Ελλάδα

Πέθανε η συγγραφέας και καθηγήτρια Τζίνα Πολίτη

Σε ηλικία 93 ετών.

Parallaxi
πέθανε-η-συγγραφέας-και-καθηγήτρια-τζ-1011607
Parallaxi

Πέθανε η γνωστή συγγραφέας και καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Τζίνα Πολίτη, σε ηλικία 93 ετών.

Τη είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου.

Στην ανάρτησή του στα social media ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε: «Η Τζίνα Πολίτη δεν είναι πια ανάμεσα μας. Έφυγε πλήρης ημερών. ‘Ηταν μία διανοούμενη παλαιάς κοπής, μια εξέχουσα φιλόλογος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν μία ασυμβίβαστη αγωνίστρια της αριστεράς που γνώριζε πολύ καλά πότε έπρεπε να μιλά και πότε έπρεπε να σιωπά. Λόγια πολλά δεν χρειάζονται όταν φεύγουν άνθρωποι τέτοιου μεγέθους».

Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης. Υπήρξε διδάκτωρ της αγγλικής λογοτεχνίας και ήταν ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε να διδάσκει μετά τη μεταπολίτευση.

Ως Fellow του Κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, στην ελληνική και στη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1998 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας» από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ το 2007 έλαβε το βραβείο δοκιμίου των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο της «Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών», ενώ τό 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα