Top

Περιορισμοί για ανεμβολίαστους στην Αυστρία – «Covid Safe Ticket» στο Βέλγιο

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
περιορισμοί-για-ανεμβολίαστους-στην-749491
Parallaxi

corona

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Αυστρία: Σχέδιο σταδιακών περιορισμών για ανεμβολίαστους παρουσίασε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων

Σχέδιο σταδιακής αυστηροποίησης των μέτρων αντιμετώπισης της Covid-19, που θα ισχύει από τις 15 Σεπτεμβρίου στην Αυστρία και θα επηρεάζει ιδιαίτερα τους μη εμβολιασμένους, ενώ το σημείο αναφοράς θα είναι η πληρότητα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παρουσίασε το μεσημέρι στη Βιέννη –έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις της με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και εμπειρογνώμονες– η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.

Είναι σημαντικό «να προστατευθούν οι μη εμβολιασμένοι», δήλωσε, μετά τις διαβουλεύσεις, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση των μέτρων, από κοινού με τον προερχόμενο από τους Πράσινους υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν.

Με 10% πληρότητα κλινών ή 200 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτι που αναμένεται στις 15 Σεπτεμβρίου, θα τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά τα μέτρα, στο πλαίσιο των οποίων τα τεστ αντιγόνων θα ισχύουν πλέον μόνο για 24 ώρες.

Επιπλέον, μια σύσταση για χρήση μάσκας FFP2 θα ισχύει στη συνέχεια για όλους στο «κανονικό» λιανεμπόριο και θα είναι υποχρεωτική για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί – η αστυνομία θα ελέγχει δειγματοληπτικά, και γενικά θα υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι ενώ ο κανόνας «εμβολιασμός-ανάρρωση-τεστ» θα ισχύει για εκδηλώσεις από 25 άτομα και άνω (επί του παρόντος ισχύει για 100 ή περισσότερα άτομα).

Με 15% πληρότητα (300 κλίνες σε ΜΕΘ), ο κανόνας «εμβολιασμένος / αναρρώσας» θα ισχύει, επτά ημέρες αργότερα, στη νυχτερινή εστίαση και για μεγαλύτερες εκδηλώσεις (εκδηλώσεις χωρίς προκαθορισμένες θέσεις με περισσότερα από 500 άτομα).

Εάν το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ είναι 20% (400 κλίνες Εντατικής Θεραπείας), θα ισχύει ένας αυστηρότερος κανόνας «εμβολιασμένος / αναρρώσας / τεστ με PCR», και αυτό θα ισχύει εκεί όπου εφαρμόζεται επί του παρόντος ο ίδιος κανόνας, αλλά δεν θα λαμβάνονται πλέον υπόψη τα τεστ αντιγόνων.

Στην αρχή της παρουσίασης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέροντας το «παράδειγμα της Δανίας» (η οποία «ανοίγει» εντελώς την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου), επισήμανε ότι αποδεικνύεται πως ένα άνοιγμα είναι δυνατό, εάν έχει εμβολιαστεί επαρκής αριθμός ανθρώπων.

«Η απάντηση πρέπει να είναι ο εμβολιασμός και όχι ο αποκλεισμός. Βιώνουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων, όπου όποιος δεν εμβολιαστεί, θα μολυνθεί», παρατήρησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να περιοριστούμε για πάντα και αυτό απαιτεί υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι επίσης πολύ σημαντική, δεν πρέπει να είναι θέμα προσωπικής απόφασης διότι είναι «απολύτως απαραίτητη», διαφορετικά η προστασία θα μειωνόταν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν τόνισε ότι χωρίς αυτόν τον εμβολιασμό θα κινδύνευαν ειδικά οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες.

Τσεχία: Τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από τον Μάιο κατέγραψε η χώρα

H Δημοκρατία της Τσεχίας ανέφερε σήμερα 588 νέα κρούσματα κορονοϊού -τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό από τις 25 Μαΐου- με κυβερνητικούς αξιωματούχους να προβλέπουν μια συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Η χώρα, η οποία είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες από την πανδημία στα προηγούμενα κύματα, καταγράφει χαμηλά ποσοστά μολύνσεων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει καταγράψει 25 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους, σε σύγκριση με 137 στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την επιστροφή σε μέτρα καθολικού λοκντάουν –τα οποία χαλάρωσαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες– και οι υπουργοί λένε ότι τα κατά τόπους μέτρα πιθανόν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες περιπτώσεις.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες παραμένει ωστόσο χαμηλότερη από την κορύφωση του ημερήσιου αριθμού που παρατηρήθηκε στη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας ανάμεσα στον Οκτώβριο 2020 και στον Μάρτιο 2021 όταν έφτασαν τα χιλιάδες και σε κάποια φάση κορυφώθηκαν ξεπερνώντας τα 17.000.

Το κατά κεφαλήν ποσοστό θνητότητας στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία είναι το πέμπτο υψηλότερο παγκοσμίως, σύμφωνα με το Our World in Data και συνολικά πάνω από 30.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το 63,5% του ενήλικου πληθυσμού ήταν πλήρως εμβολιασμένο.

Βέλγιο: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα στις Βρυξέλλες

Το πράσινο φως για την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα από την 1η Οκτωβρίου στην πόλη των Βρυξελλών, άναψε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί μόνο στις Βρυξέλλες, λόγω των χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού σε σύγκριση με τη Φλάνδρα και τη Βαλλωνία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα “LeSoir”, το υγειονομικό πιστοποιητικό θα ισχύει από την ηλικία των 16 ετών από την 1η Οκτωβρίου. Για την είσοδο σε μεγάλες εκδηλώσεις, νοσοκομεία και γηροκομεία, το πιστοποιητικό θα απαιτείται από 12 ετών. Ούτε η Φλάνδρα ούτε η Βαλλωνία σχεδιάζουν να το χρησιμοποιήσουν προς το παρόν.

Προς το παρόν, το υγειονομικό πιστοποιητικό, ή “Covid Safe Ticket” όπως το ονομάζουν στο Βέλγιο, είναι υποχρεωτικό για την είσοδο σε μαζικές εκδηλώσεις άνω των 400 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και άνω των 200 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους για άτομα άνω των 12 ετών.

Το “Covid Safe Ticket” περιλαμβάνει πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ PCR, ή ανάρρωση από τη νόσο τους τελευταίους έξι μήνες.

Ρωσία: Καταγράφηκαν 18.024 νέα κρούσματα και 797 θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε 18.024 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, από 17.425 που ήταν ο αριθμός μια ημέρα νωρίτερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 7.065.904, ανακοίνωσε σήμερα το ομοσπονδιακό κέντρο διαχείρισης της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια πηγή, σημειώθηκαν και 797 θάνατοι που συνδέονται με την covid-19, από 795 που ήταν μια ημέρα νωρίτερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την νόσο σε 189.582.

Νότια Κορέα: Οι αρχές στοχεύουν σε μια “πιο φυσιολογική” καθημερινότητα με την Covid-19 μετά τον Οκτώβριο

Η Νότια Κορέα εκπονεί σχέδια για το πώς να υπάρξει μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα με την COVID-19, αναμένοντας το 80% των ενηλίκων της να είναι πλήρως εμβολιασμένοι έως τα τέλη Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω του χειρότερου κύματος μολύνσεων αλλά κρατά τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών υπό έλεγχο μέσω της σταθερής αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού.

«Θα εξετάσουμε τα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε πιο φυσιολογικά, αλλά η οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα εφαρμοστεί μόνο όταν επιτύχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και σταθεροποιηθεί συνολικά η κατάσταση (με την COVID-19)», δήλωσε ο Σον Γιουνγκ-ραέ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η στρατηγική θα εφαρμοστεί σε φάσεις για να χαλαρώσουν σταδιακά οι περιορισμοί, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι μάσκες θα είναι απαραίτητες τουλάχιστον κατά την αρχική φάση.

Η κυβέρνηση αναμένει να εφαρμόσει το σχέδιο κάποια στιγμή μετά τα τέλη Οκτωβρίου, όταν το 80% του ενήλικου πληθυσμού πιθανόν να έχει εμβολιαστεί. Έως χθες, η Νότια Κορέα είχε χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στο 70,9% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το 42,6% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι χθες καταγράφηκαν 2.050 νέα κρούσματα COVID-19, με 2.014 εξ αυτών να είναι τοπικής μετάδοσης.

Η Νότια Κορέα παρέτεινε αυτή την εβδομάδα τους εθνικούς περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης έως τις 3 Οκτωβρίου ενώ η χώρα ενισχύει την εμβολιαστική εκστρατεία.

Οι περιορισμοί που ισχύουν περιλαμβάνουν μειωμένο ωράριο λειτουργίας για καφέ και εστιατόρια και ορισμένο αριθμό προσώπων που επιτρέπονται σε κοινωνικές συναθροίσεις.

Η Νότια Κορέα έχει καταγράψει 265.423 κρούσματα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, με 2.334 θανάτους.

Η χώρα δεν έχει καταγράψει σημαντική αύξηση στους θανάτους λόγω κορονοϊού, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Μογγολία: Ρεκόρ 3.963 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, 8 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Μογγολίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.963 κρούσματα του SARS-CoV-2 –αριθμός άνευ προηγουμένου– έπειτα από 8.200 τεστ, ενώ υπέκυψαν 8 ασθενείς με την COVID-19.

Ήταν η 7η συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3.000, καθώς η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έφθασε έτσι τους 976 νεκρούς επί συνόλου 240.042 καταγεγραμμένων μολύνσεων στη Μογγολία των 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το ρεκόρ κρουσμάτων οφείλεται σε μετάδοση στην κοινότητα Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όλα τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Σε όλη τη χώρα προσφέρονται φροντίδες σε 50.078 ασθενείς, ανάμεσά τους 710 έγκυες και 2.617 παιδιά, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Σχεδόν το 65% του πληθυσμού της Μογγολίας έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι στιγμής αφότου άρχισε η εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης στο κράτος της ανατολικής Ασίας, τον Φεβρουάριο.

Αυστραλία: Ο εμβολιασμός για την COVID-19 επιταχύνεται στη Νέα Νότια Ουαλία

Τα τρία τέταρτα των κατοίκων άνω των 16 ετών στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους για την COVID-19, ανακοίνωσε η πολιτειακή κυβέρνηση σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε επίσης αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, η πρώτη έπειτα από τρεις ημέρες.

Το 75,6% των πολιτών έχει λάβει την πρώτη δόση, ενώ το 42,7% των κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Έχουν επιβληθεί lockdowns στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, τις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, εξαιτίας των ξεσπασμάτων που αποδίδονται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού από τον Ιούνιο, έπειτα από μήνες με ελάχιστα ως καθόλου κρούσματα του SARS-CoV-2 οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα.

Πλέον οι αρχές σκοπεύουν να ζήσουν με τον ιό και όχι να τον εξαλείψουν, αφού επιτύχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, υψηλότερη από το 70% του ενήλικου πληθυσμού (20,6 εκατ.), στόχο που αναμένεται να επιτύχει στις αρχές του Νοεμβρίου, αν η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.480 κρούσματα οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα, έναντι 1.220 την προηγουμένη. Στη γειτονική Βικτόρια, τα κρούσματα μειώθηκαν σε 221 από 246 μία ημέρα νωρίτερα.

Διαπιστώθηκαν επίσης εννέα θάνατοι ασθενών με την COVID-19. Ωστόσο, το αυξανόμενο ποσοστό των εμβολιασμένων στις πιο ευάλωτες ομάδες επέτρεψε να μειωθεί ο δείκτης θνητότητας στο 0,41%, σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από προηγούμενα ξεσπάσματα.

Η Αυστραλία μπόρεσε να διατηρήσει τα επίπεδα των μολύνσεων και των θανάτων σε χαμηλότερη στάθμη από άλλα κράτη με συγκρίσιμα επίπεδα πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.061 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 66.300 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άρση των περιοριστικών μέτρων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο από τον Οκτώβριο να καταστήσει υποχρεωτική την προσκόμιση πιστοποιητικών πλήρους εμβολιασμού για τα διεθνή ταξίδια, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Sydney Morning Herald, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι η πηγή της πληροφόρησής της.

Οι πολίτες της Αυστραλίας απαγορεύεται σήμερα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός εάν τους έχει δοθεί άδεια γι’ αυτό κατ’ εξαίρεση, ενώ οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν υποχρεούνται να μένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, με δικά τους έξοδα.

Όπως δείχνει μοντέλο του Burnet Institute, αν δεν είχαν επιβληθεί τα lockdowns και εάν δεν είχε επιταχυνθεί ο εμβολιασμός θα καταγράφονταν 590.000 επιπλέον κρούσματα και 5.800 επιπλέον θάνατοι στις 12 δυτικές συνοικίες του Σίδνεϊ που πλήττονται περισσότερο το εξάμηνο που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Ως αυτό το στάδιο, αφότου εκδηλώθηκε το τρέχον κύμα έχουν καταγραφεί 139 θάνατοι και σχεδόν 30.500 κρούσματα.

Μεξικό: 17 νεκροί από πλημμύρες σε νοσοκομείο – Οι περισσότεροι έπασχαν από την COVID-19 και ήταν διασωληνωμένοι

Τουλάχιστον 17 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο στην πολιτεία Ιδάλγο, στο κεντρικό Μεξικό, πέθαναν εξαιτίας πλημμυρών που προκάλεσαν σφοδρές βροχοπτώσεις, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η μεξικανική κυβέρνηση.

«Οι βροχές χθες στην Ιδάλγο προκάλεσαν υπερχείλιση του ποταμού Τούλα, πλημμυρίζοντας το γενικό νοσοκομείο και προκαλώντας τον θάνατο 17 ασθενών», ανέφερε η κυβέρνηση μέσω Twitter.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εξέφρασε τη θλίψη του επίσης μέσω Twitter για «τον θάνατο δεκαεπτά ασθενών σε νοσοκομείο εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Τούλα».

«Είναι πολύ άσχημη ημέρα» για το Μεξικό, πρόσθεσε.

Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών στο Εκατεπέκ, προάστιο του Μεξικού, όπου πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, μετέδωσαν μεξικανικά ΜΜΕ.

Μεγάλο μέρος της χώρας επλήγη τις τελευταίες ημέρες από σφοδρές βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών.

Σε μήνυμά της συνοδευόμενο από βίντεο η Σοέ Ρομπλέδο, η γενική διευθύντρια του μεξικανικού ινστιτούτου ασφάλισης υγείας (IMSS), που διαχειρίζεται το νοσοκομείο που πλημμύρισε, εξήγησε ότι σε αυτό νοσηλεύονταν 56 ασθενείς και ότι το κτίριο πλημμύρισε μέσα σε μερικά λεπτά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και να προκληθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία του.

«Όταν κόπηκε το ρεύμα στον δήμο (Τούλα), έπαψε να χορηγείται οξυγόνο στους ασθενείς», διευκρίνισε η κυρία Ρομπλέδο.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, 15 από τους 17 ασθενείς έπασχαν από την COVID-19 και ήταν διασωληνωμένοι.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης εικονίζουν το νοσοκομείο πλημμυρισμένο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μεταφέρει φορεία με το νερό σχεδόν ως τη μέση.

Οι αρχές ανέφεραν ότι οι ασθενείς που επέζησαν διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία της πολιτείας.

«Έβρεξε πολύ σε όλη την κοιλάδα του Μεξικού (σ.σ. την πρωτεύουσα και τη μητροπολιτική της περιοχή) και θα συνεχίσει να βρέχει. Αν ζείτε σε ζώνες με χαμηλό υψόμετρο μετακινηθείτε το ταχύτερο σε καταφύγια ή σε υψηλότερο υψόμετρο μαζί με τους γονείς και τους φίλους σας», παρότρυνε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ.

Πολλά χωριά στην πολιτεία Ιδάλγο είχαν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας των πλημμυρών το βράδυ της Τρίτης. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Ομάρ Φαγιάντ, υπέστη ατύχημα: ταχύπλοο του στρατού στο οποίο επέβαινε μαζί με στρατηγό κι άλλον έναν αξιωματούχο για να επιθεωρήσουν τις ζημιές βυθίστηκε. «Είμαι σώος και ασφαλής», διαβεβαίωσε πάντως ο κ. Φαγιάντ μέσω Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Η πανδημία έχει «σαρωτικό αντίκτυπο» στον αγώνα για αντιμετώπιση τρίτων ασθενειών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα