Επικαιρότητα

Παρακολουθήσεις: Πανικός… διαρκείας στο Μαξίμου

Πώς επηρεάζει η πολιτική ένταση την οικονομία.


Parallaxi
παρακολουθήσεις-πανικός-διαρκείας-901969
Parallaxi

Σε μία τριπλή έρευνα την οποία έχουν «χρεωθεί» διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί, προχωρά η ελληνική Δικαιοσύνη, αναφορικά με την υπόθεση υποκλοπών που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση.

Οι παραιτήσεις των δύο κοντινών συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με τα συνεχή δημοσιεύματα που θέτουν το πρωθυπουργικό γραφείο προ των ευθυνών του, βάζουν στο επίκεντρο την ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό γιατί ήδη έχει να διαχειριστεί τρεις διαφορετικές προκαταρκτικές έρευνες οι οποίες αφορούν στις παρακολουθήσεις αυτές καθαυτές αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με αυτές.

Από την μία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει ήδη σχηματίσει δύο διαφορετικές δικογραφίες. Κάθε μία αφορά στις καταγγελίες στις οποίες έχουν προχωρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νικ. Ανδρουλάκης, και ο δημοσιογράφος Θαν. Κουκάκης. Την πρώτη υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει τη μήνυση Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του, την χειρίζεται ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κ. Σπυρόπουλος, ενώ τις καταγγελίες Κουκάκη χειρίζεται ο Γ. Νούλης.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευή, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισιδ. Ντογιάκος, αποφάσισε να ξεκινήσει μία τρίτη έρευνα η οποία σχετίζεται με άκρως απόρρητα έγγραφα που προέκυψαν από τις ανωτέρω παρακολουθήσεις και τα οποία κατέληξαν στα χέρια ατόμων που δεν σχετίζονται με την ΕΥΠ.

Μάλιστα, έχει δοθεί τέτοια βαρύτητα – για λόγους εθνικής ασφάλειας όπως επισημάνθηκε – στο πως τα έγγραφα κατέληξαν σε τρίτα πρόσωπα (και συγκεκριμένα στους ίδιους τους καταγγέλλοντες), που την έρευνα έχει αναλάβει – σε αντίθεση με τις καταγγελίες παρακολούθησης- ο ίδιος ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Το πως θα εξελιχθούν οι τρεις αυτές προκαταρκτικές έρευνας θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και με τις εξελίξεις, πολιτικές και δημοσιογραφικές. Οι αποκαλύψεις που μπορεί να προκύψουν από μία ενδεχόμενη εξεταστική επιτροπή, τη σύσταση της οποίας έχει ζητήσει ο Νικ. Ανδρουλάκης, καθώς και από τη δημοσιογραφική έρευνα, μπορεί να οδηγήσουν τις εισαγγελικές αρχές στο να δώσουν νέα τροπή στις έρευνες.

Έτσι τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει τη συνένωση τουλάχιστον των δύο δικογραφιών που αφορούν στο βασικό σκέλος των παρακολουθήσεων. Ούτε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης των εισαγγελικών αρχών εφόσον προκύψουν καινούργια στοιχεία για τις ευθύνες γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού Predator.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, προ ημερών – και ειδικότερα πριν τη διπλή παραίτηση στην ΕΥΠ- σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισιδ. Ντογιάκο, ζήτησε την κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν στο παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων, καθώς όπως κατά πληροφορίες επισήμανε, η έρευνα για παρακολουθήσεις πολιτικών και μη προσώπων αποτελεί κομβικό στοιχείο για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και για αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Πηγή: Aντωνία Ξυνού, news247


Κάθαρση με εκλογές και εισαγγελέας για τους ενόχους

Η γνώμη του Γιώργου Καρελιά στο news247:

Το γεγονός είναι από μόνο του εξωφρενικό. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε έναν ευρωβουλευτή και μετέπειτα αρχηγό του τρίτου κόμματος της Βουλής.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές «εξηγήσεις», η παρακολούθηση ήταν «νόμιμη», απλώς ο διοικητής της «δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό», γι’ αυτό και τον «παραίτησαν».

Πόσα ψέματα κρύβονται μέσα σ’ αυτούς τους ισχυρισμούς και πόσα αδικήματα διεπράχθησαν;

Η μυστική υπηρεσία της χώρας υφίσταται για να διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα. Ποιο εθνικό συμφέρον διασφάλισε παρακολουθώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Τώρα που το απόστημα έσπασε μπορεί να καταλάβει και ο πιο αφελής γιατί το κυβερνητικό σύστημα εξουσίας-και το μιντιακό που το υποστηρίζει- έκαναν το πάν για να «θάψουν» την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής δύο υπουργοί (Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης) και ο διοικητής της ΕΥΠ(Κοντολέων) παραπλάνησαν τους βουλευτές, αποκρύπτοντας την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.

Ο Κοντολέων παραδέχτηκε μόνο την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και η κυβέρνηση διερρήγνυε τα ιμάτια της ότι δεν υπήρχε θέμα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Χτες ο κ. Γεραπετρίτης αναζητούσε τον κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να τον ενημερώσει γιατί τον παρακολουθούσαν. Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου.

Κι αν η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη ήταν (άκουσον άκουσον..) «νόμιμη», γιατί «παραιτείται» ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις για «νταραβέρια» του με πρόσωπα που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator;

Οσα ζούμε ξεπερνούν κάθε φαντασία. Η μυστική υπηρεσία μιας ευρωπαϊκής χώρας παρακολουθεί πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός κρύβεται πίσω από το γραμματέα του και τον αρχηγό της ΕΥΠ. Οι υπουργοί σιωπούν. Δεν ξέρουν ότι η σιωπή σε τόσο κραυγαλέες υποθέσεις σημαίνει συνενοχή;

Αν ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ ελπίζουν ότι το σκάνδαλο θα κουκουλωθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία σε κάποια Εξεταστική Επιτροπή πλανώνται πλάνην οικτράν. Η χώρα ζει μια πολιτική τραγωδία και δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς κάθαρση. Και η κάθαρση θα επέλθει μόνο δια των εκλογών.

Ετσι γίνεται στις δημοκρατίες και όχι σε αυταρχικά καθεστώτα τύπου Ερντογάν και Όρμπαν. Ο(πρώην) καγκελάριος της Αυστρίας και ομοϊδεάτης του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραιτήθηκε μόλις αποκαλύφθηκε σκάνδαλο διαφθοράς. Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του δεν μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους. Πρέπει να παραιτηθούν και να γίνουν εκλογές.

Τα υπόλοιπα, δηλαδή την ποινική διάσταση των υποθέσεων των παρακολουθήσεων, θα τα βρει ένας ικανός εισαγγελέας, που έχει πλέον ικανά στοιχεία για να ερευνήσει.

Κατά τα άλλα, όσα αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες αποτυπώνονται σ΄ αυτήν τη ρήση του αρχαίου φιλοσόφου Δημόκριτου: «Πολλοί δρώντες τα αίσχιστα λόγους τους αρίστους ασκέουσι»(«πολλοί, που κάνουν τις πιο αισχρές πράξεις, μιλούν με ωραία λόγια»)…


Παρατεταμένος πανικός στο Μαξίμου

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα δημοκρατίαw που απαιτεί απαντήσεις από τον πρωθυπουργό αναδεικνύεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις των παραιτήσεων του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. Ιδίως από την στιγμή που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η υπηρεσία πληροφοριών εκτός από δημοσιογράφους παρακολουθούσε συστηματικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Από την αντιπολίτευση τίθεται ξεκάθαρα θέμα διερεύνησης της υπόθεσης μέσω εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, ενώ υφίσταται ακόμη τεράστιο κενό επίσημης ενημέρωσης για τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Όλα αυτά ενώ εκκρεμεί τόσο η δικαστική έρευνα για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς, όσο και το τι γίνεται με το περίφημο λογισμικό «Predator» που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το φόντο με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει οριστεί για τις 10.00. Στην συνεδρίαση του οργάνου θα καθοριστεί η στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ανάμεσα στα σενάρια που πιθανολογούνται είναι και αυτό της κατάθεσης πρότασης μομφής. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα έρθει σε δύσκολη θέση εάν επιλέξει να αποφύγει μία κοινοβουλευτική συζήτηση, μιάς και είναι υποχρεωμένη να πειθαρχήσει στα όσα προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου είναι άτυπη, μια και δεν υφίστανται Θερινά Τμήματα.

Ο κυβερνητικός πανικός

Η εικόνα πανικού και αποσυντονισμού (ίσως και εσωτερικής διαμάχης;) που καταγράφεται από χθες στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ενδεικτική για το πολιτικό «βάρος» που φέρει η κυβέρνηση, καθώς σταδιακά αποκαλύπτεται ένα καθεστώς παρακρατικών πρακτικών με παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Παραμένει ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο το μέγεθος του σκανδάλου να είναι τέτοιο που είτε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις (συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων εκλογών) είτε ακόμη και να τις επισπεύσει.

Η απουσία επίσημης ενημέρωσης για τους λόγους της παραίτησης του Γρ.Δημητριάδη και του Π.Κοντολέοντα, υποκαταστάθηκαν από αντιφατικές η αλληλοαναιρούμενες διαρροές. Επίσης από σειρά δημοσιευμάτων σε Μέσα Ενημέρωσης με καταγραμμένη φιλοκυβερνητική γραμμή.

Ανάμεσα σε αυτό το κουβάρι «διαρροών-δημοσιευμάτων» ξεχώρισε η εκδοχή της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη μετά από αίτημα ξένων υπηρεσιών για επαφές του με …κινέζους εκπρόσωπους «παρασκηνιακών συμφερόντων». Άλλα κυβερνητικά «κέντρα πληροφόρησης» εξύφαιναν διαφορετικό σενάριο: Αυτό της …γενναίας στάσης του Γρηγόρη Δημητριάδη που επέλεξε την οδό της παραίτησης προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό από το «τοξικό κλίμα» που υπάρχει στην πολιτική ζωή. Επίσης από τα ίδια κέντρα προέκυψε ο ισχυρισμός ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, θέλησε να διευθετήσει αρχικά το ζήτημα σε κατευθείαν επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Χρησιμοποιώντας ώς διαμεσολαβητή τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Όμως η άρνηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τέτοιου είδους άτυπες επικοινωνίες οδήγησε την κυβέρνηση να δηλώσει πως θα αποδεχθεί τυχόν αίτημα για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής εφόσον κατατεθεί από την αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα οδηγούν στον Μητσοτάκη

Το κύριο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις είναι πώς όλα δείχνουν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό μιλά ευθέως για «Σκάνδαλο Μητσοτάκη» και «WaterGate» του πρωθυπουργού. Ο ισχυρισμός τεκμηριώνεται από το ότι οδηγήθηκαν σε παραίτηση δύο από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού και φυσικά από την κυβερνητική παραδοχή ότι παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

. Επίσης στο κάδρο των ευθυνών φαίνεται να τοποθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη όπως και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Τα δύο πρόσωπα δηλαδή που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο τις παρακολουθήσεις.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη αλλά το «πόσους ακόμα και ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ και η παραΕΥΠ που είχαν στήσει οι Μητσοτάκης – Δημητριάδης». Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα τόσο για την δράση της ΕΥΠ όσο και για την χρήση του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator, με την οποία μάλιστα δημοσιεύματα συνδέουν και την επιχειρηματική δραστηριότητα του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Αποφασισμένος ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρος ως προς το ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί τόσο ως προς το πολιτικό αλλά και ως προς το ποινικό σκέλος της. Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταλήξει στο αν θα ζητησει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ή Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεκτιμήσει την αρνητική εμπειρία που υπήρξε από την εξεταστική επιτροπή που δημιουργήθηκε για την Λιστα Πέτσα μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης. Μια επιτροπή που η κυβέρνητική πλειοψηφία (αφού θεσμικά οι επιτροπές αυτές συγκροτούνται κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) φρόντισε να «κλείσει» άρον-άρον, δίχως μάλιστα να κληθεί να καταθέσει ούτε καν ο αρμόδιος υπουργός Στέλιος Πέτσας.

Άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την επιλογή του να συμφωνήσει με την θέση του ΠΑΣΟΚ για την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μια διαδικασία που θα φέρει την κυβέρνηση απολογούμενη απέναντι στο σύνολο της αντιπολίτευσης. Επίσης – όπως προαναφέραμε- έχει την δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής. Στην πρώτη περίπτωση πάντως ανασταλτικά λειτουργεί η ρήτρα εμπιστευτικότητας που αξιώνει η κυβέρνηση για την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. Αφού έτσι θα πραγματοποιηθεί μια περίκλειστη διαδικασία στην οποία τίποτε δεν υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να μετάσχει και να δώσει απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει σε συνεργάτες του ότι η Νέα Δημοκρατία θα κριθεί αυστηρά από την στάση που θα τηρήσει. Θεωρώντας «αδιανόητο» οποιαδήποτε πολιτική δύναμη να παρεμποδίσει την πλήρη συζήτηση και διαλεύκανση της υπόθεσης μετά από αυτές τις εξελίξεις. Εκτιμά επίσης ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν έχει ευαισθητοποιήσει μόνον τις δυνάμεις του προοδευτικού – δημοκρατικού τόξου, αλλά και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Ν.Ανδρουλάκης: Η ευθύνη είναι του Μητσοτάκη

Σαφής ως προς το ποιος έχει την βασική πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση του ήταν στις χθεσινές δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν και απέφυγε τους πολύ υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατονόμασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών». Απεύθυνε μάλιστα ρητορικό ερώτημα προς τον πρωθυπουργό σχετικά με το αν είναι τυχαία όσα αποκαλύπτονται.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις χθεσινές εξελίξεις φαίνεται πως «έκοψε τις γέφυρες» κατ’ ιδίαν συνεννόησης με την κυβέρνηση. Παρά το ότι -όπως αναφέραμε – υπήρξε κυβερνητική πρόθεση επικοινωνίας μαζί του Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να τηρήσει την θεσμική στάση που είχε υιοθετήσει εξαρχής. Έτσι για την άμεση ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων το ΠΑΣΟΚ προτείνει νέα σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εκτός από την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο την οποία έχει παραδώσει και στην Αρχή για τη Προστασία του Απορρήτου των επικοινωνιών. Έχει δηλαδή ενεργοποιήσει όλα τα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να πάρει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως δεν κρύβουν την ενόχλησή και την οργή τους για τον τρόπου που χειρίζεται την υπόθεση των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου Δημήτρη Μάντζου. Μίλησε για «κέντρα που προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς εδώ και δέκα ημέρες». Τόνισε πως «εμείς θεωρούμε ότι όλη η διαχείριση της Κυβέρνησης είναι ντροπιαστική. Είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία μια υπόθεση τόσο σοβαρή που άπτεται της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του πολιτεύματος μας, να έχει γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας παραπολιτικής και αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής εντέλει διαχείρισης».

ΚΚΕ: Δεν ακυρώνουν οι παραιτήσεις τις ευθύνες του πρωθυπουργού

Ευθύνες του πρωθυπουργού εντοπίζει και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις».

Το ΚΚΕ επισημαίνει μάλιστα πως «από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα που υπερβαίνει τα διάφορα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες». Αξίζει να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια από την πλευρά του ΚΚΕ έχουν υπάρξει δύο καταγγελίες για φαινόμενα παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

Μέρα 25: Δεν παίζονται παιχνίδια με την Δημοκρατία

Ποινικές διώξεις η παραίτηση. Αυτές είναι οι επιλογές του πρωθυπουργού σύμφωνα με το Μέρα 25. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος «ότι και να λέει η Κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς». Με βάση αυτά σημειώνεται πως «ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον Πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια την δημοκρατία».

Πηγή: Γεράσιμος Λιβιτσάνος, news247


ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης καταρρέει από το WaterGate του Μαξίμου – Η στρατηγική Τσίπρα

Το πουλόβερ έχει αρχίσει πλέον να ξηλώνεται, το καθεστώς Μητσοτάκη καταρρέει υπό το βάρος του ελληνικού WaterGate και οι εκλογές είναι ακόμα πιο αναγκαίες από ποτέ.

Αυτό είναι λίγο πολύ το κλίμα στην Κουμουνδούρου μετά και τις χθεσινές συγκλονιστικές εξελίξεις με την παραίτηση των δύο στενότερων και πιο έμπιστων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα πρωθυπουργίας του, λόγω των αποκαλύψεων με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Οι παραιτήσεις, όπως τόνισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που ενημερώθηκε για τις εξελίξεις ενόσω βρισκόταν στην συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα θέματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας σε ενέργεια, καύσιμα και προϊόντα, αποτελούν «ομολογία ενοχής».

Αυτό το οποίο τονίζεται από επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι πως οι παραιτήσεις αυτές δεν αναιρούν, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τις ευθύνες Μητσοτάκη, αφού επιβεβαιώνεται αυτό που κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας ήδη από τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2019 με αφορμή την παράνομη τοποθέτηση Κοντολέοντα στην ΕΥΠ και το νόμο για το επιτελικό κράτος: Πως ο νόμος για το επιτελικό κράτος και η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Πρωθυπουργικό γραφείο δεν ήταν κάτι άλλο από το νομικό πλαίσιο οργάνωσης μίας ομάδας ανθρώπων στη «Μαξίμου ΑΕ» που έφτασαν να λειτουργούν με παρακρατικές μεθόδους ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και εν τέλει τη δημοκρατία.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στο ξήλωμα

Σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου έξι είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στο αδιανόητο μέχρι χθες «ξήλωμα» του πρωθυπουργικού ανιψιού, ο οποίος εκτελούσε χρέη σχεδόν… πρωθυπουργεύοντος.

1. Η παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πως παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη,

2. Η διεθνοποίηση του θέματος από διεθνή πρακτορεία – σε αντίθεση με την σχεδόν ανύπαρκτη κάλυψη από μεγάλη μερίδα του εγχώριου Τύπου,

3. Οι αποκαλύψεις ότι ο ΓΓ του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδης όχι μόνο είχε επιχειρηματική δραστηριότητα, καταστρατηγώντας τον ίδιο τον νόμο του επιτελικού κράτους που ψήφισε η ΝΔ, αλλά ότι όλες οι επιχειρηματικές συναλλαγές του συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με πρόσωπα της εταιρίας Intellexa, της εταιρίας δηλαδή που εμπορεύεται το λογισμικό παράνομων παρακολούθησης Predator

4. Ο φόβος για νέες αποκαλύψεις που θα εκθέσουν έτι περαιτέρω το σύστημα Μαξίμου και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. οδήγησαν στην παραίτηση Δημητριάδη.

Με τις παραιτήσεις αυτές εξάλλου, ήδη έχει διαφανεί η γραμμή άμυνας του Πρωθυπουργού: ότι τα έκαναν όλα εν αγνοία του, δεν γνώριζε τίποτα και για αυτό τους απέπεμψε. Πρόκειται σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ για «αστείες» δικαιολογίες και ισχυρισμούς που δεν πείθουν κανέναν, όπως εξάλλου δεν πείθουν και οι διαρροές κυβερνητικών πηγών για «ευθιξία» των παραιτηθέντων από το «κλίμα τοξικότητας».

Με τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων καταρρέει όλη η γραμμή που είχε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εδώ και μήνες, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την παρακολούθηση Κουκάκη.

Την ίδια ώρα πάντως, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ΕΥΠ και «παραΕΥΠ» που έχει στήσει το Μέγαρο Μαξίμου σε βάρος δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, καθώς και για «εκ των υστέρων προσπάθεια να παρουσιαστούν οι παρακολουθήσεις ως «νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ» για τις οποίες «δεν είχε ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου» και την αποδίδουν στο φόβο των ποινικών ευθυνών τους ενόψει της διερεύνησης της υπόθεσης. Προσπαθούν να πείσουν πως δεν έγιναν παράνομες παρακολουθήσεις με το Predator (οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί τόσο στην περίπτωση Κουκάκη όσο και σε αυτή του κ. Ανδρουλάκη – ως προσπάθεια μέχρι στιγμής) αλλά νόμιμες, ώστε να το έχουν ως υπερασπιστική γραμμή. Ως εκ τούτου, τίθενται τα ερωτήματα:

– Γιατί άραγε πριν μία εβδομάδα ο διοικητής της ΕΥΠ δεν είπε στην Επιτροπή Θεσμών ότι υπήρχε νόμιμη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και το θυμήθηκαν τώρα, μετά τις αποκαλύψεις;

– Ποιες είναι οι «ξένες υπηρεσίες» που ζήτησαν την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς (και ο οποίος αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν με το Predator που ισχυρίζεται πως δεν έχει η κυβέρνηση) και ενός ευρωβουλευτή και εν συνεχεία πολιτικού αρχηγού;

– Ακόμα και να υπήρξαν τέτοια αιτήματα, που πρέπει να αποκαλυφθεί από ποιες χώρες, η ΕΥΠ υιοθετεί άκριτα κάθε αίτημα ξένης υπηρεσίας για να παρακολουθεί Έλληνες πολίτες;

Στο κάδρο των ευθυνών πάντως αναμένεται να μπουν και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις ψεύδονταν – μαζί με τον παραιτηθέντα κ. Κοντολέων – πριν από μία εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Στο μικροσκόπιο της ΠΓ οι εξελίξεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα και τις ραγδαίες εξελίξεις που αναδιατάσσουν άρδην το πολιτικό σκηνικό, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως προκειμένου να χαράξει τις επόμενες κινήσεις της με τα νέα δεδομένα. Πολύ πριν την – πολύ χλιαρή όπως χαρακτηρίστηκε – δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία ζήτησε εξεταστική επιτροπή, χωρίς καμία αναφορά σε εκλογές ή παραίτηση Μητσοτάκη όπως είχαν ζητήσει νωρίτερα τα στελέχη του, ο Αλέξης Τσίπρας από το πρωί της Παρασκευής είχε ρίξει στο τραπέζι τόσο το σενάριο της Εξεταστικής (για την οποία εγκυμονεί ο κίνδυνος εκφυλισμού της διαδικασίας λόγω της πλειοψηφίας της ΝΔ που θα ελέγχει πλήρως ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν) όσο και αυτό της Προανακριτικής, με το δεύτερο να αφορά την περίοδο μετά τις εκλογές όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή συζήτηση της Πολιτικής Γραμματείας, με τον Αλέξη Τσίπρα πάντως να διαμηνύει στους συνομιλητές του πως «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι, όλα θα αποκαλυφθούν» και ότι όλες οι δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις, αλλά και ακόμα και οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι της ΝΔ βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Και όλες οι δυνάμεις θα κληθούν να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Δεν είναι λίγα πάντως τα στελέχη που εκτιμούν πως οι παρακολουθήσεις ίσως να είναι μόνο το δέντρο στην συγκεκριμένη υπόθεση και ότι το δάσος έχει να κάνει με ακόμα πιο σοβαρές οικονομικής φύσης υποθέσεις. Και τούτο, διότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση που προσπαθεί να επικεντρώσει όλη τη συζήτηση στην περίπτωση Ανδρουλάκη, θυμίζουν πως το σκάνδαλο ξεκίνησε να ξετυλίγεται με αφορμή την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος την περίοδο εκείνη ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και νόμων που ευνοούσαν συγκεκριμένα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.


Oι 24 ώρες που έκαναν «στρατό ατάκτων» το επιτελικό κράτος

Ακολουθεί το κείμενο της Έλλης Τριανταφύλλου στο ieidiseis περί εξελίξεων και ενημέρωσης του Μαξίμου:

«Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα από το νερό του Αυγούστου», λέει ο θυμόσοφος λαός και η παροιμία ταιριάζει γάντι στα καταιγιστικά γεγονότα των ημερών – με αποκορύφωμα τις παρακολουθήσεις και την παραίτηση του στενότερου εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού Γρηγ. Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Π. Κοντολέων.

Οι χθεσινές εξελίξεις υπήρξαν κεραυνός εν αιθρία για την πλειονότητα των γαλάζιων στελεχών, όχι όμως και για τους «μυημένους» οι οποίοι είχαν αντιληφθεί ότι κάτι «κυοφορείται» στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο.

Όπως συνομολογούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκης, οι παραιτήσεις τόσο του Διοικητή της ΕΥΠ, όσο όμως και του εξ απορρήτων του πρωθυπουργού ήταν μονόδρομος, προκειμένου να μην συνδεθεί ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου με την υπόθεση των παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνομιλιών.

Αναγκαία, μεν, αμφίβολο αν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όμως.

Άγνωστο αν η απομάκρυνση Δημητριάδη θα περιορίσει το «ωστικό κύμα» της υπόθεσης

Και αυτό γιατί πολλοί στο κυβερνητικό παρασκήνιο προβληματίζονται σοβαρά για το αν η απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αρκεί για να περιορίσει το «ωστικό κύμα» της υπόθεσης, ενώ δεν κρύβουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο, η υπόθεση των παρακολουθήσεων να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.

Αρκετοί, μάλιστα, παρά τη σπουδή του κυβερνητικού επιτελείου να επαναλάβει αργά χθες το βράδυ μέσω διαρροών ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, δεν αποκλείουν την πιθανότητα, η κυβέρνηση να επιχειρήσει «φυγή» από τον κλοιό της συγκεκριμένης υπόθεσης, μέσω μιας πρόωρης κάλπης, είτε μέσω ενός ανασχηματισμού – ο οποίος, πάντως, δύσκολα θα ανακόψει τη φόρα των γεγονότων.

«Αυτή η υπόθεση μπορεί να υπερβαίνει προσωπικές πολιτικές στρατηγικές και αντιλήψεις», λένε, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι δεδομένη η βούληση του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά να αναγκαστεί να μεταβάλει άποψη από τις εξελίξεις. Άλλωστε, μία από τις ορατές για τη ΝΔ πιθανότητες, δηλαδή αυτή της μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη, εξέλειπε μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Αντιθέτως, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ισχυρού αντικυβερνητικού μετώπου ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες «κρατούν» την ανάσα τους για το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση και για το αν και ποια θα είναι η συνέχεια σε επίπεδο αποκαλύψεων. Και οι εντός, αλλά και οι εκτός κόμματος.

Δεν είχε ενημερωθεί λέει το Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι γνωστοποιήθηκαν διαδοχικά οι παραιτήσεις των κ. Γρηγοριάδη και Κοντολέων, ως συνέχεια της αποκάλυψης ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε – με διαδικασία νόμιμης (; ) συνακρόασης και μετά από εισαγγελική άδεια, το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, πριν εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις παρακολουθήσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει από ποιόν και γιατί μπορεί να πήρε τη σχετική εντολή η ηγεσία της ΕΥΠ αλλά και αν υπάρχει και ουσιαστική εμπλοκή του μέχρι χθες διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στην υπόθεση. Πολύ περισσότερο, όταν από τις πρώτες κινήσεις του κ.Μητσοτάκη μετά την ανάληψη της εξουσίας, ήταν η υπαγωγή της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Μετά τις τελευταίες, καταιγιστικές εξελίξεις, και το σχετικό αίτημα Ανδρουλάκη, ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση να δεσμευτεί για την άμεση συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. Εξέλιξη που είναι σαφές ότι θα βρεθεί στην αιχμή της επικαιρότητας τον Σεπτέμβριο, οπότε η κυβέρνηση ετοιμάζεται επικοινωνιακή αντεπίθεση εν όψει του δύσκολου χειμώνα.


Κυβερνητικές διαρροές του… Δελφινάριου για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Aκολουθεί μέρος του άρθρου της Έλλης Τριανταφύλλου για το ίδιο θέμα: 

Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω διαρροών να στηρίξει ένα αφήγημα που εμφανίζει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην είχε γνώση της απόφασης του διοικητή της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όλα αυτά, μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσαν οι παραιτήσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η απόφαση για την παρακολούθηση ελήφθη από την ΕΥΠ πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης συμμετείχε σε επιτροπή της ευρωβουλής για τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας. Ο εισαγγελέας έδωσε την άδεια, όπως απαιτεί το σχετικό νομικό πλαίσιο, και ο Παναγιώτης Κοντολέων ενέκρινε την παρακολούθηση.

Ωστόσο, ο Διοικητής της ΕΥΠ – για άγνωστους λόγους – αποφάσισε να μην ενημερώσει τον πρωθυπουργό επί του θέματος.

Ως αποτέλεσμα, το φθινόπωρο του 2021 έγινε η παρακολούθηση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και σταμάτησε όταν συμπληρώθηκε ένα τρίμηνο, γιατί αυτό προβλεπόταν από την εισαγγελική εντολή. Ήταν η εποχή – σύμπτωση (;) – που ο Ανδρουλάκης εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και έκτοτε δεν συνεχίστηκε πλέον η παρακολούθηση.

Πάντα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης, πληροφορήθηκε μόλις πριν από μερικά 24ωρα την έως τώρα άγνωστη σε αυτόν απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ και έτσι, ενοχλημένος, ζήτησε την παραίτησή του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον τις σημερινές δηλώσεις του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος σημειωτέον θα ενημερωθεί από τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ για το πώς προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθησή του, λένε κυβερνητικές πηγές.

Σύσταση εξεταστικής ζήτησε ο Ανδρουλάκης

Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, στο θέμα των παρακολουθήσεων ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη δήλωσή του την Παρασκευή (5/8τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.

Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;

8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα».

Οικονόμου: Ναι σε εξεταστική και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά, η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.

Σύμφωνα διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».


Πώς ανέχονται Καραμανλής και κορυφαίοι «δελφίνοι» το κόμμα τους να κάνει υποκλοπές και παρακολουθήσεις;

Άρθρο γνώμης του Βασίλη Σκουρή στο ieidiseis για το θέμα:

Σε περιδίνηση αναμένεται να εισέλθει η κυβερνώσα παράταξη μετά τις συγκλονιστικές –και αδιανόητες για δημοκρατική χώρα- παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων και πολιτικού αρχηγού!

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν στελέχη που θα ανεχτούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, που ξεπερνούν τις εποχές Μαυρίκη και Γρυλλάκη.

Ερώτημα που αφορά πρωτίστως πρώην πρωθυπουργούς, όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Κυρίως δε τον Κώστα Καραμανλή, που ως πρωθυπουργός έχει καταγγείλει σθεναρά τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές σε βάρους του, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου πολλών υπουργών του την εποχή εκείνη, αφήνοντας να εννοηθεί –ή μη διαψεύδοντας- πως από πίσω ήταν η αμερικάνικη πρεσβεία.

Το ερώτημα αφορά, βεβαίως, και τους υποψήφιους «δελφίνους» του κόμματος, αυτούς που φιλοδοξούν να διαδεχτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν έρθει η ώρα! Έως τώρα είναι βέβαιον ότι αρχηγικές φιλοδοξίες διαθέτει ο Νίκος Δένδιας, έστω και αν έως τώρα δεν έχει στο παραμικρό αμφισβητήσει τον πρωθυπουργό (ακόμα και σε πράγματα που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως διαφωνεί), ενώ είναι βέβαιον ότι την «ώρα της κρίσης» θα εμφανιστούν και ουκ ολίγοι ακόμα! Ας γνωρίζουν δε πως κανείς δεν γίνεται «δελφίνος» αν δεν έχει να πει κάτι διαφορετικό από εκείνον που υποτίθεται ότι επιδιώκει να διαδεχθεί ή αν δεν διαφοροποιηθεί σε μείζονα ηθικά θέματα και θέματα δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση, με όλο το σεβασμό, σε διαφορετική περίπτωση δεν γίνεσαι «δελφίνος», αλλά …Δελφινάριο!

Τέλος, το ερώτημα αφορά και βουλευτές και στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης, που δεν μπορεί να μείνουν ΟΛΟΙ σιωπηλοί σε θέματα που θα χαρακτηρίσουν ιστορικά το κυβερνόν κόμμα.

Τις προσεχείς μέρες θα γνωρίζουμε περισσότερα για τη θέση που παίρνει ο καθένας…


Διονύσης Τεμπονέρας: Τριάντα χρόνια μετά καταδικάζεται και πάλι ο Μητσοτακισμός

Η τοποθέτηση Τεμπονέρα για το ieidiseis:

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών, που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις και να επιβεβαιώσουν απλά, τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λειτουργεί ως καθεστώς, που δεν συμβαδίζει με τις αρχές και τις αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Όμως το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου». Ενδεχομένως να αποτελέσει την θρυαλλίδα, που θα οδηγήσει στην κατάρρευση, μιας κυβέρνησης, που ήδη έχει αποτύχει σε μια σειρά από μέτωπα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, φαινομενικά μόνο θα πέσει, λόγω των παράνομων παρακολουθήσεων. Ουσιαστικά η επερχόμενη πτώση της, οφείλεται στην αποτυχία της, να προστατέψει την κοινωνία, αλλά και στην διάψευση του αφηγήματος, για ανοικοδόμηση του κράτους και για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος(μείωση φόρων, προσέλκυση επενδύσεων, βελτίωση οικονομικού κλίματος).

1.Όσον αφορά την πανδημία, η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς προκύπτει ότι στο σύνολο των χωρών του πλανήτη, μόνο οι Βερμούδες, μια μικροσκοπική νησιωτική χώρα, με 64.000 κατοίκους, είχε περισσότερους νεκρούς από Covid-19, ανά εκατομμύριο κατοίκους, σε σχέση με την Ελλάδα, στις 3 Αυγούστου του 2022.

2.Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η διαχείριση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, έχει οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική καταστροφή, που απλά κρύβεται, προς το παρόν, «κάτω από το χαλί» δεδομένης της ισχύος της ρήτρας διαφυγής και της πρόβλεψης για χαμηλό κόστος δανεισμού, που εξασφάλισε το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2022, ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 180-190%, κατατάσσοντας τη χώρα, στις πρώτες θέσεις, παγκοσμίως.

3.Η ανεργία, παρά την αποκλιμάκωση της, κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα(12,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο), σε ποσοστό υπερδιπλάσιο, σε σχέση με το μέσο ποσοστό της ΕΕ, που κινείται πέριξ του 6%.Η Ελλάδα όμως καταγράφει και το υψηλότερο ποσοστό στην ανεργία των νέων με 29,5%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία, με 27,9%.Πρόκειται για τραγική ειρωνεία ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχόταν προεκλογικά ότι, θα καταπολεμήσει την φυγή των νέων στο εξωτερικό(brain drain).

4.Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τις χαμηλότερες αμοιβές, συνθήκη που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που προκάλεσε τεράστιο κύμα ακρίβειας. Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απωλέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης, το 28%. Η επίδραση της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι ιδιαίτερα άνιση και φυσικά επηρεάζει περισσότερο τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η αύξηση του 9,5% που δόθηκε καθυστερημένα, ουσιαστικά από τον Ιούνιο του 2022, δεν κατόρθωσε να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.

5.Αν και κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι, τα ανωτέρω είναι αποτέλεσμα μιας διεθνοποιημένης κρίσης, στον τομέα των αμοιβών οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, ήταν εκείνες, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Το 2021 υπογράφηκαν μόλις 16 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας, αποτέλεσμα των καθοριστικών κυβερνητικών επιλογών, που διέλυσαν το μισθολογικό σύστημα αμοιβών της χώρας. Οι 34 συλλογικές συμβάσεις εργασίας (κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές) που βρίσκονται σε ισχύ καλύπτουν δυνητικά περίπου 625.000 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 27% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων. Την ίδια ώρα, το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από ΣΣΕ, στην Ευρώπη αγγίζει το 80%.

6.Αλλά και στο μέτωπο της ακρίβειας, τα πράγματα στην Ελλάδα, είναι χειρότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα βρέθηκε τον Ιούνιο, 5η σε πληθωρισμό χώρα στην Ευρωζώνη, κάτω από Εσθονία με 22%, Λιθουανία 20,5%, Λετονία 19% και Σλοβακία 12,5%. Η Ισπανία είχε ποσοστό 10%, η Πορτογαλία 9%, η Ιταλία 8,5%, η Γερμανία 8,2%, η Γαλλία 6,5%. Συνολικά η Ευρωζώνη είχε μέσο όρο 8,6%, με την χώρα μας να βρίσκεται 3,4 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αποτέλεσμα της «ελληνικής ιδιαιτερότητας» είναι η Ελλάδα, μια χώρα με πολύ χαμηλές αμοιβές, να έχει σήμερα την ακριβότερη βενζίνη, την τρίτη ακριβότερη τιμή οικιακού ρεύματος και την ακριβότερη τιμή ρεύματος για επιχειρήσεις, σε σύγκριση με τα κράτη της υπόλοιπης Ευρώπης.

7. Το Μάιο του 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας αυξήθηκε κατά 646,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,0 δις ευρώ. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα απ’ όσα παράγει και γι’ αυτό έχει χρόνια εξωτερικά ελλείμματα, που με τη σειρά τους δημιουργούν υψηλό εξωτερικό χρέος. Η ομαλή αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους οδηγεί σε μια περίοδο λιτότητας, που η συνολική δαπάνη θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από την παραγωγή. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Η κυβέρνηση της ΝΔ που ορκιζόταν στο όνομα των επενδύσεων, ουσιαστικά απέτυχε και στο τομέα αυτό αφού τα παραγωγικό υπόδειγμα της Ελλάδας παρέμεινε αμετάβλητο και μάλιστα με επιπλέον παθογένειες την τελευταία τριετία.

8. Η αντίληψη για τη διαφθορά του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, μεταξύ των ειδικών και της επιχειρηματικής κοινότητας, είναι ότι «το επίπεδο διαφθοράς στον δημόσιο τομέα είναι υψηλό», επισημαίνει η έκθεση της Κομισιον για το 2022. Στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2022 από τη Διεθνή Διαφάνεια, η Ελλάδα έχει σκορ 49/100 και κατατάσσεται 17η στην ΕΕ και 58η παγκοσμίως. Το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο για τη Διαφθορά του 2022 δείχνει ότι το 98% των ερωτηθέντων θεωρούν τη διαφθορά διαδεδομένη στη χώρα τους (έναντι 68% στην ΕΕ) και το 59% των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι επηρεάζεται προσωπικά από τη διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή (μέσος όρος στην ΕΕ 24%). Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το 90% των εταιρειών θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη (μέσος όρος στην ΕΕ 63%) και το 76% θεωρεί ότι η διαφθορά αποτελεί πρόβλημα κατά την επιχειρηματική δραστηριότητα (μέσος όρος στην ΕΕ 34%).

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς, την κατρακύλα για την ελευθερία του τύπου(108η θέση), τις έντονες ανησυχίες ακόμα και των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, για όσα συμβαίνουν με διώξεις, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων κλπ. , την βία και την καταστολή με την οποία πνίγεται κάθε δημοκρατική αντίδραση των πολιτών, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ, φεύγει σαν μια απολύτως, αποτυχημένη κυβέρνηση, υπό το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε.

Τριάντα χρόνια μετά, ο «νέο-μητσοτακισμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχει την τύχη των πολιτικών, του πατέρα Μητσοτάκη.

Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ας φροντίσουν να παραμείνει εκεί που ανήκει:

Στο πολιτικό περιθώριο…

*(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος)


Η πολιτική ένταση φέρνει “απόνερα” στην οικονομία

Το κείμενο Αλεξάκη στο news247 για τα απόνερα στην οικονομία:

Σε μια δύσκολη συγκυρία που απαιτείται καθαρός πολιτικός ορίζοντας καθώς η ενεργειακή κρίση, η πληθωριστική πίεση αλλά και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις θέτουν σημαντικά προτάγματα, το σκάνδαλο των υποκλοπών ήλθε να δημιουργήσει νέες αβεβαιότητες και προβληματισμούς.

Ειδικότερα, οι καταιγιστικές εξελίξεις με παραιτήσεις δύο εκ των πλέον στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού άνοιξαν την βεντάλια και πάλι της συζήτησης για τις εκλογές, κάτι που γενικά δεν “αρέσει” στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, με αιχμή τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναλυτές απέδωσαν τη σημαντική πτώση που “είδε το ταμπλό”, από το μεσημέρι και μετά, στο κλίμα που δημιουργήθηκε από τις παραιτήσεις των σημαινόντων κυβερνητικών παραγόντων.

Βέβαια δεν πρέπει να διαφεύγει ότι λόγω διακοπών του Αυγούστου και παραδοσιακής χρηματιστηριακής Αυγουστιάτικης ”ραστώνης” πολλοί σπεύδουν με αφορμή και μια “παράπλευρη” είδηση να αποκομίσουν κέρδη καθώς ήδη Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε ένα σερί θετικών συνεδριάσεων με αθροιστικά κέρδη 9,17%.

Το ζήτημα αξιοπιστίας

Κυρίως, βέβαια, το θέμα των υποκλοπών, που χτυπά τον πυρήνα της δημοκρατίας, θέτει ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Η ίδια, μάλιστα, από το 2019 πολιτεύεται με ανάλογη “σημαία”, απευθυνόμενη στις διεθνείς αγορές, τους επενδυτές και τους εταίρους, προτάσσοντας, δηλαδή, δεσμεύσεις για σεβασμό κανόνων, τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών (π.χ. χωρίς αιφνιδιασμούς για εκλογές και εξάντληση τετραετίας), προσήλωση στις αρχές του κράτους δικαίου αλλά και της ΕΕ.

Διαπιστευτήρια αξιοπιστίας

Η κυβέρνηση, όμως, τώρα, στο φόντο ενός σκανδάλου, που σε ιστορικά ανάλογα δημιουργεί μεγάλες πολιτικές φθορές, έχοντας ήδη, ούτως ή άλλως, σύντομο πολιτικό ορίζοντα, καλείται, το επόμενο διάστημα, να δώσει διαπιστευτήρια καλής διαχείρισης και αποτελεσματικής αξιοποίησης του πακτωλού των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, να δώσει μια σημαντική μάχη στο μέτωπο της ενέργειας, με αιχμή τα λεγόμενα “ουρανοκατέβατα” κέρδη απέναντι σε εταιρείες κολοσσούς, αλλά και να προωθήσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αλλάζουν την εικόνα της χώρας.

Πώς άραγε, με όλο το κλίμα αυτό θα δηνιουργήσει βεβαιότητες σε επενδυτλες, ότι όλα στη χώρα κινούνται με διαφάνεια, ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με μόνο το κριτήριο της νομιμότητας και μέσα από ανοικτλες διαδικασίες και πρακτικές άλλων εποχών;

Το “μητρώο” και οι “ακίδες” του

Πέρα, όμως, από τις υποκλοπές, ήδη το “μητρώο” αξιοπιστίας έχει “ακίδες”. Δεν είναι κρυφό το “σούσουρο” σε σχέση με διαχείριση κρατικού χρήματος, λόγω της έξαρσης των απευθείας αναθέσεων τα χρόνια της πανδημίας. Ήδη η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) έχει στείλει το σχετικό μήνυμα σε 3.500 και πλέον αναθέτουσες αρχές της χώρας, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, που τα χρόνια της πανδημίας είχε και λόγω συνθηκών ενταθεί, ενώ και οι Βρυξέλλες έχουν ενσκήψει στο όλο ζήτημα της διαφάνειας, μετά και τις σχετικές παρεμβάσεις των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του αντιπροέδρου και ευρωβουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δημήτρη Παπαδημούλη.

Με βάση, δε, τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) το 2021 υπεγράφησαν πάνω από 7.400 δημόσιες συμβάσεις με διαπραγμάτευση χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 748 εκατ. ευρώ ενώ και πάλι, όπως έχει αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης, σε ερώτήσή του στο Ευρωκοινοβούλιο προς τον αρμόδιο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν επικαλούμενος στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), “από το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων της περιόδου 1.1.2020-31.10.2021, 3,66 δισ. ευρώ αφορούν κλειστούς διαγωνισμούς (17,5%) και 2,9 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις (13,9%).

Πάντως χθες κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά σενάρια που διακινήθηκαν για μπλοκάρισμα της δεύτερης δόσης πληρωμών από το Ταμειο Ανάκαμψης, που έχει και προαπαιτούμενα συνδεόμενα με το κράτος δικαίου και βέβαια τη διαφάνεια.


Αγωγές Δημητριάδη κατά ΕΦΣΥΝ, Reporters United και Κουκάκη – Τι ζητάει

Αγωγές σε βάρος της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του δημοσιογράφου Θάνου Κουκάκη κατέθεσε πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, λίγη ώρα μετά την παραίτησή του.

Από την Εφημερίδα των Συντακτών αξιώνει 250.000 ευρώ, από τους δημοσιογράφους Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο 150.000 ευρώ και από τον κ. Κουκάκη 150.000.

Από την ΕΦΣΥΝ και τους κ.κ. Λεοντόπουλο και Χονδρόγιαννο, ο κ. Δημητριάδης ζητεί να ανακαλέσουν δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν, ενώ από τον κ. Κουκάκη, ζητεί να αποσύρει σχετικές αναρτήσεις που συνδέονται με το θέμα των υποκλοπών.


Το παρασκήνιο των παραιτήσεων Δημητριάδη – Κοντολέοντα και πώς αλλάζει το πολιτικό σκηνικό

Το παρασκήνιο μέσα από το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη για το Έθνος:

Πολιτικούς κλυδωνισμούς προκάλεσαν οι χθεσινές παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τα όσα είδαν το «φως» της δημοσιότητας. H κυβέρνηση δέχεται το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης και βρίσκεται «μόνη» σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενώ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα.

Πρόκειται για ένα πολιτικό πλήγμα που έρχεται σε μια συγκυρία, όπου στο γαλάζιο στρατόπεδο αναζητούσαν ένα θετικό αφήγημα απέναντι στο εντεινόμενο κύμα ακρίβειας. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά η συζήτηση πήγε σε ένα «γήπεδο», όπου η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικό pressing από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Κυβερνητικές πηγές αποσυνδέουν τις δύο παραιτήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως «λανθασμένες ενέργειες» από την ΕΥΠ στη διαδικασία των «νόμιμων επισυνδέσεων». Με την απάντηση στα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης να είναι από τις «γαλάζιες» πηγές πως όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, την Πέμπτη, για λανθασμένους χειρισμούς σε περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης που διενεργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Η παραίτηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή προκειμένου να οριστεί ταυτόχρονα αντικαταστάτης, ο διπλωμάτης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Πάντως, είναι εμφανές πως πρόκειται για μία πολιτική μάχη που θα εξελίσσεται μέχρι τις κάλπες και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί. Από τη μια πλευρά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «η συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Αν είχε γίνει ενημέρωση, καθότι η υπόθεση αφορά πολιτικό πρόσωπο, είναι βέβαιο ότι η κατάληξη θα ήταν διαφορετική». Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση βάζει στο «κάδρο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ελληνικό watergate.

Όσον αφορά στον Γρήγορη Δημητριάδη κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η παραίτηση έχει να κάνει με το «κλίμα τοξικότητας» και όχι με το Predator με το οποίο «ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση». Υπενθυμίζεται πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι εδώ και χρόνια εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο άλλωστε έχει συγγενική σχέση (είναι ανιψιός του).

Πάντως, η αναφορά στο κλίμα τοξικότητας «φούντωσε» τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες, καθώς το σκληρό ροκ στην πολιτική σκηνή θα μπορούσε να δώσει αφορμή στην κυβέρνηση για επίσπευση των εκλογών. Με κυβερνητικές πηγές να σπεύδουν να κλείσουν την συζήτηση περί εκλογών, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαν είναι να υπάρξει αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα σε μια εποχή που είναι ασφυκτικό το pressing από την αντιπολίτευση.

Οι γαλάζιοι βουλευτές θα βρεθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες τον Δεκαπενταύγουστο και θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις από τους ψηφοφόρους τους όχι μόνο για την ακρίβεια αλλά και για το θέμα της ΕΥΠ. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο μέσα σε αυτό το σκηνικό οι βουλευτές να έχουν να σκεφτούν και το κυνήγι του σταυρού.

Πάντως, στην κυβέρνηση αναζητούν κινήσεις για την «αποσυμπίεση» της έντασης και στόχος είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε δόσεις, ώστε να μελετηθεί στο ενδιάμεσο ο αντίκτυπος όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε πρώτη φάση το Μέγαρο Μαξίμου έχει πει πως απαντά θετικά σε προτάσεις για Εξεταστική Επιτροπή και σε εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Από εκεί και πέρα ανάλογα και με την τροπή που θα πάρουν τα γεγονότα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και μια απόπειρα για restart μέσω ανασχηματισμού. Άλλωστε τόσο οι πρόωρες εκλογές όσο και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν προαναγγέλονται.

Στο ναδίρ οι σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ

Στο χειρότερο σημείο είναι οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις.

«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως έγινε προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά και συγκεκριμένα από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Ανδρουλάκη, η οποία ωστόσο δεν είχε αποτέλεσμα. Το κακό αυτό κλίμα προβληματίζει εντόνως το γαλάζιο στρατόπεδο ενόψει και των επόμενων εκλογών. Και το ερώτημα είναι σε περίπτωση που οι κάλπες δεν δώσουν αυτοδυναμία πως θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, όταν το Κίνημα Αλλαγής μιλά για πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού.

Πηγές: ieidiseis/ Έλλη Τριανταφύλλου, Baσίλης Σκουρής, Διονύσης Τεμπονέρας, news247/ Γιώργος Αλεξάκης, Aντωνία Ξυνού, Γιώργος Καρελιάς, ethnos, Kaτερίνα Κοκκαλιάρη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα