Featured

Η περίπτωση του Ισραήλ και η μη γραμμική πορεία προς την ανοσία της αγέλης

Mια ανάλυση εξηγεί πού εντοπίζεται το πρόβλημα.

Parallaxi
η-περίπτωση-του-ισραήλ-και-η-μη-γραμμικ-748929
Parallaxi
Λέξεις: Δημήτρης Αναστασίου

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του στο Boston Globe ο Marc Lipsitch (καθηγητής επιδημιολογίας στο Harvard) υποστήριξε ότι εάν ο SARS-Cov-2 είναι πιο μολυσματικός από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, το όριο ανοσίας της αγέλης θα είναι επίσης υψηλότερο. Έτσι, για παράδειγμα, κάθε μολυσματικό άτομο μπορούσε να μολύνει τέσσερα άτομα, το 75% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Εάν κάθε άτομο μπορούσε να μολύνει πέντε άλλα, το 80% θα πρέπει να είναι να έχει ανοσία. Εάν μπορεί να μολύνει έξι άλλους, το 85% θα χρειαζεται να έχει ανοσία.

Με δεδομένη μια αποτελεσματικότητα των δύο mRNA εμβολίων γύρω στο 95% αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% του ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ πληθυσμού (αν και τα εμβόλια δεν μπορούν να δοθούν κάτω από 16 ετών σήμερα λόγω έλλειψης κλινικών μελετών).

Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει 59% του συνολικού πληθυσμού με μία δόση και 54.9% και με δύο δόσεις. Το πρώτο γράφημα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Χθες 16/4 το Ισραήλ είχε 34 κρούσματα και 1 θάνατο, στις 15/4 202 κρούσματα και 2 θανάτους και γενικά την τελευταία βδομάδα έχει 100-200 κρούσματα και μονοψήφιο αριθμό θανάτων.

Πού είναι το πρόβλημα;

Οι εμβολιασμοί στο Ισραήλ ξεκίνησαν στις 19/12 και στις 29-31/12 έφτασαν περίπου τις 155 χιλιάδες για να κορυφωθούν το διάστημα 18/1 με 28/1 όπου ξεπέρασαν μερικές μέρες και τις 220 χιλιάδες ανά ημέρα! (στην Ελλάδα με 1 και πλέον εκατομμύριο περισσότερο πληθυσμό δεν έχουν ξεπεράσει τις 60 χιλιάδες ανά ημέρα).

Μετά όμως, ιδιαίτερα στο πρώτο 15νθημερο του Μάρτη οι εμβολιασμοί στο Ισραήλ επιβραδύνθηκαν (γύρω στις 90 χιλιάδες) και την τελευταία βδομάδα ο κινητός μέσος όρος των 7 ημερών είναι 11.809 (βλ. δεύτερο γράφημα). Πολύ αργός πλέον, παρά τα μέτρα προσέλκυσης -μέχρι και πίτσες κέρασμα σε κάθε εμβόλιο.

*Ο Δημήτρης Αναστασίου είναι Associate Professor στην εταιρεία “Southern Illinois University Carbondale”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα