Ουκρανία: Κάτοικοι της Μαριούπολης φεύγουν με τα πόδια για να σωθούν

Ενώ η Μόσχα κατηγορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για "ρωσοφοβία" - Όλες οι εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-κάτοικοι-της-μαριούπολης-φε-901322
Parallaxi

Ορισμένοι κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν πεζοί από την πόλη καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Αυτοκίνητα χωρίς καύσιμα

«Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο», είπε ο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα κοντινότερα χωριά.

Ο κυβερνήτης είπε ότι ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Το δημοτικό συμβούλιο προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι στη Μαριούπολη εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει την αναγκαία ιατρική βοήθεια στα θύματα των βομβαρδισμών. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Τραυματίας στο θέατρο

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρά τραυματία, αλλά κανέναν θάνατο, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Βρίσκονταν 1.000 άμαχοι

«Η απομάκρυνση συντριμμιών συνεχίζεται στο μέτρο του εφικτού και οι πληροφορίες για θύματα θα συγκεντρωθούν», ανέφερε το συμβούλιο.

Την ώρα του βομβραδισμό στο κτίριο αυτό κρύβονταν «έως και χίλια άτομα», κυρίως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Τετάρτη τη ρωσική πολεμική αεροπορία ότι βομβάρδισε «εν γνώσει» της αυτό το θέατρο της Μαριούπολης όπου εκατοντάδες κάτοικοι είχαν βρει εκεί καταφύγει, ένας ισχυρισμός που η Ρωσία αρνήθηκε.

Ουκρανία: Αμετάβλητες οι θέσεις μας στις διαπραγματεύσεις

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, κατηγόρησε τη Ρωσία για τις δηλώσεις της σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες ότι επιχειρούν «να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης».

«Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες», έγραψε σήμερα στο Twitter. «Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατευμάτων & ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες φόρμουλες».

Οι δηλώσεις της Ρωσίας

Τα σχόλια του Ποντόλιακ έρχονται μετά τη δήλωση ενός μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ότι η Μόσχα και το Κίεβο ευθυγραμμίζονται περισσότερο όσον αφορά την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο είναι «στα μισά του δρόμου» όσον αφορά τη συμφωνία στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές συζητούν για τις εγγυήσεις ασφαλείας σε περίπτωση που η Ουκρανία δεν επιχειρήσει πλέον να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ρωσική κατοχή, η ουκρανική αντίσταση και οι απαγωγές – Οδοιπορικό στο Νότο

Ξεκινούσε η ανοιξιάτικη σπορά σε μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Ουκρανίας. Και μετά ήρθαν οι Ρώσοι, εξιστορούν οι Financial Times.

Φτάνοντας σ’ ένα μεγάλο αγρόκτημα κοντά στη Χερσώνα, στον ουκρανικό Νότο, οι στρατιώτες άρπαξαν ό,τι μπορούσαν: καύσιμα από τα ντεπόζιτα των τρακτέρ, μπαταρίες και γεννήτριες πετρελαίου. Ύστερα προχώρησαν σε επίταξη των αγροτικών τζιπ και των φορτηγών, διώχνοντας τους ιδιοκτήτες τους.

Άλλη, χειρότερη εικόνα από γειτονικό χωριό: Τα στρατεύματα με πολυβόλα άνοιξαν πυρ εναντίον ενός στόλου ολοκαίνουργιων θεριζοαλωνιστικών μηχανών.

Οι αγρότες βιώνουν από πρώτο χέρι τη ρωσική εισβολή. ‘Εχει κλαπεί εξοπλισμός, έχουν αποκλειστεί δρόμοι, έχει διακοπεί ο εφοδιασμός. Οι γαλακτοπαραγωγοί αναγκάζονται να χύνουν το γάλα, καθώς οι σφοδρές μάχες έχουν κλείσει τις τοπικές μονάδες.

Άλλοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους ή απειλούνται με εξαφάνιση. Την περασμένη Παρασκευή, ρώσοι στρατιώτες μαγνητοσκοπήθηκαν να απάγουν τον Ιβάν Φιοντόροφ, δήμαρχο Μελιτόπολης, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε απελευθερώθηκε έξι μέρες μετά. Το «παράπτωμά του» ήταν ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον ρωσικό στρατό και τώρα κρατείται ως ύποπτος για «τρομοκρατία».

Το προηγούμενο Σάββατο, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώνονταν μπροστά από το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στη Μελιτόπολη απαιτώντας την απελευθέρωση του δημάρχου, γινόταν γνωστό ότι βρισκόταν υπό κράτηση και άλλος δήμαρχος, ο Γεβγκιέν Ματβέγιεφ του Ντνιπρορούντνι.

«Είναι μηδενική η υποστήριξη των εισβολέων από τους ντόπιους κι έτσι αρχίζουν να σπέρνουν τον τρόμο», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ενώ σε πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη, οι Ρώσοι τα έχουν βρει σκούρα, στο νότο κατέλαβαν μια σειρά πόλεις που εκτείνονται από τη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα έως το Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, εφορμώντας από την Κριμαία την οποία προσάρτησαν το 2014.

oykrania274816758-328011679366728-7891887809590726287-n.jpg

Η προπαγάνδα

Στρατηγοί περί τον Πούτιν πίστευαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα ήταν ευπρόσδεκτα ως απελευθερωτές σ’ αυτό το τμήμα της Ουκρανίας, όπου κατοικούν πολλοί ρωσόφωνοι, πολιτιστικά συγγενείς με τη μητέρα Ρωσία. Όμως προσγειώθηκαν απότομα. Πόλεις όπως η Χερσώνα συγκλονίζονται από φιλοουκρανικές διαδηλώσεις, οι κάτοικοι κυματίζουν σημαίες της Ουκρανίας, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της χώρας, καταριούνται τους Ρώσους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε έκτακτη συνεδρίασή του το περιφερειακό συμβούλιο της Χερσώνας απέρριψε με οργή το ρωσικό σχέδιο να ανακηρυχθεί η «Λαϊκή Δημοκρατία της Χερσώνας», κατ’ εικόνα των φιλορωσικών αποσχισθεισών περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Η Χερσώνα είναι Ουκρανία», δήλωσε τηλεφωνικά στους Financial Times ο δήμαρχος της πόλης, Ιχόρ Κολουχάγιεφ, ο οποίος δέχτηκε ωστόσο να ασκεί τα καθήκοντά του και υπό τους ρώσους κατακτητές. Άλλοι δήμαρχοι παραιτήθηκαν, όπως ο Ολεξάντρ Τουλουπόφ και το δημοτικό συμβούλιο του Χενιτσέσκ. Και άλλοι συνεχίζουν έχοντας καταφύγει σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, όπως ο Βαντίμ Γκάγιεφ, δήμαρχος Νόβοπσκοφ.

Οι περισσότερες πόλεις συνεχίζουν να διοικούνται όπως πριν από την εισβολή. Εξάλλου, οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για τη λειτουργία νοσοκομείων και σχολείων, προτιμώντας να τα αναθέτουν σε ντόπιους. Σε θέματα ενημέρωσης, όμως, είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Στις περιοχές που ελέγχουν, έχουν κλείσει την ουκρανική τηλεόραση αντικαθιστώντας την με ρωσικά κρατικά κανάλια.

Κυνηγούν όσους δημοσιογράφους αντιστέκονται. «Εκφοβίζουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους και επιβάλλουν καθεστώς τρόμου και λογοκρισία», έγραψε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος του ουκρανικού κοινοβουλίου, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έτσι, με αποκλεισμένους τους φιλο-ουκρανούς δημοσιογράφους, η τοπική τηλεόραση επιδίδεται στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου: Τα ρωσικά στρατεύματα φέρνουν ανθρωπιστική βοήθεια και τα ρωσικά τηλεοπτικά συνεργεία κινηματογραφούν τη διανομή της, κάνοντας συνεχείς αναφορές σε ρωσικές νηοπομπές βοήθειας.

Οι άνθρωποι λαμβάνουν τη βοήθεια και λένε στην κάμερα πόσο ευγνώμονες είναι, πόσο χαρούμενοι είναι που είναι Ρώσοι, μέρος της Ρωσίας, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τοπική πηγή.

Ο δήμαρχος Χερσώνας επιμένει, ωστόσο, ότι οι πολίτες ήταν αρχικά απρόθυμοι να δεχτούν τη βοήθεια, αλλά οδηγήθηκαν σε απόγνωση.

«Τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα τρόφιμα εξαντλούνται», λέει χαρακτηριστικά.

Το «σθένος» και η «αγωνία» της Ουκρανίας μέσα από το διπλό εξώφυλλο του TIME

Για ακόμα μια φορά το αμερικανικό περιοδικό Time επέλεξε να στείλει ένα δυνατό μήνυμα μέσω των φωτογραφιών που επέλεξε να τοποθετήσει στο νέο τεύχος του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το τεύχος είναι αφιερωμένο στον ρωσοουκρανικό πόλεμο και αυτή τη φορά έρχεται με διπλό εξώφυλλο, που αποτυπώνει, όπως αναγράφεται από τη μία το «σθένος» και από την άλλη «αγωνία» της Ουκρανίας.

Από το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής, 109 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, ενώ χιλιάδες άλλα έχουν φύγει αναζητώντας ασφάλεια σε άλλες χώρες.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και η 5χρονη Βαλέρια από το Κρύβι Ριχ, την πατρίδα του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κεντρική Ουκρανία

«Αν συναντήσετε τη Βαλέρια, μπορεί να νομίζετε ότι είναι ντροπαλή», ανέφερε η μητέρα της Ταϊσίγια στο περιοδικό TIME, «αλλά μην ξεγελιέστε. Στο σπίτι, τραβάει την προσοχή. Λατρεύει τα ίδια πράγματα με πολλά κοριτσάκια—το λούτρινο κουνελάκι της, την κούκλα της Έλσα από το Frozen και το ροζ σακίδιο της, το οποίο έπρεπε να αφήσει πίσω στην Ουκρανία.

Έχει σπουδαία όνειρα. Ένα από αυτά είναι να πάει για πρώτη φορά σχολείο, την 1η Σεπτεμβρίου. Αλλά τώρα είναι δύσκολο να πούμε πότε και πού θα μπορέσει να πάει σχολείο» πρόσθεσε η μητέρα της, η οποία κατέφυγε με την 5χρονη στην Πολωνία στις 9 Μαρτίου.

Αυτό ήταν μόνο ένα από τα σκληρά πρόσωπα του πολέμου. Στη δεύτερη φωτογραφία που δημοσίευσε το Time, παρουσιάζεται μία έντρομη μητέρα και δίπλα της ένας στρατιώτης που κρατά το μωρό της.

«Η αγωνία της Ουκρανίας», όπως αναφέρει το περιοδικό στη λεζάντα του εξωφύλλου του.

Η Μόσχα κατηγορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για “ρωσοφοβία” και το χαρακτηρίζει “πειθήνιο όργανο” της Δύσης

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι είναι ένα «ρωσοφοβικό» όργανο στην υπηρεσία της Δύσης, τονίζοντας ότι απορρίπτει τα «μαθήματα των Βρυξελλών» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τετάρτη το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποπέμπει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Λόγω της ρωσοφοβικής δραστηριότητας των Δυτικών, το όργανο αυτό έχασε τον λόγο ύπαρξής του,» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Θέτοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων (της ΕΕ) πάνω από τους δικούς του, θεσμοθετημένους αντικειμενικούς σκοπούς, το Συμβούλιο της Ευρώπης μετατράπηκε σε πειθήνιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των δορυφόρων τους», συνέχισε.

Η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1996. Η συμμετοχή της στα κυριότερα όργανά του όμως ανεστάλη στις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η αποβολή αυτή «δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας για εμάς. Απλώς μας απαλλάσσει από το να τηρούμε διαδικασίες και υποχρεώσεις που μας είχαν επιβληθεί».

«Η Ρωσία δεν δέχεται μαθήματα από τις Βρυξέλλες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», συνέχισε, κατηγορώντας την ΕΕ ότι «διαπραγματεύεται εξαιρέσεις και προνομιακές απαιτήσεις» όσον αφορά τις αξίες που υπερασπίζεται «σαν να ήταν στο παζάρι».

Η έξοδος της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης εγείρει φόβους ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση στη χώρα αυτή όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα