Παιδεία

“Στο μηδέν” πάλι οι μαθητές με αυτισμό στην Πυλαία – Και φέτος στο ίδιο ακατάλληλο κτίριο

Από 30 παιδιά, φέτος πήγαν μόλις 17 επειδή φοβούνται - Η κραυγή αγωνίας των γονιών και το παράπονο για τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης

Γιώργος Σταυρακίδης
στο-μηδέν-πάλι-οι-μαθητές-με-αυτισμό-1066086
Γιώργος Σταυρακίδης

Ξεκίνησαν δίχως προβλήματα τα σχολεία του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη άκουσαν πριν λίγο καιρό οι γονείς παιδιών με αυτισμό του Ειδικού σχολείου στην Πυλαία, από τα χείλη του δημάρχου της περιοχής Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ξεχειλίζοντας από οργή για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα παιδιά τους, ενώ καλούνται να περάσουν – με όσους κινδύνους αυτό εγκυμονεί – και αυτή τη νέα σχολική χρονιά μέσα σε ένα βιομηχανικό κτίριο μαζί με το 2ο ΕΕΕΕΚ ΠΥΛΑΙΑΣ, κάτω από μια εν ενεργεία βιοτεχνία και πάνω από ένα εργοτάξιο, σε ένα σχολικό περιβάλλον που δεν διασφαλίζει την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια που θα έπρεπε.

Πάνε δέκα μήνες περίπου από τότε που έγινε γνωστή η αγωνία των γονιών παιδιών με αυτισμό, σε έναν «αγώνα» που κρατάει χρόνια γι’ αυτούς καθώς φέτος θα είναι η 16η χρονιά που τα παιδιά τους αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ένα ειδικό σχολείο που στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό κτίριο.

Τον Απρίλιο του 2023, βλέποντας πάλι στην Parallaxi το θέμα του σχολείου, όλα έδειχναν πως όδευαν προς μία καλή πορεία αφού είχε βρεθεί κτίριο στην Περαία που όχι μόνο τηρούσε τις προδιαγραφές αλλά υπήρχε και το θετικό κλίμα από όλες τις πλευρές για την μεταστέγαση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου. Τα χαμόγελα αισιοδοξίας εκείνης της εποχής όμως, γρήγορα πάγωσαν καθώς το σχέδιο ναυάγησε και η κατάσταση βρέθηκε και πάλι «στο μηδέν» για γονείς και μαθητές.

αυτισμό

«Ίσως οι λόγοι να είναι πολιτικοί αφού είναι φέτος και χρονιά εκλογών» αναφέρει στην Parallaxi η Θωμαή Στεφανοπούλου, μητέρα του 9χρονου Άγγελου που πηγαίνει στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με Αυτισμό. «Δυστυχώς ο κάθε δήμαρχος κοιτάει τους ψηφοφόρους του και επειδή το σχολείο μας είναι υπερτοπικό, δεν είμαστε ψηφοφόροι ενός συγκεκριμένου δήμου δηλαδή, κι αυτό το πληρώνουν τελικά τα παιδιά. Σίγουρα βέβαια, για το δικό μας σχολείο πρέπει να μεριμνήσει ο κ. Καϊταζίδης αλλά δυστυχώς βλέπετε πώς μας αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμαρχοι. Ακριβώς επειδή δεν είμαστε ψηφοφόροι, δεν υπάρχει καμία διάθεση να παραχωρηθεί κάποιο οικόπεδο για νέο σχολείο, αλλά ούτε για κάτι περισσότερο» λέιε, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά, «Τελικά δηλαδή, τα ειδικά σχολεία που ανήκουν; Για τα δικά μας παιδιά δεν πρέπει κανείς να μεριμνήσει; Είναι δεύτερης κατηγορίας παιδιά;».

Η ανάγκη για νέο κτίριο που θα μπορεί να στεγάσει με ασφάλεια τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου είναι άμεση καθώς οι κίνδυνοι για τους μαθητές ελλοχεύουν, ενώ με το πέρασμα των χρόνων πολλοί είναι οι γονείς που προτιμούν να πάρουν από το σχολείο τα παιδιά τους πηγαίνοντας τα σε άλλα ειδικά σχολεία προκειμένου να είναι ασφαλή.

«Έχει μειωθεί πολύ το μαθητικό δυναμικό. Από εκεί που ήταν 30 παιδιά, πέρυσι έγιναν 26 και φέτος ήρθαν στο σχολείο μόλις 17. Γιατί κανένας γονιός δεν θέλει να πάει το παιδί του σε ένα τέτοιο κτίριο, φοβάται. Τα πηγαίνουν σε άλλα ειδικά σχολεία που μπορεί και να μην είναι εξοικειωμένα στον  αυτισμό αλλά εντάξει, τα ζυγίζει κάποιος και βλέπει το λιγότερο κακό για το παιδί του. Κι εγώ με τον άντρα μου το σκεφτόμαστε πολύ τελευταία αν δεν αλλάξει κάτι. Είναι ντροπή για την κοινωνία μας και μάλιστα, όταν ακούω πως όλοι ενδιαφέρονται για τις ευπαθείς ομάδες και την διαφορετικότητα. Κι από την άλλη να έχεις παιδιά ΑΜΕΑ σε εργοστάσιο…» αναφέρει η κ. Στεφανοπούλου.

αυτισμό

«Πήγαμε και σε άλλους δημάρχους να πούμε το πρόβλημα μας μήπως και κάποιος ευαισθητοποιηθεί. Πήγαμε στον δήμο Θεσσαλονίκης και στον δήμο Συκεών. Δεν έγινε τίποτα. Τώρα είμαστε πάλι στο μηδέν»Το κτίριο που στεγάζει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το 2ο ΕΕΕΕΚ ΠΥΛΑΙΑΣ έχει κριθεί τρεις φορές ακατάλληλο, αλλά εξακολουθεί να στεγάζει σχολεία και περισσότερους από 80 μαθητές. «Περιμένουμε από τον εισαγγελέα να κάνει κάτι. Απορούμε γιατί δεν έχει επέμβει ακόμα» λέει η μητέρα του μικρού Άγγελου, προειδοποιώντας για μεγαλύτερο κακό που μπορεί να συμβεί και μιλώντας για την περίπτωση των Τεμπών.  «Μόνο μη γίνει τίποτα κακό και μετά θα τρέχουν όλοι. Εμείς το παραλληλίζουμε με τα Τέμπη που κι εκεί οι εργαζόμενοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου πως θα ερχόταν δυστύχημα αλλά παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε αφού θρηνήσαμε θύματα. Δηλαδή, να σκοτωθούν παιδιά και να έχουμε άλλα. Με τόσες επικινδυνότητες γύρω γύρω, με δεξαμενές υγραερίου, με φορτηγά, με κλαρκ και στη μέση τα παιδιά μας τι μπορεί να συμβεί;»

Η κατάσταση μοιάζει να έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς ο κίνδυνος παραμονεύει αλλά και τα παιδιά αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο επιβαρύνοντας ενδεχομένως την υγεία τους, με μοναδικό κριτήριο την ασφάλεια τους. Η απάντηση που θα έπρεπε να φτάσει στα αυτιά των γονιών αλλά και η εξέλιξη στο μεγάλο πρόβλημα τους, πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

αυτισμό

Η καταγγελία των γονιών

Κι όμως εν έτει 2023 υπάρχει στην Ελλάδα, σχολείο που στεγάζεται εδώ και 15 χρόνια μέσα σε ένα ενεργεία βιομηχανικό κτίριο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης!

Πρόκειται για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με Αυτισμό.

Η πρωτοφανής αυτή περίπτωση σόκαρε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2022 έπειτα από τις καταγγελίες των γονέων που απαρτιζουμε τον ΣΎΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ.

Έκτοτε βιώνουμε τον απόλυτο εμπαιγμό από τις αρμόδιες αρχές καθώς διανύουμε την 3η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε από τους αρμόδιους ότι το σχολείο θα μετεγκατασταθεί , δυστυχώς ακόμα βρισκόμαστε στο μηδέν !

Παρόλο που το κτίριο έχει κριθεί μέχρι σήμερα τρεις φορές ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΟ, τα παιδιά μας συνεχίζουν να φοιτούν σε αυτό το ΒΛΑΠΤΙΚΟ και ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ σχολικό περιβάλλον!

Το ζήτημα εφτασε μέχρι την Βουλη αλλά η απάντηση που λάβαμε από την τότε υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είναι ότι ο ρόλος του Υπουργείου είναι “επιτελικός” και η ευθυνη για την στέγαση των σχολείων βαραίνει αποκλειστικά τον Δήμο!

Έχει γίνει αναφορά καταγγελίας και στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά και από εκεί δεν είδαμε φώς. Είναι ηλίου φαεινοτερο ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα πρέπει να είναι άμεση σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά για άγνωστους λόγους η υπόθεση έχει “κολλήσει”!

Τα παιδιά μας με χαμηλή έως ανύπαρκτη αντιληπτικοτητα κινδύνου φοιτούν σε ένα άσχημο σχολείο- φυλακή που το περιζωνουν ποικίλοι κίνδυνοι και αυτό που εισπράττουμε είναι ότι ΚΑΝΈΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ !

Μας πληγώνει και μας εξοργίζει να ακούμε από τον δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη ότι όλα τα σχολεία στον Δήμο του είναι ασφαλή ενώ φοιτούν παιδιά με αναπηρίες μέσα σε έναν εν ενεργεία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΌ ΧΩΡΟ με βιοτεχνία , αποθήκες, φορτηγά, εργάτες και διάφορα μηχανήματα!!.

Μας πληγώνει και μας εξοργίζει να βλέπουμε να γίνονται εκδηλώσεις υποκρισίας από φορείς του Δήμου για τα παιδιά με αναπηρίες με σκοπό να φανεί πόσο ” σκέφτονται και μεριμνούν” για τις ευπαθείς ομάδες αλλά την ίδια στιγμή τα σχολικά κτίρια για την ειδική αγωγή να είναι φρικτά!

Μας πληγώνει και μας εξοργίζει να μας αντιμετωπίζουν εμάς τους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, επειδή τα σχολεία αυτά είναι ” υπερτοπικά” που σημαίνει ότι δεν είμαστε δημότες -ψηφοφοροι κάποιου συγκεκριμένου Δήμου ώστε να μεριμνήσει για τα παιδιά μας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούμε να δοθεί επιτέλους λύση για την ντροπιαστική αυτή κατάσταση!

Αν λοιπόν όλοι εσείς οι αρμόδιοι (Δήμος, Περιφερεια, Υπουργείο) είστε τόσο ευαίσθητοι όσο θέλετε να δείχνετε απέναντι σε ανάπηρα παιδιά ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΧΏΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΟΎΝ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα