Top

Η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη – Αυστηρά μέτρα και εντατικοί έλεγχοι

Εντοπίστηκαν στην Ευρώπη τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού

Parallaxi
η-παραλλαγή-όμικρον-βρίσκεται-ήδη-στη-752070
Parallaxi

corona

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, έσπευσαν να επιβάλλουν μπλόκο στα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου, δεν κατάφεραν να αποφύγουν το – λίγο έως πολύ – αναμενόμενο, αφού η παραλλαγή Όμικρον έκανε ήδη την εμφάνισή της στην Ευρώπη.

Μπλόκο της ΕΕ στα ταξίδια από τη νότια Αφρική

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό νέας παραλλαγής του κοροναϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες-μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη Νότια Αφρική.

Διπλωματική πηγή της ΕΕ είπε ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν για τις εξής χώρες:

  • Νότια Αφρική
  • Μποτσουάνα
  • Εσουατίνι
  • Λεσότο
  • Μοζαμβίκη
  • Ναμίμπια
  • Ζιμπάμπουε

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα τεστ, η καραντίνα και ο εντοπισμός επαφών για τους εισερχόμενους επιβάτες είναι πολύ σημαντικά.

Παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην σπεύσει να επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς πριν υπάρξουν σαφή επιστημονικά δεδομένα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε απαγόρευση των πτήσεων από χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής, δεδομένου ότι αρκετές δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Νότια Αφρική και Μποτσουάνα.

Στο Βέλγιο το πρώτο κρούσμα

Προς το παρόν, το πρώτο θετικό κρούσμα σε ευρωπαϊκό έδαφος εντοπίστηκε στο Βέλγιο, που ανακοίνωσε ότι ένα από τα δύο ύποπτα κρούσματα που τέθηκαν την Παρασκευή στο μικροσκόπιο ήταν θετικό στο στέλεχος Β.1.1.529.

Το κρούσμα στο Βέλγιο αφορά ταξιδιώτισσα που είχε επιστρέψει από την Αίγυπτο στις 11 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο ιολόγος Μαεκ Βαν Ραστ, του οποίου το εργαστήριο συνεργάζεται με την υπηρεσία δημόσιας υγείας Sciensano. Η ασθενής νοσεί εδώ και μέρες, καθώς παρουσίασε συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός ίσως έχει προλάβει να μεταδοθεί και σε άλλους. Σύμφωνα με το βελγικό Rtbf, το κρούσμα αφορά ανεμβολίαστη γυναίκα, που δεν είχε επισκεφθεί χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Μέχρι χθες, κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί μόνο σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

Ύποπτο κρούσμα και στην Τσεχία

Και στην Τσεχία, όμως, εξετάζεται ένα ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για άτομο που είχε περάσει χρόνο στη Ναμίμπια, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση είτε διάψευση», είπε σε ανακοίνωσή της, που εστάλη με email, η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Στεπάνκα Τσεκόβα.

Ολλανδία: Η παραλλαγή Όμικρον “πιθανότατα” ευθύνεται για ορισμένα από τα 61 κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική

Ορισμένα από τα 61 κρούσματα της Covid-19 που εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβατών που έφτασαν αεροπορικώς στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να φέρουν την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

«Σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).

Ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλες αναλύσεις.

Γερμανία: Δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία – Θετικοί στον νέο κορονοϊό και δύο αλλοδαποί που έφτασαν την Παρασκευή από το Κέιπ Τάουν

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία ενώ άλλο ένα ύποπτο κρούσμα εξετάζεται στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Οι δύο άνθρωποι που φέρουν την παραλλαγή έφτασαν στις 24 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο του Μονάχου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, χωρίς να διευκρινίσει ρητά αν προέρχονταν από τη Νότια Αφρική. Και οι δύο προσήλθαν για έλεγχο αφού πληροφορήθηκαν ότι κυκλοφορεί η νέα αυτή παραλλαγή που προκαλεί ανησυχίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βαυαρίας, όποιος βρισκόταν στη Νότια Αφρική κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, θα πρέπει να περιορίσει τις επαφές του, να υποβληθεί σε τεστ PCR και να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες υγείας. «Η Βαυαρία ανταποκρίθηκε εγκαίρως στη νέα παραλλαγή. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η εξάπλωσή της», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Από τους επιβάτες που έφτασαν την Παρασκευή από το Κέιπ Τάουν, 50 έχουν μπει σε καραντίνα στη Βαυαρία. Δύο αλλοδαποί βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και εξετάζεται αν φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι από την Έσση, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, είπαν ότι εντοπίστηκε ένα ύποπτο κρούσμα της Όμικρον, ένας επιβάτης που έφτασε από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο άνθρωπος αυτός έφτασε την Κυριακή στη Γερμανία και ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Οι αρχές αναμένουν ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

Όλοι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα θετικό κρούσμα.

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, την ώρα που Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία ανακοίνωναν ότι εντόπισαν κρούσματα.

«Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι και η ομάδα αντιμετώπισης της Covid παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις για την Όμικρον και είναι σε τακτική επαφή με αξιωματούχους υγείας σε όλον τον κόσμο», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μέχρι στιγμής, η Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ. Όμως ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, είπε στην εκπομπή Weekend Today του τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι «δεν θα εκπλαγεί» εάν συμβεί αυτό. «Όταν έχουμε έναν ιό που δείχνει αυτό το επίπεδο μεταδοτικότητας και έχουμε ήδη κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι, όπως στο Ισραήλ και το Βέλγιο και σε άλλες περιοχές, όταν έχουμε έναν τέτοιο ιό, είναι σχεδόν απαρέγκλιτο ότι θα πάει ουσιαστικά παντού», είπε ο Φάουτσι.

Ιταλία: Επιβεβαιώθηκε ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στη Νάπολη έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι στο κρούσμα κορονοϊού που καταγράφηκε στη Νάπολη εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον.

Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε στην Ιταλία από τη Μοζαμβίκη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ In.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα