Αθλητισμός

Πανελλήνιες: Έτσι στήθηκε η απάτη με τη μοριοδότηση αθλητών

«Πρωταθλητές» χωρίς να αγωνιστούν

Parallaxi
πανελλήνιες-έτσι-στήθηκε-η-απάτη-με-τη-1014950
Parallaxi

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που αποκάλυψε η αστυνομική έρευνα για τη σοβαρή υπόθεση πλαστογραφίας, με στόχο τη μοριοδότηση μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκεται στέλεχος ομοσπονδίας πολεμικών τεχνών και δύο προπονητές.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2022 έως και σήμερα, προσέγγιζαν γονείς και τα ανήλικα παιδιά τους που φοιτούσαν σε σχολές της πολεμικής τέχνης Κουνγκ Φου και τους υπόσχονταν ότι έναντι 3.500 έως 7.000 ευρώ, θα προέβαιναν στην κατάρτιση πλαστογραφημένων φύλλων αγώνα (πανελληνίων και διεθνών διοργανώσεων), στα οποία οι αθλητές-μαθητές θα αναγραφόταν ψευδώς σε προνομιούχα θέση κατάταξης.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, «με τον τρόπο αυτό οι μαθητές, θα τύγχαναν δικαιούχοι ευεργετήματος που προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία, ήτοι εγγραφή τους στον ειδικό πίνακα αθλητών, προκειμένου να λάβουν ευεργετική μοριοδότηση για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Κατόπιν, οι γονείς θα παραλάμβαναν τις εν λόγω ψευδείς βεβαιώσεις μέσω του βασικού κατηγορουμένου από την Ελληνική Ομοσπονδία ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ, με τις υπογραφές του προέδρου και του Γενικού Γραμματέα αυτής και ακολούθως θα τις κατέθεταν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία θα εξέδιδε την τελική απόφαση επιτυχίας των αθλητών, προς χρήση στο Υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι ο βασικός κατηγορούμενος εκ της θέσεως του στην Ελληνική Ομοσπονδίας ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ, ως στέλεχος της τεχνικής επιτροπής, τύγχανε πρόσωπο που επιμελούνταν τη διοργάνωση των εν Ελλάδι αγώνων, την οργάνωση των αποστολών σε διεθνείς αγώνες, τη σύνταξη των φύλλων αγώνα, καθώς και την επικοινωνία με τη διεθνή ομοσπονδία. Ως εκ τούτου κατά την εγκληματική δραστηριοποίηση κατείχε τον κομβικό ρόλο σύνταξης των πλαστών φύλλων αγώνα με βάση τα οποία εκδίδονταν οι βεβαιώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ και κατόπιν οι αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Οι κατηγορούμενοι προπονητές/ιδιοκτήτες σχολών κατείχαν τον ρόλο μεσάζοντα μεταξύ ενδιαφερόμενων γονέων και του βασικού κατηγορουμένου, γνωρίζοντας ασφαλώς την παράνομη φύση της μεσιτείας τους».

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία μητέρας ανήλικου αθλητή, ότι με μεσιτεία του προπονητή του παιδιού της, ο βασικός κατηγορούμενος της πρότεινε έναντι των 3.500 ευρώ να της παραδώσει φύλλο αγώνα και βεβαίωση της ελληνικής Ομοσπονδίας στα οποία ο γιος της αναγράφεται στην 2η θέση της κατάταξης στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα «WUSHU KUNG FU» που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι από 10 έως 16 Νοεμβρίου 2022, στην κατηγορία «TRADITIONAL QIANGSHU», άθλημα στο οποίο ουδέποτε αγωνίστηκε.

Κατόπιν προσυνεννοημένης συνάντησης σε καφέ στην περιοχή του Χαλανδρίου την 23-2-2023 μεταξύ του βασικού κατηγορουμένου και γονέα, αστυνομικοί της Ασφάλειας ακινητοποίησαν τον πρώτο τη στιγμή που παραλάμβανε από τη μητέρα του παιδιού το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ και τον προσήγαγαν. Τα κατασχεθέντα πειστήρια στην κατοχή του κατηγορουμένου (έγγραφα, ηλεκτρονικές συσκευές κ.λπ.) κατέδειξαν ότι η παράνομη δραστηριότητα δεν περιοριζόταν σε ένα μεμονωμένο περιστατικό, παρά τύγχανε μέρος μόνο ευρύτερης εγκληματικής δραστηριότητας, κατά την οποία είχαν εκδοθεί δεκάδες πλαστά φύλλα αγώνα που αφορούσαν ψευδείς επιδόσεις Ελλήνων αθλητών, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα «WUSHU KUNG FU» (Λουτράκι 10 έως 16 Νοεμβρίου 2022).

Από την έρευνα προέκυψε ότι συνολικά είχαν πλαστογραφηθεί 18 φύλλα αγώνα, τα οποία αφορούσαν 30 μαθητές/αθλητές και 4 προπονητές που συμμετείχαν ως αθλητές. Σε μία εκ των περιπτώσεων ολοκληρώθηκε η υφαρπαγή της ψευδούς βεβαίωσης από την Γενική γραμματεία Αθλητισμού, γονέα ανήλικης μαθήτριας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώθηκε πλήρως η διαδικασία (ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ), καθώς τα ευεργετήματα αφορούσαν μαθητές/υποψήφιους φοιτητές σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αναφορικά με τους προπονητές που αγωνίσθηκαν ως αθλητές στην επίμαχη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση και αναγράφονται σε ψευδή θέση κατάταξης στα πλαστά φύλλα αγώνων, το όλο εγχείρημα είχε ως κίνητρο την δυνατότητα αναβάθμισης της προπονητικής τους βαθμίδας σε προπονητές Α΄ Τάξεως, γεγονός το οποίο θα τους προσέφερε πλήθος πλεονεκτημάτων στην επαγγελματική τους πορεία. Από την Αστυνομία θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό ότι οι υπό έρευνα κατηγορούμενοι εμπλέκονται και σε πληθώρα άλλων περιπτώσεων, οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν, ένεκα του όγκου των αθλητικών διοργανώσεων κατά τις οποίες τα εμπλεκόμενα πρόσωπα κατείχαν κομβικές θέσεις στην Ελληνική Ομοσπονδία ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ. Η σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος των πέντε κατηγορουμένων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών».

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα