Παρακολουθήσεις: Τηλεφωνήματα στους διευθυντές των καναλιών από τον Μητσοτάκη
Τι είπε ο πρωθυπουργός στις κλήσεις που πραγματοποίησε και άλλα νεότερα για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων.
Τηλεφωνήματα στους διευθυντές των τηλεοπτικών καναλιών έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός.
Το γεγονός έφερε στο φως νωρίτερα το ieidiseis.
Ιδού όσα αναφέρει χαρακτηριστικά ο Β. Σκ. για τις κλήσεις που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός:
Ένα… πουλάκι μας είπε πως επέμενε πως ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε για τη… «νόμιμη» (!) παρακολούθηση (από την ΕΥΠ παρακαλώ) του Νίκου Ανδρουλάκη και αμέσως όταν το πληροφορήθηκε ζήτησε τις παραιτήσεις των αρμοδίων (του στενότερου συνεργάτη και ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος. «Θέλω να με πιστέψε τε, δεν γνώριζα απολύτως τίποτα», είπε ο πρωθυπουργός- σε μια χώρα όπου έως τώρα δεν γινόταν τίποτα χωρίς …εντολή Μητσοτάκη!
Τι άλλο μας πληροφορεί το… πουλάκι; Πως ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός πως δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές! «Το έλεγε λες και ήθελε να το… πιστέψει» σχολίασε το ίδιο πουλάκι, που αποδείχτηκε… λαλίστατο!
Πηγή: Β. Σκ., ieidiseis
Καλά, τόσο καιρό ο Κοντολέων «ξέχασε» να πει στον πρωθυπουργό ότι… παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη;
Δηλαδή ένα μήνα τώρα που έσκασε το θέμα, καθώς ανιχνεύθηκε σε έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το παράνομο σύστημα Pretador, δεν σκέφτηκε ο Διοικητής να πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «ξέρεις Πρόεδρε, εμείς τον παρακολουθούσαμε …νομίμως. Με εντολή εισαγγελέα»!
«Ξέχασε», δηλαδή, να το πει στον άμεσο προϊστάμενό του-ως γνωστόν η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, όπως και η …ΕΡΤ!!!
Ερώτημα: Ούτε στον γγ πρωθυπουργού, τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον στενότερο συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, το είπε; Αν του το είπε, δεν το είπε αυτός στον πρωθυπουργό;
Όπως καταλαβαίνετε, το …δούλεμα «πάει σύννεφο»!
Πηγή: Β. Σκ./ ieidiseis
Τι λένε αποκλειστικά στο ethnos.gr και τον Αλέξανδρο Διαμάντη πηγές της Χαριλάου Τρικούπη για τις παραιτήσεις
«Δικαιωμένοι» νιώθουν στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και την καρατόμηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, καθώς ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι όντως ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν από την ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζουν ότι θα φτάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους, ώστε να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες, καθώς εκτιμούν ότι αυτές δεν περιορίζονται στον διευθυντή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Δες μέσα σε 1′ πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
«Προϊστάμενος της ΕΥΠ είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας τον μουτζούρη στον Δημητριάδη ή τον Κοντολέοντα η δεν βγάζει από πάνω του την ευθύνη», υπογραμμίζουν πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη και πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι δύο είναι οι πιθανότητες: «ή γνώριζε και είναι υπόλογος ή δεν γνώριζε κάτι που είναι εξίσου ανατριχιαστικό και άκρως προβληματικό».
Σε κάθε περίπτωση, πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι το καθηλωτικό στοιχείο είναι πως «έχουμε μια παρακολούθηση ομολογημένη παρακολούθηση, η οποία έρχεται μετά την αποτυχημένη εγκατάσταση του Predator», προσθέτοντας ότι δεν καρατομήθηκαν όποιοι και όποιοι, αλλά το alter ego του πρωθυπουργού και η προσωπική του επιλογή για την ΕΥΠ, για τον οποίο, μάλιστα, είχε περάσει το 2019 τροπολογία για τα προσόντά του.
Σημαντικό, επίσης, είναι πως ο κ. Ανδρουλάκης, κατά τις ίδιες πηγές, δεν έχει άποψη για τον λόγο όπου βρέθηκε στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. «Δεν έχει άποψη γιατί τον παρακολουθούσαν και το τελευταίο που περιμένει είναι να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας», λένε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά, τέλος, μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, που σύμφωνα με την κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, πηγές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι θα αξιολογηθεί όταν υπάρξει η σχετική κλήση.
Η εξεταστική και ο… ΣΥΡΙΖΑ
Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν στενά τις κινήσεις και του Αλέξη Τσίπρα, μετά την πρωτοβουλία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή έχουν το «πάνω χέρι», ωστόσο, ο φόβος του «καπελώματος» πάντα υπάρχει. Σίγουρα, πάντως, απαιτούνται και οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ για να συσταθεί η εξεταστική (120 βουλευτές), αλλά επιμένουν ότι έχουν… προλάβει την Κουμουνδούρου.
Στόχος, δε, είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Όπως, άλλωστε, σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;».
To xιούμορ Τσίπρα μετά τα γεγονότα
«Μια βδομάδα έλειψα και …ρίξατε την κυβέρνηση» είπε χθες το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ο ίδιος, όπως αποκαλύπτει μεταξύ πολλών άλλων ο Β. Σκ. στο ieidiseis, φέρεται να έχει πληροφορίες και για οικονομική πτυχή του σκανδάλου, κυρίως με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Θεωρεί δε βέβαιον, πως το «Κυριάκοςgate» θα φέρει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα!
Πηγή: Β.Σκ./ ieidiseis
Όλα όσα πυροδότησαν τις εξελίξεις
Σήμερα ο Γιάννης Σουλιώτης και “Η Καθημερινή” φέρνουν στο φως τα στοιχεία εκείνα που πυροδότησαν το ντόμινο εξελίξεων.
Ακολουθεί το πλήρες ρεπορτάζ:
Την Τετάρτη 3 Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόπειρας παγίδευσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με το παράνομο λογισμικό Predator, συνεδρίασε η ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Στη συνεδρίαση εκείνη αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα αναλάμβανε να διερευνήσει τη δημόσια καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη. Επρόκειτο για μια αντανακλαστική κίνηση για την οποία ούτε τα ίδια τα στελέχη της Αρχής έτρεφαν μεγάλες προσδοκίες. Ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, εξάλλου, θα γινόταν στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του κ. Ανδρουλάκη, όπου λογισμικά παρακολούθησης όπως το Predator δεν αφήνουν ίχνη.
Οι ελεγκτές της Αρχής, πάντως, την επόμενη μέρα μετέβησαν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, από όπου ζήτησαν και πήραν στοιχεία που αφορούσαν την τηλεφωνική σύνδεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οσα προέκυψαν από την επεξεργασία των δεδομένων ήταν αυτά που πυροδότησαν τις εξελίξεις. Κι αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι για το κινητό του κ. Ανδρουλάκη είχε ενεργοποιηθεί διαδικασία άρσης απορρήτου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η ίδια η ΕΥΠ, δηλαδή, παρακολουθούσε το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάνοντας χρήση του συστήματος «νόμιμης συνακρόασης». Για την άρση του απορρήτου είχε υπογραφεί διάταξη από την εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου. Για τον λόγο αυτόν, η κ. Βλάχου συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Για τα ευρήματα της έρευνας ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αργά το βράδυ της Πέμπτης ζητήθηκαν οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη (είχε υπ’ ευθύνη του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) και του ίδιου του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες το πρωί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη μέσω του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ δεν είχε ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι το βράδυ της Πέμπτης κλήθηκε να παράσχει εξηγήσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ο διοικητής της Υπηρεσίας, Παναγιώτης Κοντολέων. Ο τελευταίος φέρεται να επικαλέστηκε ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων αρχών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι την άρση απορρήτου στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Αρμενίας. Κάποιες άλλες πηγές ενημέρωσης σημείωναν ότι το ενδιαφέρον των ξένων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση και της ΕΥΠ είχε κεντρίσει η συμμετοχή του κ. Ανδρουλάκη σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με αντικείμενο εμπορικές σχέσεις της Ενωσης με την Κίνα.
Η διάταξη για την άρση απορρήτου στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλαδή την ίδια περίοδο που έγινε προσπάθεια παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμικό Predator, όπως ο ίδιος έχει καταγγείλει. Εκείνη η προσπάθεια δεν καρποφόρησε καθώς ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο-παγίδα μέσω του οποίου θα εγκαθίστατο το παράνομο λογισμικό στη συσκευή του.
Πηγή: Η Καθημερινή, Γιάννης Σουλιώτης Πηγές: Β. Σκ., ieidiseis, ethnos, Αλέξανδρος Διαμάντης, Η Καθημερινή/ Γιάννης Σουλιώτης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ