Ελλάδα

Πατουλίδου: Σχεδόν τα δύο τρίτα της έκτασης του Σέιχ – Σου έχουν καθαριστεί

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και ήρθαμε να δούμε κατά πόσο εκτελείται το έργο για το οποίο απευθύναμε έκκληση στην Πολιτική Προστασία»«

Parallaxi
πατουλίδου-σχεδόν-τα-δύο-τρίτα-της-έκτ-415578
Parallaxi

Την εκτίμηση ότι «σχεδόν τα δύο τρίτα της έκτασης του Σέιχ Σου έχουν καθαριστεί από τα υπολείμματα της υλοτόμησης που έγινε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φλοιαφάγου εντόμου», έκανε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την αυτοψία που έγινε σήμερα στις εργασίες καθαρισμού του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, παρουσία του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπου Στεργιάδη και εκπροσώπων της πυροσβεστικής και του δασαρχείου.

«Στο Σέιχ Σου οι εργασίες προχωρούν. Λογικά μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα ολοκληρωθούν ακόμη και στα δύσβατα σημεία, όπου μπορεί να υπάρχουν κλαδιά, διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές. Στις εργασίες που εκτελεί η εταιρεία συμμετέχουν ειδικά οχήματα. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης.

Η κ. Πατουλίδου μετέφερε τα λόγια του εκπροσώπου του δασαρχείου ότι δεν πρόκειται για ένα πάρκο αλλά για ένα δάσος, σημείωσε ότι τα δέντρα είναι μεγάλης ηλικίας και επιβιώνουν σε συνθήκες ξηρασίας ενώ σχολίασε ότι και το πεύκο δεν ήταν το ενδεδειγμένο είδος για την περιοχή. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και ήρθαμε να δούμε κατά πόσο εκτελείται το έργο για το οποίο απευθύναμε έκκληση στην Πολιτική Προστασία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης ανέφερε, σε δηλώσεις του, ότι «έχουν προχωρήσει οι υλοτομίες» και «πολλά συνεργεία συνεχίζουν τον καθαρισμό στο δάσος».

Σε ό,τι αφορά το ολοκληρωμένο αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών για τη δασική περιοχή του Σέιχ Σου, ο κ. Στεργιάδης σημείωσε πως «αν πάνε όλα καλά και τελειώσει και ο καθαρισμός θεωρούμε ότι μέσα στον Αύγουστο θα τοποθετηθεί το σύστημα».

Στο πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος, οπτικοί και θερμικοί αισθητήρες θα «σαρώνουν» σε 24ωρη βάση μια έκταση μεγαλύτερη των 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης Σέιχ Σου, προκειμένου να εντοπίζουν εγκαίρως τη φωτιά ή τον καπνό, ακόμη και προτού οι ενδείξεις αυτές να είναι ορατές με το ανθρώπινο μάτι. Θα τοποθετηθεί, άλλωστε, σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να «βλέπει» πάνω από τις κορυφές των δέντρων και να λειτουργεί ανεμπόδιστα, ενώ θα μπορεί να εντοπίσει τη φωτιά ανεξάρτητα αν είναι μέρα ή νύχτα, αλλά και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα