Top

Παράταση lockdown έως 7 Δεκέμβρη – Χριστούγεννα: Οι ημερομηνίες – κλειδιά για σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας!

Parallaxi
παράταση-lockdown-έως-7-δεκέμβρη-χριστούγεν-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Την παράταση του απαγορευτικού μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου τουλάχιστον ανακοίνωσε επισήμος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως επισήμανε η παράταση θα ισχύσει μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική απόφαση επιβεβλημένη επιδημιολογικά, παρά τις πρώτες ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων. Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι ορισμένες περιοχές παραμένουν πηγή ανησυχίας, κάνοντας λόγο για Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία και Λέσβο. Παράλληλα, ενόψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα συνέστησε στους κατοίκους της Πάτρα να μην γίνει τοπική γιορτή λόγω υπερμετάδοσης.

«Ο στόχος παραμένει ένας οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς, και από την άνοιξη του 2021 να ανοίξει μια νέα εποχή για τη χώρα μας» υπογράμμισε. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ, με 557 ΜΕΘ πριν την πανδημία και σήμερα πάνω από 1260, με 88.690 άτομα υγειονομικό προσωπικό και σήμερα πάνω από 100.000 και προϋπολογισμό 3,8 δισεκ. ευρώ πριν την πανδημία και σήμερα 4,8 δισεκ. ευρώ. Παράλληλα, υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση των γιατρών που υπηρετούν με συμβάσεις στις ΜΕΘ.

Νοσοκομείο Καβάλας: Καμία άδεια κλίνη ΜΕΘ – Μοναδική λύση οι διακομιδές

Για τους τρεις ασθενείς από τη Δράμα, που διακομίσθηκαν στην Αθήνα, διαμορφώθηκε ένας χώρος, στον οποίο τοποθετήθηκε αναπνευστήρας, ενώ δίπλα τους έμεινε κι ένας γιατρός

Ηδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό, με βαριά συμπτώματα, σε νοσοκομεία άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί πλέον τη μοναδική λύση για το Νοσοκομείο της Καβάλας, αφού δεν υπάρχει καμία άδεια κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για covid-19. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr η πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ του νοσοκομείου Καβάλας, Κλαίρη Λαμπίρη, λόγω της έλλειψης κρεβατιών στη ΜΕΘ διακομιδές ασθενών έχουν γίνει αρκετές και θα συνεχίσουν να γίνονται και το επόμενο διάστημα.

«Διακομίζουμε ασθενείς σε νοσοκομεία άλλων περιοχών, όπου θα μπορέσουμε να βρούμε κάποιο άδειο κρεβάτι. Έχουν γίνει αρκετές μέχρι στιγμής και θα συνεχίσουν να γίνονται κι άλλες. Δώδεκα κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με κορονοϊό διαθέτει το νοσοκομείο μας και όλες είναι γεμάτες. Επίσης, υπάρχουν και άλλες έξι κλίνες σε ΜΕΘ για ασθενείς με άλλες παθήσεις, αλλά εκεί δεν μπορούμε να βάλουμε νοσούντες με κορονοϊό», λέει στο ethnos.gr η κ. Λαμπίρη.

Οι τρεις ασθενείς με covid-19, που έφτασαν από τη Δράμα στην Καβάλα, προκειμένου να διακομισθούν αεροπορικώς στην Αθήνα, μέχρι να φτάσει το αεροπλάνο και να ξεκινήσει η μεταφορά τους, έμειναν για λίγες ώρες στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Κατά την κ. Λαμπίρη, διαμορφώθηκε ένας χώρος για τους τρεις ασθενείς, στον οποίο τοποθετήθηκε αναπνευστήρας, ενώ δίπλα τους έμεινε κι ένας γιατρός.

«Δυστυχώς, όλο το υγειονομικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Καβάλας βρίσκεται στα όρια της αντοχής του, σωματικής και ψυχολογικής. Την ίδια στιγμή ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού νοσεί ή βρίσκεται σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσα να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση», λέει η κ. Λαμπίρη.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Τα νεότερα για την υγεία του

Κορονοϊός – Καθηγητής Φαρμακολογίας: Το καλοκαίρι του 2021 δεν θα είναι κανονικό

Την εκτίμηση πως ούτε το καλοκαίρι του 2021 θα είναι «κανονικό» έκανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και το OPEN TV. «Η προοπτική για το καλοκαίρι του 2021 είναι να είναι ένα καλύτερο καλοκαίρι, να είναι ένα καλοκαίρι σαν του 2020, παρά τους εμβολιασμούς, εκτός αν φτάσουμε στο ιδανικό σενάριο που είναι 7.000.000 Έλληνες και παραπάνω να έχουν εμβολιαστεί», απάντησε ο καθηγητής, στην ερώτηση εάν το καλοκαίρι του 2021 θα είναι «κανονικό», εφόσον αρχίσουν άμεσα οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, ο καθηγητής μίλησε για τα εμβόλια που αναμένεται να πάρουν έγκριση και να βγουν στην αγορά τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους μήνες, ποιες είναι οι διαφορές τους αλλά και εάν θα νοσούν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τονίζοντας πως όλα τα εμβόλια που συζητούνται έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

 Σχέδιο Χριστούγεννα: Οι ημερομηνίες – κλειδιά για σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο

Tην ώρα που οι φαρμακευτικές ανά τον πλανήτη έχουν επιδοθεί σε αγώνα ράλι για την ταχύτερη, ασφαλέστερη κι αποδοτικότερη σύσταση του εμβολίου για την καταπολέμηση του κορονοϊού, οι χώρες που πλήττονται από τη φονική πανδημία, βάζουν στη ζυγαριά τα δεδομένα κι ετοιμάζονται να ανοίξουν με μεγάλη προσοχή τις κοινωνίες τους ενόψει Χριστουγέννων. Ετσι και η Ελλάδα, που βρίσκεται στην δυσκολότερη φάση της πανδημίας καλείται να δώσει «ανάσα» στους πολίτες της, υπό προϋποθέσεις κι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην ολισθήσει με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Τα δεδομένα είναι τα εξής: Η άρση του lockdown αναβάλλεται, ενώ σε ό,τι αφορά σχολείαεστίασηλιανεμπόριο οι ειδικοί έχουν απόψεις που διίστανται.

Ο πρωθυπουργός θα λάβει αύριο Παρασκευή την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και των επιδημιολόγων, στους οποίους υπάρχει διχογνωμία για το πώς πρέπει να επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα κι από πού θα ξεκινήσει η επιστροφή αυτή. Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρξει μία τελική εισήγηση που θα διαβιβαστεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα βγει κατά πλειοψηφία.

Πότε ανακοινώνεται το «σχέδιο Χριστούγεννα»

Ο πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει την Παρασκευή στους πολίτες για το τι μέλει γενέσθαι και θα τοποθετηθεί ή την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη, καθώς ειδικοί και κυβέρνηση σταθμίζουν τα δεδομένα μέρα με τη μέρα. Θέλει λοιπόν η κυβέρνηση να δει πώς θα κινηθούν οι επόμενες μέρες, που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

  • στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα μαγαζιά με τα εποχιακά είδη για να κινηθεί η αγορά για τα Χριστούγεννα
  • Στις 14 Δεκεμβρίου σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο
  • Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η εστίαση, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιτροπή για το άνοιγμά της
  • Δεύτερο θέμα για το αν και πότε θα ανοίξουν δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Τα Λύκεια και τα Γυμνάσια θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξουν τη νέα χρονιά
  • Δεν ανοίγουν ενόψει Χριστουγέννων κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, μπαρ

Εξάλλου, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ θα παραμείνει ο περιορισμός των συναθροίσεων έως 9 ατόμων. Επιπλέον, θα πρέπει όλοι να ξεχάσουμε ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία και μαγαζιά, όπως μέχρι πρότινος ενώ το μεγάλο ζητούμενο παραμένει τι θα γίνει με τις νυχτερινές μετακινήσεις τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όσο και ανήμερα. Oι Αρχές, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των πάρτι σε σπίτια, εξετάζουν την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός πηγαίνει Θεσσαλονίκη σε μια συμβολική κίνηση. Θα επισκεφθεί νοσοκομεία, θα μιλήσει με υγειονομικούς, τους ήρωες των ΜΕΘ και θα ζητήσει απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες μιας πόλης που βρίσκεται υπό καθεστώς lockdown περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κι έχει κουραστεί.

Λαμία: Θετική στον κορονοϊό γιατρός του Νοσοκομείου – Έκλεισαν χειρουργεία

Κορονοϊός: Τα 5 στοιχεία που «αγνόησαν» οι αρμόδιοι κι έφεραν την «έκρηξη» στη Βόρεια Ελλάδα

Γιατί οι αρμόδιοι δηλώνουν έκπληκτοι, δεν ήξεραν ό,τι:

  • Οι υψηλές θερμοκρασίες το Καλοκαίρι μειώνουν την διάρκεια ζωής του ιού, και η ανάπτυξη των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους περιορίζουν την μετάδοσή του.
  • Το φαινόμενο θα αντιστρεφόταν μόλις θα άρχισε η πτώση των θερμοκρασιών, προς το τέλος του Καλοκαιριού, άλλωστε είχαν την δυνατότητα και πάλι, όπως στο τέλος του Χειμώνα, να δουν την εξέλιξή του στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα δεν ήξεραν ό,τι:

  1. Οι θερμοκρασίες πέφτουν πιο γρήγορα, όπως και η υγρασία είναι πιο υψηλή.
  2. Οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες αρχίζουν και αναπτύσσονται σε κλειστούς χώρους πιο γρήγορα από την Νότια Ελλάδα.
  3. Οι φοιτητές που γυρίζουν στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης είναι αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης, πολύ περισσότεροι, από κάθε άλλη πόλη της χώρας.
  4. Τα πανεπιστήμια είναι στο κέντρο της πόλης, σε αντίθεση με την Αθήνα, που είναι διάσπαρτα και πολλά εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, γεγονός που σημαίνει πολύ μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών, παράγοντας που ευνοεί την μεγαλύτερη μετάδοση του ιού.
  5. Οι φοιτητές μετακινούνται κυρίως με τις Αστικές Συγκοινωνίες, που είναι κάκιστες, και σε κάθε περίπτωση, πολύ χειρότερες των Αθηνών.

Όμως το εργαστήριο ανάλυσης λυμάτων του ΑΠΘ, είχε ενημερώσει από τις αρχές Οκτωβρίου ό,τι η συγκέντρωση του ιικού φορτίου είναι πολύ υψηλή και μεγαλώνει εκθετικά.  Οι αρμόδιοι όμως, έβλεπαν μόνο τα κρούσματα που πήγαιναν στα νοσοκομεία, και τα οποία ήταν λίγα, γιατί ο ιός μεταδίδονταν κυρίως μεταξύ των νέων, που σημαίνει οι φορείς ήταν πολλοί, αλλά ασυμπτωτικοί.

Αυτό φαινόταν στα λύματα, όχι στα κρούσματα που πήγαιναν στα νοσοκομεία. Όταν από τους νέους, πέρασε τις επόμενες ημέρες στα σπίτια και στα καταστήματα διασκέδασης στους μεγαλύτερους, άρχισε η έκρηξη των κρουσμάτων και η εισαγωγή στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Δυστυχώς, τότε το κατάλαβαν, όμως ήταν αργά πλέον. Ήδη ο ιός είχε μεταδοθεί στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, από τις μετακινήσεις των ανθρώπων από και προς την Θεσσαλονίκη. 

Το ιικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό ακόμη, επειδή το μεγάλο μέρος των φορέων είναι νέοι, και κατά συνέπεια ασυμπτωτικοί, δεν εντοπίζονται από τον τρόπο που γίνονται τα τεστ, δηλαδή κυρίως σε αυτούς που έχουν συμπτώματα και πηγαίνουν στα νοσοκομεία για τεστ.  Συνεχίζει να μεταδίδεται μέσα στα σπίτια και όχι μόνο, συνεπώς, η σημαντική μείωσή του θα γίνει, όταν ο ιός κάνει τον κύκλο του, νοσήσει και εισαχθεί στα νοσοκομεία ή μπει σε ατομική καραντίνα ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων, και εξασθενήσει το ιικό φορτίο.  Η κυβέρνηση δυστυχώς, θεώρησε και θεωρεί την χώρα ενιαία υγειονομική περιφέρεια, ενώ αυτή έπρεπε να χωρίζεται σε τρεις ζώνες, από Βορρά προς Νότο, και να υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές για κάθε ζώνη.

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έμειναν απροστάτευτες, και οι δηλώσεις υπουργών, ό,τι στην Θεσσαλονίκη το 30% των κατοίκων είναι φορείς, μόνο ως προάγγελος τραγωδίας ακούγεται και ως παραίτηση από τις ευθύνες της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Βατόπουλος: Πιθανή άρση του lockdown σε διαφορετικές ημερομηνίες από περιοχή σε περιοχή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί σε διαφορετικές ημερομηνίες από περιοχή σε περιοχή άφησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε ότι ακόμα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα της αγοράς.  «Ακόμα στην Επιτροπή δεν έχουμε συζητήσει πώς θα γίνει το άνοιγμα. Υποθέτω ότι θα το συζητήσουμε αυτές τις μέρες.

Η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε αναλόγως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι η πιο λογική σειρά για την άρση του lockdown είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γιατί ειδικά τα παιδιά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με την τηλεκπαίδευση. Τα μαγαζιά είναι πιο εύκολο να ανοίξουν, γιατί μπορεί κανείς να προγραμματίσει πότε θα πάει να ψωνίσει, ενώ τα εστιατόρια και η διασκέδαση είναι λίγο πιο δύσκολο να ανοίξουν, παρόλο που κατανοώ απόλυτα την ανάγκη και του κόσμου να βγει να ξεσκάσει και τον κλάδο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, υπογράμμισε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά είδαμε ότι οι μετακινούμενοι άνθρωποι φέρανε και την επιδημία. Συνεπώς, είναι λογικό να πει κανείς μια καθαρή περιοχή να μη δέχεται ανθρώπους από άλλο νομό. Δε χρειάζεται να υπάρχουν απαγορεύσεις για να πράξουμε το αυτονόητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Σε επίπεδο πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε σχέση με τους αριθμούς των κρουσμάτων, καθώς υπάρχει μια τάση να ελαττώνονται. «Ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξα για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου βλέπουμε τα κρούσματα να επιμένουν. Κι επειδή υπάρχει μια σκέψη ότι “είμαστε μικρή πόλη ή χωριό” και ο κορωνοϊός είναι στην Αθήνα, δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Τέλος, σημείωσε ότι ο δείκτης Ro αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 1 και ίσως και λιγότερο, το ποσοστό θετικότητας ακολουθεί επίσης μια πτωτική τάση, αλλά το βασικό είναι το σύστημα υγείας. «Πρέπει να αρθεί η έντονη πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Βασικό κριτήριο δηλαδή είναι να αρχίσουν να ελαττώνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται», κατέληξε.

Συνεχείς αεροδιακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών Covid-19 από το ΕΚΑΒ

Μ. Γκάγκα: Να τηρούμε σωστά τα μέτρα για να σταματήσει η διαμόλυνση στην κοινότητα

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η κ. Μίνα Γκάγκα διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία» σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της τήρησης των  μέτρων. Όπως σημείωσε, ο ιός «αποδυναμώνεται» πιο εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες στο εξωτερικό περιβάλλον, ενώ στις κοντινές επαφές πρέπει να φυλαγόμαστε το ίδιο ανεξαρτήτως από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν – κρύο ή ζέστη.

Τα νοσοκομεία πιέζονται και οι συνθήκες ιδίως για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολες, ενώ ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο «Σωτηρία» είπε πως υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια σε κοινές κλίνες και κάποια στις μονάδες. Σχετικά με το χρονικό διάστημα  που παραμένουν συνήθως οι διασωληνωμένοι στις μοναδες εντατικής θεραπείας είπε ότι ο μέσος όρος είναι σίγουρα πάνω από μια εβδομάδα, γύρω στις 15 μέρες. Ενω υπάρχουν και άνθρωποι που παραμένουν σε ΜΕΘ έως και 2-3 μήνες.

Για το πότε θα μπορούσε να αρχισει να ανοίγει η αγορά απάντησε ότι ύπό την προϋπόθεσή ότι συνεχίζουμε να μετακινούμαστε με προσοχή, να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τα μέτρα, μπορούμε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά -όχι όμως τώρα που ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά και η πίεση στο σύστημα υγείας μεγάλη.

Προσέθεσε εξάλλου ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξουμε για πολύ καιρό, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας  ή η συχνότητα που μπορεί να συναντηθούμε με φίλους, συνιστώντας να τηρούμε ένα είδος «καραντίνας» δύο εβδομάδων όταν δούμε κάποιον φίλο και μετά από δύο εβδομάδες να συναντηθούμε με κάποιον άλλο. «Ούτε συναδέλφους στην δουλειά ούτε φίλους μπορούμε να δούμε χωρίς μέτρα» γιατί το κυριότερο είναι «να σταματήσει η διαμόλυνση στην κοινότητα».

Ερωτηθείσα για τα συμπληρώματα διατροφής είπε ότι μπορεί να βοηθήσουν γενικά στην ενίσχυση του οργανισμού όπως επίσης η σωστή διατροφή και τα πολλά υγρά. Όμως, το μέσο προφύλαξης έναντι του ιού είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας, αφού όπως υπενθύμισε  η κ. Γκάγκα, άνθρωποι με εξαιρετικά καλό ανοσοποιητικό σύστημα κόλλησαν γιατί ήταν λιγότεροι προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λάμβαναν.

Παγώνη: Τα κρούσματα δεν είναι σε βαθμό που μας επιτρέπουν να ανοίξουμε

Ως «κομβική εβδομάδα» για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό, χαρακτήρισε το διάστημα 7 – 14 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, η κυρία Παγώνη ανέφερε: «Περίπου 7 – 14 Δεκεμβρίου είναι η κομβική εβδομάδα», ενώ αναφορικά με την άρση του lockdown τόνισε πως «είναι δύσκολο να ανοίξουν όλα». Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι είναι «ανησυχητικοί οι αριθμοί νεκρών και διασωληνωμένων» και πως υπάρχει μείωση στα κρούσματα «όμως δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να ανοίξουμε». Όσον αφορά στη θεραπεία που ακολούθησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, και τις δηλώσεις της σχετικά με το φάρμακο που ήρθε από τις ΗΠΑ, η κυρία Παγώνη είπε πως αυτές παρερμηνεύθηκαν δήλωσε: «Ο κάθε άνθρωπος είναι ίδιος για τους γιατρούς. Δεν υπάρχει διαχωρισμός. Η θεραπεία του Αρχιεπισκόπου είναι θέμα των γιατρών του. Μονοκλονεϊκές θεραπείες έχουμε κι εδώ».

Σαρηγιάννης: Στα 1.000 κρούσματα θα συζητήσουμε για άνοιγμα της αγοράς

Πρύτανης ΑΠΘ: Θα πέσουν στα 300 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν χαλαρώνουμε

Τα πρώτα αισιόδοξα νέα, εδώ και μήνες, έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, η οποία σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο του κορονοϊού στη χώρα αυτή τη στιγμή, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης κατά 50%. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο πρύτανης ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε πως το διάστημα 7 – 14 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη θα πέσουν στα 300, με τον αριθμό αυτό να είναι το «ταβάνι», όπως είπε. Αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην έκθεση του ΕΟΔΥ για την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε τα 633 από τα 2.152 κρούσματα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, η κατάσταση στην πόλη φαίνεται να έχει βελτιωθεί αισθητά, κάτι που θα είναι ακόμη πιο σαφές τις επόμενες 3 – 4 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως εξήγησε, τα κρούσματα είναι ανάλογα και με τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται, τονίζοντας πως βρισκόμαστε στην «οριζοντίωση των κρουσμάτων». Τέλος, αναφορικά με την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, δηλαδή το διάστημα 7 – 14 του μήνα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε χαρακτηριστικά: «Κοντά στα 300 κρούσματα ή με ταβάνι τα 300. Δεν χαλαρώνουμε».

Εξαδάκτυλος: Αν συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, θα θρηνήσουμε ασθενείς με απλά νοσήματα

Αυτονόητη θεωρεί την παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνει ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει όταν καταγραφεί μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών από κορωνοϊό.  «Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου .

Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε το lockdown να επιβληθεί νωρίτερα». Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τήρηση των μέτρων σημειώνοντας ότι αν συνεχιστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, γιατί δε υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτεί. «Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθεί με ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος. Ερωτηθείς για το πότε βλέπει ο ίδιος την άρση του lockdown, επισήμανε ότι «δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακόμα πότε θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς.

Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί». Υπογράμμισε πάντως ότι για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό και οι υπόλοιποι δείκτες (νεκροί και διασωληνωμένοι) να κατέβουν σε ένα επίπεδο ασφαλείας.

Η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα στον τουρισμό

Πηγές: ethnos.gr,CNN, newit.gr,skai.gr, ΑΠΕ, OPEN,MEGA,ANT1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα