Top

Πάνω από 3.000 τα κρούσματα σε παιδιά σε μία εβδομάδα-Πλήθος ανεμβολίαστων σε μοναστήρια

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα.

Parallaxi
πάνω-από-3-000-τα-κρούσματα-σε-παιδιά-σε-μία-785736
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τις 3.000 τα κρούσματα σε παιδιά μέσα σε μία εβδομάδα

Άμεση ήταν η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα στους νεότερους πληθυσμούς, καθώς έχουν καταμετρηθεί περίπου 3.000 κρούσματα σε παιδιά, κάτι το οποίο δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Συγκεκριμένα, από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και χθες, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν συνολικά  3.194 κρούσματα σε ανηλίκους. Παράλληλα, όπως δηλώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τα χειρότερα φαίνεται να είναι  ακόμη μπροστά μας, με τους ειδικούς να επιμένουν σε κάθε ευκαιρία για την αυξανόμενη ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.

Σημειώνεται ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα αν εντοπιστούν κρούσματα, τονίζοντας πως στην περίπτωση που υπάρξει κρούσμα σε μία τάξη, τα παιδιά  θα πρέπει να κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, ενώ ένα τμήμα θα κλείνει εφόσον εντοπιστούν κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς μαθητές.

Μόσιαλος: Μονοκλωνικά αντισώματα σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη

Σύμφωνα με ανάρτηση του καθηγητή του LCE, Ηλία Μόσιαλου, στο Facebook οι περιορισμένες ποσότητες μονοκλωνικών που έχουμε στη διάθεσή μας πρέπει να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη, δηλαδή στους καρκινοπαθείς, στους μεταμοσχευμένους.

«Αν είναι να προστατεύσουμε κάποιους από τις επιπτώσεις τις πανδημίας, αυτοί θα είναι όσοι δεν είχαν επαρκές επίπεδο ανοσοπροστασίας μετά τους εμβολιασμούς» τόνισε.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι “Αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ: το λένε οι ίδιες οι εταιρείες που τα παράγουν γιατί -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν έχουν δυνατότητα μαζικής παραγωγής. Επομένως αν πάρουμε μικρές ποσότητες μονοκλωνικών σε ποιους θα πρέπει να τα χορηγήσουμε; Σε όσους έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και δεν το κάνουν ή σε όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, που έκαναν το εμβόλιο αλλά δεν ανέπτυξαν αντισώματα και επομένως είναι απροστάτευτοι;”

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η πανδημία έχει τραγικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει περισσότεροι από 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι ή πάσχουν από σοβαρά νοσήματα είδαν τις ζωές τους να συμπιέζονται περισσότερο.Μιλάμε για ανθρώπους που αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας. Μιλάμε για ανθρώπους που δυστυχώς η ασθένειά τους περιόριζε τις δραστηριότητες τους. Μιλάμε για ανθρώπους που ήταν απλά άτυχοι, που τις περισσότερες φορές δεν προκάλεσαν την ασθένειά τους.

Σε αυτά τα υπάρχοντα προβλήματα στις ζωές αυτών των ανθρώπων προστέθηκε και μια απειλητική πανδημία. Γνωρίζουμε ότι η θνητότητα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με όσους δεν έχουν. Και όσοι έχουν προβλήματα υγείας είναι ήδη πολλαπλά αποκλεισμένοι από πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Πολλοί έχουν χάσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους γιατί δεν μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται, ζουν σε συνεχή αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον της υγείας τους στις συνθήκες της πανδημίας.

Ρωτήθηκα εχτές σε τηλεοπτική εκπομπή για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά δεν έχουμε επαρκείς ποσότητες για τη μαζική διάθεση τους στον γενικό πληθυσμό. Και δεν θα τα έχουμε τους επόμενους μήνες. Επομένως, αν είναι να προστατεύσουμε κάποιους από τις επιπτώσεις τις πανδημίας, αυτοί θα είναι όσοι δεν είχαν επαρκές επίπεδο ανοσοπροστασίας μετά τους εμβολιασμούς.

Αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ: το λένε οι ίδιες οι εταιρείες που τα παράγουν γιατί -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν έχουν δυνατότητα μαζικής παραγωγής. Επομένως αν πάρουμε μικρές ποσότητες μονοκλωνικών σε ποιους θα πρέπει να τα χορηγήσουμε;

ΕΟΔΥ: Σχεδόν 3.000 τα νέα κρούσματα – 31 θάνατοι

Σε όσους έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και δεν το κάνουν ή σε όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, που έκαναν το εμβόλιο αλλά δεν ανέπτυξαν αντισώματα και επομένως είναι απροστάτευτοι; Στην απάντησή μου τόνισα, ότι ΔΕΝ υπάρχει δίλημμα. Γιατί; Γιατί οι αντιεμβολιαστές ΔΕΝ είναι θύματα. Έχουν την τύχη να ζουν σε μια χώρα που τους παρέχει το εμβόλιο, και επίσης έχουν την επιλογή να κάνουν το εμβόλιο για να προστατευθούν. Θύμα δεν είναι ο αντιεμβολιαστής που υπονομεύει την συλλογική προσπάθεια της χώρας μας, ή της κάθε χώρας, ώστε να βγούμε από την πανδημία. Θύματα είναι όσοι στάθηκαν άτυχοι και πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και δυστυχώς δεν τους καλύπτουν τα εμβόλια. Επομένως, με δεδομένο πως έχουμε διαθέσιμες συγκεκριμένες ποσότητες μονοκλωνικών, αυτές πρέπει να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη. Στους καρκινοπαθείς, στους μεταμοσχευμένους, στους συμπατριώτες μας που είναι πραγματικά ευάλωτοι. ΔΕΝ υπάρχουν δυστυχώς ποσότητες για όλους. Μακάρι να υπήρχαν. Επομένως εφόσον ΔΕΝ υπάρχουν, το δίκαιο και το ηθικό είναι να θεσπίζουμε προτεραιότητες. Και μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει πρώτα και κύρια να προστατεύει τους πραγματικά ευάλωτους και αδύναμους. Αυτό θεωρώ εγώ πως πρέπει να γίνει και αυτή πιστεύω πως πρέπει να είναι και η στάση της αριστεράς. Όχι το χαϊδεμα των αυτιών των αντιεμβολιαστών και η δημιουργία θολών εντυπώσεων ότι αποκλείονται πολίτες από την πρόσβαση στα μονοκλωνικά. ΔΕΝ αποκλείεται κανείς. Δυστυχώς οι ποσότητες είναι λίγες. Και η αριστερή θέση επιβάλλει να χορηγηθούν σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη: στους πραγματικά ευάλωτους. Αρκετά ακούσαμε τους τελευταίους μήνες για φάρμακα που προκαλούν βλάβες σε όσους τα πάρουν, όπως η ιβερμεκτίνη. Φάρμακα που παρουσιάζονται ως λύσεις, όχι μόνο από τους οπαδούς του Τραμπ αλλά και αυτοαποκαλούμενους αριστερούς στη χώρα μας. Αριστερά σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Και κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει πως όταν ΔΕΝ έχουμε ένα αγαθό – εν προκειμένω ένα φάρμακο- σε αφθονία, τότε αυτό το χορηγούμε σε αυτούς που είναι ευάλωτοι. Οποιαδήποτε άλλη λογική είναι ακραίος ατομικισμός. Τίποτε περισσότερο – τίποτα λιγότερο.

 Πλήθος ανεμβολίαστων σε μοναστήρια

Ανάμεσα στους αρνητές του κορονοϊού φαίνεται πως συγκαταλέγονται και μοναχοί, καθώς  το τελευταίο διάστημα δεκάδες αντιεμβολιαστές καλόγεροι και μοναχές νοσηλεύτηκαν στην εντατική, ενώ μερικοί κατέληξαν εξαιτίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, στη Μονή “Πέτρινου Δάσου” Θεσσαλίας, καταγράφηκε ένας θάνατος ενώ 25 νοσηλεύτηκαν. Επτά ήταν παράλληλα οι νοσηλείες από τη Μονή Μετεώρων.

Στον Άγιο Νεκτάριο Αίγινας, καταγράφηκαν 16 θετικά κρούσματα ενώ ένας θάνατος υπήρξε στη Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Έβρου και την Παναγία  Περιβλέπτου Ευβοίας αντίστοιχα.

Χαρακτηριστική  της διασπορά στους εκκλησιαστικούς κόλπους, η περίπτωση του Αγίου Όρους, όπου περισσότεροι από 1000 μοναχοί έχουν νοσήσει, ενώ 8 κατέληξαν, και παρόλα αυτά το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει στο 20%.

ΥΠΑ: Από 4 ετών απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικού self test για επιβίβαση

Λύματα και διασπορά κρουσμάτων ανησυχούν τους ειδικούς – Οι περιοχές που προβληματίζουν

Ανησυχία για αρκετές περιοχές προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στη χώρα μας, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ όσο και από την καταγραφή του ιικού φορτίου στα λύματα που είναι δείγμα του τι θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, υπάρχει προβληματισμός για συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Λάρισα, τα Ιωάννινα και την Πάτρα, όπου και παρατηρείται αύξηση.

Ρεκόρ rapid test την Τρίτη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου καταγράφηκε ρεκόρ στα rapid test που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικότερα, έγιναν 330.210 rapid και 17.828 μοριακά. Από τα δεδομένα επίσης προκύπτει πως η θετικότητα έχει μεγάλη μείωση και έφτασε το 0,88%.

Τι δείχνουν τα λύματα

Σύμφωνα με τον EOΔΥ αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου  σημειώθηκαν στα λύματα σε Αχαΐα και Ιωάννινα, ενώ την ίδια στιγμή πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο κορονοϊού παρατηρήθηκαν σε πέντε από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, την εβδομάδα 6 Σεπτεμβρίου έως 12 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 30 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου.

Σε ποιες περιοχές αυξήθηκε και σε ποιες μειώθηκε το ιικό φορτίο Συγκεκριμένα καθαρά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στο Βόλο (-50%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-32%), στο Ρέθυμνο (-28%), στην Αλεξανδρούπολη (-27%) και στην Αττική (-27%). Την ίδια στιγμή, την εβδομάδα 6 Σεπτεμβρίου έως 12 Σεπτεμβρίου 2021, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+60%) και στα Ιωάννινα (+59%).

Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν σε πέντε από τις δώδεκα (5/12) περιοχές που ελέγχθηκαν. Καθαρά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στο Βόλο (-50%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-32%), στο Ρέθυμνο (-28%), στην Αλεξανδρούπολη (-27%) και στην Αττική (-27%).

Αναλυτικότερα το ιικό φορτίο σε κάθε περιοχή Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 06-12/09/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε πτωτικές τάσεις, με μη στατιστικά σημαντική μεταβολή (-27%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 30/08-05/09/21.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 06-12/09/21, στη Θεσσαλονίκη, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων κατέγραψε οριακή μείωση (-32%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 30/08-05/09/21. Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, το ιικό φορτίο μειωνόταν σταδιακά με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή οι τιμές του ιικού φορτίου αυξήθηκαν απότομα σε επίπεδα αντίστοιχα της εβδομάδας 30/08-05/09/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 06-12/09/21, παρατηρήθηκε μείωση (-50%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο σε σχέση με την εβδομάδα 30/08-05/09/21 .

Ηράκλειο: Την εβδομάδα 06-12/09/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης του Ηρακλείου παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με μη στατιστικά σημαντική μεταβολή (+6%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 30/08-05/09/21.

Χανιά: Την εβδομάδα 06-12/09/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης των Χανίων παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με μη στατιστικά σημαντική μεταβολή (+6%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 30/08-05/09/21.

Ρέθυμνο: Την εβδομάδα 06-12/0921, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε οριακή μείωση (-28%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης σε σύγκριση με την εβδομάδα 30/08-05/09/21.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 06-12/09/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης του Αγίου Νικολάου παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με μη στατιστικά σημαντική μεταβολή (+6%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 30/08-05/09/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 06-12/09/21, στην Πάτρα παρατηρήθηκε αύξηση (+60%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 30/08-05/09/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 06-12/09/21, δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+6%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη σε σχέση με την εβδομάδα 30/08-05/09/21. Αλεξανδρούπολη:

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 06-12/09/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+59%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 30/08-05/09/21. Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Με σχεδόν 40 νεκρούς την ημέρα, επιτέλους πάψτε να λέτε ασυναρτησίες

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 2.919 νέα κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 606 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 409. Αύξηση παρατηρείται και στη Λάρισα όπου καταγράφονται 112 κρούσματα.

H γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 46 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 98 ΑΝΔΡΟΥ 1 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 47 ΑΡΚΑΔΙΑΣ 15 ΑΡΤΑΣ 11 ΑΧΑΪΑΣ 96 ΒΟΙΩΤΙΑΣ 36 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 63 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 4 ΔΡΑΜΑΣ 57 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 44 ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 84 ΕΒΡΟΥ 35 ΕΥΒΟΙΑΣ 29 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 6 ΖΑΚΥΝΘΟΥ 5 ΗΛΕΙΑΣ 27 ΗΜΑΘΙΑΣ 89 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 61 ΘΑΣΟΥ 1 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 17 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 409 ΘΗΡΑΣ 11 ΙΚΑΡΙΑΣ 5 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 40 ΚΑΒΑΛΑΣ 80 ΚΑΛΥΜΝΟΥ 4 ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 20 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 40 ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 147 ΚΕΡΚΥΡΑΣ 50 ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 7 ΚΙΛΚΙΣ 21 ΚΟΖΑΝΗΣ 55 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 62 ΚΩ 5 ΛΑΚΩΝΙΑΣ 16 ΛΑΡΙΣΑΣ 112 ΛΑΣΙΘΙΟΥ 10 ΛΕΣΒΟΥ 10 ΛΕΥΚΑΔΑΣ 13 ΛΗΜΝΟΥ 3 ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 31 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 36 ΜΥΚΟΝΟΥ 19 ΝΑΞΟΥ 10 ΝΗΣΩΝ 9 ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 69 ΞΑΝΘΗΣ 64 ΠΑΡΟΥ 2 ΠΕΙΡΑΙΩΣ 92 ΠΕΛΛΑΣ 73 ΠΙΕΡΙΑΣ 88 ΠΡΕΒΕΖΑΣ 9 ΡΕΘΥΜΝΟΥ 10 ΡΟΔΟΠΗΣ 29 ΡΟΔΟΥ 83 ΣΑΜΟΥ 5 ΣΕΡΡΩΝ 39 ΣΠΟΡΑΔΩΝ 4 ΣΥΡΟΥ 6 ΤΗΝΟΥ 1 ΤΡΙΚΑΛΩΝ 32 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 32 ΦΛΩΡΙΝΑΣ 10 ΦΩΚΙΔΑΣ 1 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 44 ΧΑΝΙΩΝ 36 ΧΙΟΥ 8 ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 64

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.919, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 141 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.537 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.061 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 205 (ημερήσια μεταβολή +12.02%).

Πηγή: In.gr, ΣΚΑΙ, Ethnos.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα