Life

Πέθανε ο γνωστός σκηνοθέτης Τζόελ Σουμάχερ

Την ανακοίνωση έκανε ο ατζέντης του στη Νέα Υόρκη

Parallaxi
πέθανε-ο-γνωστός-σκηνοθέτης-τζόελ-σου-615333
Parallaxi
Εικόνα twitter

Ο γνωστός σκηνοθέτης και σχεδιαστής κοστουμιών Τζόελ Σουμάχερ πέθανε σε ηλικία 80 ετών έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο σύμφωνα με δήλωση του μάνατζέρ του στη Νέα Υόρκη.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 29 Αυγούστου 1939. Σπούδασε για πρώτη φορά στο Parsons The New School for Design και στο Fashion Institute of Technology, αλλά αφού εργάστηκε στη βιομηχανία της μόδας, συνειδητοποίησε ότι αγαπούσε τη δημιουργία ταινιών.

Μετακόμισε στο Λος Άντζελες όπου ξεκίνησε την καριέρα του ως σχεδιαστής κοστουμιών σε ταινίες όπως το «Sleeper» και το «Interiors» του Γούντι Άλεν.   Το πρώτο του σενάριο ήταν το μουσικό δράμα του 1976 «Sparkle» σε συνεργασία με τον Χάουαρντ Ρόζενμαν.   Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ήταν το «The Incredible Shrinking Woman» (Η γυναίκα που ζαρώνει) του 1981 με πρωταγωνίστρια τη Λίλι Τόμλιν.

Ως σκηνοθέτης είχε βάλει την υπογραφή του σε ταινίες όπως «Το μπαράκι του Σαν Έλμο», ”To Φάντασμα της Όπερας”, «Ξεχωριστή Μέρα», «Τα παιδιά της νύχτας», «Flatliners», «8mm», «Κακές Παρέες» αλλά και σε ταινίες του Μπάτμαν καθώς πήρε τα σκήπτρα όταν ο αποχώρησε ο Τιμ Μπάρτον.

Παρά τις όποιες αντιδράσεις κυρίως στις ταινίες του Batman για τις οποίες κατηγορήθηκε ότι ανέδειξε στοιχεία ομοφυλόφιλων στους βασικούς πρωταγωνιστές, οι ταινίες του «Ξεχωριστή Μέρα» (1993) και «8mm» (1999) διαγωνίστηκαν για τον Χρυσό Φοίνικα και τη Χρυσή Άρκτο, αντίστοιχα.

Ο Σουμάχερ ανέπτυξε τη φήμη του σκηνοθέτη που εντοπίζει νέα ταλέντα. Μεταξύ αυτών ο Κόλιν Φάρελ, ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ο Κίφερ Σάδερλαντ.

Είχε σκηνοθετήσει επεισόδια του ”House of Cards” to 2013, ενώ είχε τιμηθεί από το International Film Festival of the Art of Cinematography το 2010.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα