης 30 χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ουκρανία: Μειώθηκαν οι εξαγωγές σιτηρών τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για το μήνα Μάρτιο, ήταν μειωμένες κατά τέσσερις φορές, σε σύγκριση με τα επίπεδα εξαγωγών του Φεβρουαρίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Τα εξαγωγικά φορτία σιτηρών του Μαρτίου συμπεριέλαβαν 1,1 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, 309.000 τόνους σιταριού και 118.000 τόνους ηλιελαίου, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2020/21, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, με τις πολεμικές συγκρούσεις να κλιμακώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής, οι έμποροι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών μέσω του σιδηροδρόμου.

Ρωσία: Με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμα “φιλικών χωρών” θα γίνονται οι εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε “φιλικές χώρες” με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Πηγή: ΓΑ, Ν.Χ./AΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα