Featured

Πανδημία: H Ελλάδα επέστρεψε στο Μάρτιο- Συναγερμός για το δεύτερο κύμα

Όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα για την εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Parallaxi
πανδημία-h-ελλάδα-επέστρεψε-στο-μάρτιο-575880
Parallaxi

Ραγδαία είναι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Καβάλα, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 110, ενώ οι «επικίνδυνες» ζώνες είναι τρεις: η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα.

Στις συγκεκριμένες πόλεις έχουν καταγραφεί 264 κρούσματα κοροναϊού σε 9 ημέρες, ενώ την εβδομάδα 24 με 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν ασθενείς του ιού ως εξής:

Αττική: 108 Θεσσαλονίκη: 57 Καβάλα: 20

Oι ανωτέρω αριθμοί σχετίζονται και με τον γνωστό γάμο στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης με τους εργαζόμενους στη μονάδα επεξεργασίας κρεάτων στην Καβάλα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, περισσότεροι από 1.000 ελέγχοι πραγματοποιήθηκαν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποίησε χθες, 1 Αυγούστου, από την Τροχαία Αττικής για μάσκες και υπεράριθμους επιβάτες σε όλο το λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα, από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ, τα συνεργεία της Τροχαίας πραγματοποίησαν1.039 ελέγχους σε ΜΜΜ,  καταγράφοντας μάλιστα 24 παραβάσεις.

Από αυτές, οι 18 αφορούσαν επιβάτες που δεν φορούσαν μάσκες και στους οποίους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ακόμη 6 αφορούσαν σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ με υπεράριθμους επιβάτες στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών.

Οι επιβάτες κατά τις ίδιες πληροφορίες κατέβηκαν από τα λεωφορεία στα οποία επέβαιναν και παράμειναν σε κλειστούς χώρους στα διόδια, απ’ όπου παρελήφθησαν από άλλα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Αντίστοιχοι έλεγχοι αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σήμερα.

Οι δηλώσεις του Καθηγητή, Νικόλαου Σύψα

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα».

Ειδικότερα είχε πει: «Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε».

Αναφερόμενος στις τοπικές εστίες μολύνσεων, όπως τα κρούσματα σε εργοστάσιο στην Καβάλα, αλλά και τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής τόνισε: «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης.

Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά

Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας».

Oι δηλώσεις του Ηλία Μόσιαλου

«Χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς την κατάσταση που υπάρχει στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, και να λαμβάνονται τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η μάσκα, που για να έχει πραγματικά απόδοση πρέπει να είναι γενικευμένο το μέτρο και να έχει αποδοχή από το 80-90% των πολιτών», είπε ο Ηλίας Μόσιαλος από μέρους του.

Οι δηλώσεις του Καθηγητή Μικροβιολογίας, Αθανάσιου Τσακρή 

«Πρέπει να υπάρχει εργαστηριακή καταγραφή και επιδημιολογική επιτήρηση, να έχουμε τις δείκτες που να μας λένε αν είναι αυξητική η πορεία της επιδημίας, ώστε να επεμβαίνουμε και τοπικά, και να παίρνονται και μέτρα πιο συγκεκριμένα που να περιορίζουν την εξάπλωση», δήλωσε σχετικά ο κύριος Τσακρής.

«Σίγουρα τα αστικά κέντρα περιμένουμε να έχουν περισσότερα περιστατικά. Είναι λογικό. Αν δούμε τα περιστατικά όπως βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, βλέπουμε κρούσματα και σε άλλες περιοχές, υπάρχει εξάπλωση του ιού σε όλη σχεδόν τη χώρα», είπε ενώ πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί, να μείνει ο αριθμός των περιστατικών τέτοιος ώστε να μην δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Η διαχείριση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην φτάσουμε σε επιθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν ξεφύγει η επιδημία, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσουμε πίσω».

«Το rebound του πρώτου επιδημικού κύματος που έχει να κάνει με την χαλάρωση των μέτρων, ήταν κάτι αναμενόμενο. Ο ιός γίνεται ίσως περισσότερο μεταδοτικός. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πιθανόν κυκλοφορούν στελέχη του ιού περισσότερο μεταδοτικά. Όσο εμείς προσπαθούμε να τον περιορίσουμε, προσπαθεί να γίνει περισσότερο μεταδοτικός», δήλωσε ακόμη ο ίδιος.

«Σε καμία περίπτωση κανείς δεν θέλει να φτάσουμε σε lockdown. Προσπαθεί να το αποφύγει η χώρα μας και όλη η Ευρώπη. Χρειάζεται η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας. Να καταλάβουμε όλοι πόσο ρόλο παίζει η κοινωνική αποστασιοποίηση», κατέληξε ο κ. Τσακρής.

Ειδικός Δημόσιας Υγείας σε ΣΚΑΪ: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα» δήλωσε ο Λοιμοξιωλόγος – Ειδικός Δημόσια Υγείας, Δρόσως Καραγεωργόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την πορεία του ιού και την νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας.

«Τα κύματα μπορεί να είναι μεγαλύτερα μπορεί να είναι και μικρότερα από τα προηγούμενα κύματα αλλά αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση των κρουσμάτων τότε μιλάμε για ένα 2ο κύμα» υπογράμμισε και ανέφερε ότι σε σχέση με την άνοιξη τώρα κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ.

«Χρειάζονται και η προσπάθεια της πολιτείας και οι έλεγχοι αλλά χωρίς την κοινωνική συνειδηση του καθενός και την τήρηση των μέτρων δεν γίνεται κανένα μέτρο να είναι αποτελεσματικό».

«Οπωσδήποτε ανησυχούμε για τα χειρότερα» δήλωσε, προσθέτοντας πως «όταν κάποιος βλέπει να γίνονται χειρότερα προφανώς θα πρέπει να σκεφτεί τα μέτρα και απ ότι είδαμε στην χώρα μας όταν τα μέτρα  λαμβάνονται νωρίς είναι πολύ περισσότερο επιτυχημένα ενώ σε άλλες χώρες που τα πήραν αργότερα καθυστέρησαν πάρα πολύ τον ιό. Όμως αυτό που μας διαφοροποιεί από την περασμένη άνοιξη που λήφθηκαν αυτά τα σκληρά μέτρα που επηρέασαν αρκετό κόσμο είναι ότι έχουμε ένα στοιχείο που είναι η χρήση της μάσκας και γνωρίζοντας και τα υπόλοιπα μέτρα σωστά (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις κλπ) αν είμαστε σταθεροί και ακολουθήσουμε το μέτρο της μάσκας να μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού χωρίς να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα».

«Είναι διαφορετικό να έχεις 100 ή 180 κρούσματα και να μην ξέρεις από πού προέρχονται και διαφορετικό να είναι μαζεμένα σε συρροές που ξέρεις ότι το ένα σχετίζεται με το άλλο» συμπληρώνοντας πως «πρέπει κανείς να καταλάβει και το βλέπουμε αυτό στις περιπτώσεις των γάμων στα δεξαμενόπλοια, στα εργοστάσια, ότι αν υπάρξει εκεί καποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό τα κρούσματα θα είναι αρκετά».

«Δεν είναι κάτι απλό. Μετά από αυτό μπορεί να μην είσαι ο ίδιος», είπε ο ίδιος επίσης.

Αγωνία για δεκάδες κρούσματα στην Καβάλα και τους γάμους- υγειονομικές «βόμβες» 

Αγωνία υπάρχει για τα υπόλοιπα τεστ που διενεργήθηκαν σε εργαζόμενους και επαφές των εργαζόμενων της βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, όπου βρέθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι θετικοί στον ιό.

Εξαιτίας του περιστατικού, η βιομηχανία προχώρησε σε αναστολή των εργασιών της έτσι ώστε να σφραγιστεί η επιχείρηση και να ακολουθηθεί επακριβώς το πρωτόκολλο.

Σημειώνεται ότι η ΒΙΚΡΕ, όπως ονομάζεται η βιομηχανική μονάδα, εδρεύει στα Αμισιανά Καβάλας, του δήμου Παγγαίου, λίγαχιλιόμετρα μακριά από την Καβάλα.

Μάλιστα, λειτουργεί 40 χρόνια στον κλάδο της επεξεργασίας κρέατος.

Η εταιρεία γνωστοποιεί ότι εκτέλεσε απολύμανση όλων των χώρων και τμημάτων των εγκαταστάσεων, τόσο διοικητικών όσο και παραγωγικών καθώς και των μονάδων κλιματισμού στα αντίστοιχα τμήματα.

Τονίστηκε από τους αρμόδιους ότι η επαναλειτουργία της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια μόλις οι συνθήκες το επιστρέψουν.

Οι γάμοι – υγειονομικές βόμβες

Υπενθυμίζεται ότι σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε γάμος και το γλέντι που ακολούθησε στη Θεσσαλονίκη, τις προηγούμενες ημέρες.

Μέχρι και αυτήν την ώρα, έχει γίνει γνωστό ότι 21 άτομα είναι θετικά στον κορονοϊό, ανάμεσά τους είναι τόσο ο γαμπρός όσο και η νύφη, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ.

Τα 12 θετικά δείγματα βρέθηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, δύο θετικά στο νοσοκομείο Παπανικολάου και πέντε θετικά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου προσήλθαν την Παρασκευή πάνω από 50 άτομα για τεστ δημιουργώντας ασφυξία στην εφημερία του νοσοκομείου όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ.

Και ο DJ βγήκε θετικός

Ανάμεσα στα άτομα που μολύνθηκαν στο γλέντι του γάμου και ο DJ.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη μαζί του από τον ΕΟΔΥ για να του δώσουν οδηγίες και πως μπήκε μόνος του σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, μέχρι να επαναλάβει το τεστ για τον κορονοϊό.

«Μόλις εμφάνισα συμπτώματα, πήγα σε ιδιωτικό εργαστήριο, το τεστ βγήκε θετικό. Από το εργαστήριο μου είπαν ότι αυτοί θα ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ και να μείνω σε κατ’οίκον περιορισμό περιμένοντας να μου δώσουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ», σημείωσε.

«Επειδή είχα άλλες δουλειές, δεν πρόλαβα να παίξω σε άλλα μαγαζιά, οπότε πιστεύω ότι δεν το μετέδωσα τόσο όσο θα φανταζόταν κάποιος», είπε.

Ανησυχία και καραντίνα στις Σέρρες

Ακόμη ένας γάμος, αυτή τη φορά στις Σέρρες προκαλεί αγωνία για διασπορά του ιού. Λόγω φόβου όλοι οι καλεσμένοι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, ένας 30χρονος σερραϊκής καταγωγής βρέθηκε θετικός και άλλα 3 άτομα που εξετάστηκαν στην Αθήνα βρέθηκαν επίσης θετικά.

Οι αρχές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τους γάμους, καθώς σύμφωνα με τον νομίατρο είναι μία επικίνδυνη κατάσταση για τη μετάδοση της νόσου. Όλοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους ενώ συγχρόνως γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Σε επιφυλακή η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις σχετικές με τον κοροναϊό εξελίξεις στη χώρα, κι ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 110 νέες μολύνσεις.

Πρόβλημα παρατηρείται στην τήρηση των μέτρων σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ όπου συχνάζουν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας.

Οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Σημειώνεται πως ο Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους από την 1η Αυγούστου.

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως υπάρχει ισχυρή σύσταση και για τις εξωτερικές τοποθεσίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου έως και τις 15 του μήνα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων.

Σε ποιες επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020) η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού COVID-19 μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2020.

Αναλυτικά παρακάτω τα σημεία στα οποία οι πολίτες υποχρεούνται να χρησινοποιούν τη μάσκα:

-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.41

-Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.42

-Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα /47.43

-Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα /47.51

-Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.52

-Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.53

-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.54

-Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.59

-Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.61

-Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.62

-Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.63

-Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.64

-Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.65

-Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.71

-Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.72

-Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.75

-Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήμα-τα/47.76

-Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα κατα-στήματα/47.77

-Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα/47.19

-Άλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.78

-Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα/47.79

-Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)/59.14

-Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/91.01

-Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών/77.21

-Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/77.22

-Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης/77.29

-Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής / 96.02

-Υπηρεσίες διαιτολογίας/96.04.10.01

-Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων /96.04.10.02

-Υπηρεσίες μασάζ/96.04.10.05

-Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες/96.04.10.06

-Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/96.09.19.06

-Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/96.09.19.09

-Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/96.09.19.17

-Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας

-Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)

-Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)

-Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets)

-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων/92.00

-Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σουπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κ.λπ.

-Φαρμακεία

-Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό

-Ανελκυστήρες

Aξιοσημείωτο είναι ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας.

Πάντως, από το μέτρο εξαιρούνται τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής κατά τη διάρκεια τοπικής περιποίησης προσώπου, καθώς και όσοι έχουν έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα για λόγους υγείας, αλλά και τα παιδιά κάτω των τριών ετών.

Με πληροφορίες από Skai, Mega, Έθνος, Ράδιο Θεσσαλονίκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα