Top

Στο 1% οι σοβαρές παρενέργειες σε εθελοντές του εμβολίου της Moderna

Πού δε θα ισχύει ο δίωρος περιορισμός από αύριο και άλλα νεότερα για το εμβόλιο.

Parallaxi
στο-1-οι-σοβαρές-παρενέργειες-σε-εθελον-711124
Parallaxi
markus-spiske-DnBtFBnqlRc-unsplash
Καθηγητές από διάφορες Σχολές και Τμήματα του ΕΚΠΑ πραγματοποιούν αποδελτίωση των πιο σημαντικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων.
H πιο πρόσφατη φέρει τίτλο «Ενέσιμα εμφυτεύματα και εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2». 

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν σε αυτήν τα δεδομένα αναφορικά με τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάστηκαν στους εθελοντές που συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη φάσης 3 για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου mRNA-1273 έναντι του SARS-CoV-2 της εταιρείας Moderna.

Μεταξύ των 30.351 συμμετεχόντων, το ποσοστό των μη θανατηφόρων, σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών δεν διέφερε μεταξύ όσων έλαβαν το mRNA-1273 (1%) και όσων έλαβαν εικονικό εμβόλιο (1%).

Στις συχνότερες παρενέργειες, μάλιστα, στην ομάδα όσων έλαβαν το mRNA-1273 ήταν έμφραγμα του μυοκαρδίου (συχνότητα 0,03% δηλαδή 5 περιπτώσεις έναντι 3 περιπτώσεων στην ομάδα του εικονικού εμβολίου), χολοκυστίτιδα (0,02% επομένως 3 περιπτώσεις έναντι καμίας περίπτωσης με το εικονικό εμβόλιο), και νεφρολιθίαση (0,02% δηλαδή 3 περιπτώσεις έναντι καμίας περίπτωσης με το εικονικό εμβόλιο).

Ο μικρός αυτός αριθμός συμβάντων δεν συνεπάγεται αιτιολογικής συσχέτισης με το εμβόλιο.

Από την άλλη, οι συχνότερες παρενέργειες στην ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο ήταν  η λοίμωξη COVID-19 (0.1%), η πνευμονία (0.05%) και η πνευμονική εμβολή (0.03%).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι 7 περιπτώσεις μη θανατηφόρων αλλά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ενδέχεται να σχετίζονται με το εμβόλιο mRNA-1273, ενώ κατά την ανάλυση αξιολογήθηκε ότι 4 σχετίζονται με το εμβόλιο και 3 δεν σχετίζονται.

Η αξιολόγηση των περιπτώσεων από τον FDA, έδειξε ότι 3 περιπτώσεις πιθανώς σχετίζονται με το εμβόλιο και περιλαμβάνουν 1 περίπτωση ναυτίας/εμέτου και 2 περιπτώσεις οιδήματος προσώπου. Οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν οίδημα προσώπου δήλωσαν ότι είχαν υποβληθεί σε εγχύσεις εμφυτευμάτων στο πρόσωπο για καλλωπιστικούς λόγους.

Πάντως, δεν αποκλείεται η πιθανότητα συσχέτισης με μεμονωμένα περιστατικά εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, περιφερικού οιδήματος και δύσπνοιας κατά την άσκηση, δυσλειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος και παράλυσης προσώπου τύπου Bell.

Αξιοσημείωτο είναι ότι,  29χρονη εμφάνισε αγγειοοίδημα χείλους 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ιατρικά σημαντικό αλλά όχι ως σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου. Η γυναίκα είχε προηγουμένως υποβληθεί σε δερματολογική έγχυση εμφυτεύματος χειλέων, ενώ ανέφερε ότι είχε εμφανίσει ξανά παρόμοιο αγγειοοίδημα στο παρελθόν μετά από αντιγριπικό εμβολιασμό.

Πιθανολογείται ότι το τοπικό οίδημα που παρατηρείται στις περιοχές έγχυσης εμφυτευμάτων οφείλεται σε ανοσολογική φλεγμονώδη αντίδραση που πυροδοτείται από την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιικού αντιγόνου (πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2). 

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, τα ανωτέρω περιστατικά δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2.

SMS στο 13033: Πού δεν θα ισχύει ο δίωρος περιορισμός από αύριο

Ανοίγουν ξανά αύριο τα καταστήματα με μόνη εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές όπου εκεί θα λειτουργήσουν με «click away»

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσει η αγορά.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στη χρονική διάρκεια των SMS. Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν τον κωδικό «2» στο 13033 και να βγαίνουν για ψώνια, έχοντας χρονικό όριο δύο ωρών. Ωστόσο, αυτό το περιθώριο δεν θα ισχύει για τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν με ραντεβού, αλλά μόνο για το λιανεμπόριο.

Στ. Πέτσας: Βάλαμε φρένο στο ιικό φορτίο και είμαστε σε θέση να ανοίξει το λιανεμπόριο

«Ικανοποιητική» χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open σήμερα το πρωί.

“‘Όπου χρειάζεται γίνονται επεμβάσεις. Αύριο θα είναι λίγο πιο δύσκολα και θα χρειαστεί προσοχή, αλλά οι κοινωνίες δεν είναι φτιαγμένες να είναι κλειστές”, είπε.

“Αν δεν είχαμε πάρει απόφαση τότε να βάλουμε φρένο στο ιικό φορτίο τώρα δεν θα μπορούσαμε να ανοίξουμε σχολεία κι αγορά, ήταν ένα προληπτικό μέτρο”, ανέφερε.

Αδ. Γεωργιάδης: Παραμένουν «πληττόμενες» οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από Δευτέρα

«Ανοίξαμε το λιανικό εμπόριο με τους κανόνες που είπαμε και θα αρχίσουμε να μετράμε. Αν τα μέτρα τηρηθούν χωρίς μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, διότι κάποια μικρή αύξηση θα υπάρχει, είναι αναμενόμενο όταν ανοίγει η αγορά… αν το “τσίμπημα” είναι μικρό και αντέχεται, όλα καλά. Αν σε 2-3 εβδομάδες πάνε όλα καλά, τηρηθούν τα μέτρα και ο ιός είναι υπό έλεγχο, τότε θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα βήματα στην λειτουργία της αγοράς», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

«Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο υπουργός, δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την εστίαση, διότι υπάρχουν προβλήματα κι εκεί, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να βγάζουν την μάσκα για να φάνε. Όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η λειτουργία τους θα γίνει με καθήμενους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους».

Ο υπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες να κάνουν χρήση του προγράμματος ενίσχυσης για την προμήθεια θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι θα ειναι απαραίτητες και φέτος, αλλά σε κάθε περίπτωση και στα επόμενα χρόνια.

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για περιοχές με παρατεταμένο lockdown

Ακόμη, ο υπουργός προανήγγειλε πρόγραμμα με πόρους του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε περιοχές με παρατεταμένο lockdown, και όπως είπε, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Σχολιάζοντας τις αναφορές για μαζικό κλείσιμο καταστημάτων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δεν επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει «κύμα λουκέτων» στην αγορά», ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει διαρκής ενίσχυση των επιχειρήσεων από το κράτος. Όπως είπε: «πρώτη φορά η εφορία βάζει λεφτά στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων», ενώ ανέφερε πως, δεν αποκλείεται, να υπάρξει και έβδομος κύκλος στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επιδότηση τόκων δανείων

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ακόμη, ότι εντός των ημερών θα υπογραφεί η απόφασης για την επιδότηση τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ για το επόμενο 9μήνο θα επιδοτηθεί μέρος των τοκοχρεολυσίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλύπτοντας έτσι μέρος των οφειλών απο τις επιχειρήσεις.

Παραμένουν “πληττόμενες” οι επιχεριρήσεις που θα ανοίξουν απο Δευτέρα

«Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Δευτέρα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος,  δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα “ευεργετήματα” που έχουν υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση», τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης.

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας

«Στην παγκόσμια συμφορά η Ελλάδα στέκεται όρθια, χάρη και στην Επιτροπή που μας συμβουλεύει σωστά. Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, κάνει όσους τα λένε εξαιρετικά αντιπαθείς έως και γελοίους», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε δήλωσή του για την Θεσσαλονίκη και την κατάσταση στην πόλη σε ότι αφορά την έξαρση κρουσμάτων στο τέλος Οκτωβρίου και τον τριήμερο εορτασμό για τον ‘Αγιο Δημήτριο και την 28η Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρξαν εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για επιβολή τοπικού lockdown, αλλά διάσπρατες αναφορές επιστημόνων σε μέσα ενημέρωσης.

Βασιλακόπουλος: Μη συνδέουμε τον θάνατο ηλικιωμένων με το εμβόλιο

Ξεκίνησε χθες ο εμβολιασμός, των ατόμων άνω των 85 ετών και αρκετοί ηλικιωμένοι είναι προβληματισμένοι με την ασφάλεια του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους ηλικιωμένους είναι ότι είναι πολύ προβληματισμένοι με την ασφάλεια του εμβολιασμού. Ο δικός μας ρόλος είναι να τους πείσουμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν και να πάνε στο ραντεβού του, αλλιώς το σύστημα βγαίνει έξω. Το σύστημα είναι απλό, αλλά δεν έχουν μπει πολλά εμβολιαστικά κέντρα, όπως για παράδειγμα σε νησιά», υπογράμμισε ξανά στο Open ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «αρκετοί υπερήλικες θα χάσουν τη ζωή τους εφόσον εμβολιαστούν, αλλά από οποιαδήποτε αιτία, δεν σημαίνει ότι θα πεθάνουν από το εμβόλιο, να μην τα συνδέσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Οpen/ Protothema.gr/ Έθνος

Ήρθαν και στην Ελλάδα τα rapid test αντιγόνου με λήψη σάλιου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα