Πάνω από 25.000 νέα κρούσματα στη Ρωσία – Αυστηρότερα μέτρα στην Ταϊλάνδη
Δείτε αναλυτικά όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.
Δείτε αναλυτικά όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.
Ρωσία: 25.140 νέα κρούσματα και 710 θάνατοι
Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 25.140 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 5.403 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας ανήλθε σε 5.808.473.
Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης του κορονοϊού ανέφερε επίσης ότι 710 άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα έφθασε τους 143.712.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, η οποία κάνει ξεχωριστή καταμέτρηση, ανάφερε ότι η Ρωσία έχει καταγράψει περίπου 290.000 θανάτους από COVID-19 από τον Απρίλιο 2020 ως τον Μάιο του 2021.
Ταϊλάνδη: Οι αρχές επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα lockdown γύρω από την πρωτεύουσα Μπανγκόκ και προχωρούν σε συνδυασμό των εμβολίων Sinovac και AstraZeneca για να αυξήσουν την προστασία.
Η Ταϊλάνδη προχώρησε στην εφαρμογή των αυστηρότερων εδώ και πάνω από ένα χρόνο περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή της Μπανγκόκ και τις γειτονικές επαρχίες, με νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις καθώς και εκτεταμένες αναστολές δρομολογίων από αεροπορικές εταιρίες και εταιρίες λεωφορείων.
Οι αρχές έχουν καλέσει τους πολίτες στη Μπανγκόκ και τις γύρω περιοχές –την εστία της έξαρσης- να εργαστούν από το σπίτι και έχουν συστήσει 145 σημεία ελέγχου σε 10 επαρχίες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων 88 στην πρωτεύουσα, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις μη απαραίτητες περιφερειακές μετακινήσεις.
Οι περιορισμοί, που αρχικά επιβάλλονται για διάστημα δύο εβδομάδων, έχουν στόχο να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού και περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο των εμπορικών κέντρων και όριο πέντε ατόμων για συναθροίσεις ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν πολύ υψηλοί αριθμοί ακόμα και ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα 8.656 κρούσματα και 80 θανάτους και ο συνολικός τους αριθμός διαμορφώθηκε σε 345.027 κρούσματα και 2.791 θανάτους, εκ των οποίων η μεγάλη πλειονότητα καταγράφηκε μετά την έξαρση από τις αρχές Απριλίου που τροφοδοτείται από τα ιδιαίτερα μεταδοτικά στελέχη Άλφα και Δέλτα.
Επίσης η χώρα ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι της COVID-19 ως δεύτερη δόση για αυτούς που έχουν λάβει το σκεύασμα της Sinovac ως πρώτη δόση για να αυξήσουν την προστασία έναντι της νόσου.
Το σχέδιο, εάν εφαρμοστεί, θα είναι ο πρώτος συνδυασμός κινεζικού εμβολίου και σκευάσματος δυτικής παρασκευής που ανακοινώνεται δημοσίως.
“Στόχος είναι να βελτιωθεί η προστασία έναντι του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα και να δημιουργηθεί υψηλό επίπεδο ανοσίας έναντι της ασθένειας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ σε δημοσιογράφους.
Η Ταϊλάνδη και γειτονικές της χώρες, όπως η Ινδονησία, έχουν ανακοινώσει υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που έχει εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Sinovac. Η πλειονότητα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της Ταϊλάνδης έλαβε το εμβόλιο της Sinovac μετά τον Φεβρουάριο, ενώ το σκεύασμα ιικού φορέα της AstraZeneca κατέστη ευρέως διαθέσιμο μετά τον Ιούνιο.
Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφού το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης είπε ότι 618 εργαζόμενοι ιατρικών υπηρεσιών από τα 677.348 μέλη του προσωπικού που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Sinovac μολύνθηκαν με COVID-19 από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Μία νοσηλεύτρια πέθανε και ένας ακόμα εργαζόμενος στον κλάδο υγείας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η χώρα σχεδιάζει επίσης να χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις mRNA σε εργαζόμενους του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που έχουν λάβει δύο δόσεις του σκευάσματος Sinovac.
Το Ισραήλ χορηγεί τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer- Ποιους αφορά
Νότια Κορέα: Χίλια εκατό νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ Κυριακή – σε ισχύ από σήμερα τα πλέον αυστηρά μέτρα στη Σεούλ
Η Νότια Κορέα κατέγραψε 1.100 νέα κρούσματα κορονοϊού στις 11 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (KDCA) της Νότιας Κορέας, καθώς σήμερα τίθενται σε ισχύ οι σκληρότεροι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής στη Σεούλ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το χειρότερο ξέσπασμα της COVID-19 στην νοτιοκορεατική πρωτεύουσα.
Ο αριθμός αυτός των νέων κρουσμάτων είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ Κυριακή στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της KDCA, αν και είναι χαμηλότερος από τα ρεκόρ που καταγράφηκαν για τρεις συνεχόμενες ημέρες, με τον υψηλότερο αριθμό -1.378- να καταγράφεται την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση επέβαλε από σήμερα το αυστηρότερο επίπεδο μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Σεούλ και γειτονικές της περιοχές για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, συμπεριλαμβανομένης απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των δύο ατόμων μετά τις 18:00 τοπική ώρα.
Το νέο κύμα κορονοϊού έχει προκαλέσει λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής νόσησης και θανάτους από ό,τι προηγούμενα κύματα, καθώς πολλοί από τους πιο ηλικιωμένους και περισσότερο ευάλωτους Νοτιοκορεάτες έχουν τώρα εμβολιαστεί κατά της COVID-19.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 169.146, ενώ των θανάτων από την COVID-19 σε 2.044, ο οποίος είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν σε πολλές άλλες βιομηχανικές χώρες.
Ωστόσο οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό νεαρών ασθενών, στους οποίους δεν έχει ακόμη χορηγηθεί εμβόλιο κατά της COVID-19, και για την εξάπλωση του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στις πρόσφατες εξάρσεις του ιού.
Η διευθύντρια της KDCA Τζεόνγκ Εούν-Κιεόνγκ δήλωσε ότι νέα μελέτη δείχνει ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ημερήσιων κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται μόνον αφότου φτάσει τα περίπου 2.300 ως τα μέσα Αυγούστου.
“Αν η εξάπλωση του ιού τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων υπολογίζεται ότι θα παραμείνει περίπου στα τρέχοντα επίπεδα τις επόμενες δύο εβδομάδες και μετά θα αρχίσει να μειώνεται σε περίπου 600 κρούσματα ως το τέλος Αυγούστου”, δήλωσε σήμερα η Τζεόνγκ.
Αυστρία: Νέο κύμα της πανδημίας αναμένει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και απευθύνει εκ νέου επείγουσα έκκληση για εμβολιασμό, επισημαίνοντας πως ο κορονοϊός θα παραμείνει για χρόνια.
Επείγουσα έκκληση προς τον πληθυσμό να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, διότι ο αριθμός των λοιμώξεων στην Αυστρία σύντομα θα αυξηθεί και θα υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα, απευθύνει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς από τη Νέα Υόρκη, όπου έφθασε χθες, Κυριακή, το βράδυ για επίσκεψη μίας εβδομάδας, την πρώτη που πραγματοποιεί εκτός Ευρώπης από το ξέσπασμα της κρίσης.
Μιλώντας σε Αυστριακούς δημοσιογράφους, ο καγκελάριος προειδοποίησε πως “ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, θα παραμείνει και θα μας απασχολεί ακόμη για πολλά χρόνια, και για εκείνον που έχει εμβολιαστεί η πανδημία έχει περάσει, αλλά για εκείνον που δεν έχει εμβολιαστεί ο ιός είναι ένα τεράστιο πρόβλημα”.
“Μία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ολλανδία και στη Νότια Ευρώπη, θα συμβεί και σε εμάς. Έπειτα από εμπειρία ενάμιση χρόνου, γνωρίζουμε ότι αυτή η πανδημία έρχεται σε κύματα”, ανέφερε, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος έλαβε πριν από λίγες ημέρες την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα, υπάρχει τώρα ο εμβολιασμός που προστατεύει επίσης από όλες τις μέχρι τώρα παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής “Δέλτα”, και ο ίδιος θέτει καθημερινά το ερώτημα εάν υπάρχει μία μετάλλαξη που δεν καλύπτεται από τον εμβολιασμό, διευκρίνισε.
Μόλις πρόσφατα, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει την προσωπική ευθύνη σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τώρα καθιστά σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται για όσο το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμένους ανθρώπους στην Αυστρία.
Προς τούτο, όπως ο ίδιος παρατηρεί, καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει μαζί με τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια μία όσο το δυνατόν ελκυστική προσφορά, να προσεγγίσουν για παράδειγμα ανθρώπους που θέλουν να εμβολιαστούν χωρίς προηγούμενο κλείσιμο ραντεβού, ενώ προβλέπεται επίσης συνεργασία με ενώσεις, όπως η εθελοντική πυροσβεστική.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν φαίνεται να σκέφτεται οικονομικά κίνητρα για εμβολιασμούς, καθώς , όπως λέει, “μέχρι τώρα, στοιχηματίσαμε να εμβολιάσουμε όσους το θέλουν”, αναμένοντας από την πλευρά του ότι η προσφορά εμβολιασμού θα γίνει επίσης αποδεκτή από εκείνους τους ανθρώπους που προηγουμένως ήλπιζαν ότι ο ιός θα “εξαφανιστεί”.
Στη συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους και αντιδρώντας στην κριτική ότι τα βήματα χαλάρωσης έχουν προχωρήσει πολύ, ο καγκελάριος ανέφερε ότι η Αυστρία έχει “ένα ισχυρότερο δίχτυ ασφαλείας από άλλες χώρες”, παραπέμποντας στον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό διενεργούμενων διαγνωστικών τεστ, στον κανόνα “πιστοποιητικού εμβολιασμού-ανάρρωσης από τη νόσο -πρόσφατο αρνητικό τεστ”, αλλά και στη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να υπερβεί τους κανόνες για να προστατεύσει τον εαυτό του.
Εκφράζοντας την επιφύλαξή του για το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος των συνόρων, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι “ο ιός δεν σταματά στα σύνορα και, παρόλο που ορισμένα συνοριακά μέτρα είχαν νόημα, κανείς δεν μπόρεσε να σταματήσει τον ιό”, καθώς η παραλλαγή Δέλτα, για παράδειγμα, είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη παρά τους περιορισμούς.
Η ΕΕ έχει παραδώσει αρκετές δόσεις εμβολίων για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού
Πορτογαλία: Με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού τεστ θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων
Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων της Λισαβόνας, που ήδη αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς τα συνηθισμένα πλήθη τουριστών του καλοκαιριού, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το νέο μέτρο που εφαρμόστηκε από το Σάββατο και καθιστά υποχρεωτική την επίδειξη αρνητικού τεστ για κορονοϊό ή πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πελάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων.
Από το Σάββατο, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επέβαλε ένα νέο μέτρο που προβλέπει ότι όσοι θέλουν να γευματίσουν ή να δειπνήσουν στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων σε 60 κοινότητες με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα αρνητικό τεστ ή αποδεικτικό νόσησης σε μια προσπάθεια συγκράτησης μιας ανησυχητικής αύξησης ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πελάτες εστιατορίων στην Πορτογαλία θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ.
Η χώρα αυτή των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε το Σάββατο 3.162 νέα ημερήσια κρούσματα και έξι θανάτους–μια εικόνα που είχε καταγραφεί για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο όταν η Πορτογαλία βρισκόταν σε καθεστώς αυστηρού λοκντάουν.
Με βάση τα ισχύοντα μέτρα τα εστιατόρια σε περιοχές υψηλού κινδύνου υποχρεούνται να κλείνουν στις 10.30 μμ και να περιορίσουν τον αριθμό σε έξι άτομα ανά τραπέζι στους εξωτερικούς χώρους και τέσσερα στους εσωτερικούς.
Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, η κυβέρνηση επέβαλε πριν από δύο εβδομάδες ότι τα εστιατόρια θα κλείνουν μετά το γεύμα τα σαββατοκύριακα αλλά από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε να ισχύει και η υποχρεωτική επίδειξη του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ ή του αρνητικού τεστ. Τα μέτρα αναθεωρούνται κάθε Πέμπτη.
Λίγες μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον συνέστησε στους Γάλλους να αποφύγουν την Ισπανία και την Πορτογαλία για τις θερινές διακοπές τους, εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από την διάδοση της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Δέλτα της Covid-19.
ΕΕ: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία», απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της Μάλτας να κλείσει τα σύνορά της στους μη εμβολιασμένους
“Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας”, είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την απόφαση της Μάλτας να κλείσει τα σύνορά της σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid19.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σήμερα για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναντι της απόφασης της Μάλτας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ισότητας και κράτους δικαίου, Κριστιάν Βίγκαντ, απάντησε τα εξής:
“Η Μάλτα ενημέρωσε την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη για νέους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου. Βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού σε διάφορα κράτη-μέλη ως αποτέλεσμα της παραλλαγής Δέλτα και είναι αλήθεια ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να θέσουν περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, κάθε μέτρο που περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να είναι αναλογικό και να μη δημιουργεί διακρίσεις. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας. Αυτή είναι μια από τις κύριες αρχές του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Ανησυχούμε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Είμαστε σε επαφή με τη Μάλτα, ζητώντας εξηγήσεις γι’ αυτά τα μέτρα και θα θέσουμε επίσης αυτά τα ζητήματα σήμερα στη συνάντηση συντονισμού των κρατών-μελών”.
ΠΟΥ: «Ολέθριο» το θέαμα με φιλάθλους χωρίς μάσκες στον τελικό του Euro
Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός Άρντερν ανακοινώνει έκτακτη σύνοδο του APEC
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου την Παρασκευή των ηγετών του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), με στόχο να βελτιωθεί η ανταπόκριση των χωρών της περιοχής στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Η Νέα Ζηλανδία θα διοργανώσει τον Νοέμβριο διαδικτυακά την ετήσια σύνοδο κορυφής των 21 χωρών μελών του φόρουμ. Αλλά συγκάλεσε για την Παρασκευή έκτακτη σύνοδο για να εξεταστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Η Τζασίντα Άρντερν πρόσθεσε ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα επιβεβαίωσαν την συμμετοχή τους, όπως και η “πλειονότητα των άλλων ηγετών του APEC”.
“Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του APEC που οι ηγέτες πραγματοποιούν επιπλέον σύνοδο σε επίπεδο ηγετών και αυτό αντανακλά την επιθυμία μας να συμπλεύσουμε ως την έξοδο από την πανδημία της COVID-19 και την οικονομική κρίση”, σημειώνει η Άρντερν σε ανακοίνωσή της.
“Οι οικονομίες του APEC υπέστησαν τη χρονιά που πέρασε την χειρότερη κάμψη τους (από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), με την κατάργηση 81 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο καθιστά ζωτικής σημασίας μια συλλογική απάντηση για να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη όλης της ζώνης”.
Οι χώρες που συσπειρώνει το φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσωπεύουν μαζί το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η Άρντερν διευκρίνισε ότι οι ηγέτες του APEC θα εξετάσουν την Παρασκευή διάφορα θέματα, όπως τρόπους για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να προστατευθεί η απασχόληση και οι οικονομίες.
Πηγή: ΑΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ