Πάνω από 3.188 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – Στο ”κόκκινο” η Μαγνησία

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
πάνω-από-3-188-ενεργά-κρούσματα-στη-θεσσαλ-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Από αύριο η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες μπαίνουν σε καθεστώς γενικού lockdown. Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο Τρίτη στις 06:00 το πρωί για 14 ημέρες.

-Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα.

– Επανέρχεται το μέτρο του SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που ίσχυαν τον Μάρτιο.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 με 05:00. Η κυκλοφορία επιτρέπεται παρά μόνο για λόγους υγείας και εργασίας.

-Αναστέλλονται από αύριο οι εσωτερικές και μη πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονίας για μη ουσιώδεις λόγους.  -Κλειστά θα είναι όλα τα καταστήματα ακόμα και στο λιανεμπόριο.

-Θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από το νομό και προς αυτόν.

-Κλειστές θα παραμείνουν και οι εκκλησίες.

Μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες επιστρέφουν δυστυχώς από αύριο σε lockdown. Εξέλιξη που μας πονά όλους, αλλά κρίθηκε αναγκαία από τους επιδημιολόγους για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας. Χρειάζεται άμεσα ένα Έκτακτο Σχέδιο Διάσωσης της οικονομίας μας για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση. Αποδείξαμε στο παρελθόν ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε ξανά! Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει σταθερά να βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες μας και τις τοπικές επιχειρήσεις μας, όπως ακριβώς κάναμε όλη την προηγούμενη περίοδο».

Κορoνοϊός: Τα εννιά μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Κορονοϊός: Ο νέος χάρτης της Ελλάδας – Όλα τα μέτρα στις τρεις ζώνες

Σε τρεις ζώνες κορονοϊού χωρίζεται, πλέον, ο χάρτης όλης της χώρας αφού Θεσσαλονίκη και Σέρρες μπαίνουν σε lockdown λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού ενώ η Μαγνησία περνά από την ζώνη επιτήρησης στη ζώνη αυξημένου κινδύνου.

Έτσι πλέον εκτός από τη ζώνη επιτήρησης (πορτοκαλί), στην οποία εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, δημιουργείται και η γκρι ζώνη, όπου από το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου, εντάσσονται τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και οι Σέρρες.

Τι αλλάζει σε κάθε ζώνη λόγω κορονοϊού 

Μέτρα για όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως επιπέδου ασφάλειας:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
  2. Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
  3. Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
  4. Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  5. Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.
  6. Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
  7. Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  8. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  9. Εφαρμογή τηλεργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  10. Πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  11. Απαγόρευση συναθροίσεων

ΒΕΘ: Ανάγκη για λήψη πολυδιάστατων μέτρων

Την ανάγκη λήψης πολυδιάστατων μέτρων ανακούφισης για το σύνολο της επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), ζητώντας -μεταξύ άλλων- πάγωμα όλων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΟΥ, αναστολή δόσεων ρυθμίσεων για όσο διαρκεί η πανδημία και ενίσχυση ρευστότητας. «Είναι κατανοητό πως η δημόσια υγεία προέχει, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η ελληνική οικονομία έχει περιορισμένες αντοχές και η επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης αργοσβήνει (…). Αναμφίβολα, η απόφαση για lockdown στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού είναι η χαριστική βολή για κάποιες εξ αυτών, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριγμούς στο σύνολο της αγοράς», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, υποστηρίζοντας πως με το λουκέτο στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις πλήττονται και οι βιοτεχνικές και οι βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και ποτών κι άλλοι προμηθευτές τους.

Θεσσαλονίκη: Έκτακτα μέτρα στο Παπανικολάου – Τι προβλέπουν

ΠΟΕΔΗΝ: 12 κρούσματα σε υγειονομικό προσωπικό στο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη

Στα όριά του φτάνει το σύστημα Υγείας, που πιέζεται από την αύξηση των νοσηλευομένων με κοροναϊό, την ίδια ώρα που αυξάνονται και οι υγειονομικοί που βρίσκονται θετικοί στον ιό. «Ξεμένουμε από στρατό πριν καλά -καλά, ξεκινήσει ο πόλεμος», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, γνωστοποιώντας ότι ακόμη 12 υγειονομικοί -στο νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη νοσούν με κοροναϊό. «Οι 9 συνάδελφοι από το μικροβιολογικό και 3 από αιμοδοσία και λοιμώξεις. Σήμερα ημέρα γενικής εφημερίας έκλεισε το μικροβιολογικό και τα περιστατικά εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. Μεγάλη η ταλαιπωρία τους.

Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Γιαννάκος. Εκτιμάται ότι 350 υγειονομικοί νοσούν με κοροναϊό Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής στα νοσοκομεία που εποπτεύει, 108 υγειονομικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό: 20 στον Ευαγγελισμό, 14 στο Σωτηρία, 26 στον Άγιο Σάββα, 9 στο Ιπποκράτειο κ.α. «Εκτιμάται ότι πάνω από 350 συνάδελφοι νοσούν αυτή τη στιγμή από κοροναϊό. Το μεγαλύτερο νούμερο από ποτέ. Και όμως προληπτικά τεστ στο προσωπικό δεν γίνονται, τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, και η καραντίνα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει λόγω έλλειψης προσωπικού» σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Μειώνονται κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης μειώνονται κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία και αυτό συμβαίνει γιατί είναι πάρα πολλά τα περιστατικά τα οποία εισάγονται με κοροναϊό στα δημόσια νοσοκομεία και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. «Γιατί όλα τα σοβαρά χειρουργεία μετά από το χειρουργείο χρειάζεται να νοσηλευτούν κάποιες ημέρες μέχρι να σταθεροποιηθούν σε κλίνη ΜΕΘ», επισήμανε, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ασθενείς στη λίστα αναμονής δυο και τρία χρόνια περιμένοντας χειρουργείο και δυστυχώς τώρα που ήρθε η σειρά τους θα αναβληθεί για άλλη μια φορά και αυτό συμβαίνει γιατί είναι ελάχιστες οι κλίνες ΜΕΘ και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αυξηθούν και σε αυτό τον τομέα δεν έχουμε καλό βαθμό».

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, τόνισε ότι «τα περιστατικά αυξήθηκαν και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο αφού οι διαθέσιμες κλίνες για κοροναό σε όλη τη χώρα είναι 240, αυτές ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί. Ειδικά σε περιοχές όπως στη Θεσσαλονίκη έχουν γεμίσει όλες οι κλίνες ΜΕΘ οι διαθέσιμες μέσα σε τρεις μέρες». Επιπλέον ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προειδοποίησε ότι «θα δούμε από εδώ και στο εξής πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς γενικά περιστατικά τα οποία θα είναι σε κοινούς θαλάμους περιμένοντας ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Σοβαρά χειρουργεία έκτακτα θα γίνονται και δεν θα βρίσκουν μετά κλίνη ΜΕΘ για να σταθεροποιηθούν και θα μείνουν σε κοινούς θαλάμους». Αεροδιακομιδές γίνονται και θα γίνονται, ανέφερε. Ασφαλώς είναι μια λύση είπε ο κ. Γιαννάκος αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Στα Γιάννενα υπήρχε πρόβλημα χθες γιατί γέμισαν οι απλές κλίνες κοροναϊού και τα περιστατικά από το γηροκομεία διακομίζονταν σε νοσοκομεία της περιοχής της Ηπείρου σε άλλες πόλεις. Στα Γιάννενα λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ για όλη την Ηπειρο. Με τρεις ελευθέρες δεν μπορείς να αντέξεις με τόσα περιστατικά».

Γεραπετρίτης: Θα απαιτηθούν νέα κατασταλτικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Τη βεβαιότητα ότι θα απαιτηθούν και νέα μέτρα, κατασταλτικά και περιοριστικά, στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, υπογραμμίζοντας ότι οι Θεσσαλονικείς δεν επέδειξαν την ευθύνη που θα έπρεπε. Όπως επισήμανε ο υπουργός, μολονότι η συμπρωτεύουσα είχε φτάσει σε βαρύ επιδημιολογικό σημείο, δεν ήχησε το καμπανάκι, ενώ έκανε λόγο για αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξει ατομική η συλλογική ευθύνη δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει κανένα μετρό και συμπλήρωσε ότι το υγειονομικό κομμάτι της πόλης δέχεται μεγάλη πίεση. Σχολιάζοντας την επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθνηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη εντός του πανεπιστημίου από ομάδα κουκουλοφόρων, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε το τίμημα να φέρει ριζικά και αποτελεσματικά μετρά από σήμερα στα πανεπιστήμια, προκείμενου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα τους.

ΒΙΝΤΕΟ: Γεμάτα μπαρ στην Πάτρα και τσιπουράδικα στο Βόλο χωρίς μέτρα προστασίας

Εξαδάκτυλος: Πιθανό να δούμε 3.000 – 4.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες

“Τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν συνειδητά από όλους, καθολικά και με κάποια διάρκεια για να αρχίσουμε να βλέπουμε την απόδοσή τους” τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Α. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. “Αν τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρξει ανταπόκριση έστω και αχνά, θα πρέπει να υπάρξουν και επιπλέον μέτρα. Δεν έχουμε το περιθώριο της αναμονής των δύο εβδομάδων.

Θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια σε τρεις – τέσσερις ημέρες”, πρόσθεσε στη συνέχεια. Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, “αν ο αριθμός των ανθρώπων που προσέρχονται στα νοσοκομεία δεν μειωθεί ή δεν σταθεροποιηθεί τις επόμενες ημέρες και ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού συνεχίζει να αυξάνεται θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα περιοριστικά μέτρα διότι οι αντοχές θα εξαντληθούν ταχύτατα αν η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη”.

Σε ερώτηση για το πόσο κοντά είναι η Θεσσαλονίκη σε ένα lockdown, ο ίδιος απάντησε ότι “η ερώτηση αυτή θα μπορεί να απαντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη”. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, “είναι πιθανό να δούμε και 3.000 -4.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες γιατί και οι αριθμοί οδηγούν προς τα εκεί αλλά και γιατί θα υπάρξουν και αυξημένοι αριθμοί στα τεστ ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αλλά εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι σταθεροποίηση στον αριθμό των ανθρώπων που προσέρχονται στα νοσοκομεία και των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική.

Αυτοί είναι οι σκληροί αριθμοί που μελετάμε πλέον”. Σχετικά με την εστίαση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επεσήμανε ότι “δυστυχώς η εστίαση έχει συμμετοχή στη διασπορά, όπως και μεγαλύτερη συμμετοχή έχει και η διασκέδαση”.

Πειραιάς: Τι λέει η διευθύντρια του γηροκομείου με τα είκοσι κρούσματα

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» διακομίστηκαν τέσσερις ηλικιωμένοι μετά τον εντοπισμό 20 θετικών κρουσμάτων κοροναϊού σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Πειραιά. Η διαδικασία ιχνηλάτησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 221 τεστ. Από το σύνολο των θετικών κρουσμάτων τα 18 αφορούν ηλικιωμένους και δύο νοσηλευτικό προσωπικό. Τι λέει η διευθύντρια του γηροκομείου Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η διευθύντρια του γηροκομείου, Ευαγγελία Κονταξή, επεσήμανε ότι η διεύθυνση της δομής, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 700 διαγνωστικούς ελέγχους στους εργαζομένους του, όλο αυτό το διάστημα. Όπως είπε, αυτό γίνεται με πόρους και πρωτοβουλία της διεύθυνσης της δομής. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον οίκο ευγηρίας, είναι εμβολιασμένοι τόσο με το αντιγριπικό εμβόλιο, όσο και με το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Προληπτικά, σύμφωνα με την ίδια, κάποιοι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν προληπτικά, σε νοσοκομεία αναφοράς. «Όλοι οι συγγενείς των τρόφιμων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, γνωρίζοντας τα πολύ αυστηρά μέτρα που τηρούσαμε» σημείωσε η κ. Κονταξή.

Θεσσαλονίκη: «Έδειξε» lockdown ο Κικίλιας – Θα ζητήσει νέα μέτρα από Μητσοτάκη

Κατέληξε ηλικιωμένη από κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα των θυμάτων από κορονοϊό στη χώρα, καθώς μία γυναίκα έχασε τη ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες. Πρόκειται για μια 90χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. Κατά πληροφορίες η άτυχη ηλικιωμένη, η οποία νοσηλευόταν από τις 19 Οκτωβρίου, είχε υποκείμενα νοσήματα.

Λουκίδης: Δεν αποκλείω το κλείσιμο των σχολείων

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας πως πλέον «η κατάσταση είναι δύσκολα ελεγχόμενη» και πως δεν αποκλείει ακόμη και κλείσιμο των σχολείων «γιατί είναι πολύ πιεσμένο το σύστημα».

«Οι υπερμεταδότες είναι δύσκολο να εντοπιστούν… Όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα είναι δύσκολες οι ιχνηλατήσεις», ανέφερε ο κ. Λουκίδης και σημείωσε πως «η μάσκα έξω έπρεπε να εφαρμοστεί νωρίτερα» καθώς είναι το «μόνο ιδανικό μέτρο». Αναφορικά με τα σχολεία, δήλωσε ότι «δεν φαίνεται να είναι πηγή υπερμετάδοσης», ωστόσο τόνισε πως δεν αποκλείει κλείσιμο των σχολικών μονάδων «γιατί είναι πολύ πιεσμένο το σύστημα». Τέλος, είπε χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση είναι δύσκολα ελεγχόμενη».

Η Θεσσαλονίκη μέσα από δηλώσεις ενός μήνα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα