Διεθνή

Ουκρανία-Ζελένσκι: Ο όρος 'αποναζιστικοποίηση' αφορά περισσότερο την Ρωσία

Το Κίεβο αναμένει κορύφωση της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο.

Parallaxi
ουκρανία-ζελένσκι-ο-όρος-αποναζιστι-903727
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα έδειξαν ότι ο όρος ‘αποναζιστικοποίηση’ αφορά περισσότερο την Ρωσία παρά την Ουκρανία»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία είναι η μόνη επιλογή για την χώρα του, αν και η πιθανότητα διεξαγωγής συνομιλιών είναι πλέον δοκιμασία.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση παραδέχθηκε ότι το πιθανό είναι ο ίδιος και ο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην έχουν προσωπική συνάντηση.

Το θέμα δεν είναι αν θα διεξαχθούν ή όχι διαπραγματεύσεις, το θέμα είναι πόσο ισχυρός θα είσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα έδειξαν ότι ο όρος «αποναζιστικοποίηση» αφορά περισσότερο την Ρωσία παρά την Ουκρανία, είπε.

Η Ουκρανία θα αναζητήσει εγκληματίες πολέμου και οι εισαγγελείς άλλων χωρών θα ασχοληθούν μαζί τους, προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σχετικά με την ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία είπε: «Χρειαζόμαστε σοβαρούς παίκτες που θα είναι έτοιμοι για τα πάντα».

Η Ρωσία μπορεί «να επιστρέψει σε δύο χρόνια», προειδοποίησε ο ουκρανός πρόεδρος, κατά συνέπεια, «χρειαζόμαστε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας».

«Θα γίνουμε σαν ένα “μεγάλο Ισραήλ”, με την ασφάλεια να αποτελεί προτεραιότητα για τα επόμενα 10 χρόνια», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι πολύ σημαντική. Η επιστροφή στην κατάσταση πριν από την ρωσική εισβολή θα είναι «η νίκη μας», είπε.

Σχετικά με την περιοχή του Ντονμπάς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πιθανόν να μη υπάρξει συμφωνία με την Μόσχα επί όλων των σημείων, «αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε».

Σχετικά με την κατάσταση στην Μαριούπολη, ο ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η στρατιωτική προσπάθεια για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη είναι αυτήν την στιγμή πολύ δύσκολη προσθέτοντας ότι υπάρχει σχέδιο από την Τουρκία για την απομάκρυνση των τραυματιών και των νεκρών, αλλά η υλοποίησή του εξαρτάται από την βούληση του Πούτιν.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουγγαρία, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν φοβάται την Ρωσία και ότι θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την Μόσχα, υφυπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι «εντατικές συνομιλίες» ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία συνεχίζονται μέσω video link, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Στο Κίεβο μεταβαίνουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ Στο Κίεβο μεταβαίνουν αυτή την εβδομάδα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, όπου θα συναντηθούν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανάρτηση του Επικεφαλής Εκπροσώπου της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

Ο δήμαρχος του Κιέβου ζητά από την Ευρώπη να κόψει όλους τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία

Ο δήμαρχος του Κιέβου ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κόψουν όλους τους εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα, λέγοντας ότι όλες οι πληρωμές προς τη Ρωσία είναι “ματωμένα χρήματα” και τροφοδοτούν τον στρατό της.

“Κάθε ευρώ, κάθε σεντ που λαμβάνετε από τη Ρωσία ή που στέλνετε στη Ρωσία είναι ματωμένο, είναι ματωμένα χρήματα και το αίμα αυτών των χρημάτων είναι ουκρανικό, το αίμα του ουκρανικού λαού”, δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο μέσω βιντεοσύνδεσης σε διάσκεψη δημάρχων στη Γενεύη.

Στην ίδια ομιλία, περιέγραψε τη “γενοκτονία των Ουκρανών” ύστερα από επίσκεψη σε πόλεις- δορυφόρους του Κιέβου, όπως η Μπούτσα, αυτή την εβδομάδα. Περιέγραψε πως είδε νεκρούς αμάχους, μεταξύ των οποίων και μια μεγάλη γυναίκα, καθώς και ένα αυτοκίνητο με μια λευκή σημαία, επάνω στο οποίο ήταν γραμμένη η λέξη ‘παιδιά’ και το οποίο είχε δεχθεί πυρά και είχε αίμα στο εσωτερικό του.

Η Ρωσία κάλεσε τη Μαριούπολη να συνθηκολογήσει – Βομβαρδισμοί στο Κραματόρσκ

Τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στη Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram αργά χθες Δευτέρα.

Ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σενκέβιτς είχε κάνει λόγο νωρίτερα σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην ίδια πλατφόρμα για 10 νεκρούς και 46 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία κι ένα ορφανοτροφείο χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά. Από τη Μικολάιβ αναχώρησαν κάπου 120 άμαχοι με λεωφορεία χθες, πρόσθεσε ο δήμαρχος Σενκέβιτς.

Στην Αβντιίβκα (ανατολικά) σκοτώθηκαν δύο άμαχοι, δήλωσε εξάλλου ο Πάβλο Κιριλένκο, ο περιφερειάρχης του Ντανιέτσκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Βομβαρδισμοί στο Κραματόρσκ, την κύρια πόλη που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου στα ανατολικά

Βομβαρδισμοί έπληξαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας το Κραματόρσκ, μεγάλη πόλη που ελέγχεται από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία και απειλείται από μια επίθεση ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πιθανόν πύραυλοι ή ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης ένα σχολείο το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κτίριο της αστυνομίας.

Νωρίς το πρωί ένας κρατήρας διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων ήταν ορατός μέσα στην αυλή του σχολείου, που έχει εν μέρει καταρρεύσει. Πολλοί υαλοπίνακες παραθύρων στη γύρω περιοχή έχουν σπάσει, όμως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοίκων της συνοικίας, καθώς το σχολείο φαίνεται πως ήταν άδειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος απολογισμός.

Αφότου η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από την περιοχή του Κιέβου και τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και ανακοίνωσε πως θέλει “να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς”, η ουκρανική αυτή περιοχή ζει με το φόβο μιας μείζονος ρωσικής επίθεσης.

Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε πως περιμένει μια επιδείνωση της κατάστασης σ’ αυτή την περιοχή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος είναι ανεπτυγμένος από το 2014 σε μια γραμμή μετώπου κατά μήκος του Ντονέτσκ στα νότια και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά – τις πρωτεύουσες των δύο αποσχισθεισών φιλορωσικών “δημοκρατιών” με το ίδιο όνομα-, η οποία προχωρεί πλέον μέχρι το Ιζιούμ στα βορειοδυτικά.

Ντε φάκτο περιφερειακή πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2014 του εδάφους που εξακολουθεί να ελέγχεται από το Κίεβο σ’ αυτό το τμήμα της χώρας, το Κραματόρσκ βρίσκεται στο κέντρο αυτού του καζανιού και μπορεί να βρεθεί περικυκλωμένο.

Χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν τις τελευταίες ημέρες από την πόλη φοβούμενοι αυτή την περικύκλωση. Σύμφωνα με την ουκρανική σιδηροδρομική εταιρεία, 3.100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες, Δευτέρα, αλλά τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν σήμερα το πρωί εξαιτίας των νυκτερινών βομβαρδισμών, καθώς οι σιδηροδρομικές γραμμές πρέπει να επιθεωρηθούν.

Βρετανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον βορρά

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν βασικά εδάφη στο βορρά, αναγκάζοντας τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν από περιοχές γύρω από την πόλη Τσερνίχιβ και βόρεια της πρωτεύουσας Κίεβο, ανέφερε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι μάχες χαμηλού επιπέδου είναι πιθανό να συνεχιστούν σε ορισμένες από τις ανακαταληφθείσες περιοχές, αλλά αναμένεται να μειωθούν αυτή την εβδομάδα καθώς οι υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Πολλές από τις ρωσικές μονάδες που αποσύρονται είναι πιθανό να χρειαστούν σημαντικό επανεξοπλισμό και ανεφοδιασμό προτού επανατοποθετηθούν για επιχειρήσεις στα ανατολικά της χώρας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την αναφορά.

Στη διπλωματική σκακιέρα, η Ρωσία και η Ουκρανία συνεχίζουν τις συνομιλίες τους διαδικτυακά, όπως μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο Ρώσο αξιωματούχο από το ρωσικό υπουργό Εξωτερικών.

Το Κίεβο αναμένει κορύφωση της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας περιμένει ότι η ρωσική επίθεση στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο θα κλιμακωθεί, δήλωσε εκπρόσωπός του αργά χθες Δευτέρα.

Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη, είπε ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στην εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Φθάνουν ενισχύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, πρόσθεσε.

NYT: Δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα κατά αμάχων στην πόλη Μπούτσα

Δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η εταιρεία Maxar δείχνουν πτώματα αμάχων σε δρόμο ή δίπλα στον αυτοκινητόδρομο στην πόλη Μπούτσα, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για ουκρανική “προβοκάτσια”.

“Δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της Maxar από την Μπούτσα της Ουκρανίας επαληθεύουν και επιβεβαιώνουν πρόσφατα βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποκαλύπτουν πτώματα στους δρόμους και κείτονταν εκεί επί εβδομάδες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Maxar Technologies, Στίβεν Γουντ.

Οι New York Times δημοσίευσαν μια ανάλυση από κοντινά πλάνα της οδού Γιαμπλόνσκα στην Μπούτσα και συμπέραναν -αφού τη σύγκριναν με βίντεο από την 1η και 2α Απριλίου με σορούς κατά μήκος του δρόμου- ότι πολλές βρίσκονταν εκεί πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες , όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης.

Οι φόνοι αμάχων στην Μπούτσα, βορειοδυτικά του Κιέβου, δείχνουν ότι εκείνος που χρειάζεται “αποναζιστικοποίηση” είναι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία, τόνισε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων πολέμου διαπράχθηκε στην Μποροντιάνκα (γενική εισαγγελία)

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η ουκρανή γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι Ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων.

Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, “σκηνοθετημένες”.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα.

“Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση”, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

Η Ρωσία κάλεσε ξανά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν

Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. “Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους”, διαβεβαίωσε ο Ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επικαλούμενος τον δήμαρχο της Μαριούπολης, δήλωσε ότι πάνω από 5.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη. Ο ίδιος σημείωσε επίσης – χωρίς να παρέχει αποδείξεις – ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής σχεδόν 20.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Στην απογευματινή αναφορά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ακόμη πως δυνάμεις του κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών, έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων και δύο θέσεις διοίκησης και ελέγχου σε νέες επιδρομές.

Ανέφερε επίσης ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές προέλασαν δύο χιλιόμετρα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το 90% της περιφέρειας αυτής δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

“Δύσκολη” η κατάσταση στην περιοχή του Λουχάνσκ καθώς συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Η κατάσταση στην περιοχή του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία είναι “δύσκολη” εν μέσω σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον Serhii Haidai, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ, όπως μετέδωσε το CNN.

“Ούτε οι διασώστες ούτε οι γιατροί μπορούν να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές της Ποπάσνα και της Ρουμπίζνε στην περιοχή του Λουχάνσκ”, δήλωσε. “Οι βομβαρδισμοί είναι πολύ σφοδροί, οι μάχες συνεχίζονται. Στη Ρουμπίζνε, οι νεκροί είναι θαμμένοι στις αυλές”.

Ουκρανία: Τα μέλη ομάδας του Ερυθρού Σταυρού “αφέθηκαν ελεύθερα” αφού προηγουμένως εμποδίσθηκε η μετάβασή τους στη Μαριούπολη

Τα μέλη ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) “αφέθηκαν ελεύθερα” αφού προηγουμένως τα είχαν σταματήσει ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και κρατήθηκαν στην κοντινή πόλη Μάνχους, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

“Έπειτα από διαπραγματεύσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας και εστάλησαν στην Ζαπορίζια”, δήλωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ, αναφερόμενη σε κοντινή πόλη.

Η Μόσχα υποστηρίζει πως οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σκηνοθέτησαν δήθεν φόνους αμάχων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε σήμερα πως οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σκηνοθέτησαν δήθεν φόνους αμάχων σε ουκρανικές πόλεις σε μια απόπειρα να διαδώσουν την προπαγάνδα τους στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

«Στρατιώτες του 72ου Ουκρανικού Κέντρου Ψυχολογικών Επιχειρήσεων διεξήγαγαν άλλη μια σκηνοθετημένη κινηματογράφηση αμάχων που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν από τις βίαιες ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» στις 4 Απριλίου σε ένα χωριό σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Παρόμοια περιστατικά οργανώνονται τώρα από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στο Σούμι, το Κονοτόπ και άλλες πόλεις», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα