Featured

Περισσότερα από 60 εκατομμύρια κρούσματα κοροναϊού παγκοσμίως

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
περισσότερα-από-60-εκατομμύρια-κρούσμα-650332
Parallaxi

Περισσότερα από 60 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε στοιχεία που παρείχαν οι αρμόδιες αρχές σήμερα στις 20.30 ωρα Ελλάδας.

Συνολικά, 60.014.291 κρούσματα, από τα οποία 1.415.258 θάνατοι, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας στην Κίνα τον Δεκέμβριο. Η αύξηση του αριθμού των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν εξηγείται παρά εν μέρει από την αύξηση του αριθμού των τεστ που πραγματοποιήθηκαν καθώς η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα νέο μεγάλο κύμα μολύνσεων.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα μέτρα, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται στις ΗΠΑ

Μετά το ρεκόρ κρουσμάτων, το Λος Άντζελες κλείνει από σήμερα τα μπαρ και τα εστιατόρια, παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών, την ώρα όμως που οι χώρες της δυτικής Ευρώπης, αρχής γενομένης από τη Γαλλία, χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα, ενόψει και των Χριστουγέννων.

Η Καλιφόρνια κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19. Οι ΗΠΑ παραμένουν η πιο πληγείσα χώρα, με σχεδόν 260.000 θανάτους μέχρι σήμερα. Οι αρχές του Λος Άντζελες, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, αποφάσισαν να κλείσουν από απόψε και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ – θα λειτουργούν μόνο για να δίνουν φαγητό σε πακέτο.

Ο υπουργός Υγείας της Καλιφόρνιας, Μαρκ Γκάλι, κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες, οικογενειακές συγκεντρώσεις αύριο, με την ευκαιρία της γιορτής των Ευχαριστιών. Είπε μάλιστα ότι απαγόρευσε στην ίδια τη μητέρα του να πάει να τον δει για να γιορτάσουν μαζί.

«Είναι σημαντικό να πείτε όχι, ακόμη και αν πρόκειται για τους κοντινότερους συγγενείς σας», τόνισε.

Οι υγειονομικές αρχές της Ουάσινγκτον κάλεσαν για πρώτη φορά τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους φέτος. Όμως πολλοί είναι αυτοί που φεύγουν: τα αεροδρόμια είναι γεμάτα όπως ποτέ άλλοτε από την αρχή της πανδημίας και οι ουρές για εξετάσεις μοιάζουν ατελείωτες.

Η δυτική Ευρώπη από την άλλη, αρχίζει να δρέπει τους καρπούς της αυστηρής καραντίνας. Η Γαλλία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι θα χαλαρώσει σταδιακά τους περιορισμούς, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Εάν συνεχιστεί η βελτίωση, σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των μολύνσεων, η καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί μόνο απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (21.00-7.00). Μόνο δύο νύχτες θα μπορούν οι Γάλλοι να κυκλοφορούν ελεύθερα: το βράδυ της 24ης προς την 25η Δεκεμβρίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Επαναλειτουργία των καταστημάτων

Τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα ξανανοίξουν από αυτό το Σάββατο, ενώ θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το σπίτι του καθενός, για τρεις ώρες καθημερινά – σήμερα οι Γάλλοι δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται πάνω από 1 χιλιόμετρο από το σπίτι τους. Αντιθέτως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γήπεδα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Στην Αγγλία, μετά από λοκντάουν τεσσάρων εβδομάδων, στις αρχές Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει ταυτόχρονα σε ένα πρόγραμμα μαζικών εξετάσεων του πληθυσμού.

«Τα Χριστούγεννα αυτά δεν θα είναι φυσιολογικά και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρι την άνοιξη», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο, με τουλάχιστον 55.000 νεκρούς από την Covid-19, η πανδημία χτύπησε σκληρά τον τουρισμό, την εστίαση, τις αερομεταφορές, την ψυχαγωγία. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα γνωρίσει πρωτοφανή συρρίκνωση φέτος, κατά 11,3%.

Εκστρατείες εμβολιασμού

Οι αμερικανικές αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες, ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εκστρατείες εμβολιασμού, σε μια χώρα όπου την Τρίτη νοσηλεύονταν με Covid-19 περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ.

Η τεράστια υποδομή που απαιτείται για να γίνει η διανομή των εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer/BioNTech είναι έτοιμη, διαβεβαιώνει η Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα διανεμηθούν 6,4 εκατομμύρια δόσεις αμέσως μόλις δώσει το «πράσινο φως» η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Μέχρι τα τέλη του έτους, εκτιμάται ότι θα είναι εφικτό να διανεμηθούν συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις.

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια έκτη σύμβαση για την αγορά εμβολίων, αυτή τη φορά με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα· η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ήδη ότι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο την εκστρατεία εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας, καθώς και στους φροντιστές τους και στο προσωπικό αυτών των ιδρυμάτων. Στη Γαλλία, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στους πιο «ευάλωτους» πολίτες, όμως δεν θα είναι υποχρεωτικοί, όπως είπε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στην Αυστρία, με προτεραιότητα στους επαγγελματίες υγείας, τους συνταξιούχους και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει προσβάλει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μέσα σε 11 μήνες, από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Σχεδόν 1,4 εκατ. από αυτούς πέθαναν. Οι χώρες που μετρούν τα περισσότερα θύματα είναι οι ΗΠΑ (259.976), η Βραζιλία (170.115), η Ινδία (134.699) και το Μεξικό (102.739).

Στην Ιαπωνία, οι αρχές του Τόκιο ζήτησαν σήμερα από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες εξόδους από το σπίτι και από τα καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ να κλείνουν νωρίτερα. Ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα αυξάνεται το τελευταίο διάστημα.

Στο Πακιστάν, τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και οι αρχές φοβούνται ότι το δεύτερο κύμα θα είναι πιο θανατηφόρο από το πρώτο. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και η κατάσταση θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε ο Καϊσάρ Σατζάντ, ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου του Πακιστάν.

Σερβία-κορονοϊός: 7.579 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα. Κλείνουν τα σχολεία

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία επιδεινώνεται ραγδαία καθώς το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7.579 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ κατέληξαν 41 ασθενείς. Εξετάστηκαν από χθες 22.231 δείγματα. Την μεγαλύτερη εστία κρίσης αποτελεί το Βελιγράδι με 2.142 νέα κρούσματα και ακολουθεί το Νόβι Σαντ με 532 κρούσματα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής δημόσιας υγείας Βελιγραδίου Πρέντραγκ Κον δήλωσε ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερες κλίνες. «Η κατάσταση είναι καταστροφική, φτάσαμε σε σημείο που να μην ξέρουμε που να βάλουμε τους ασθενείς» ανέφερε ο Πρέντραγκ Κον. Παραδέχθηκε ότι τα μέτρα άργησαν να επιβληθούν και αποκάλυψε ότι τα ιατρικά μέλη του κυβερνητικού Επιτελείου Διαχείρισης Κρίσεων πρότειναν την επιβολή αυστηρών μέτρων από τις 6 Νοεμβρίου ωστόσο υπήρξαν αντιστάσεις από τα πολιτικά μέλη τα οποία επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους για μην ληφθούν.

Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να κλείσουν τα σχολεία και η διδασκαλία να γίνεται εξ αποστάσεως. Κανονικά θα λειτουργούν τα νηπιαγωγεία και θα συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση μόνο για τις τέσσερις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Στην Σερβία από εχθές ισχύουν νέα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου Covid-19. H λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τυχερών παιγνίων όπως επίσης των θεάτρων και των κινηματογράφων περιορίζεται μέχρι τις 18:00 ενώ τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά και τα φαρμακεία λειτουργούν μέχρι τις 9:00 το βράδυ. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών.

Από την εκδήλωση της πανδημίας στην Σερβία βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό 160.608 άνθρωποι ενώ απεβίωσαν 1.315 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς σήμερα νοσηλεύονται 6.597 ασθενείς εκ των οποίων οι 223 είναι διασωληνωμένοι.

Οι τουρκικές αρχές κατέγραψαν 28.351 επιπλέον κρούσματα του νέου κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, την πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο που η Άγκυρα συμπεριλαμβάνει στον καθημερινό της απολογισμό για την πανδημία τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Η τουρκική κυβέρνηση δημοσίευε από το καλοκαίρι μόνο τον αριθμό των συμπτωματικών ασθενών, με τους επικριτές να ισχυρίζονται ότι με αυτό τον τρόπο κρύβει το ακριβές μέγεθος της επιδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του υπουργείου Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο 168 άνθρωποι πέθαναν έχοντας διαγνωσθεί με την Covid-19, στον υψηλότερο αριθμό μετά το ξέσπασμα της επιδημίας.

Παράλληλα ο Κοτζά ανακοίνωσε πως η Άγκυρα υπέγραψε ένα συμβόλαιο για την αγορά 50 εκατομμυρίων δόσεων ενός εμβολίου κατά της Covid-19 από την κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech. “Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο για 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα παραδοθούν κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Το CoronaVac, το πειραματικό εμβόλιο της Sinovac κατά της Covid-19 προκαλεί γρήγορη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά το επίπεδο των αντισωμάτων που παράγει είναι χαμηλότερο από αυτό που παρατηρείται στους ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τον ιό, δείχνουν προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών.

To CoronaVac και άλλα τέσσερα πειραματικά εμβόλια που δημιουργήθηκαν στην Κίνα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητάς τους. Μιλώντας στην Άγκυρα μετά από συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου για την πανδημία, ο Κοτζά είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.

“Το σημαντικό για μας είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε εμβόλια τα οποία είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικά και αξιόπιστα… Νομίζω ότι η μέρα εκκίνησης εμβολιασμών θα μπορούσε να είναι η 11η Δεκεμβρίου”, σημείωσε ο υπουργός.

Νέα άνοδος σε κρούσματα και θανάτους το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία 

Μια νέα αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 καταγράφηκε στην Γαλλία τις τελευταίες 24 ώρες μαζί με μια ακόμη άνοδο του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου, σύμφωνα με δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι εντοπίστηκαν από χθες 16.282 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης της Covid-19, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία σε 2.170.097.

Παράλληλα το ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 50.618 – με πάνω από 380 θανάτους να καταγράφονται σε μια ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα