Ελλάδα

Περνούν τα χρόνια από την τραγωδία με τους μαθητές στα Τέμπη

13 Απριλίου 2003: Το δυστύχημα που συγκλόνισε τη χώρα.

Parallaxi
περνούν-τα-χρόνια-από-την-τραγωδία-με-τ-311071
Parallaxi

Ήταν απόγευμα Κυριακής 13 Απριλίου του 2003 όταν οι μαθητές της Α΄Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας επέστρεφαν στον τόπο τους μετά από την εκδρομή τους στην Αθήνα. Η διαδρομή τους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού μια νταλίκα που ερχόταν από το άλλο ρεύμα, φορτωμένη με νοβοπάν, έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε με το λεωφορείο τους.

Τα νοβοπάν εκτινάχθηκαν με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να βρουν το όχημα που μετέφερε τους 16χρονους μαθητές. Σχεδόν «θέρισαν» την αριστερή πλευρά του λεωφορείου από μπροστά μέχρι πίσω. 21 παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 9 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ανείπωτη αυτή τραγωδία. Η ευθύνη του δυστυχήματος βάρυνε τον οδηγό της νταλίκας. Το φορτίο ήταν υπέρβαρο, τα λάστιχα φθαρμένα και η ταχύτητα που είχε αναπτύξει πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Μετά από μια χρόνια δικαστική διαμάχη, ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη. Για τους συνιδιοκτήτες η ποινή ήταν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία με τα νοβοπάν κατέβαλε αποζημίωση στους γονείς των παιδιών που χάθηκαν, αλλά ο πόνος δεν μετριέται με μηδενικά σε επιταγές.

Ένας από τους μαθητές, από αυτούς που έμειναν πίσω να κουβαλούν το τραύμα εκείνης της δραματικής βραδιάς, έγινε Αρχιμανδρίτης. Ο Μακάριος Λιακόπουλος, χρόνια μετά την τραγωδία, χειροτονήθηκε πέρυσι από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στο σημείο που συνέβη το δυστύχημα κατασκευάστηκε ένα μνημείο με τις φωτογραφίες των πρόωρα χαμένων μαθητών ενώ πέρυσι, τον Απρίλιο του 2017, ο δυτικός κλάδος της μίας από τις δύο σήραγγες των Τεμπών ονομάστηκε «Μακροχώρι Ημαθίας» στη μνήμη τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα