Top

Πανδημία: Στα κόκκινα Τουρκία, Ευρώπη, Λατινική Αμερική

Όλες οι εξελίξεις στον κόσμο σήμερα

Parallaxi
πανδημία-στα-κόκκινα-τουρκία-ευρώπη-λ-743650
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Γαλλία: Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ αυξάνεται συνεχώς

Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που έχουν εισαχθεί σε Mονάδες Eντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων στη Γαλλία, αυξήθηκε κατά 68 χθες Κυριακή, φθάνοντας τις 5.341, καθώς η χώρα εισέρχεται σε νέο lockdown, το τρίτο κατά σειρά.

Την προηγούμενη ημέρα ο αριθμός των ασθενών που είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ – δείκτης κλειδί της πίεσης που υφίσταται το σύστημα υγείας – είχε αυξηθεί κατά 19.

Τα σχολεία και οι εμπορικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη, θα κλείσουν στη Γαλλία για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακόψει την εξάπλωση του ιού και να αποτρέψει τον κίνδυνο υπερφόρτωσης των νοσοκομείων.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει υποσχεθεί να αυξήσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ και να επιταχύνει την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης.

Χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι άλλοι 185 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 96.678 νεκρούς από την εκδήλωσή της.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 66.794, ξεπερνώντας τα 4,8 εκατομμύρια. Το υπουργείο Υγείας δεν ανακοίνωσε νεότερα στοιχεία για τις μολύνσεις το Σάββατο, λόγω προβλημάτων στη συλλογή των δεδομένων.

Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, τόνισε χθες Κυριακή ότι οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της Παιδείας θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν από τα μέσα Απριλίου.

Γερμανία: 50 θάνατοι και 8.500 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8.497 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.893.883, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, ακόμη 50 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 77.013 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Με περιορισμούς, αντιδράσεις αλλά και… φαντασία γιόρτασε το φετινό Πάσχα η Γερμανία, τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Οι περιορισμοί της κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν σε πολλές περιφέρειες της χώρας εμπόδισαν τους πιστούς να παρακολουθήσουν τις Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, σε κάποιες περιοχές ωστόσο οι Ενορίες κατάφεραν με ευφάνταστους τρόπους να προσφέρουν στο ποίμνιό τους μια όσο γινόταν «κανονική» εμπειρία.

Στην Χάναου της Έσσης, η λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στον χώρο στάθμευσης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, με τους πιστούς, οι οποίοι είχαν προηγουμένως κάνει κράτηση, να κάθονται σε ξύλινα παγκάκια, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις ενδεδειγμένες αποστάσεις.

Στο Όσναμπρουκ της Κάτω Σαξονίας, η εκκλησία… επέσπευσε τη λειτουργία, προκειμένου να «προλάβει» την απαγόρευση κυκλοφορίας που ξεκινούσε στις 21:00. Οι πιστοί, σε περιορισμένο αριθμό, ήταν υποχρεωτικό να φορούν προστατευτικές μάσκες τύπου FFP2.

Στο Μαγδεμβούργο της Σαξονίας – Άνχαλτ, η λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, ενώ στην Νόις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας η Ευαγγελική Εκκλησία έγινε ξανά… drive-in τη Μεγάλη Παρασκευή: «λειτούργησε» για δεύτερη χρονιά σε χώρο στάθμευσης, με τους πιστούς να παραμένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι πολίτες «γιόρτασαν» το Πάσχα διαδηλώνοντας κατά των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Στην Στουτγάρδη συγκεντρώθηκαν – χωρίς να τηρούν την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση – περίπου 15.000 «αρνητές του κορονοϊού», οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν φορούσαν μάσκα. Η διαδήλωση προσέλαβε εξάλλου επικίνδυνες διαστάσεις, όταν κάποιοι από το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον τηλεοπτικού συνεργείου του ARD και δημοσιογράφου του, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν σε ζωντανή σύνδεση με το δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Χθες το βράδυ ο Δήμαρχος της Στουτγάρδης Φρανκ Νόπερ ανακοίνωσε ότι, μετά τις παραβάσεις που καταγράφηκαν το Μεγάλο Σάββατο, οι οποίες ξεπέρασαν τις 300, προτίθεται να απαγορεύσει μελλοντικές αντίστοιχες διαδηλώσεις. «Αυτό που συνέβη είναι χαστούκι για την κοινωνία στο σύνολό της», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βάδης – Βυρτεμβέργης Μάνε Λούχα, καταδικάζοντας τα επεισόδια.

Σε ό,τι αφορά την μαζική προσέλευση τουριστών που αναμένονταν σε περιοχές όπως τα παράλια της Βαλτικής στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, φαίνεται ότι τελικά οι προειδοποιήσεις των αρχών εισακούσθηκαν: δεν υπήρξε συνωστισμός. Τις τελευταίες ημέρες είχαν ενταθεί στην περιοχή οι έλεγχοι από την αστυνομία, κυρίως σε τροχόσπιτα. Τελικά, δεκάδες επισκέπτες από το γειτονικό Αμβούργο επέλεξαν τις παραλίες για τον πασχαλινό περίπατό τους, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, αψηφώντας τις εκκλήσεις της κυβέρνησης, περίπου 40.000 Γερμανοί επέλεξαν να περάσουν τις πασχαλινές διακοπές τους στη Μαγιόρκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Μεγάλη Πέμπτη προσγειώθηκαν στο ισπανικό νησί 54 πτήσεις από την Γερμανία, ενώ την Κυριακή των Βαΐων οι πτήσεις έφτασαν τις 129. Προκειμένου να επιστρέψουν στην Γερμανία, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό, ενώ επιπλέον θα τεθούν σε προληπτική καραντίνα.

Τουρκία: Τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 έφθασαν σχεδόν τις 42.000

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή, ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 41.998 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός ελάχιστα χαμηλότερος από το αρνητικό ρεκόρ της προηγουμένης (44.756), καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό. Το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε χθες τα 3,48 εκατομμύρια.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 185 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 32.263 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το τρέχον διάστημα, η Τουρκία κατατάσσεται πέμπτη σε παγκόσμιο επίπεδο ως προς τον μέσο όρο επτά ημερών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά 24 ώρες, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία αφότου η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα στις αρχές του Μαρτίου.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ορισμένα μέτρα θα επανέλθουν σε ισχύ, ενώ θα επιβάλλεται lockdown τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο στην Τουρκία φέτος ξεκινά την 13η Απριλίου.

H Kίνα ανακοίνωσε 32 κρούσματα Covid-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες στην ηπειρωτική χώρα, με την πόλη Ρουίλι, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, να εντοπίσει όλες τις περιπτώσεις που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Οι δημοτικές αρχές έθεσαν όλους τους κατοίκους σε καραντίνα, έχουν αρχίσει μαζικά τεστ και εμποδίζουν τους πάντες να φύγουν από την πόλη ή να μπουν σε αυτή αφότου άρχισε να καταγράφει κρούσματα του SARS-CoV-2, την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρουίλι ανέφερε και τα 15 κρούσματα που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα χθες Κυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαγνώστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της Κίνας, ανήλθε σε 32 και είναι ο υψηλότερος που ανακοινώνεται από την 31η Ιανουαρίου.

Οι γενετικές αναλύσεις που έγιναν μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων στη Ρουίλι υποδεικνύουν ότι οφείλονταν σε «εισαγόμενες» περιπτώσεις από τη Μιανμάρ, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ. Οι 11 από τους 15 ανθρώπους που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί είναι πολίτες της Μιανμάρ, διευκρίνισαν.

Η Ρουίλι είναι κόμβος διέλευσης στην επαρχία Γιουνάν, η οποία δυσκολεύεται να ελέγξει την τραχιά περιοχή των συνόρων συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων με το Λάος, τη Μιανμάρ και το Βιετνάμ. Πολλοί παράτυποι μετανάστες πέρασαν στο κινεζικό έδαφος πέρυσι, αρκετοί για να γλιτώσουν από την πανδημία.

Οι τοπικές αρχές άρχισαν μαζικό εμβολιασμό. Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες στην Κίνα χθες ανήλθε σε 18, ήταν ο ίδιος με αυτόν της προηγουμένης. Το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 90.305 μολύνσεων.

Το Μεξικό ανακοίνωσε 1.263 κρούσματα Covid-19 και 137 θανάτους σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.263 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 136 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει πλέον φθάσει τους 204.147 νεκρούς επί συνόλου 2.250.458 μολύνσεων στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός στον κόσμο είναι όμως αναμφίβολα υποτιμημένος. Την 28η Μαρτίου, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νεότερα στοιχεία όσον αφορά την πλεονάζουσα θνητότητα στη χώρα, κατά τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι ανακοινώνεται επίσημα, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα έχουν ήδη ξεπεράσει τις 300.000.

Περού: Και τρίτος υποψήφιος για την προεδρία προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό

Ο πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Τζορτζ Φορσάιθ έγινε χθες Κυριακή ο τρίτος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στο Περού που διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία. «Διαγνώστηκε θετικός αφού υποβλήθηκε σε τεστ αντιγόνων καθώς παρουσίασε συμπτώματα στη διάρκεια περιοδείας στο βόρειο τμήμα της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πατρίσια Αρέβαλο, υποψήφια αντιπρόεδρος του Περού.

Ο κ. Φορσάιθ ανακοίνωσε αμέσως ότι ακυρώνει τις δημόσιες συγκεντρώσεις στις οποίες επρόκειτο να εμφανιστεί την τελευταία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν την 11η Απριλίου.

Υποψήφιος της κεντροδεξιάς συμμαχίας «Εθνική Νίκη» (Victoria Nacional), ο Τζορτζ Φορσάιθ βρίσκεται στην τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις ως προς τις προθέσεις ψήφου μεταξύ των 18 υποψηφίων, κανένας από τους οποίους δεν υπερβαίνει το 10%.

Είναι ο τρίτος υποψήφιος που προσβλήθηκε από τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μετά τον κεντρώο Χούλιο Γκουσμάν και τον Σίρο Γκάλβες, νομικό και τραγουδοποιό που ανήκει στη φυλή των Κέτσουα.

Ο Τζόνι Λεσκάνο, κοινωνικά συντηρητικός, λαϊκιστής υποψήφιος, προηγείται κατά τις δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 10%, ακολουθούμενος από την υποψήφια της περουβιανής αριστεράς Βερόνικα Μεντόσα (9%) και ακόμα έναν υποψήφιο της δεξιάς, τον Ερνάντο δε Σότο (επίσης 9%).

Ο Τζορτζ Φορσάιθ προσελκύει το 8% των προθέσεων ψήφου, ίσο με αυτό της Κέικο Φουχιμόρι, της κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Το Περού είναι αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού το τρέχον διάστημα.

Αφότου εκδηλώθηκε στην περουβιανή επικράτεια η πανδημία, πάνω από 1,5 εκατ. Περουβιανοί έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων 52.000 έχουν υποκύψει στην COVID-19, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το Σάββατο καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 (294), αλλά οι αρχές αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών.

Πάνω από 31.000 κρούσματα Covid-19 στη Βραζιλία σε ένα 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες, 1.240 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 31.359 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 331.433 νεκρούς επί συνόλου 12.984.956 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που πολλοί επιστήμονες θεωρούν υποτιμημένα.

Η χώρα των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ.

Ινδία: Ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 κρουσμάτων 478 θάνατοι σε 24 ώρες

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν αλματωδώς τις προηγούμενες 24 ώρες, κατά 103.558, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τα 12,59 εκατομμύρια, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Είναι η πρώτη φορά που τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπερνούν το όριο των 100.000 μέσα σε μία ημέρα.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 478 με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας στους 165.101 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα