Top

Πανδημία: Λατινική Αμερική πρώτη σε κρούσματα-Μεγάλη αύξηση στον υπόλοιπο κόσμο

Με τρομακτικούς ρυθμούς συνεχίζεται η πανδημία που έχει φτάσει αυτή την ώρα τα 16.199.931 κρούσματα, τους 647.910 θανάτους

Parallaxi
πανδημία-λατινική-αμερική-πρώτη-σε-κρ-632089
Parallaxi

Με τρομακτικούς ρυθμούς συνεχίζεται η πανδημία που έχει φτάσει αυτή την ώρα τα 16.199.931 κρούσματα, τους 647.910 θανάτους και έχει αλλάξει πια το χάρτη με τις χώρες που έχουν πληγεί με τις ΗΠΑ να διατηρούν την πρωτιά, τη Βραζιλία να ακολουθεί και χώρες της Λατινικής Αμερικής να ακολουθούν.

Σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική τα περισσότερα, πλέον κροούσματα στον πλανήτη

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετατράπηκε χθες Κυριακή στην περιφέρεια όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στον πλανήτη, συνολικά 4.364.792, σύμφωνα με δεδομένα του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που βασίζονται σε επίσημες ανακοινώσεις, ως τις 00:30 (ώρα Ελλάδας).

Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των μολύνσεων σε αυτή την περιφέρεια ξεπέρασε αυτές στην περιοχή της βόρειας Αμερικής (4.330.989 κρούσματα, στη μεγάλη τους πλειονότητα στις ΗΠΑ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραμένουν η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με 4,2 εκατομμύρια μολύνσεις και σχεδόν 150.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Στη Λατινική Αμερική, η χώρα που πλήττεται περισσότερο είναι η Βραζιλία, με 2.419.091 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 87.004 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 ως χθες Κυριακή. Μεγάλες αυξήσεις των μολύνσεων διαπιστώνονται στο Μεξικό, στο Περού, στην Κολομβία και στην Αργεντινή, χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων αποπειρώνται να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, η Ευρώπη παραμένει στην κορυφή αυτής της τραγικής κατάταξης, με 207.933, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (183.281) και τις ΗΠΑ και τον Καναδά (155.673).

Τον Μάιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) χαρακτήρισε την αμερικανική ήπειρο νέο επίκεντρο της πανδημίας, μετά την Ευρώπη.

Νότια Κορέα: Ένας θάνατος και 25 κρούσματα από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής κατέγραψαν 25 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 14.175 ως εδώ.

Ήταν η πρώτη ημέρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κάτω από τα τριάντα την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο παρέμεινε διψήφιος, εξαιτίας του εντοπισμού μικρών εστιών και ανθρώπων που έχουν μολυνθεί μεταξύ των ταξιδιωτών που φθάνουν στη χώρα της Ασίας από το εξωτερικό.

Επιβεβαιώθηκε άλλος ένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στη Νότια Κορέα να ανέρχεται στους 299 νεκρούς. Το ποσοστό θνητότητας είναι 2,11%.

Στον αντίποδα, 15 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί ανέρχεται σε 12.905 (ή το 91,0% όσων έχουν προσβληθεί).

Από την 3η Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας έχουν διενεργήσει τεστ σε 1,52 εκατ. ανθρώπους.

Αλβανία: Ρεκόρ στον αριθμό κρουσμάτων

Στην Αλβανία τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Πρόκειται για 126 νέα κρούσματα από 66 που ήταν χθες. Επίσης καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι.

Τα Τίρανα παραμένουν η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Το υπουργείο Υγείας εκπέμπει σήμα συναγερμού καλώντας τους πολίτες να σεβαστούν τα προληπτικά μέτρα καθώς εκτιμά ότι χωρίς τη συμμόρφωση του κοινού οι αρχές δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ανοδική πορεία της πανδημίας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί ωστόσο την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τους πολίτες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γερμανία: Κανένας θάνατος αλλά 340 κρούσματα από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 δεν καταγράφηκε στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ επιβεβαιώθηκαν 340 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού παρέμεινε αμετάβλητος στη χώρα.

Συνολικά, ο απολογισμός της πανδημίας στη Γερμανία ανέρχεται σε 9.118 νεκρούς επί συνόλου 205.609 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο, που είναι ειδικευμένο στις λοιμώδεις νόσους.

Καναδάς: Οι νεαροί ενήλικες αποτελούν την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων στη χώρα

Οι Καναδοί ηλικίας μικρότερης των 39 ετών αποτελούν τη σαφή πλειονότητα των νέων κρουσμάτων της Covid-19 που καταγράφονται στον Καναδά, προειδοποίησαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές καλώντας τους νεαρούς ενήλικες να μην αισθάνονται “ανίκητοι” απέναντι στην ασθένεια.

“Τα πρόσφατα εθνικά δεδομένα παρακολούθησης δείχνουν ότι, από όλες τις ηλικίες, οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 20 έως 39 ετών παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά συχνότητας της νόσου στον Καναδά”, δήλωσε η Δρ Τερίζα Ταμ, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά.

Για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιουλίου, το ποσοστό εμφάνισης της νόσου ήταν το πιο υψηλό στους νεαρούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 στα 29 ετών (αντίστοιχα 14,4 και 13,8 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους), και ακολουθούν όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών.

“Οι νεαροί Καναδοί δεν είναι ανίκητοι” μπροστά στην ασθένεια, προειδοποίησε η Δρ Ταμ, υπογραμμίζοντας ότι οι ηλικιωμένοι δεν ήταν οι μόνοι που κινδυνεύουν από σοβαρά προβλήματα υγείας εάν μολυνθούν.

Αυτό αποδεικνύει τη διαπίστωση ότι από τα κρούσματα της Covid-19 που αναφέρθηκαν στη δημόσια υγεία την περασμένη εβδομάδα, “το 63% αφορούσε νέους κάτω των 39 ετών, εκ των οποίων το ένα τρίτο (31%) νοσηλεύτηκε”.

Υπήρχαν κατά μέσο όρο 485 νέα κρούσματα που αναφέρονταν κάθε μέρα για το σύνολο της χώρας την τελευταία εβδομάδα.

Καθώς η χαλάρωση των μέτρων συνεχίζεται στον Καναδά, η Δρ Ταμ κάλεσε τους συμπολίτες της να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

“Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, η συμβίωση με την Covid-19 δεν θα είναι χωρίς κίνδυνο”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο Καναδάς καταγράφει επί του παρόντος 113.800 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό και 8.900 θανάτους.

Βραζιλία: 555 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 24.578 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 555 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 24.578 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής ως εδώ ανέρχεται σε 87.004 νεκρούς επί συνόλου 2.419.091 ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι προσβλήθηκαν αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της.

Ιταλία: Ο στρατός έχει ξεχυθεί σε παραλίες της Γένοβας

Η περιφέρεια της Ρώμης ανακοίνωσε ότι σύντομα πρόκειται να πραγματοποιούνται «ταχεία τεστ» για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε επιβάτες πούλμαν, που προέρχονται από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, το μέτρο εστιάζει κυρίως στις χώρες Ρουμανία και Βουλγαρία, με ιδιαίτερη αναφορά σε πολλές οικιακές βοηθούς από τις δύο αυτές χώρες που θα επιστρέψουν από τις χώρες τους μετά τις θερινές διακοπές. Η σχετική απόφαση θα υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από τον πρόεδρο της περιφέρειας του Λατίου, με πρωτεύουσα την Ρώμη, Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Παράλληλα, από σήμερα άνδρες και γυναίκες του ιταλικού στρατού άρχισαν να πραγματοποιούν ελέγχους σε παραλίες της ευρύτερης περιοχής της Γένοβας ζητώντας από τους πολίτες να σέβονται τους κανόνες, με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Τις τελευταίες εβδομάδες, σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας, ιδίως σε ελεύθερες πλαζ, παρατηρήθηκε συνωστισμός χωρίς σεβασμό στον επιβεβλημένο μέτρο της κοινωνικής απόστασης.

Στο Μιλάνο, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε σειρά ελέγχων στις γραμμές του μετρό. Επιβλήθηκαν δεκατρία πρόστιμα ύψους 400 ευρώ, σε αντίστοιχο αριθμό επιβατών που δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα.

Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όποιον δεν φορά μάσκα σε κλειστούς χώρους αυξήθηκε στα 1.000 ευρώ.

Μαρόκο: Απαγόρευση μετακινήσεων προς και από 8 μεγάλες πόλεις

Η αύξηση κρουσμάτων και η μη τήρηση βασικών μέτρων από τους ΄ολίτες, έφερε την απαγόρευση μετακινήσεων στο Μαρόκο Οι μαροκινές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν από σήμερα τις μετακινήσεις προς και από οκτώ πόλεις της χώρας, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης, τις τελευταίες ημέρες, των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, επιβάλλεται μερικές ημέρες πριν εορταστεί στο Μαρόκο το Έιντ αλ Άντχα, που παραδοσιακά συνδυάζεται με μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Μάλιστα, τίθεται σε εφαρμογή μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

Η απόφαση αυτή, οφείλεται «στη σημσντική αύξηση κρουσμάτων» και στην «παραβίαση άπό την πλειονότητα των πολιτών των μέτρων προστασίας» αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Αφορά οκτώ πόλεις, ανάμεσά τους την οικονομική πρωτεύουσα Καζαμπλάνκα (δυτικά), τον τουριστικό μαγνήτη Μαρακές (νότια), την Ταγγέρη (βόρεια), δεύτερο σημαντικότερο οικονομικού πόλου του Μαρόκου, καθώς και τη Φες (κεντρικά).

Αυστραλία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων μόλυνσης στην πολιτεία Βικτόρια

Η Βικτόρια ανακοίνωσε και έξι θανάτους λόγω Covid-19 με τους πέντε εξ αυτών να συνδέονται με γηροκομεία.

Οι αρχές στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψαν έξι νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και ρεκόρ 532 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, από 459 την προηγουμένη.

«Οι πέντε από αυτούς τους έξι θανάτους συνδέονται με εστίες σε γηροκομεία», διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Μελβούρνη.

Η Βικτόρια κατέγραψε χθες Κυριακή τον πιο βαρύ απολογισμό νεκρών από την έναρξη της εξάπλωσης της πανδημίας στην αυστραλιανή επικράτεια, 10 θανάτους, κυρίως σε γηροκομεία.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης μέσα σε μία ημέρα (484) καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η Αυστραλία κατάφερε να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας σε βαθμό όπως εκείνοι που καταγράφονται σε άλλα κράτη, καθώς μέχρι σήμερα η χώρα θρηνεί 161 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 20.000 μολύνσεων. Όμως η κατάσταση στη Βικτόρια, που παραμένει σε καραντίνα, έχει θορυβήσει τις αρχές.

ΗΠΑ: Πάνω από 55.000 οι νέες μολύνσεις – Αυξήθηκαν κατά 518 οι θάνατοι

Τα κρούσματα της Κυριακής είναι τα χαμηλότερα στις ΗΠΑ τις τελευταίες δυο εβδομάδες Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Κυριακή 55.187 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων σχεδόν δυο εβδομάδων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Τζονς Χόπκινς.

Τα νέα κρούσματα αυξάνουν σε 4.229.624 τον συνολικό αριθμό μολύνσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία στη χώρα, η οποία έχει δεχτεί το βαρύτερο πλήγμα σε παγκόσμια κλίνακα.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19, ανέρχεται πλέον σε 146.909, αυξημένος κατά 518 το προηγούμενο 24ωρο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από τις 13 Ιουλίου, που ο αριθμός νέων κρουσμάτων πέφτει κάτω από το επίπεδο των 60.000. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 1.000 τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.

Η Φλόριντα ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη – Κατέγραψε 9.300 κρούσματα

Πρώτη σε κρούσματα είναι η Καλιφόρνια και ακολουθεί η Φλόριντα – Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης αρνείται να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας – Επιμένει να ανοίξουν τα σχολεία τον Αύγουστο Η δεύτερη πλέον πληγείσα Πολιτεία των ΗΠΑ έγινε πλέον η Φλόριντα, που ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη σε κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Σε μια ημέρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στη Φλόριντα αυξήθηκε κατά 9.300 και συνολικά στα 423.855. Η πολιτεία βρίσκεται μόλις μία θέση πίσω από την Καλιφόρνια, που τώρα είναι η πρώτη στη χώρα με 448.497 κρούσματα. Η Νέα Υόρκη είναι στην τρίτη θέση με 415.827 κρούσματα.

Πάντως, η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να έχει αρνητική πρωτιά στους θανάτους, με το σύνολο να υπερβαίνει τους 32.000, ενώ η Φλόριντα είναι στην όγδοη θέση με σχεδόν 6.000 θανάτους.

Κατά μέσο όρο, η Φλόριντα έχει καταγράψει περισσότερα από 10.000 κρούσματα ημερησίως τον Ιούλιο, η Καλιφόρνια 8.300 κρούσματα ημερησίως και η Νέα Υόρκη 700 κρούσματα.

Η απότομη αύξηση στη Φλόριντα συνεχίζεται καθώς ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Αύγουστο.

Αντίθετα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τον ιό, με τα καταστήματα και τα εστιατόρια να είναι κλειστά και η χρήση μάσκας υποχρεωτική.

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται επίσης την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει να ανοίξουν τα σχολεία το φθινόπωρο, παρά τις ανησυχίες δασκάλων και οικογενειών, ότι τα παιδιά μπορεί να προσβληθούν ή να μεταδώσουν τη νόσο εάν επιστρέψουν στην τάξη τους.

Μετά τη Φλόριντα, το Τέξας έχει τα περισσότερα συνολικά κρούσματα κορονοϊού που ανέρχονται σε 391.000. Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ ‘Αμποτ δήλωσε ότι η έλευση της τροπικής καταιγίδας Χάνα χθες, Σάββατο, ως τυφώνας κατηγορίας 1, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς σάρωσε μια περιοχή της πολιτείας που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Περισσότεροι από 146.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 – σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκοσμίου συνόλου – και υπάρχουν σχεδόν 4,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ή τουλάχιστον ένας στους 79 ανθρώπους που έχει μολυνθεί.

Αίγυπτος: Κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων μετά από 2,5 μήνες

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 479 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου, να ανέρχεται σε 92.062.

Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό νέων μολύνσεων στην Αίγυπτο από τις 16 Μαΐου, όταν είχαν καταγραφεί 491, πριν η εξάπλωση επιταχυνθεί ραγδαία. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων κατεγράφη στις 19 Ιουνίου, όταν είχε ανέλθει σε 1.774.

Στο μεταξύ, χθες συμπληρώθηκε η 18η συνεχόμενη μέρα που τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην Αίγυπτο παρέμειναν λιγότερα από 1.000.

Τέλος, άλλοι 48 ασθενείς υπέκυψαν στη λοίμωξη, με τον συνολικό αριθμό θυμάτων να φτάνει στα 4.606.

Ινδία: 718 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ρεκόρ σχεδόν 50.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 708 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 49.931 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας να ανέρχεται πλέον σε 32.771 νεκρούς επί συνόλου 1.435.453 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 708 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 49.931 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας να ανέρχεται πλέον σε 32.771 νεκρούς επί συνόλου 1.435.453 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης που ανακοίνωσε το υπουργείο είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 485.114.

Ρωσία-κορονοϊός: Η χώρα κατέγραψε 5.635 νέα κρούσματα του ιού

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 5.635 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων μετά τις 23 Απριλίου, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 818.120, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων στον κόσμο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης του κορονοϊού, 85 άνθρωποι πέθαναν από την covid-19 το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την νόσο σε 13.354.

Φιλιππίνες: Η έγκαιρη παρέμβαση του προέδρου, Ντουτέρτες απέτρεψε εκατομμύρια μολύνσεις

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε υπεραμύνθηκε σήμερα της πολιτικής της χώρας του για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού και είπε πως η έγκαιρη παρέμβαση απέτρεψε 1,3 έως και 3,5 εκατομμύρια μολύνσεις.

Μιλώντας κατά το ετήσιο διάγγελμά του προς το έθνος και καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφθασε τα 82.040 και εκείνος των θανάτων πλησιάζει τους 2.000, ο Ντουτέρτε είπε πως το μεγάλης διάρκειας lockdown, που ήταν ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο, μπορεί να έπληξε την οικονομία αλλά κράτησε τους αριθμούς υπό έλεγχο.

Οι Φιλιππίνες χαλάρωσαν τους περιορισμούς την 1η Ιουνίου, αλλά τα κρούσματα έχουν τετραπλασιαστεί από τότε και οι επικριτές της κυβέρνησης λένε πως η χώρα είναι πολύ αργή στον εντοπισμό των μολύνσεων λόγω του μικρού αριθμού διαγνωστικών τεστ, τα οποία, παραδέχθηκε ο Ντουτέρτε, ξεκίνησαν αργά.

“Για εμένα, ακόμα κι αν οι αριθμοί ήταν πολύ μικρότεροι, θα άξιζε τη θυσία που κάναμε”, είπε αναφερόμενος στα μέτρα.

“Η ζωή πρώτα και μετά όλα τα άλλα”, είπε και πρόσθεσε πως “αρχικά αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην αύξηση της ικανότητας διενέργειας τεστ”.

Ο Ντουτέρτε επανέλαβε επίσης πως δεν θα επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων για μαθήματα διά ζώσης μεχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο — νωρίτερα είχε πει πως ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ο Ντουτέρτε είπε πως ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πριν από τέσσερις ημέρες να καταστήσει τις Φιλιππίνες πρώτη προτεραιότητα μόλις το Πεκίνο αναπτύξει το δικό του εμβόλιο για την COVID-19.

“Έκανα έκκληση στον Πρόεδρο Σι αν έχουν το εμβόλιο, μπορούν να μας επιτρέψουν να είμαστε από τους πρώτους… έτσι ώστε να εξομαλύνουμε το ταχύτερο δυνατό”, είπε.

Ο Ντουτέρτε υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση στον αιματηρό πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών που έχει θέσει σε συναγερμό τη διεθνή κοινότητα και είπε πως οι Φιλιππίνες “δεν θα υπεκφύγουν της υποχρέωσής τους” σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε πως αυτό περιλαμβάνει την προστασία των ανθρώπων από τα ναρκωτικά και τη διαφθορά.

“Μην το κάνετε στη χώρα μου, επειδή θα σας σκοτώσω στ΄άλήθεια, αυτή είναι δέσμευση”, είπε, προειδοποιώντας τους εμπόρους ναρκωτικών.

Απείλησε επίσης με κλείσιμο ή απαλλοτρίωση από την κυβέρνηση εταιριών τηλεπικοινωνιών που παρέχουν “άθλιες”, όπως τις χαρακτήρισε, υπηρεσίες και τους έδωσε προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο προκειμένου να βελτιωθούν.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα