Top

Πανδημία: Σε ανησυχητική κατάσταση η Ευρώπη – Έκκληση για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια

Ακόμα ένα καμπανάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την ώρα που αυξάνονται οι μολύνσεις στην Γηραιά Ήπειρο

Parallaxi
πανδημία-σε-ανησυχητική-κατάσταση-η-ε-652339
Parallaxi

corona

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορονοϊού και του γενικά αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων στην Ευρώπη και συνιστά εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμησή του.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ανησυχητική κατάσταση η οποία επηρεάζεται ταυτόχρονα από σημαντική αύξηση των νέων λοιμώξεων και τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα περισσότερα από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού», τόνισε ο περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε σήμερα στην Κοπεγχάγη.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε «να εντατικοποιηθούν ξανά τα γνωστά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των επαφών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι νέες λοιμώξεις, να ανακουφιστούν οι υπηρεσίες υγείας και να σωθούν ζωές. Σε συνδυασμό με έναν επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ, τη συμμόρφωση στους κανόνες καραντίνας και τον εμβολιασμό, αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν εάν συμμετάσχουμε όλοι», υπογράμμισε.

Δεν θα υπάρξει νέο λοκντάουν στην Αγγλία, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας

Η Αγγλία δεν θα χρειαστεί να υπομείνει άλλο ένα λοκντάουν λόγω της πανδημίας, όμως οι εξετάσεις και οι εμβολιασμοί θα γίνουν στοιχείο της καθημερινότητας μέχρι και το 2022, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι τα εμβόλια και οι εξετάσεις θα είναι το χαρακτηριστικό της επόμενης χρονιάς», είπε ο υπουργός μιλώντας σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πρόσθεσε ότι είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η ανοσία από τους εμβολιασμούς και ίσως χρειαστεί να επαναλαμβάνονται τα προγράμματα εμβολιασμού κάθε 6 με 12 μήνες.

Όταν ρωτήθηκε αν προβλέπει ότι το λοκντάουν που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα θα είναι το τελευταίο, ο Χάνκοκ απάντησε θετικά.

Σήμερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 52.618 νέα κρούσματα μέσα σε διάστημα 24 ωρών, καθώς και 1.162 θάνατοι. Χθες τα κρούσματα ήταν 62.322.

Ο Χάνκοκ υποστήριξε ότι η απόφαση της Βρετανίας να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων, ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι με την πρώτη δόση, θα σώσει ζωές. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική προστασία από την πρώτη δόση», συμπλήρωσε.

Πορτογαλία-κορονοϊός: Οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα περιορισμού μετά το ρεκόρ μολύνσεων

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που είναι ήδη σε ισχύ στις πλέον πληγείσες από την πανδημία περιφέρειες της Πορτογαλίας, θα παραταθούν αυτό το Σαββατοκύριακο και θα διευρυνθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

“Θα πρέπει πιθανόν να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα από την προσεχή εβδομάδα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ενώ η χώρα του κατέγραψε χθες, Τετάρτη, ρεκόρ 10.027 νέων μολύνσεων σε 24 ώρες.

Συγκεκριμένα, απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει το Σάββατο και την Κυριακή από τις 13.00 τοπική ώρα στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας και οι κάτοικοί τους δεν θα μπορούν να φύγουν από τον δήμο όπου διαμένουν χωρίς βάσιμο λόγο.

Η Πορτογαλία που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης από τις 9 Νοεμβρίου, είχε χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, πριν τους ενισχύσει για την Πρωτοχρονιά, και πλέον είναι αντιμέτωπη με έναν ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων που σχεδόν διπλασιάστηκε σε δυο εβδομάδες.

Μετά το ρεκόρ μολύνσεων την Τετάρτη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν σχεδόν το ίδιο υψηλός σήμερα, με 9.927 κρούσματα. Και με 95 νέους θανάτους, ο συνολικός αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 7.500, σύμφωνα πάντα με τον ημερήσιο απολογισμό των υγειονομικών αρχών.

“Οι αριθμοί μας ωθούν να είμαστε πιο επιφυλακτικοί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου”, υπογράμμισε ο Κόστα.

Χθες η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, παραδέχτηκε ότι τα νοσοκομεία στη χώρα αυτή των 10 εκατομμυρίων κατοίκων υφίστανται “τεράστια πίεση”, με 3.000 και πλέον νοσηλευόμενους από τους οποίους περισσότεροι από 500 στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία της Λισαβόνας, ένα από τα δύο μεγαλύτερα της χώρας, η υποδοχή των ασθενών με Covid γινόταν σήμερα σε προκατασκευασμένη αίθουσα, απέναντι από το εργοτάξιο κατασκευής μιας νέας μονάδας εντατικής θεραπείας που θα λειτουργήσει τον Απρίλιο.

“Η πίεση είναι μεγάλη αλλά το όριό μας (όσον αφορά τη χωρητικότητα) δεν έχει συμπληρωθεί γιατί είναι μεταβλητό”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Λουίς Πινέιρο, διευθυντής αυτού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Αλλά, όπως πρόσθεσε πριν από την ανακοίνωση του σημερινού απολογισμού της Covid-19 “αν η πανδημία συνεχίσει να εξελίσσεται στο επίπεδο που είδαμε την Τετάρτη, με 10.000 νέα κρούσματα ή σχεδόν τόσα, η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί και η ανησυχία”.

Τα ΗΑΕ αρχίζουν τις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων

ο Αμπού Ντάμπι ξεκίνησε την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά ης Covid-19 εν μέσω έξαρσης των μολύνσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε το γραφείο ενημέρωσης της κυβέρνησης,

Η έναρξη των κλινικών δοκιμών είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, πριν από την παρούσα έξαρση των κρουσμάτων και προέβλεπε την συμμετοχή 500 και πλέον εθελοντών οι οποίοι θα εμβολιάζονταν σε νοσοκομείο του Αμπού Ντάμπι.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου θα χορηγηθούν στους εθελοντές με διαφορά 20 ημερών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στα ΗΑΕ πραγματοποιείται επίσης η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που ανέπτυξε η Κίνα και συγκεκριμένα η Εθνική Φαρμακοβιομηχανία Sinopharm. Τα ΗΑΕ ενέκριναν το εν λόγω εμβόλιο το οποίο διατίθεται δωρεάν σε όποιον επιθυμεί να το κάνει, δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τον περασμένο μήνα το εμιράτο του Ντουμπάι άρχισε να εμβολιάζει με το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και η BioNTec.

Οι αρχές των ΗΑΕ, ο πληθυσμός των οποίων προσεγγίζει τα 9 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσαν ότι έχουν χορηγηθεί 826.301 εμβόλια, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον τύπο τους, ενώ προσέθεσαν ότι προτίθενται να εμβολιάσουν το 50% και πλέον του πληθυσμού κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021.

Τον Οκτώβριο η τοπική εταιρεία G42 των ΗΑΕ που συνεργάζεται με την κινεζική Sinopharm είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να αρχίσει την παραγωγή του εμβολίου το 2021.

Εκπρόσωπος της G42 δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι τα σχέδια για την παραγωγή του εμβολίου στα ΗΑΕ, είναι σε προχωρημένο στάδιο και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τα ΗΑΕ διαπιστώνουν ότι ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων υπερδιπλασιάσθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες. Σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 2.067 νέα κρούσματα.

Τα ΗΑΕ δεν αναφέρουν σε ποιες περιοχές της χώρας καταγράφονται μολύνσεις και θάνατοι και δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα περαιτέρω μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά του ιού.

Συνολικά στο αραβικό αυτό κράτος του Περσικού Κόλπου έχουν καταγραφεί 218.766 κρούσματα και 698 θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα