Top

Εισαγγελέας σε οίκους ευγηρίας της Ισπανίας

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παγκοσμίως

Parallaxi
εισαγγελέας-σε-οίκους-ευγηρίας-της-ισ-571752
Parallaxi

Γηροκομείο

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ερευνά περισσότερες από 200 υποθέσεις πιθανής εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας, όπου ο ιός εξαπλώθηκε σχεδόν ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πρώτου κύματος.

Σχεδόν 43.000 τρόφιμοι οίκων ευγηρίας και φροντίδας πέθαναν από τη νόσο covid-19 ή υπάρχουν υποψίες ότι πέθαναν από αυτή το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, κατά το πρώτο κύμα, δηλαδή, της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Εκείνη την περίοδο, το προσωπικό κατήγγειλε ελλείψεις σε βασικό προστατευτικό εξοπλισμό και μονάδες του στρατού που είχαν σταλεί εκεί, για να απολυμάνουν τους χώρους, είχαν ανακαλύψει ανεπιτήρητες σορούς σε κάποιες από τις δομές.

Το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε πως σχεδόν οι μισές από τις έρευνες που διεξάγει σχετίζονται με ανθρωποκτονία από αμέλεια, παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος, ενώ ψάχνει 21 υποθέσεις για ελλείψεις σε ιατρική φροντίδα.

Με την Ισπανία να καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων σε σχεδόν καθημερινή βάση, η εισαγγελία προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι παραμένουν στο δίκτυο δομών φροντίδας, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν προσφάτως.

“Η αύξηση στις μολύνσεις αποτελεί κίνδυνο για τα περιβάλλοντα των οίκων αυτών”, επισήμανε σε μια ανακοίνωση σήμερα, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση.

Εξάλλου, αδυναμίες που προϋπήρχαν, όπως η διοίκηση, η χρηματοδότηση, οι εργασιακές συνθήκες, η έλλειψη συντονισμού με τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και η απουσία χώρων απομόνωσης παραμένουν εκτεταμένες, τονίζεται στη σχετική έκθεση.

Η Ισπανία έχει περίπου 5000 οίκους ευγηρίας, όπου φιλοξενούνται σχεδόν 400.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το European Ageing Network.

Pfizer: Μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων κατά 50% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά του κορονοϊού που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την ώρα που αυξάνεται η δυσφορία για τις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου με τις παραδόσεις να επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα, είπε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Αντρέι Μπάτσου. Παρόμοια η κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσειςμια μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε, λένε οι Aρχές.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών. «Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοικτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γιαν Μπλάτνι σε δημοσιογράφους σήμερα, με τις παραδόσεις της Pfizer να μειώνονται κατά περίπου 15% αυτήν την εβδομάδα και έως 30% για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ορισμένες χώρες εκτιμούν πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η Νορβηγία έχει διαθέσιμο απόθεμα έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να χορηγεί τις δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έγινε γνωστό από το σώμα δημόσιας υγείας της κυβέρνησης. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε στη Βουλγαρία και την Πολωνία ότι θα αντικαταστήσει τις παραλειπόμενες δόσεις, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Όμως, το ινστιτούτο Serum της Δανίας επισήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο. Με τις κυβερνήσεις στην περιοχή να προσπαθούν να διαχειριστούν τις αιφνίδιες περικοπές, αξιωματούχοι λένε πως οι μειώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να τιθασεύσουν την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Χθες, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer. Στην Ουγγαρία, όπου οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer και άλλους κατασκευαστές.

«Θα ήμασταν χαρούμενοι εάν η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή λάμβανε μέτρα το συντομότερο για να διασφαλίσει ότι η Pfizer και άλλοι κατασκευαστές θα αλλάξουν τις παραδόσεις», είπε ο Γκέργκελι Γκούλιας, ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ιρλανδία: Στοχεύει σε εμβολιασμό όλων των πολιτών έως τον Σεπτέμβριο

Η Ιρλανδία υπολογίζει ότι θα έχει εμβολιάσει όλους τους πολίτες της εναντίον του νέου κορονοϊού έως τον Σεπτέμβριο αν τα αποθέματα εμβολίων το επιτρέψουν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Στίβεν Ντόνελι.

“Εγκαθιδρύουμε το (εμβολιαστικό) πρόγραμμά μας στη βάση ενός αποθέματος εμβολίων που θα επέτρεπε σε κάθε πολίτη να έχει εμβολιαστεί έως τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε ο υπουργός στην κάτω βουλή.

“Πρόκειται για ένα προσωρινό και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα”, βάσει “υποθέσεων” που εξαρτώνται από μελλοντικές παραδόσεις εμβολίων, ορισμένα από τα οποία θα πρέπει ακόμη να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε στους βουλευτές.

Η Ιρλανδία δεν δημοσιεύει ακόμη ημερήσιο απολογισμό των εμβολιασμών που διενεργεί με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna, των μοναδικών μέχρι στιγμής που έχουν λάβει έγκριση στη χώρα, όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Ωστόσο, ο Ντόνελι δήλωσε πως την περασμένη Κυριακή 94.000 άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως είπε, η Ιρλανδία είναι “σε καλό δρόμο” για τον εμβολιασμό 140.000 κατοίκων έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η Ιρλανδία έχει καταγράψει 2.768 θανάτους που οφείλονται στον νέο κορονοϊό, σε έναν πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

Αφού πέρασε τα πρώτα δύο κύματα της πανδημίας με μικρό αριθμό μολύνσεων και θανάτων, η χώρα έφθασε πρόσφατα το πιο υψηλό ποσοστό μολύνσεων ανά κάτοικο στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η ιρλανδική κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει ένα τρίτο λοκντάουν τουλάχιστον έως τα τέλη Ιανουαρίου, στη διάρκεια του οποίου τα μη απαραίτητα καταστήματα, οι παμπ, τα εστιατόρια και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Βρετανία: Πτώση του ημερήσιου αριθμού θανάτων από κορονοϊό

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 1.290 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, λιγότερους από τους 1.820 που ανακοινώθηκαν χθες, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 37.892 κρούσματα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν επίσης πως 4,97 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, με 363.508 εξ αυτών τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο ρεκόρ εμβολιασμών κατά της νόσου στην χώρα.

Δεν αποχωρούν τελικά από τον ΠΟΥ οι ΗΠΑ

Ισραήλ: Κάτω του 1 ο δείκτης αναπαραγωγής R του κορονοϊού

Ο εκτιμώμενος δείκτης αναπαραγωγής της COVID-19 στο Ισραήλ μειώθηκε κάτω του 1, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα ξεκίνησε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία μπορεί να αρχίζει να υποχωρεί, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο δείκτης “R” πάνω του 1 υποδηλώνει ότι οι λοιμώξεις αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, ενώ αν κινείται κάτω του 1 υποδεικνύει μια παύση της εξάπλωσης του ιού κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο δείκτης “R” στο Ισραήλ έφτασε στο 1,3 στις 11 Δεκεμβρίου. Η χώρα ξεκίνησε τον εμβολιασμό των πολιτών της την επόμενη της εβδομάδας εκείνης. Με την εξάπλωση του ιού να κλιμακώνεται, στις 27 Δεκεμβρίου επέβαλε ένα τρίτο εθνικό lockdown – το οποίο εξακολουθεί να ισχύει.

“Αν βλέπουμε φως; Βλέπουμε μια χαραμάδα φωτός”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις στο τηλεοπτικό δίκτυο 13 TV, καθώς το Ισραήλ καταγράφει δείκτη αναπαραγωγής “R” COVID-19 0,99. “Πετύχαμε μια παύση, αλλά την πετύχαμε στα υψηλά ποσοστά νοσηρότητας”.

Πίστωσε αυτή την πτώση του δείκτη στο lockdown και τους εμβολιασμούς, καθώς πάνω από το ¼ των 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο σημείωσε πως τα εμβόλια “μείωσαν κυρίως τις περιπτώσεις σοβαρής νοσηρότητας, όχι απαραίτητα τον αριθμό των φορέων”.

Η μείωση θα ήταν πιο σημαντική αν δεν υπήρχε η παρουσία της ιδιαίτερα μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού, τόνισε ο υφυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, για ακόμη μια φορά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, έχει δηλώσει ότι τα εμβόλια μπορεί να επιτρέψουν στο Ισραήλ να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές του ομάδες και να ανοίξει ξανά την οικονομία τον επόμενο μήνα.

Η Ρωσία θέλει να παράγει το εμβολίου Sputnik-V και σε μορφή που να διατηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου

Η Ρωσία σχεδιάζει να παράγει το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V σε μορφή που θα επιτρέπει να μεταφέρεται και να διατηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες κατάψυξης ψυγείου έως τους -18 βαθμούς Κελσίου, αλλά και εμβόλιο Sputnik-V σε μορφή που θα μπορεί να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών Κελσίου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει την Ρωσία στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των εμβολίων καθώς θα μειώσει το κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς του εμβολίου Sputnik-V, κάνοντας πιο εύκολες τις απαιτήσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές που προϋποθέτουν μια αλυσίδα εφοδιασμού με ψυγεία ψύξης μεγαλύτερης της κανονικής για την αποθήκευσή του, και διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις αναπτυσσόμενες χώρες να το αποκτήσουν.

Ο Μουράσκα είπε επίσης ότι μια από τις έξι εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο έχει αναπτύξει μια μορφή του εμβολίου που διατηρείται σταθερό σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου σε υγρή μορφή, παρότι ο υπουργός δεν παρουσίασε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της παραγωγής του.

“Η έναρξη της παραγωγής του εμβολίου Sputnik-V σε νέες συνθήκες αποθήκευσης σε μια από τις μονάδες παραγωγής του θα μας επιτρέψει να καλύψουμε περισσότερες περιοχές και να κάνουμε πιο εύκολο τον μαζικό εμβολιασμό για τον πληθυσμό”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Δύο πηγές προσκείμενες στην διαδικασία παραγωγής του εμβολίου ανέφεραν ότι η μορφή αυτή του εμβολίου μπορεί να παραχθεί από την ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία Generium. Μια πηγή δήλωσε ότι η παραγωγή του μπορεί να αρχίσει εντός του τριμήνου, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις.

Η εταιρεία Generium δεν απάντησε στο αίτημα να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Το θέμα των θερμοκρασιών στις οποίες πρέπει να φυλάσσεται το εμβόλιο, απασχολεί τις χώρες. Για παράδειγμα το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech και Pfizer, πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περίπου στους -70 βαθμούς Κελσίου, πριν αρχίσει να αποστέλλεται στα κέντρα διανομής, σε κιβώτια γεμάτα με ξηρό πάγο.

Ο Αλεξέι Κουζνετσόφ, σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Υγείας, δήλωσε ότι η νέα μορφή του εμβολίου Sputnik-V επί του παρόντος μπορεί να φυλάσσεται για τρείς μήνες, ενώ το ψυχθέν εμβόλιο που αποθηκεύεται στους -18 βαθμούς Κελσίου έχει έξι μήνες ζωής σε συνθήκες συντήρησης.

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF (Russian Direct Investment Fund) το οποίο προωθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V παγκοσμίως, δήλωσε ότι τα μέσα διανομής συνιστούν ένα μεγάλο κόστος για το εμβόλιο, γι’ αυτό είναι ένα “μεγάλο συν” το να μπορεί να φυλάσσεται το εμβόλιο σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο δεν ανέφερε πότε η νέα μορφή του εμβολίου Sputnik-V θα είναι έτοιμη να εξαχθεί στο εξωτερικό.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει επίσης αναπτυχθεί σε στερεά μορφή, σε μορφή σκόνης, που μπορεί να διατηρηθεί σε συνθήκες κατάψυξης, δήλωσε νωρίτερα ο Κιρίλ Ντμίτριεφ. Ωστόσο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η παραγωγή του δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Κύπρος: Δύο θάνατοι και 164 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Δύο θανάτους και 164 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 178, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε 29.636. Επίσης, 184 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 58 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.170 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

“Παράθυρο” Μέρκελ για συνεργασία με Ρωσία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V

Την προοπτική συνεργασίας με την Ρωσία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V, άφησε ανοιχτή η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι το εμβόλιο θα λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Παρ’ όλες τις αυτή τη στιγμή μεγάλες πολιτικές διαφορές, όπως στην υπόθεση Ναβάλνι, σε μια πανδημία θα μπορούσε κανείς να συνεργαστεί σε ανθρωπιστικό επίπεδο, τόνισε η κυρία Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας και την σχετική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής του κρατικού Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου ότι υπάρχουν ήδη συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παραγωγής του ρωσικού εμβολίου στην Γερμανία και ότι διαπιστώνεται “σοβαρό” ενδιαφέρον από πολλές χώρες της ΕΕ. Το εμβόλιο έλαβε άλλωστε σήμερα επείγουσα έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ουγγαρίας.

Στόχος η ολοκλήρωση των εμβολιασμών έως 21 Σεπτεμβρίου

Έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού στη Γερμανία άφησε σήμερα να εννοηθεί η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ακυρώνοντας εμμέσως την υπόσχεση του υπουργού Υγείας για προσφορά εμβολιασμού προς όλους “μέχρι το καλοκαίρι”.

Αναφερόμενη στην έλλειψη εμβολίων και στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στον εμβολιασμό του πληθυσμού, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο παρασκευάζεται τις εγκαταστάσεις της Pfizer, η οποία, όπως είπε, διοχετεύει την παραγωγή της κυρίως στην αμερικανική αγορά. “Η BioNTech είναι μια start up εταιρεία”, είπε σχετικά η Καγκελάριος, αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα παραδοθούν κανονικά οι υπεσχημένες 8,8 εκατομμύρια δόσεις εντός του α’ τριμήνου του έτους. “Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση”, πρόσθεσε, για να τονίσει ότι “μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει όλοι στην Γερμανία να έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού”. Το “ημερολογιακό” τέλος του καλοκαιριού είναι στις 21 Σεπτεμβρίου, είπε η κυρία Μέρκελ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι άγνωστο το πόσοι θα θελήσουν τελικά να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Μέρκελ: Υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων

Τα ΗΑΕ ενέκριναν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V για επείγουσα χρήση

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέκριναν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V για επείγουσα χρήση, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας και επισημαίνοντας ότι είναι το τρίτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού που εγκρίνεται στα ΗΑΕ.

“Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών έδειξαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου καθώς προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση κατά του κορονοϊού, την ασφάλεια ως προς την χρήση του όπως και ότι ανταποκρίνεται στις διεθνείς και προδιαγραφές ασφαλείας και αποτελεσματικότητας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο WAM των Eμιράτων, η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου που πραγματοποιήθηκαν στα ΗΑΕ.

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ έχει εγκρίνει το εμβόλια της Pfizer και της BioNTech, καθώς και το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm.

Οι εμβολιασμοί στην χώρα ξεκίνησαν πειραματικά τον Οκτώβριο και η κυβέρνηση σχεδιάζει στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να εμβολιάσει το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Την έγκριση του ρωσικό εμβολίου από τα ΗΑΕ επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF( Russian Direct Investment Fund), Κιρίλ Ντμίτριεφ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης του εμιράτου “σημαντικό βήμα για την προστασία του πληθυσμού με την βοήθεια ενός από τα καλύτερα εμβόλια του κόσμου”.

Χθες, Τετάρτη, στα Εμιράτα καταγράφηκαν 3.506 νέα κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 263.700 περιστατικά μόλυνσης, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει φθάσει τους 762.

Η ολλανδική αεροπορική KLM θα απολύσει ακόμα 1.000 άτομα

Η KLM, ο ολλανδικός βραχίονας της Air France, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα “κόψει” επιπλέον 1.000 θέσεις εργασίας το 2021 και εξέφρασε την αντίθεσή της στα κυβερνητικά σχέδια σύμφωνα με τα οποία θα απαιτείται από όλους τους επιβάτες να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19 πριν πετάξουν στην Ολλανδία.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι οι νέες περικοπές έρχονται μετά από πάνω από 5.000 απώλειες θέσεων εργασίας το 2020. Ξεχωριστά, ένας συνασπισμός ολλανδικών αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της KLM, εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι αντιτίθενται στην απαίτηση για rapid test σε όλους τους εισερχόμενους επιβάτες, εντός τεσσάρων ωρών από την επιβίβαση σε αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα.

“Οι Κάτω Χώρες θα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που θα υιοθετήσει τέτοια εκτεταμένα μέτρα”, ανέφεραν οι εταιρείες σε δήλωσή τους.

Ιταλία: 14.078 κρούσματα, 521 θάνατοι το τελευταίο 24ώρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα περιστατικά κορονοϊού είναι 14.078 και 521 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 267.567 διαγνωστικά τεστ, το 5,2% των οποίων ήταν θετικό. Σε σχέση με χθες, οι ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας είναι 43 λιγότεροι, και 424 λιγότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (2.234 περιστατικά), ενώ ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνια (1.320), το Λάτιο (1.303) με πρωτεύουσα την Ρώμη και η Απουλία (1.275) με κύρια πόλη το Μπάρι. Από την αρχή της πανδημίας, 84.202 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα.

Ο Ντομένικο Αρκούρι, τέλος, ειδικός επίτροπος που όρισε η ιταλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έκανε σήμερα γνωστό ότι και την επόμενη εβδομάδα, η φαρμακευτική εταιρία Pfizer, θα παραδώσει στην χώρα 20% λιγότερα εμβόλια απ΄ότι είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Πρόκειται για παρτίδες που, σε μεγάλο ποσοστό, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την δεύτερη δόση του εμβολίου για την προστασία των γιατρών, των νοσηλευτών και των ηλικιωμένων που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Πηγή: ΑΠΕ / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα