Παρασκευής: «Πιθανότητα μας καλύπτουν τα εμβόλια από την υπο-παραλλαγή Όμικρον»

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.

Parallaxi
παρασκευής-πιθανότητα-μας-καλύπτου-847785
Parallaxi

Για την εμφάνιση της υπόπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.

«Δεν χρειάζεται ανησυχία καθώς δεν πρόκειται για ένα νέο στέλεχος ούτε για ένα νέο γράμμα του αλφάβητου», εξήγησε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε δεν είναι πολλές οι διαφορές της με την Όμικρον. «Υπάρχει βέβαια η υπόθεση ότι είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον αλλά μένει να διερευνηθεί».

Είναι κάτι πολύ συχνό αυτό που συμβαίνει ανέφερε ο καθηγητής, καθώς το στέλεχος Δέλτα είχε και αυτό δεκάδες υπό-ομάδες, διευκρίνισε

Ο καθηγητής από την άλλη τόνισε ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις και στελέχη αλλά από την μέχρι τώρα εμπειρία μας το εμβόλιο συνεχίζει να μας προστατεύει σημαντικά από την σοβαρή νόσο και ειδικά όσους πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση.

Θεσσαλονίκη: Μείωση στις εισαγωγές των εφημεριών-Προβληματίζει η νέα παραλλαγή Ο2

Με τον αριθμό των νεκρών από τον κορονοιό στη χώρα μας να καταγράφει την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, μαύρο ρεκόρ για το νέο έτος, με 108 ανθρώπους να καταλήγουν, η προσοχή των ειδικών στρέφεται στις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα κρίνουν εάν θα υπάρξει ύφεση της πανδημίας. Αχτίδα αισιοδοξίας η μείωση στις εισαγωγές εφημεριών σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι: «Η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον που σήμερα ανιχνεύεται σε ποσοστό 90% σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι μεν ηπιότερη από τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά δεν είναι αθώα. Ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους είναι πολλαπλάσιος».

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εξετάζουν 4 παράγοντες της νέας παραλλαγής Ο2, δύο κρούσματα της οποίας έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας, την μεταδοτικότητα, πόσο βλαπτική είναι για τον πληθυσμό, αν διαφεύγει την ανοσία και αν παρακάμπτει ή όχι τις διαγνωστικές δοκιμασίες.

Κινητή μονάδα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας βρέθηκε σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, δίνοντας την ευκαιρία σε πολίτες να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού.

15.000 πολίτες από την ηλικιακή ομάδα των άνω των 60, για την οποία ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και διοικητικό πρόστιμο, εμβολιάστηκαν την τρέχουσα εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr/ ΕΡΤ3

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα