Ουκρανία: Άδεια παιδικά καρότσια, σύμβολο των παιδιών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο

Ενώ, απόγνωση και φόβος για παιδιά του Κιέβου, μετά τον βομβαρδισμό σχολείου

Parallaxi
ουκρανία-άδεια-παιδικά-καρότσια-σύμβ-909878
Parallaxi

Καθώς η Ουκρανία θρηνεί τους νεκρούς της, δεκάδες άδεια παιδικά καροτσάκια τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης Λβιβ σήμερα, για να τιμηθεί η μνήμη των παιδιών που σκοτώθηκαν στη χώρα, μετά τη ρωσική εισβολή.

Η δημοτική αρχή της Λβιβ παρέταξε 109 καροτσάκια, ένα για κάθε παιδί που σκοτώθηκε από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Δύο αρκουδάκια τοποθετήθηκαν σε έναν μάρσιππο και ένα κοριτσάκι κάθισε σε ένα παγκάκι κρατώντας μια μικρή ουκρανική σημαία.

«Θυμηθείτε τα παιδιά σας, όταν ήταν μικρά και κάθονταν σε καροτσάκια όπως αυτά», δήλωσε η Ζουράβκα Νατάλια Τονκόβιτ, μια Καναδή υπήκοος ουκρανικής καταγωγής, η οποία περνούσε από το σημείο, σαν να ήθελε να απευθυνθεί στις Ρωσίδες μητέρες.

«Κάποια (παιδιά) δεν θα καθίσουν σε αυτά τα καροτσάκια, διότι είναι νεκρά. Συγκρίνετέ τα αυτά με τα δικά σας παιδιά, θυμηθείτε τα συναισθήματά σας προς τα ίδια σας τα παιδιά… Δεν θέλω να δω κανένα άδειο παιδικό καρότσι», συμπλήρωσε.

&feature=emb_title

Ουκρανία: Απόγνωση και φόβος για παιδιά του Κιέβου, μετά τον βομβαρδισμό σχολείου

Τα χείλη της Άννας Μαρίας Ρόμαντσουκ, μιας 14χρονης μαθήτριας, τρέμουν ακόμη, μετά τον βομβαρδισμό του σχολείου της, του «Γυμνασίου Αρ. 34» στο Κίεβο, νωρίς σήμερα το πρωί.

«Φοβήθηκα», λέει, σε σπαστά αγγλικά, με το πρόσωπο χλωμό, ενώ η μητέρα της η Οξάνα προσπαθεί να την παρηγορήσει. «Ελπίζω μόνο να πάνε όλα καλά».

Σε μικρή απόσταση από εκεί, ένα πτώμα σκεπασμένο με σεντόνι, ακριβώς δίπλα στον τεράστιο κρατήρα που άνοιξε ο ρωσικός πύραυλος ο οποίος έπεσε ανάμεσα στο σχολείο, έναν παιδικό σταθμό και διάφορα κτίρια διαμερισμάτων της σοβιετικής εποχής.

Από το ωστικό κύμα έσπασαν όλα τα παράθυρα του σχολείου, ενός από τα καλύτερα στο Ποντίλ, σε αυτό το προάστιο στο βορειοδυτικό Κίεβο που κάποτε έσφυζε από ζωή. Την ίδια τύχη είχε και ο γειτονικός παιδικός σταθμός που κοσμείται από έναν τεράστιο, ζωγραφιστό σκίουρο: τα παράθυρα έσπασαν και η στέγη του βούλιαξε.

Η Άννα Μαρία και η Οξάνα βρίσκονταν στο σπίτι τους όταν έγινε η έκρηξη, αφού τα σχολεία έχουν κλείσει μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά. Όμως οι κάτοικοι της συνοικίας εξήγησαν ότι στο σχολείο κατέφευγαν άμαχοι για να προστατευθούν από τις βόμβες και δεν καταλαβαίνουν γιατί στοχοθετήθηκε.

«Ο διευθυντής μας έγραψε και μας ζήτησε να έρθουμε να βοηθήσουμε, να καθαρίσουμε τα σπασμένα τζάμια», είπε η Τετιάνα Τερετσένκο, 41 ετών, με μια σκούπα στο χέρι. Η κόρη της, επίσης 14 ετών, κλαίει. «Ελπίζαμε να γυρίσουμε στο σχολείο. Κάναμε μάθημα εξ αποστάσεως, τώρα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί».

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 19 τραυματίστηκαν στην επίθεση. Μεταξύ των τραυματιών είναι και τέσσερα παιδιά.

Για τη Unicef, τα παιδιά της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν «μια άμεση και εντεινόμενη απειλή». Τουλάχιστον 103 έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, τα τέσσερα από αυτά στο Κίεβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Έξι γυμνάσια και τέσσερα δημοτικά έχουν υποστεί ζημιές από τις συγκρούσεις και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εγκατέλειψαν τη χώρα. Εκατομμύρια άλλα όμως παραμένουν ακόμη στην Ουκρανία.

Η κατάσταση στο Κίεβο δεν είναι τόσο κρίσιμη όσο σε άλλες πολιορκημένες πόλεις, όπως στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. Όμως η πρωτεύουσα δέχεται και αυτή αλλεπάλληλες επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό τις τελευταίες ημέρες.

«Είναι ο απόλυτος παραλογισμός», εξεγείρεται ο Βλαντίμιρ Κλίτσκο, ο αδελφός του δημάρχου, που επισκέφθηκε το σημείο της επίθεσης. «Είναι εδώ στρατιωτική βάση;» διερωτάται.

Από την έκρηξη καταστράφηκε επίσης η πρόσοψη ενός κτιρίου διαμερισμάτων και το εσωτερικό του φαίνεται απ’ έξω, σαν να ήταν κουκλόσπιτο. Έξω, σε έναν χώρο όπου συνήθως έπαιζαν τα παιδιά, κομμάτια τσιμέντου και καμένα αυτοκίνητα.

«Ένας στρατιώτης πρέπει να πολεμά έναν στρατιώτη, όχι τους πολίτες. Το χειρότερο σε όλα αυτά είναι ότι σκοτώνονται μικρά παιδιά και γυναίκες», παρατηρεί ο 53χρονος Ρομάν Βασιλένκο, ένας κάτοικος που λέει ότι έσπασαν η πόρτα και ένα παράθυρο του σπιτιού του από την έκρηξη.

Ρωσία-Ουκρανία: Στα «μισά του δρόμου» οι διαπραγματεύσεις για την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας τονίζει η ρωσική πλευρά

Η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το Interfax ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν η Ουκρανία δεν επιχειρήσει πλέον να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

oykrania33.jpg

Αμετάβλητες οι θέσεις του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις, δηλώνει η ουκρανική πλευρά

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

“Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις”, έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Βασιλένκο δείχνει ένα πιστοποιητικό που μαρτυρά ότι εργάστηκε ως «εκκαθαριστής» – ήταν δηλαδή ένας από τους ανθρώπους που πήγαν από τους πρώτους στο Τσερνομπίλ μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1986. Δείχνει επίσης στους δημοσιογράφους τις φωτογραφίες της κόρης και των εγγονών του που έφυγαν από τη χώρα και τώρα ζουν στη Ρουμανία.

Μέσα από τις τρύπες που έμειναν στους τοίχους αφού έσπασαν τα παράθυρα του Γυμνασίου Αρ. 34, μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα της ζωής πριν από τον πόλεμο: μια αφίσα με το αλφάβητο καρφωμένη στον τοίχο, δίπλα στον πίνακα. Στον χώρο, δεκάδες εθελοντές καθαρίζουν τα χαλάσματα, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα το σχολείο θα λειτουργήσει ξανά.

Ο επαναλαμβανόμενος ήχος των ρουκετών θυμίζει ότι το σχολείο απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου, εκεί όπου βρίσκονται οι Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι επιχειρούν να περικυκλώσουν το Κίεβο.

Για τους Ουκρανούς, αυτός ο πόλεμος δεν έχει λογική.

«Ο παππούς μου είναι Ρώσος, εγώ είμαι Ουκρανή. Δεν καταλαβαίνω τον σκοπό όλων αυτών. Γιατί να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι;» λέει η 33χρονη Ίνα, μια άλλη κάτοικος της περιοχής. «Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πολυκατοικία. Τα παιδιά κρύβονται στο σχολείο. Γιατί να υποφέρουν;» συνεχίζει η γυναίκα.

Ο φόβος μιας ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο άδειασε την πρωτεύουσα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο μισός πληθυσμός της έφυγε. Αλλά για την Τετιάνα Τερετσένκο, είναι αδύνατον να φύγει. «Πού να πάμε; Αυτή είναι η πόλη μας. Δεν θέλουμε να την αφήσουμε».

Τουλάχιστον ένας σοβαρά τραυματίας – Κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό του δήμου

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρό τραυματισμό, αλλά όχι θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.

“Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία”, ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

poytin.jpg

Για «εγκλήματα πολέμου» κατηγορεί την Ουκρανία ο Πούτιν στην επικοινωνία του με τον Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, για «πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου», διαβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Μόσχας κάνουν «ό,τι είναι δυνατό» για να μην στοχοποιούν αμάχους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται καθημερινά από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους Ουκρανούς εθνικιστές», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε στον Γάλλο ομόλογό του για την προσέγγιση της Μόσχας σε σχέση με μια πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

«Αντιδρώντας στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων».

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και τη στάση της Μόσχας για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία, αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Πανικός στη «Μικρή Μόσχα» της Φλόριντα – Οι ολιγάρχες φοβούνται ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους

Στο Sunny Isles Beach της Φλόριντα, οι πλούσιοι Ρώσοι αγωνιούν για το μέλλον των περιουσιών τους. Πρόκειται για μια νησιωτική λωρίδα γης μήκους 2,4 χιλιομέτρων, η οποία βρίσκεται ακριβώς βόρεια του Μαϊάμι.

Απέκτησε το προσωνύμιο «Μικρή Μόσχα» χάρη στους Ρώσους μετανάστες που εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από δεκαετίες και τους πολλούς πλούσιους Ρώσους που έχουν σταθμεύσει τα χρήματά τους σε πολυτελή ακίνητα της εν λόγω περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια, στη Φλόριντα σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αγορών ακινήτων από Ρώσους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι οικονομικού χαρακτήρα κυρώσεις που επιβάλλονται στη ρωσική ελίτ εξαιτίας της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής τους σε αυτόν τον μικρό παράδεισο.

Αρκετοί Ρώσοι ολογάρχες ανησυχούν ότι τα χρήματά τους στις ρωσικές τράπεζες μπορεί να μπουν στη μαύρη λίστα εάν προβούν στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ. Στη Μικρή Μόσχα, από την άλλη, η ρωσική ελίτ εξακολουθεί να αξιολογεί τις επιλογές της.

Αρχικά, το Sunny Isles Beach αποτέλεσε ένα μέρος ελευθερίας για όσους διέφευγαν από την τότε Σοβιετική Ένωση. Στη συνέχεια μετετράπη σε μία ευκαιρία για όσους έχουν χρήματα τα ξοδέψουν. Στον συγκεκριμένο τόπο, δεν γίνονται πολλές ερωτήσεις όσον αφορά στην προέλευση των χρημάτων.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες των εκεί ακινήτων δεν βιάζονται να πουλήσουν λόγω φόβου, διότι λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι μία αμερικανική κίνηση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων υπό τη μορφή ακινήτων θ’ αποτελούσε έναν τεράστιο νομικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Μάιντεν. Αντιθέτως, μία επέμβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς θεωρείται ευκολότερη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα