Η πανδημία επιταχύνθηκε στις περισσότερες περιοχές του κόσμου αυτήν την εβδομάδα

Αύξηση κρουσμάτων και προβληματισμός με την μετάλλαξη Δέλτα

Parallaxi
η-πανδημία-επιταχύνθηκε-στις-περισσό-765144
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Η πανδημία Covid-19 επιταχύνθηκε αυτήν την εβδομάδα σε όλες τις περιοχές του κόσμου, εκτός από τη Λατινική Αμερική.

Το Γαλλικό Πρακτορείο καταγράφει τις πιο σημαντικές εβδομαδιαίες εξελίξεις, στηριζόμενο σε μια βάση δεδομένων που διατηρεί.

Λιγότερα από 400.000 ημερήσια κρούσματα

Με 377.000 μολύνσεις να έχουν καταγραφεί ημερησίως παγκοσμίως αυτήν την εβδομάδα, ο δείκτης βρίσκεται σε ελαφρά ανοδική πορεία (+2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), σύμφωνα με έναν απολογισμό του AFP, μέχρι χθες. Ο δείκτης επιταχύνεται για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου, όταν είχε φθάσει στο ρεκόρ του (816.800 νέα κρούσματα την ημέρα).

Επιδείνωση σχεδόν παντού

Αυτήν την εβδομάδα, μονάχα στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής/Καραϊβικής η κατάσταση βελτιώθηκε, με 13% λιγότερα κρούσματα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πανδημία επιταχύνθηκε σε όλες τις άλλες περιοχές: +30% στην Ευρώπη, +25% στην Αφρική, +10% στη Μέση Ανατολή, +5% σε ΗΠΑ-Καναδά, +4% στην Ασία. Στην Ωκεανία, τα κρούσματα επίσης επιταχύνθηκαν, κατά 31%, όμως ο κορονοϊός κυκλοφορεί εκεί λίγο (323 κρούσματα ημερησίως).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Η Μιανμάρ είναι η χώρα όπου η επιδημία επιταχύνθηκε περισσότερο (+119%, 1.200 νέα κρούσματα την ημέρα), μεταξύ εκείνων που κατέγραψαν τουλάχιστον 1.000 ημερήσιες μολύνσεις την εβδομάδα που πέρασε.

Ακολουθούν η Ισπανία (+80%, 6.300), η Βρετανία (+71%, 20.600), η Τυνησία (+69%, 4.500) και η Κούβα (+68%, 2.700).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις

Στον αντίποδα, είναι η Ουρουγουάη, που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση αυτήν την εβδομάδα (-35%, 1.200 νέα κρούσματα την ημέρα), μπροστά από την Ουγκάντα (-34%, 800), τη Βραζιλία (-30%, 54.100), τη Χιλή (-21%, 3.800) και τη Δομινικανή Δημοκρατία (-17%, 900).

Οι περισσότερες μολύνσεις

Παρά την ισχυρή επιβράδυνση (-30%), η Βραζιλία παραμένει η χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων μολύνσεων σε απόλυτους αριθμούς αυτήν την εβδομάδα (54.100 ημερήσια κρούσματα), μπροστά από την Ινδία (47.000, -14%) και την Κολομβία (29.900, +5%).

Σε σχέση με τον πληθυσμό, η χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα είναι το αρχιπέλαγος των Σεϋχελλών (975 για 100.000 κατοίκους), μπροστά από τη Μογγολία (468).

Αυτές οι δύο χώρες είναι, ωστόσο, μεταξύ εκείνων που προηγούνται σε εμβολιαστικούς όρους, με το 68% και 53% των κατοίκων τους αντίστοιχα να έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Οι Σεϋχέλλες χρησιμοποιούν τα εμβόλια Sinopharm και AstraZeneca/Οξφόρδης, ενώ η Μογγολία χρησιμοποιεί κυρίως δόσεις Sinopharm.

Θάνατοι

Η Βραζιλία και η Ινδία κατατάσσονται πρώτες στους ημερήσιους θανάτους, με 1.565 και 1.068 νεκρούς αντίστοιχα την ημέρα αυτήν την εβδομάδα.

Σε διεθνές επίπεδο, οι ημερήσιοι θάνατοι μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα (7.958 ημερησίως, -5%).

Ισπανία: Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα 12.563 νέα κρούσματα κορονοϊού και 28 θανάτους, ένας απολογισμός υψηλότερος από τις 12.345 μολύνσεις και τους 8 θανάτους μία ημέρα πριν, την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν την ανοδική πορεία, λόγω κυρίως της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν πως οι ημερήσιες αυξήσεις αυτήν την εβδομάδα κυμαίνονται στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Απριλίου.

Ο δείκτης νοσηρότητας των τελευταίων 14 ημερών αυξήθηκε σε 153 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους από 134 χθες.

Με τη σημερινή καταμέτρηση, το σύνολο των μολύνσεων Covid-19 στην Ισπανία ανέρχεται πλέον σε 3.833.868, ενώ το σύνολο των θανάτων από τη νόσο σε 80.911

Κύπρος: 529 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

529 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 1,17%.

Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 378.

54 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 20 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 45.212 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο είναι 76.862.

Υπ. Υγείας Γαλλίας: Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί πλέον στο ένα τρίτο των κρουσμάτων στη χώρα

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού αντιστοιχεί τώρα περίπου στο ένα τρίτο των κρουσμάτων της Covid-19 στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η τελευταία εκτίμηση του Βεράν για το ιδιαιτέρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, που αρχικά εντοπίστηκε στην Ινδία, έρχεται να συγκριθεί με την προηγούμενη εκτίμησή του, στις 29 Ιουνίου, όταν είπε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος αντιστοιχούσε περίπου στο 20% των κρουσμάτων στη χώρα.

«Υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος η επιδημία να έχει και πάλι έξαρση αυτό το καλοκαίρι στη Γαλλία», είπε ο Βεράν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κέντρο Υγείας στη Γαλλία, ενώ κάλεσε τους Γάλλους να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Γερμανία: Η κυβέρνηση υιοθετεί τη σύσταση για συνδυασμό του εμβολίου της AstraZeneca με εμβόλιο mRNA

Όσοι έχουν εμβολιαστεί ήδη με μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μπορούν να λάβουν τη δεύτερη δόση με ένα από τα εμβόλια τύπου mRNA (BioNTech/Pfizer, Moderna), δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, υιοθετώντας την σχετική σύσταση που εξέδωσε χθες η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko).

«Ο συνδυασμός ενός εμβολιασμού με AstraZeneca με μια δεύτερη δόση με BioNTech ή Moderna προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη προστασία – τουλάχιστον όση προστασία προσφέρουν δύο δόσεις από ένα εμβόλιο mRNA», τόνισε ο κ. Σπαν, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη Γερμανία είναι ασφαλή και προσφέρουν επίσης καλή προστασία.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ακόμη ότι με τον συνδυασμό των δύο διαφορετικών εμβολίων, το διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου εμβολιασμού μπορεί να περιοριστεί στις τέσσερις εβδομάδες, γεγονός το οποίο, όπως εξήγησε, διευκολύνει όσους επιθυμούν να πετύχουν γρηγορότερα την πλήρη προστασία. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η δυνατότητα συνδυασμού θα καταστήσει το σκεύασμα της AstraZeneca ελκυστικότερο και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες από όλα τα εμβόλια. «Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί γίνουν το καλοκαίρι, τόσο καλύτερα θα είμαστε το φθινόπωρο. Μπορούμε τώρα να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό με ικανοποιητική ταχύτητα», πρόσθεσε, με το βλέμμα και στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού. «Οι διακοπές, έπειτα από τόσο καιρό περιορισμών, είναι ακόμη πιο σημαντικές. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε και κάλεσε τους Γερμανούς να παραθερίσουν φέτος στο εσωτερικό.

Ο Γενς Σπαν εμφανίστηκε πάντως ενοχλημένος από το γεγονός ότι η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις χωρίς προφανώς να έχει ενημερώσει προηγουμένως το υπουργείο Υγείας. «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτές οι ανακοινώσεις μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία» στους πολίτες. «Αν το γνωρίζαμε, η επικοινωνία μεταξύ επιστήμης και πολιτικής θα μπορούσε να ήταν καλύτερη και να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα των πολιτών», δήλωσε ο κ. Σπαν.

Ενόψει του φθινοπώρου εντείνεται όμως και η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί και αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Το Ίδρυμα για την Προστασία των Ασθενών ζητά μάλιστα να ληφθεί άμεσα η σχετική πολιτική απόφαση. «Ήδη εντός Ιουλίου χρειάζεται μια πολιτική απόφαση σχετικά με το πότε θα πρέπει να αρχίσει να χορηγείται η αναμνηστική δόση στα κέντρα αποκατάστασης και στους οίκους ευγηρίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Όιγκεν Μπράις, υπενθυμίζοντας ότι οι τρόφιμοί τους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ήδη τον Φεβρουάριο. «Για αυτό δεν πρέπει να χάνουμε καθόλου χρόνο», τόνισε και ανέφερε ότι ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε τέτοιες δομές δεν έχει φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο – σε κάποια κέντρα είναι κάτω του 50%, σημείωσε – για αυτό και θα πρέπει να προβλεφθεί και η ημερήσια εξέταση του προσωπικού με τεστ κορονοϊού.

Ιταλία: Στο 22,7% των μολύνσεων κορονοϊού ανιχνεύθηκε η παραλλαγή Δέλτα

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας και του υπουργείου Yγείας της Ρώμης, στις 22 Ιουνίου, η παραλλαγή Δέλτα ανιχνεύθηκε στο 22,7% των μολύνσεων κορονοϊού. Η συγκεκριμένη παραλλαγή εντοπίσθηκε στα δυο τρίτα των περιφερειών της χώρας.

«Η αύξηση των περιστατικών με παραλλαγή Δέλτα είναι αναμενόμενη και πρέπει να την παρακολουθήσουμε με προσοχή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο. «Βασικής σημασίας είναι η ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επαφών και η όσο γίνεται γρηγορότερη ολοκλήρωση όλης της εκστρατείας εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καταγράφηκαν στην Ιταλία 794 περιστατικά covid-19 και 28 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Σε σύνολο 199.238 διαγνωστικών τεστ, το 0,4% προέκυψε θετικό. Έως τώρα, το 31,6% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί με δυο δόσεις των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού και το 56,8% με μια μόνο δόση.

NOTAM: Ανοίγουν τα ελληνικά σύνορα για τουρίστες έξι ακόμα χωρών

Ο βελγικός Τύπος εκφράζει ανησυχία σχετικά με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού

Κάτω από το 60% είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη γαλλόφωνη πλευρά του Βελγίου, επισημαίνει σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir», με τίτλο: «Ανησυχία σχετικά με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βέλγιο αυξάνονται οι φωνές των πολιτικών και των επιστημόνων για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Επισημαίνεται ότι στη βελγική πρωτεύουσα το 57% του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης (εργαζόμενοι σε γηροκομεία και ιδρύματα φροντίδας και όχι νοσοκομεία) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ ο στόχος είναι να εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 70%.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με μελέτη του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Βελγίου (Sciensano), η οποία θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνεται ότι ο εμβολιασμός του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τις προσδοκίες, ιδίως στις Βρυξέλλες.

Κρεμλίνο: Η ρωσική κυβέρνηση δεν συζητά την επιβολή lockdown στην χώρα

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει την έξαρση του νέου θανατηφόρου κύματος της πανδημίας Covid-19 που οφείλεται στη διάδοση της παραλλαγής Delta, με την επιβολή ενός νέου lockdown.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει στην χώρα lockdown εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κανείς δεν θέλει κανένα lockdown. Και το lockdown δεν συζητείται. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή δεν συζητείται, όλοι μας πρέπει να εμβολιασθούμε», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας ότι την θέση του σε αυτό το ζήτημα έχει ήδη διατυπώσει ο πρόεδρος Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η κατάσταση με την αύξηση των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι τεταμένη σε μερικές περιοχές της χώρας, αλλά οι αρχές λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι στην Μόσχα το επίπεδο νοσηρότητας είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην χώρα, όπως και ότι το σύστημα υγείας είναι επιβαρυμένο και σε άλλες περιοχές.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα