Διεθνή

Παρίσι: Ο Πύργος του Άιφελ με συνθήματα υπέρ των γυναικών του Ιράν

Με το σύνθημα «Γυναίκα. Ζωή. Ελευθερία» οι Γάλλοι αποτίουν φόρο τιμής στην Μαχσά Αμινί

Parallaxi
παρίσι-ο-πύργος-του-άιφελ-με-συνθήματα-961754
Parallaxi

Ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με συνθήματα υπέρ του αγώνα των γυναικών στο Ιράν.

Το σύνθημα «Γυναίκα. Ζωή. Ελευθερία», που ενσαρκώνει το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεχύνεται πέρα από το Ιράν ήταν γραμμένο με λαμπερά γράμματα πάνω στο εμβληματικό μνημείο των Παρισίων.

Ακόμη, έγραφε το μήνυμα «Σταματήστε τις εκτελέσεις στο Ιράν», υπογραμμίζοντας το αίτημα των διαδηλωτών που μάχονται για τα δικαιώματά τους.

Και τα δύο μηνύματα αποτίουν φόρο τιμής στην Μαχσά Αμινί, ο θάνατος της οποίας τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις στο Ιράν, με συλλήψεις και εκτελέσεις.

Η Γαλλία κάλεσε τον κορυφαίο διπλωμάτη του Ιράν την περασμένη εβδομάδα για την εκτέλεση ενός Βρετανο-Ιρανού υπηκόου που κατηγορείται για κατασκοπεία. Το Ιράν συνεχίζει να κρατά Γάλλους πολίτες σε αυτό που το Παρίσι αποκαλεί αυθαίρετη κράτηση.

Το Παρίσι ανακήρυξε την Αμινί επίτιμη πολίτη τον Οκτώβριο και το Δημαρχείο του Παρισιού ανέφερε ότι οι εκθέσεις του Πύργου του Άιφελ ήταν φόρος τιμής στην ίδια και σε «αυτούς που αγωνίζονται γενναία για την ελευθερία τους καθώς το (ιρανικό) καθεστώς συνεχίζει τις εκτελέσεις διαδηλωτών».

Πορεία στο Στρασβούργο για το Ιράν

Η πορεία στο Στρασβούργο οργανώθηκε από Ιρανούς στην Ευρώπη για την 44η επέτειο από την ημέρα που ο τελευταίος Σάχης του Ιράν, Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί, έφυγε από τη χώρα. Τον επόμενο μήνα, η μοναρχία κατέρρευσε κάτω από τη ζέση της ισλαμικής επανάστασης που έδωσε στο Ιράν θεοκρατικό καθεστώς.

Τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η αστυνομία ανέφερε ότι περίπου 12.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία.

ΠΗΓΗ ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα