Πανδημία: Αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως- Αυστηροποίηση των μέτρων στο Βέλγιο
Όλες οι νεότερες εξελίξεις του ιού.
Ισπανία-Covid-19: Οι ξενοδόχοι προσφέρονται να πληρώσουν τα τεστ των Βρετανών τουριστών
Τα ξενοδοχεία της Ισπανίας, που πλήττονται σκληρά από την κρίση λόγω της πανδημίας, προσφέρθηκαν σήμερα να πληρώνουν για να υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό οι ξένοι τουρίστες, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επισκέπτες, μετά την νέα έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και την αιφνιδιαστική απόφαση της Βρετανίας να επιβάλλει καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από τη χώρα αυτή.
Το Σάββατο, το Λονδίνο σόκαρε τους ξενοδόχους και τους παραθεριστές ανακοινώνοντας ότι θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι επιστρέφουν από την Ισπανία. Το γεγονός αυτό θεωρείται μεγάλο πλήγμα για τον ισπανικό τουρισμό, καθώς ήδη η σεζόν κρεμόταν από μια κλωστή.
Νωρίτερα, το Φόρεϊν Όφις διεύρυνε την οδηγία του για την Ισπανία, προτρέποντας τους Βρετανούς να αποφεύγουν όλα τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια όχι μόνο στην ηπειρωτική Ισπανία αλλά και στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά, από σήμερα 27 Ιουλίου.
«Δεν είναι μόνο άδικο, είναι και εντελώς παράλογο» ανέφερε η ένωση Ισπανών ξενοδόχων CEHAT, αναφερόμενη στην καραντίνα. Η ένωση αντιπρότεινε να εφαρμοστεί ένα σύστημα αμοιβαίων τεστ μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι τα μέλη της θα καλύπτουν το κόστος των εξετάσεων για τους τουρίστες που θα φτάνουν στην Ισπανία.
Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων πριν από έναν μήνα, στην Ισπανία τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή αναφέρθηκαν 6.361 νέα κρούσματα και ότι παρακολουθεί στενά 361 εστίες του νέου κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Καθώς τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Καταλονία και την Αραγονία, ενώ πολλές άλλες περιοχές έχουν χαμηλότερη αναλογία μολύνσεων σε σύγκριση με τη Βρετανία, η 14ημερη καραντίνα επικρίθηκε ως δυσανάλογο και παρορμητικό μέτρο.
«Πώς γίνεται να βρεθήκαμε στο χείλος της Αποκάλυψης μέσα σε 12 ώρες;» διερωτήθηκε ο Χοσέ Λουίς Θορέδα, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Exceltur, σημειώνοντας ότι η απόφαση του Λονδίνου θα προκαλέσει μακροχρόνια ζημία στην εικόνα της Ισπανίας.
Οι Ισπανοί ήλπιζαν ότι οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά θα εξαιρούνταν από την απόφαση και η βρετανική εφημερίδα The Sun έγραψε ότι το Λονδίνο εξέταζε αυτήν την περίπτωση γιατί σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό των μολύνσεων είναι πολύ μικρό.
Και άλλες περιφέρειες, όπως η Ανδαλουσία και η Βαλένθια, πιστεύουν ότι τιμωρούνται αδίκως. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από του Ηνωμένου Βασιλείου», επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser ο ηγέτης της Βαλένθιας, Σίμο Πουίγκ.
Η Jet2.com διακόπτει τις πτήσεις προς τέσσερις τουριστικούς προορισμούς στην Ισπανία
Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Jet2.com ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει τα δρομολόγιά της από τη Βρετανία για τέσσερις προορισμούς στην Ισπανία, αφού η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι τουρίστες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους στη χώρα.
“Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ισπανία από το Ηνωμένο Βασίλειο, πήραμε την απόφαση να διακόψουμε τις πτήσεις μας και τα προγράμματα διακοπών για την Κόστα δε Αλμερία, το Αλικάντε, τη Μάλαγα και τη Μούρθια, από τις 28 Ιουλίου μέχρι και τη 16η Αυγούστου”, αναφέρεται σε ανάρτηση της εταιρείας στο Twitter.
Η Jet2.com, που ανήκει στον όμιλο Dart Group, έκανε γνωστό ότι διακόπτει τις πτήσεις της και προς το Φάρο της Πορτογαλίας, μέχρι τις 16 Αυγούστου.
Ολλανδία: Στην πρώτη φάση η πανδημία έπληξε τους εύπορους μεσήλικες, στη δεύτερη τους φτωχούς μετανάστες
Οι εύποροι μεσήλικες πέθαιναν σε ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου όρου όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην Ολλανδία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας που παρατήρησε ότι στα επόμενα στάδια, τα θύματα της Covid-19 ήταν, σε δυσανάλογο βαθμό, άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Το μεγάλο ποσοστό των εύπορων ηλικιωμένων που πέθαναν τον Μάρτιο ίσως αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκτεθούν στον ιό κάνοντας χειμερινά σπορ, “μια δραστηριότητα ανέφικτη για τους ανθρώπους με μικρότερο πορτοφόλι”, σημειώνεται στη μελέτη της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η υπηρεσία αυτή δημοσιοποίησε τα ευρήματά της αφού μελέτησε τα πιστοποιητικά θανάτου που εκδόθηκαν στην Ολλανδία από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 19 Απριλίου, όταν τα κρούσματα αυξάνονταν γρήγορα, προτού αρχίσουν να μειώνονται. Οι θάνατοι ήταν κατά 40% περισσότεροι από το αναμενόμενο για την περίοδο αυτή: συνολικά καταγράφηκαν 7.260 περισσότεροι θάνατοι (σ.σ. από όλες τις αιτίες). Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι 4.158 άνθρωποι πέθαναν από τον νέο κορονοϊό κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
Γενικά, και στην Ολλανδία όπως και στις περισσότερες άλλες χώρες, μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και οι άνδρες. Η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι οι δυσανάλογα πολλοί θάνατοι μεταξύ των ανθρώπων με “μεταναστευτικό υπόβαθρο” (πρώτης και δεύτερης γενιάς Δυτικοί και μη Δυτικοί μετανάστες) μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. “Ορισμένες ομάδες (μεταναστών) έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου”, σημειώνεται στη μελέτη αυτή, που αναφέρει ως παραδείγματα τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, παχυσαρκίας και υπέρτασης μεταξύ των Ολλανδών που κατάγονται από την Ασία, την Αφρική και τις Αντίλλες.
“Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας τα προβλήματα των ανθρώπων εκείνων που δεν μιλούν καλά ολλανδικά” και δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και τις υπηρεσίες υγείας, πρόσθεσε. Τα κρούσματα στην Ολλανδία αυξάνονται και πάλι, αφού χαλάρωσαν τα μέτρα καραντίνας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σήμερα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) ανακοίνωσε ότι εντόπισε 205 νέα κρούσματα, ενώ στις αρχές Ιουλίου καταγράφονταν λιγότερα από 100 καθημερινά.
Ισπανία-Covid-19: Πάνω από 6.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο
Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ένα αθροιστικό σύνολο 278.782 κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από 272.421 που ήταν την Παρασκευή, με τον αριθμό να περιλαμβάνει αποτελέσματα από τεστ αντισωμάτων σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν ήδη αποθεραπευτεί.
Ένα σύνολο 855 νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε χθες, Κυριακή, ενώ το υπουργείο παρακολουθεί 361 εστίες σε όλη τη χώρα.
Η Ισπανία δεν ανακοινώνει ημερήσια στοιχεία για τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Αυστρία: Σε 1.599 ανέρχεται ο αριθμός των νοσούντων με κορονοϊο
Σε 1.599 ανερχόταν σήμερα, στις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας), ο αριθμός των νοσούντων με κορονοϊό στην Αυστρία, με 95 από αυτούς να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και 16 να βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Συνολικά έχουν καταγραφεί έως σήμερα 20.522 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, έχουν διενεργηθεί 853.169 διαγνωστικά τέστ και 688 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στη Βουλή έπειτα από ερώτηση κόμματος της αντιπολίτευσης, η υποστήριξη που παρέσχε ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Στρατός κατά την περίοδο εγκλεισμού λόγω κορονοϊού, κυρίως στα ταχυδρομεία, τηλεφωνικά κέντρα και σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, κόστισε συνολικά τρία εκατομμύρια ευρώ.
Κατά την περίοδο από τις 26 Μαρτίου έως τις 2 Ιουνίου, κινητοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό περίπου 900 στρατιωτικοί, σχεδόν όλων των βαθμίδων, από απλοί οπλίτες μέχρι αξιωματικοί.
Οι μεγαλύτερες αποστολές τους ήταν εκείνες στα κέντρα διανομής αλληλογραφίας στη Βιέννη και στο Χάγκενμπρουν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, στις οποίες συμμετείχαν 220 στρατιώτες, οι οποίοι εργάζονταν δεκάδες χιλιάδες ώρες, κυρίως στη διανομή εκατομμυρίων ταχυδρομικών πακέτων.
Στα Αυστριακά Ταχυδρομεία προέκυψε η ανάγκη υποστήριξης του Ομοσπονδιακού Στρατού (η οποία κόστισε δύο εκατομμύρια ευρώ) εξαιτίας της εμφάνισης ιδιαίτερα πολλών κρουσμάτων κορονοϊού στα δύο συγκεκριμένα κέντρα διανομής, που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη διαδικασία διανομής.
Οι υπηρεσίες υποστήριξης από τον Ομοσπονδιακό Στρατό σε πολλές αλυσίδες τροφίμων, φαρμακευτικές εταιρείες και στα τηλεφωνικά κέντρα του Οργανισμού Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και του Υπουργείου Εξωτερικών, κόστισαν ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ οι εργασίες στις αποθήκες δύο μεγάλων ομίλων κόστισαν επιπλέον από περίπου 400.000 ευρώ η καθεμία.
Βέλγιο: Αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας
«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Να αποφύγουμε ακόμη ένα ολοκληρωτικό lockdown», τόνισε πριν από λίγο η Πρωθυπουργός του Βελγίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε για την ανακοίνωση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Από τις 29 Ιουλίου και τουλάχιστον για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, οι κοινωνικές συναναστροφές περιορίζονται στα πέντε άτομα, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν η συναναστροφή με 15 ανθρώπους.
Επιπροσθέτως, σε εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται στο εξής μέχρι 200 άνθρωποι και 100 για κλειστές αίθουσες. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Σοφί Βιλμές, ο καθένας πρέπει να πηγαίνει για ψώνια μόνος, εκτός εάν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας ή για παιδιά που συνοδεύουν ενηλίκους. Όσον αφορά στη διάρκεια που μπορεί να μείνει κάποιος στα καταστήματα, ανέρχεται στα 30 λεπτά.
Η κ. Βιλμές υπογράμμισε επίσης ότι συνιστάται η τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε σήμερα αποφάσισε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων εξαιτίας της ανόδου των θετικών στην covid περιπτώσεων το τελευταίο διάστημα.
Στο Βέλγιο, ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε άνοδο 71% κατά την εβδομάδα από 17 έως 23 Ιουλίου, σε σύγκριση με την περίοδο 10 με 16 Ιουλίου.
Συνολικά, 9.821 είναι οι νεκροί στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Ιράν-Covid-19: Οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε γάμους και κηδείες, λόγω του κινδύνου μετάδοσης του νέου κορονοϊού
Οι ιρανικές αρχές προειδοποίησαν σήμερα τους πολίτες να μην οργανώνουν γαμήλιες δεξιώσεις και να μην συμμετέχουν σε κηδείες, λόγω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού που μέσα σε ένα 24ωρο στοίχισε τη ζωή σε άλλους 212 ανθρώπους.
«Οι πολίτες εξακολουθούν να οργανώνουν κηδείες και γάμους, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις να μην συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις», είπε η Σιμά Σαντάτ Λαρί, η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Η παρουσία τόσων ανθρώπων σε αυτές τις τελετές αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης», υπενθύμισε.
Σήμερα, οι αρχές ανακοίνωσαν άλλους 212 θανάτους και 2.434 κρούσματα. Συνολικά, οι νεκροί στο Ιράν ανέρχονται σε 15.912 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 293.606.
Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Αλί Ραμπιί, εισήχθη σε νοσοκομείο αφού βρέθηκε θετικός στον ιό. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται «καλή». Πολλοί βουλευτές, νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 και ορισμένοι από αυτούς πέθαναν.
Το Ιράν είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον νέο κορονοϊό στη Μέση Ανατολή.
Οι εργαζόμενοι στην Google θα συνεχίσουν την τηλεργασία μέχρι τον Ιούλιο του 2021
Λόγω της πανδημίας, οι υπάλληλοι του αμερικανικού κολοσσού Google θα συνεχίσουν την τηλεργασία μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, αναφέρει σήμερα η έγκυρη εφημερίδα Wall Street Journal.
Η απόφαση αυτή αφορά σχεδόν όλους τους μισθωτούς που εργάζονται με πλήρες ωράριο αλά και τους συμβασιούχους της μητρικής εταιρείας Alphabet, δηλαδή σχεδόν 200.000 ανθρώπους συνολικά, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα.
Μέχρι τώρα, η Google προέβλεπε ότι οι υπάλληλοί της θα συνέχιζαν να εργάζονται από το σπίτι τους μέχρι τα τέλη του 2020.
Ο επικεφαλής του ομίλου, Σουντάρ Πιτσάι, θέλει κυρίως να βοηθήσει τους υπαλλήλους που πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά τους επειδή είναι αβέβαιο κατά πόσο και πότε θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο.
Γερμανία-Covid-19: Υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού για όσους επιστρέφουν από “περιοχές κινδύνου”, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Σε τεστ για κορονοϊό θα υποβάλλονται υποχρεωτικά όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στην Γερμανία από «περιοχές κινδύνου», δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
Είχε προηγηθεί συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων.
Πρόεδρος Bundesbank: Ανησυχητικός κατά βάσιν ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός
Ο Πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν ασκεί κριτική στην αποδοχή του κοινού δανεισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
«Ο κοινός δανεισμός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεταβιβάσεις xρημάτων σε μεγάλη κλίμακα είναι κατά βάσιν ανησυχητικός. Τουλάχιστον δεν θα πρέπει το πακέτο ανάκαμψης (το οποίο συμφωνήθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής των χωρών της Ε.Ε.) να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για ευρείας κλίμακας δανεισμό της ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο τακτικός προϋπολογισμός (τους)», δήλωσε στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Thüringer Allgemeine, Braunschweiger Zeitung,Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.).
«Είναι σημαντικό, πάντως, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σε θέση να δράσει προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού. Η έκφραση αλληλεγγύης στην Ευρώπη – και η οικονομική – νομίζω ότι σε αυτήν την κατάσταση είναι σωστή. Προκειμένου (όμως) τα κονδύλια να χρησιμοποιηθούν επωφελώς και αποτελεσματικά, απαιτούνται ελεγκτικοί μηχανισμοί», πρόσθεσε ο Βάιντμαν.
Υποχρεωτικό τεστ για κοροναϊό κατά την επιστροφή από τις διακοπές, ζητά ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας
Την επιβολή υποχρεωτικής εξέτασης για κορονοϊό σε όσους επιστρέφουν στην Γερμανία από «περιοχές κινδύνου» ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ενώ, μετά τον εντοπισμό εστίας κρουσμάτων σε φάρμα της νοτιοανατολικής Βαυαρίας, ανακοίνωσε υψηλότερα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες περιορισμού της πανδημίας.
Με το βλέμμα στους τουρίστες οι οποίοι θα επιστρέψουν από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, ακόμη και εντός Ευρώπης, ο κ. Σέντερ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο κάποιοι ταξιδιώτες «να φέρουν μαζί τους» και τον κορονοϊό και ανακοίνωσε ότι ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όποιος προσγειώνεται στα αεροδρόμια Μονάχου και Νυρεμβέργης, μπορεί εθελοντικά να υποβληθεί σε τεστ δωρεάν. Ήδη, όπως ανακοίνωσε η βαυαρική κυβέρνηση, 1500 άτομα έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.
Η τοπική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Σέντερ, προσανατολίζεται να εγκαταστήσει σταθμούς εθελοντικών τεστ τόσο στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς του Μονάχου και της Νυρεμβέργης, όσο και σε συνοριακά περάσματα από την Αυστρία. Τάχθηκε ωστόσο μετ’ επιτάσεως υπέρ της επιβολής υποχρεωτικής εξέτασης για όλους όσοι επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου» και ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προωθήσει την σχετική νομοθεσία και παράλληλα να επαναξιολογήσει τον βαθμό επικινδυνότητας των διαφόρων χωρών – «και εντός Ευρώπης».
Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε φάρμα λαχανικών στο Μάμινγκ της Κάτω Βαυαρίας, ο Μάρκους Σέντερ ανακοίνωσε ότι στο εξής οι παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής θα επισύρουν πρόστιμο ύψους έως και 25.000 ευρώ έναντι 5.000 που ήταν μέχρι σήμερα. Επιπλέον, κατά την περίοδο της συγκομιδής, οι αγροτικές καλλιέργειες θα ελέγχονται πολύ συχνότερα και χωρίς προειδοποίηση – μέρα ή νύχτα – ενώ θα πρέπει όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό.
Υπέρ της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για όλους τους ταξιδιώτες οι οποίοι φθάνουν στην Γερμανία μετά τις διακοπές, τάχθηκε σήμερα και ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την πολιτική Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής Επιδημιολογίας. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει το ταχύτερο δυνατό να εξετάσει εάν είναι εφικτό να γίνονται υποχρεωτικά και δωρεάν τεστ – σε όλους ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως του εάν ταξίδεψαν σε «επικίνδυνη περιοχή» – κατά την επιστροφή από τις διακοπές», δήλωσε σήμερα ο κ. Λάουτερμπαχ στην ιστοσελίδα Watson, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει προηγουμένως να εξεταστούν οι νομικές και πρακτικές διαστάσεις του θέματος. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δηλώνει εδώ και εβδομάδες πεπεισμένος ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί οπωσδήποτε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ζητά την άμεση λήψη μέτρων: «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να το διατηρήσουμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά», τόνισε.
ΗΠΑ: Έναρξη κλινικών δοκιμών τελευταίου σταδίου για υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19
Η Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της για την Covid-19, με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, επί 30.000 ενηλίκων που δεν έχουν προσβληθεί από την νόσο.
Η κλινική δοκιμή φέρει την ονομασία COVE και είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχήματος Operation Warp Speed της κυβέρνησης των ΗΠΑ με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής φαρμάκων και εμβολίων κατά της Covid-19. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει το πρόγραμμα του εμβολίου της Moderna με ένα δισεκατομμύριο δολάρια και το έχει επιλέξει ως ένα από τα πρώτα που θα εισέλθουν σε ευρεία φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.
Κύριος στόχος των δοκιμών είναι η πρόληψη της ανάπτυξης συμπτωμάτων της νόσου Covid-19, σύμφωνα με την εταιρεία. Η τιμή της μετοχής της Moderna Inc αυξήθηκε κατά 11% μετά την ανακοίνωση και πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.
ΠΟΥ: Η Covid-19 μακράν η χειρότερη υγειονομική έκτακτη κατάσταση στον κόσμο
Η πανδημία του νέου κορονοϊού που έχει μολύνει πάνω από 16 εκατ. ανθρώπους χαρακτηρίζεται εύκολα η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική έκτακτη κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Μόνο με αυστηρή τήρηση των μέτρων για την υγεία, από τη χρήση μάσκας έως την αποφυγή συναθροίσεων, θα μπορέσει ο κόσμος να καταφέρει να την κερδίσει, πρόσθεσε ο Τέντρος σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Όπου τηρούνται αυτά τα μέτρα, τα κρούσματα μειώνονται. Όπου δεν τηρούνται, τα κρούσματα αυξάνονται», είπε, επαινώντας τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα για το ότι έλεγξαν την επιδημία.
Η αναζωπύρωση του κορονοϊού σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και σε χώρες που είχαν θέσει υπό έλεγχο την ασθένεια, προκαλούν ανησυχία, με τους θανάτους να πλησιάζουν τους 650.000. Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι η ανάγκη χώρες σε όλο τον κόσμο να τηρούν τους αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πολύ σημαντικότερη από τους ορισμούς ενός δεύτερου κύματος, μιας νέας κορύφωσης και τοπικών εστιών.
«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η πίεση στον ιό οδηγεί πτωτικά τα νούμερα. Χαλαρώστε αυτή την πίεση και τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι», δήλωσε, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο τα κράτη να διατηρήσουν τα σύνορα κλειστά στο προσεχές μέλλον. Ο Τέντρος τόνισε ότι η προτεραιότητα παραμένει το να σωθούν ανθρώπινες ζωές. «Πρέπει να περιορίσουμε τη μετάδοση αλλά και την ίδια στιγμή πρέπει να εντοπίσουμε τις ευπαθείς ομάδες και να σώσουμε ζωές, να διατηρήσουμε τα ποσοστά θανάτου εάν είναι δυνατόν στο μηδέν, ή έστω στο ελάχιστο», δήλωσε, επαινώντας την Ιαπωνία και την Αυστραλία σε αυτό το θέμα.
Πηγή: Funke Mediengruppe/ ΑΠΕ ΜΠΕ