Ελλάδα

Παγκόσμια ημέρα ζώων: Ημέρα κραυγής, αφύπνισης και ευαισθητοποίησης

Διαβάστε αναλυτικά.

Parallaxi
παγκόσμια-ημέρα-ζώων-ημέρα-κραυγής-αφ-461181
Parallaxi

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ζώων επισημαίνει ότι «δισεκατομμύρια ζώα σε ολόκληρο τον πλανήτη υποφέρουν από την ανθρώπινη σκληρότητα». Διαβάστε αναλυτικά: 

Η 4η Οκτωβρίου αντί να είναι μέρα γιορτής των ζώων δυστυχώς είναι ακόμη μία ημέρα που έρχεται να μας θυμίσει ότι καθημερινά δισεκατομμύρια ζώα σε ολόκληρο τον πλανήτη υποφέρουν από την ανθρώπινη σκληρότητα, ματαιοδοξία και απληστία, χωρίς δυστυχώς να έχουν κανέναν τρόπο να αμυνθούν.

Κάθε χρόνο η ίδια μέρα έρχεται να μας θυμίσει πως ο άνθρωπος, το πιο επικίνδυνο ον στον πλανήτη μας, θεωρώντας τον εαυτό του ως «ανώτερο» είδος που του δίνει το δικαίωμα να ασκεί εξουσία πάνω στις ζωές των ζώων, στηρίζει πρακτικές που δεν συνάδουν με την ηθική υπόστασή του και αντιτίθενται στα άρθρα της διακήρυξης των δικαιωμάτων των ζώων, έτσι όπως διατυπώθηκε το 1978 στο Παρίσι.

Τα ζώα είναι συναισθανόμενα πλάσματα και η ζωή τους έχει εγγενή αξία και νόημα. Δεν είναι κατώτερα όντα και σίγουρα δεν βρίσκονται στον πλανήτη μας ούτε ως πόροι, ούτε ως εργαλεία για ανθρώπινη χρήση.

Ο Mark Twain, στο “What Is Man”, το 1906 έγραψε:

«Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα.» Ας προσπαθήσουμε ο καθένας ξεχωριστά με τα μέσα που έχει να αποδείξουμε την ανωτερότητά μας και να κάνουμε πράξη τα δύο πρώτα άρθρα της διακήρυξης των δικαιωμάτων τους.

Άρθρο 1 Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2 1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. 2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. 3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Ολο το προηγουμενο διαστημα εργαστηκαμε για την προστασία των αδέσποτων ζώων της πόλης μας, σε πείσμα πολλων ακόμα και στελεχών της ίδιας της διοίκησης του δήμου.

Σήμερα συνεχίζουμε την ίδια προσπάθεια. Σήμερα και κάθε μέρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα