Top

Pandora Papers: Παγκόσμιος «σεισμός» από τις αποκαλύψεις – Οι ηγέτες που ελέγχονται

Το νέο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο μόλις «έσκασε».

Parallaxi
pandora-papers-παγκόσμιος-σεισμός-από-τις-αποκα-629417
Parallaxi
Εικόνα: unsplash

Το νέο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο που μόλις «έσκασε», φέρει το όνομα Pandora Papers και αποκαλύπτει αυτό ακριβώς: την πλεονεξία σε όλο της το μεγαλείο.

Τα Pandora Papers έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόλις πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers. Το τότε φερόμενο ως οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα είχε προκαλέσει ακόμη και την κατάρρευση κυβερνήσεων, όπως στην Ισλανδία και στο Πακιστάν.

Σήμερα, οι τριγμοί αναμένονται ισχυρότεροι. Τα Panama Papeps είχαν βασιστεί μονάχα σε έναν υπεράκτιο «φορολογικό παράδεισο», ενώ τα Pandora σε 14. Πρόκειται για ένα λαβύρινθο εταιρειών offshore, όπου η μία κρύβει κάποια άλλη και αυτή η άλλη, ακόμα πέντε. H νέα δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία αποτυπώνουν τον μυστικό πλούτο και τις σκοτεινές συναλλαγές των πλουσίων σε 117 χώρες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συγκαταλέγονται στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.

Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers

Ανθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ – ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά – πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC.

Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.

Βασιλιάς Αμντάλα της Ιορδανίας, Αντρέι Μπάμπις της Τσεχίας και Τόνι Μπλερ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τριάντα υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Μέσω αυτών των εταιρειών, αγόρασε 14 ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις έχει τοποθετήσει 22 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες βιτρίνα που χρησίμευσαν στην αγορά του πύργου Μπιγκό στο Μουζέν της νότιας Γαλλίας. Τα στοιχεία που διέρρευσαν αποδεικνύουν ότι το 2009 ο Μπάμπις διοχέτευσε 22 εκατομμύρια δολάρια σε δίκτυο εταιρειών, προκειμένου να αγοράσει μία έπαυλη κοντά στην Κυανή Ακτή, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει δύο πισίνες και ιδιωτικό κινηματογράφο. Σύμφωνα με την τσεχική ιστοσελίδα Investigace.cz η ιδιοκτησία των εταιρειών αυτών δεν περιλαμβανόταν στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων που είχε υποβάλει ο Αντρέι Μπάμπις. Ο ίδιος δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα του δικτύου.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο έχει καταθέσει περιουσιακά στοιχεία σε δύο trust στην Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.

Στις αποκαλύψεις αναφέρεται το όνομα του πρώην βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ και της συζύγου του και ο τρόπος που απέκτησαν εκατοντάδες χιλιάδες λίρες. Για πολλές δεκαετίες ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας εμφανιζόταν ως πολέμιος της φοροαποφυγής. Τώρα τα Pandora Papers αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν αγοράσει μία υπεράκτια εταιρεία ακινήτων από την οικογένεια του Ζάγιεντ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, υπουργού Βιομηχανίας και Τουρισμού του Μπαχρέιν, με αποτέλεσμα να γίνουν ιδιοκτήτες ακινήτου αξίας 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων (7,6 εκ. ευρώ), αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 400.000 δολαρίων. Τόσο η οικογένεια Μπλερ όσο και η οικογένεια Ζαγιάνι λένε ότι ο ένας δεν γνώριζε την εμπλοκή του άλλου. Η Τσέρι Μπλερ δηλώνει ότι ο σύζυγός της δεν είχε αναμειχθεί στη συναλλαγή αυτή. Σήμερα η εταιρεία έχει κλείσει.

Μερίδιο σε εταιρεία με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους κατείχε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Έναν μήνα πριν από τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2019 ο πρώην ηθοποιός που έγινε πολιτικός είχε πωλήσει το μερίδιό του στην εταιρεία Maltex στον Σεργκέι Σεφίρ, στενό φίλο και συνεργάτη του.

Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.

Στη λίστα το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης ίδρυσε νομική εταιρεία που φέρεται να παρουσιάζει «εικονικούς» ιδιοκτήτες προκειμένου να αποκρύψει τους πραγματικούς κατόχους μιας σειράς από offshore εταιρείες. Ωστόσο, ο κύπριος πρόεδρος, με δήλωσή του, αρνείται κατηγορηματικά την κατάθεση παραπλανητικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» το οποίο ίδρυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλέον διαχειρίζονται οι δύο κόρες του, σύμφωνα με την έρευνα φέρεται να βοήθησε τον Ρώσο ολιγάρχη Λεονίντ Λεμπέντεφ να κρύψει σχέση ιδιοκτησίας του με τέσσερις υπεράκτιες εταιρείες. Το δικηγορικό γραφείο αρνείται κατηγορηματικά την κατάθεση παραπλανητικών στοιχείων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναφέρει πως αν και ήταν μέτοχος του γραφείο μέχρι και την εκλογή του στην προεδρία το 2013, δεν είχε κανένα ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες του γραφείο, αφότου ανέλαβε την προεδρία του ΔΗΣΥ το 1997.

«Δεν έχω καμία γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιεσδήποτε κατηγορίες αφορούν τους χειρισμούς υποθέσεων του πρώην δικηγορικού μου γραφείου», σημείωσε ο κύπριος πρόεδρος στον Guardian.

Στο δημοσίευμα του μέσου αναφέρεται πως δεν υπάρχει υπόνοια ότι ο κ. Αναστασιάδης εμπλέκεται στους χειρισμούς του γραφείου αλλα ο Guardian εξετάζει εάν είναι «σοφό» ο πρόεδρος ενός κράτους να επιτρέπει σε δικηγορική εταιρεία να ενεργεί χρησιμοποιώντας το όνομά του την ώρα που ο ίδιος είναι πολιτικό πρόσωπο.

Σε υπεράκτιες εταιρείες καταφεύγουν και πολλοί αστέρες του θεάματος. Ένα παράδειγμα είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Σακίρα. Ο δικηγόρος της δηλώνει πάντως ότι όλοι οι λογαριασμοί της Σακίρα έχουν δηλωθεί και επιπλέον δεν της προσφέρουν κάποια προνομιακή φορολογική μεταχείριση. Άλλο παράδειγμα είναι ο Ινδός πρώην άσος του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκάρ. Οι δικηγόροι του δεν απάντησαν σε παράκληση της DW για κάποιο σχόλιο. Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους για offshore εταιρείες είναι βέβαια επιχειρηματίες και πολυεκατομμυριούχοι. Όπως ο Τούρκος μεγαλοεργολάβος Ερμάν Ιλιτσάκ, που διατηρεί δεσμούς με δύο υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες όμως είχαν καταχωρηθεί στο όνομα της μητέρας του το 2014. Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης ο κ.Ιλιτσάκ δεν είχε προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ο όμιλος Ronesans, ιδιοκτησίας Ιλιτσάκ, είχε αναλάβει να κατασκευάσει μεταξύ άλλων το περίφημο προεδρικό ανάκτορο του Ταγίπ Ερντογάν, με 1.500 δωμάτια.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα