Top

Παγώνη: Πρώτα γυμνάσια και λύκεια, μετά εστίαση – Θα κάνουμε Πάσχα με μέτρα

H Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι θα υπάρχουν και στις γιορτές του Πάσχα μέτρα για τον κορονοϊό.

Parallaxi
παγώνη-πρώτα-γυμνάσια-και-λύκεια-μετά-684967
Parallaxi

Αισθητά μειωμένο αριθμό κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα, με έναν αριθμό που σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικός της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας.

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, Κυριακή και Δευτέρα ανακοινώνεται πάντα μικρότερος αριθμός κρουσμάτων, αφού πρόκειται για αποτελέσματα ελέγχων που έχουν διενεργηθεί Σάββατο και Κυριακή αντίστοιχα, μέρες που τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 237 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148.607, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.739 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.466 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.,

Επιπλέον, 320 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 226 (70.6%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.

To 87.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1030 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5469 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3225 (59.0%) άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Για ακόμα ένα 24ωρο διατηρεί την πρωτιά των κρουσμάτων κορονοϊού η Αττική όπως διαπιστώνει κανείς από τη γεωγραφική κατανομή των λοιμώξεων, γι’ αυτό και είναι η περιοχή που προβληματίζει κυρίως τις Αρχές. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 94 από τα συνολικά 237 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 31 κρούσματα κορονοϊού. Να σημειωθεί ωστόσο πως τα Σαββατοκύριακα διενεργούνται λιγότερα τεστ.

Η κατανομή των κρουσμάτων: 94 στην Αττική- 31 στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες & πρόστιμα σε νεαρούς διοργανωτές κορονοπάρτι

Δύο νέα κορoνοπάρτι διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Θεσσαλονίκη από νεαρούς που δεν καταλαβαίνουν από περιορισμούς.

Tο πρώτο, πραγματοποιήθηκε σε σπίτι στην περιοχή της Νεάπολης. Οι αστυνομικοί έφτασαν στο διαμέρισμα στην περιοχή της Νεάπολης γύρω στις 23:30 κι εκεί εντόπισαν τον 30χρονο διοργανωτή στον οποίο φόρεσαν χειροπέδες.

Ο άνδρας θα κληθεί να πληρώσει και το πρόστιμο των 3.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι 9 συμμετέχοντες τράπηκαν σε φυγή με την άφιξη της αστυνομίας.

Το δεύτερο πάρτι εν μέσω lockdown έγινε στην περιοχή της Ξηροκρήνης. Γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα οι αστυνομικοί έφτασαν στο διαμέρισμα και συνέλαβαν τον 26χρονο διοργανωτή, στον οποίο κι επέβαλλαν πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Πρόστιμα των 300 ευρώ επιβλήθηκαν και στους υπόλοιπους τέσσερις συμμετέχοντες στη συνάθροιση.

Κορονοϊός – Παγώνη: Πάσχα με μέτρα, πρώτα γυμνάσια, λύκεια και μετά εστίαση

H Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι θα υπάρχουν και στις γιορτές του Πάσχα μέτρα για τον κορονοϊό, ενώ σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία και στη συνέχεια η εστίαση.

Μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση σημείωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη. Παράλληλα, η κυρία Παγώνη τόνισε ότι και το Πάσχα θα υπάρχουν υγειονομικά μέτρα προκειμένου να μην υπάρχει νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Συγκεκριμένα η Ματίνα Παγώνη μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν πρώτα όλα τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια που παραμένουν κλειστά και στη συνέχεια, εφόσον οι παράμετροι είναι καλές, να ανοίξει ολόκληρη η αγορά και η εστίαση. Ωστόσο, τόνισε ότι η υγεία πρέπει να ισορροπήσει με την οικονομία σημειώνοντας ότι θα ήταν καταστροφή για έναν καταστηματάρχη να του μείνει το χειμωνιάτικο εμπόρευμα.

Για το Πάσχα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε πως θα υπάρχουν και τότε μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα επανέλαβε ότι πρέπει να γίνονται πολλά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού για να ανακαλύπτουμε περισσότερους ασυμπτωματικούς.

Lockdown: Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες από τη Δευτέρα

Σε ισχύ παραμένουν τα αυστηρά μέτρα του lockdown που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά. Ωστόσο, οι ναοί ανοίγουν με μέτρα προφύλαξης κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής:

  • κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο
  • τα 50 άτομα
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας

Τα υπόλοιπα μέτρα Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας:

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 έως 05:00
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων (από νομό σε νομό)
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση του εντύπου μετακίνησης ή την έγγραφη βεβαίωση.
  • Ειδικότερα, για αγορές από τα καταστήματα ο καταναλωτής θα πρέπει να αποστέλλει τον κωδικό μετακίνησης 2 και το SMS, όπως και η έγγραφη βεβαίωση, θα έχει ισχύ δύο ωρών, εντός των οποίων θα πρέπει να γίνουν οι αγορές
  • Κυνήγι και Ψάρεμα παραμένουν απαγορευμένες δραστηριότητες
  • Το πρόστιμο παραβίασης των μέτρων παραμένει προς το παρόν στα 300 ευρώ, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επόμενη ημέρα για το λιανεμπόριο – Κούρεμα με… αποστάσεις, μάσκες και διευρυμένο ωράριο

Η κλεψύδρα έχει γυρίσει για το πανηγυρικό άνοιγμα της αγοράς αύριο στις 7 το πρωί. Όλη μέρα σήμερα οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις, ενώ δίνονται διευκρινήσεις της τελευταίας στιγμής για τον χρόνο που θα έχουμε στη διάθεσή μας για να πάμε σε κομμωτήρια, αλλά και το πιο περιορισμένο διάστημα που θα επιτρέπεται να κινηθούμε εκτός σπιτιού για αγορές. Ετοιμάζουν τα ψαλίδια τους, τσεκάρουν τα πιστολάκια τους, τοποθετούν τα προϊόντα για τις βαφές και όλα έτοιμα να υποδεχθούν ξανά τους πελάτες τους προσαρμοσμένοι στα προβλεπόμενα μέτρα…

Για τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής ισχύει απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας 2 μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού και με μήνυμα με τον κωδικό 2 άλλα δεν ισχύει στο συγκεκριμένο κλάδο το χρονικό περιθώριο 2 ωρών, ενω υποχρεωτική είναι χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Το ωράριο λειτουργίας είναι προαιρετικό από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ. Σύμφωνα με τα τετραγωνικά θα δέχονται και τον αντίστοιχο αριθμό ατόμων. Δηλαδή Έως 100 τ.μ.4 άτομα και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 25 τ.μ.

Τα καλά τους βάζουν και τα καταστήματα λιανεμπορίου. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις…και οι εκπτώσεις που περιμένουν τους πελάτες… γενναίες!

Για όσους θα βγουν αύριο να κάνουν τα ψώνια τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως κατά την έξοδο τους απο το σπίτι πρέπει να αποστείλουν μήνυμα με το κωδικό 2 και θα έχουν χρονικό περιθώριο 2 ωρών ενω η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Επίσης επιτρέπεται

Ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ.

Απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων και τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Στο mega Σαββατοκύριακο μίλησε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ Γίωργος Καββαδίας για την εστίαση .

«Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τον χρόνο που θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα καθώς όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που παρατηρηθεί αυξητική τάση των κρουσμάτων το λιανεμπόριο θα ξανακλείσει».

Τα εμπορεύματα βγήκαν από τις αποθήκες, το σήμα των εκπτώσεων μπήκε παντού και όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους πελάτες

Ο κόσμος θα στέλνει SMS με τον κωδικό 2 και θα έχει στη διάθεσή του δύο ώρες, περιορισμός που δεν ισχύει για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν το Σάββατο, 16.01.2021 συνολικά 53.988 ελέγχους και κατέγραψαν 1.001 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 319.300€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε μία (1) επιχείρηση.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (47.519).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων

Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε επτά (7) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και για διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.

β) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καφέ μπαρ, επιβολή προστίμου 3.000€ σε αυτόν και 5.000€ στην επιχείρηση, καθώς και από 300€ πρόστιμο σε πέντε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

γ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000€ στον προσωρινά υπεύθυνο καφέ, καθώς και από 300€ πρόστιμο σε δεκατρείς (13) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

δ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καφενείου, επιβολή προστίμου 5.000€ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας στην επιχείρηση, καθώς και από 300€ πρόστιμο σε δώδεκα (12) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ε) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300€ πρόστιμο σε έξι (6) συμμετέχοντες, στην Περιφέρεια Αττικής.

στ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο σε δύο (2) ιδιοκτήτες οικιών για διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων και από 300€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) συμμετέχοντες, στη Θεσσαλονίκη.

ζ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300€ πρόστιμο σε δύο (2) συμμετέχοντες, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

η) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000€ για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε υπό κατασκευή κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 300€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) συμμετέχοντες, στην Περιφέρεια Κρήτης.

θ) Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ τρεις (3) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

ι) Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 2.400€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται για την επανεκκίνηση εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων ειδικής λειτουργίας. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ Mega/ SKAI

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα